Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Anonim

Vikendica i povrtnjak umjesto odmarališta često postaju mjesto ispušnog rada. Hyng, jahanje, hvalisanje, ponovno izlijevanje, jahanje, eksplodiraju i tako u krugu. U isto vrijeme, žetva nije uvijek zadovoljna. Situacija se može promijeniti. Postoji posebna tehnologija - pametni vrt. Obrađeno područje se ponekad smanjuje, količina vode potrebna za zalijevanje se smanjuje, povećava se prinos. Ovo nije bajka. Mnogi su se već prebacili na pametne krevete i svi su zadovoljni rezultatom.

Što je pametni vrt ili pametni kreveti

Pametni povrtnjak omogućuje vam da dobijete maksimalne prinose s minimalnim troškovima rada. Kako? Postoji nekoliko osnovnih pravila i tehnika: pravilno planiranje plantaže, prolaz posađenih biljaka, posebno rastuće tehnologije (u visokim ležajevima, rovovima), kapljice navodnjavanje, malčiranje ili uporaba podzemnog materijala. Sve je to odavno poznato i sigurno, mnogi su već korišteni. Ali to je u kompleksu da sve te mjere daju ono što se zove "pametni vrt". Jer sve je učinjeno na web-lokaciji.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Pametni povrtnjak - to su formirani, često podignuti ili visoki kreveti, u kojima se stvaraju potrebni uvjeti za rast biljaka

Glavni zadatak ove tehnologije je učiniti sve tako da rad u zemlji nije ozbiljna služba. Moguće je ako pristupite organizaciji procesa s umom. I prilično uzalud ova tehnologija se naziva "povrtnjak za lijen." U fazi aranžmana morate raditi svjetlucanje, ali onda će sve biti gotovo same, ali prva faza zahtijeva učinak napore.

Počevši s planiranjem web-lokacije. Potrebno je odabrati mjesto kreveta uzimajući u obzir osvjetljenje. Zatim razviti shemu polaganja duž parcele vode i položiti ih. U isto vrijeme, možete se nositi s uređajem kreveta. O ovoj narudžbi. Sve to zahtijeva vrijeme, znatan napor i sredstva. Materijalni troškovi ne mogu biti preveliki.

Planiramo vrt

Ako već imate vikendicu ili zemljište u blizini kuće, vjerojatno ste već naišli na situaciju prenapučenog voća, povrća i bobica. Kada žetva mora podijeliti svoje rođake, susjede, kolege. Ali kako bih ga rasti, morao sam priložiti mnogo uvjeta. Da bi se izbjegla slična situacija, potrebno je planirati žetvu. Jasan slučaj, nećete dobiti veliku točnost, ali su rezultati bliski planiranim mogućim.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Pametni povrtnjak - to je također ukras stranice

Mi smatramo kvadratno vrtlarstvo

Prva stvar koju treba učiniti je sjesti i mislim da i u kojoj količini koju želite rasti. Broj betona - u kilogramima. Koliko trebate "jesti" i "zatvoriti". Napišite popis biljaka (u stupcu) i željenu žetvu.

Odlučivanje s popisom biljaka koje želite rasti, sjednite i pogledajte prosječni prinos, koji se može postići kada raste u pametnim krevetima. Dano je u tablici. Budući da ste još uvijek neiskusni "lijeni vrtlar", smanjite ga dvaput. Nasuprot svakoj biljke postavi brojeve. Potrebno je snimiti u kilogrami po kvadratnom metru trga.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Primjer prinos povrća i zelenja pri rastu na pametnim krevetima

Sada je lako izračunati koje područje trebate polijetati pod svakim tipom biljaka: željena žetva u kilogramima podijeliti na srednji prinos za svaki od vrsta biljaka. Dobivamo znak kvadrata pod povrćem, bobicama, zelenilom itd. Ako dodate sve te kvadrate, saznajte koliko je kreveta potreban. Ovdje su ovi kreveti i morate pozicionirati na svojoj web-lokaciji.

Najvjerojatnije ste iznenađeni koliko malo prostora morate otići u vrt. I istina nije dovoljna. Nešto manje od onoga što smo navikli! U obradi ćete imati vrlo malo zemlje. Odgođeno mjesto može se uzeti pod cvjetnim krevetima, rocarijom, fontanama i drugim ukrasima.

