Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Anonim

Kupnja nove tehnike, malo ljudi gleda na zahtjeve napajanja, i uzalud. U starim kućama, kada instalirate snažnu tehnologiju, postoje problemi: možda je potrebno povući zasebnu liniju. Dakle, spajanje ploča za kuhanje za spremanje jamstva zahtijeva usklađenost sa svim zahtjevima parenja. To znači da vam je potrebna posvećena linija s odgovarajućim žičanim poprečnim presjekom, s zaštitnim automatizacijom instaliran na liniji. Ova linija može završiti s posebnim utičnicom i može biti priključka. Ako je utičnica instalirana, kabel iz površine za kuhanje mora završiti s vilicom za napajanje, prilikom ugradnje priključne kutije, krajevi žica su opsjednuti s isječcima, možete ih ispuniti i pretvoriti ih u prsten.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Razumijemo kako spojiti površinu za kuhanje

Sheme toplih panela

Gotovo svi novi modeli europskih površina za kuhanje mogu se spojiti na mreže s različitim fazama. U našoj zemlji postoje dva standarda: jednofazna mreža od 220 V i tri faze 380 V. U nekim kućama 220V, postoje dvije faze. Ako govorimo o broju i bojama žica, što onda može biti:

  • Jednofazna mreža 220 V.
    • Dva dirigenti. Nalazi se u kućama stare zgrade. U ovom slučaju, žice iste boje obično. Fazu možete pronaći pomoću probusa (LED odvijač) ili tester. Lakše je raditi s sondom: ako dodirnete sondu do strujnog dijela, LED svijetli - Ovo je faza ako ne - neutralna (nula).
    • Tri žice. Najčešće su žice obojene. Crvena ili smeđa je faza, plava ili plava - nula (neutralna), žuto-zelena - zemlja. Ako su žice iste, faza je sonda, a za određivanje neutrala će morati tražiti multimetar ili tester.
  • Mreža 220 V s dvije faze. To je već isključivo u novim zgradama, ali se rijetko nalazi. Faze žice u ovom slučaju crna i smeđa, neutralna, kao i obično, plava i zemlja - žuto-zelena.
  • Trofazni spoj 380 V. Prilikom promatranja neutralnih boja i zemljišta imaju konvencionalnu boju, a faze su žuto-crveno-zelene ili osim drugog bijelo-crno-smeđeg standarda.

    Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

    Mogućnosti veze za jedan od modela

Da ne bi napravili pogrešku, čak i ako vidite sva imena, bolje je provjeriti sve (poziv): često se graditelji zbunjuju prilikom instaliranja. Tako da nema problema, provjerite i potpišite (objesite oznake).

Osobitost panela za kuhanje je da često idu bez mrežnog kabela. Nije iz pohlepe proizvođača, već zato što se mogu povezati u nekoliko shema koje se koriste od tri (imamo od dva) do šest žica. Budući da žice za spajanje na mjerač snage, potrebno je kupiti mrežni kabel. Potrebno je isti odjeljak kao u podvodnom, samo je prikladniji za korištenje nasukanih - oni su dobro punjeni.

Kako spojiti žice u spojnoj kutiji pročitati ovdje.

Povežite se s jednom fazom mreže

Većina pitanja nastaje ako je potrebno povezati električnu ploču za kuhanje na mrežu od 220 V. Najčešće panel ima 6 zaključaka: tri faze - L1, L2, L3, dva neutrala (nula) N1 i N2 i uzemljenje PE i U apartmanu samo tri ili općenito dvije žice (u kućama stare zgrade). Nije zastrašujuće - potrebno je instalirati skakače, ali prvo tražimo gdje se terminali nalaze na ploči za kuhanje.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Mala ploča s zaključcima može nastupiti iznad površine, a možda i udubljenja

Da biste došli do žica, nalazimo mali poklopac na leđima. Može biti metalik ili plastika, pričvršćena na tijelo vijcima ili snimkama. Uklonite ga. Unutra nalazi se terminalski blok sa šest kontakata. Ako su žice u apartmanu tri, ploča za kuhanje se kombiniraju s kontaktima:

  • Tri faze žice zajedno (L1, L2, L3);
  • dva neutrala N1 i n2;
  • Zemlja (zelena) žica spaja na tlo.

Ako je oprema kupljena u trgovini, trebala bi doći s montiranim skakačima, koji kombiniraju sve navedene žice. Žice mrežnog kabela su u ovom slučaju spojene na svaku skupinu kontakata: jedan do faze, jedan - do neutralne i žuto-zelene - na tlo.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Povezivanje ploče za kuhanje na električnu mrežu: Dakle, trebali bi skakači za jednofaznu mrežu 220 V

Ako su skakači negdje izgubili, možete ih napraviti od bakrene žice s poprečnim presjekom od 6 mm2. Da biste ga spojili prikladnije, koristite savjete - vilicu ili prsten, kome je prikladnije. To je prikladnije za učvršćivanje više vlažnih žica, a od jedne vene je lakše saviti prstenove.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Bakreni izolirani savjeti

S tri žice na mreži 220, priključak ploče za kuhanje izgledat će kao fotografija ispod. Napomena: "Zemlja" žica se povezuje s gornjim kontaktom utičnice, faza može biti desna ili lijevo - ne tako važno, ali žice u izlazu također treba razvesti. Nemoguće je.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Dijagram veze ploče za kuhanje na jednofaznu mrežu

Ako žice iz mjerača dolaze samo dva, možete unijeti na dva načina:

  1. Napravite zasebni krug uzemljenja
  2. "Zemlja" uopće ne koristiti.

Potrebno je instalirati petlju uzemljenja ako želite spremiti jamstvo: kada je spojen bez uzemljenja, to je nevažeće i s bilo kakvom oštećenjem ploče za kuhanje (čak i jasan tvornički brak) u jamstvenom popravku ili zamjenu opreme za upotrebu biti odbijen.

Kako spojiti ploču za kuhanje 4 žice

Mnogi Electrolux modeli (Electrolux) i Zanussi (zanussi) idu s instaliranim kabelom. Čini se da je dobro, ali ima četiri žice: nula, zemljište i dvije faze (crna i smeđa). Ako ih je tri u stanu - nije jasno što i gdje dati: povezivanje četverozdene žice iz ploče za kuhanje ima svoje nijanse.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Kako se povezati ako 4 žice potječe od površine za kuhanje, au izlazu od njihovih triju

U tom slučaju, također doći do mjesta terminala na poleđini slučaja. Poklopac u takvim modelima plastike, a ne na vijcima, ali na kopči. Samo dođite do odvijača.

Otvaranje kutije potražite izlaz "Zemlja" (žuto-zelena). U blizini je skakač na dva ulaza. Uzimamo ga i kombiniramo dvije faze izlaza - L1 i L2 (vodiči crno-smeđe) su spojeni. Samo malo slabljenje kontakata (okretanje vijaka s odvijačem), nanesite skakač, nakon što su kontakti zategnuti. Sve ostalo bez promjene. U budućnosti, kada je utikač spojen, koristi se samo smeđa žica, a crna je dobro ugrađena (bolje - toplinska cijev za zagrijavanje).

Kako spojiti RJ-45 online utičnicu i pročitati priključak ovdje.

Povezivanje ploče za kuhanje do trofazne mreže 380 V

Da biste spojili ploču za kuhanje na 3 faznu mrežu, potreban je kabel od pet bakrenih vodiča s poprečnim presjekom od 2,5 mm2. Jedno jezgre ili nasukano - opcionalno.

U tom slučaju, skakač je potreban samo na dvije žice neutralnog - N1 i N2 (u nekim modelima postoji samo digitalna oznaka, postoji 4 i 5 izlaz). Ne morate ništa promijeniti na faznim žicama: svaka faza je spojena jedna od faznih žica.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Kabel za spajanje ploče za kuhanje na trofaznu mrežu

Kabel može imati takvu boju kao na fotografiji, a možda i drugo. Prema standardu druge faze, boje su: crvena, žuta, zelena. To nije tako važno. Mnogo je važnije povezati sve žice do vilice, a ne brkati ih na utičnici.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Kako spojiti utikač na ploču za kuhanje za 380 V

Imajte na umu da je u ovom slučaju neutralna povezana na vrhu, zemlja je niža, a fazni žice u sredini. Isti nalog treba ponoviti na utičnici.

Ako postoji kabel od 4 vodovoda iz opreme, jedna od faza na utikaču se jednostavno ne koristi. Što je svejedno, samo nemojte koristiti istu utičnicu u utičnici.

220V s dvije faze

Ako četiri žice stignu u apartman i s panela - sve je jednostavno. Spojite odgovarajuće boje. Rasprave se obično ne događaju: faze - crno-smeđe, nula - plava, zemlja - žuto-zelena. Poteškoće se pojave ako izlazi šest ili kabel ide s pet žica.

Kao što ste vjerojatno pogodili, dvije faze su kombinirane. Snaga ostaje i kombinira dva neutrala (ako postoji). Sve ostalo se povezuje s odgovarajućim čep kontaktima.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Povežite se s dvofaznom mrežom

Mjesto je slično: na vrhu neutralnog dna je tlo, u sredini faze. Ne zaboravite, koja od izlaza faze prazna da ne ponovite.

Kabelski i automatski odabir

Kao što ste već razumjeli, morat će položiti zasebnu liniju od štita na ploču za kuhanje. Najvjerojatnije ćete ga postaviti skriven, u kutiji, varu ili moždani udar. Dopušteno je koristiti samo bakreni kabel:

  • Za jednofaznu mrežu na snazi ​​električne opreme od 5,5 kW do 7,7 kW kabela s poprečnim presjekom vene 6 mm2 (wg 3 x 6 ili pvs 3 x 6);
  • Za trofazni do snage, 16,4 kW je dovoljno 5 x 2,5 mm2 (Kuvb 5 x 2,5 ili kgvv 5 x 2.5);

Nakon odlaska s metra, morate instalirati stroj. Ovaj zahtjev je obavezan. Još uvijek postoje preporuke - za zaštitu opreme i osigurati dužnu sigurnost za instalaciju RCD-a (zaštitni uređaj za isključivanje). Takva hrpa omogućuje isključivanje snage ne samo ako preopterećenje (automatizacija radi), već i s problemima izolacije (RCD je aktiviran). Uzo - stvar nije najjeftinija, ali ploča za kuhanje je neusporedivo skuplje, pa je bolje ne spremiti.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Sheme spajanja ploča za kuhanje na električni metar

O parametrima ove opreme:

  • Za jednofaznu mrežu uzimamo 32 automatski stroj, uzo 40 a s diferencijalnim zatvaranjem struje od 30 mA.
  • Za trofaznu - automatsku napravu 16 A i Uzo na 25 a s diferencijalnim zatvaranjem struje od 30 mA.

Oni su spojeni između njih s dijelovima žica istog dijela (shema na gornjoj fotografiji): u mreži 220 V6 mm2, u mreži od 380 V 2,5 mm2.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Stroj i UZO veza

O Skupštini električnog štita ovdje radiš sami.

Utičnica i vilica

Povezivanje ploča za kuhanje treba izvršiti pomoću udjela za napajanje i vilice ili priključnu kutiju. Ulaznice i vilice su dizajnirani za struje više od 10 a, izrađene od posebne plastike, mogu imati poklopac. Pravilo za odabir je jednostavno: njihova nazivna struja ne bi trebala biti manja od struje stroja. To jest, za povezivanje električnog aparata do 7,7 kW do jedne faze mreže uzimamo 32 A, za tri faze - na 16. \ t

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Kako mogu rozete i čepovi za kuhanje ploča

Ne postoji niti jedan standard, tako da oblik i mjesto pinova mogu biti različiti, važno je da je potreban potreban broj kontakata i električnih karakteristika. Clear Business: Bolje je povjerenje dokazanim brandovima, ne kineskim proizvodima.

Kabel možete spojiti iz instrumenta i ulagati u priključnu kutiju. Ova metoda se naziva još jednom ne-odspon vezu, "izravno" ili "izravno". To je pouzdaniji, ali isključiti ploču će morati ići na električni štit i isključiti prekidač na rcd ili stroj.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Priključna kutija za trofaznu mrežu

Za trofaznu vezu, bolje je koristiti Schneider Electric 102x100x37 IP44 40A (KLK-5S). Ona nije jeftina, ali pouzdana i izgleda pristojno: ne možete se sakriti. Također se može koristiti za mrežu od 220 V - žice s poprečnim presjekom od 6 mm2 u terminalima će postati dodatne faze će jednostavno biti prazne. Za vezu, žice se ubacuju u rupe dostupne sa strane, a vijci su zategnuti čije su mlaznice vidljive na fotografiji.

Kao što možete vidjeti, na prva tri para kontakata za povezivanje faza (1,2,3). Ispod - za Zemlju i neutralan. S jedne strane, kabel za prehranu je pokrenut, s druge strane - od električnog aparata.

Ako želite, možete spremiti i kupiti jednostavan blok, ali uz dobre kvalitete kontakte i zasebnu kutiju za montažu s poklopcem.

Kako spojiti ploču za kuhanje na jednofaznu i trofaznu mrežu

Opcija je jednostavnija

Žice u takvim terminalima su spojene jednostavno: prstenovi (kao na gornjoj fotografiji) formiraju se iz oženog kraja bakrene žice, koji su umetnuti u male vijke s pločama na njima. Žica je umetnuta u utičnicu, kontakt je zategnut od odvijača.

Ako je žica nasukana, prsten od njega je problematičan. Tada možete koristiti savjete (fotografije na početku članka). Oni su uvijeni s krpeljima (mogu se zamijeniti prolazom).

To su svi ističe. Sada neovisna veza ploča za kuhanje neće biti problem. Ista pravila i prilikom povezivanja drugih tehnika iste snage. Za manje moćno, bit će potrebno samo uzeti manji presjek vodiča i manju nominalnu vrijednost automata.

Članak o temi: fugiranje šavova od gipsana ploča: materijali i tehnike

Čitaj više