Gdje imati

Planiranje pametnih kreveta, potrebno je razmotriti stupanj osvjetljenja. Praktično sve biljke koje trebate preferiraju sunčeve mjesta. U polovici možete rasti rabarbar, odrrel, luk (po olovci, uključujući i). Možda sve. Vrtne biljke koje bi dobro rasti u zasjenjenim mjestima, ne postoji. Umjesto toga, oni će rasti da rastu, ali prinos će smanjiti 3-4 puta. Shadow parcete treba ostaviti ispod prostora za sjedenje ili tamo postavite biljke sasovati.

Članak o toj temi: Što je bolje: Paul na LAGS ili Estrih

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Mjesto Planiranje Kreveti: Samo na suncu

Još jedno načelo mjesta kreveta: Što više odlaska (čista navodnjavanje) zahtijeva kulturu, približava se ulazu u kuću, mora se postaviti:

  • Upravo pored izlaza treba biti tip sa sadnicom.
  • Nedaleko nije vrt u blizini rotkvica, salata.
  • Odmah ili malo dalje - rajčice, krastavce, zeleni.
  • Čak i dalje - papar, patlidžana, kupus različitih vrsta, grah, korijen.
  • Na zadacima - krumpir, bundeve, tikvice, kukuruz, suncokret i višegodišnje biljke.
  • Dalje vrt.

    Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

    Kreveti se postavljaju kao blizu kuće

Zašto tako biljke? Budući da na početku rada na zalijevanje / korov, vrtlari su puni entuzijazma i biljaka dobivaju više vode, korovi su pažljivo izbrisani. Postupno, žar će pasti, voda na trgu trga ide manje, liječenje postaje manje temeljiti. I s predloženim pristupom, količina vode će biti "samo" i s obradom tla će biti u redu.

Svjetlosno orijentacija i točna definicija mjesta

Ako želite dobiti žetvu s cijelog područja lijenog vrta, mjesto je sjeverno-jug. Strogo. Samo će to biti voće sve to područje. Također, stavite pratelje za penjača povrće. Iako se mogu posaditi duž južnih i istočnih zidina zgrada.

Tako da je pametni vrt bio lijep, moramo razmišljati o tome gdje staviti krevete. Da bismo to učinili, uzimamo plan područja na skali koja ukazuje na smjer prema sjeveru / jugu. Na njoj nacrtamo sve zgrade i kapitalne staze, vodoopskrbu (posebnu pozornost na položaj dizalica), drveća i grmlja. U isto vrijeme, odmah ocrtali zone sjene - ovdje neće biti povrće, ovo je mjesto za cvijeće, arbore, fontane.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Jedan od kreveta za inteligentni vrt: visoki krug

Od papira izrezati krevet (na istoj skali kao plan stranice). I činimo njihov oblik koji planiramo: pravokutnik, kvadrat, krug, trokut itd. Obrazac je odabran na temelju planiranog područja područja. I ne mora biti dosadan pravokutnik. Budući da će biti dovoljno slobodnog trga (zapamtite da su kreveti potrebni mnogo manje), onda racionalizam ide u pozadinu, a mi dajemo glavni naglasak na estetiku. Uostalom, malo ljudi radi u kućici "imati nešto za jesti", u osnovi je također zadovoljstvo. A što bi moglo biti ugodnije ljepoti kultiviranog područja?

Dakle, svaki komad papira koji označava pametni krevet, pretplatimo se - stavi ime kulture ili kulture (možete rasti dva do tri i više na jednom grebenu). Sada tražimo mjesto za svaki, uzimajući u obzir gore opisane pravila. Tijekom tog slučaja možete promijeniti oblik pametnih kreveta: u korist ljepote ili udobnosti. Kada su pronašli mjesta, okrivljuju konture, toleriraju natpise. Ostaje samo da ostvarimo zamišljenu.

Sustav zalijevanja

Značajan dio rada u vrtu je zalijevanje biljaka. Ako koristite lijene krevete, morat ćete zalijevati mnogo rjeđe. Ali čak iu ovom slučaju, bolje je kompetentno napraviti ožičenje cijevi na gradilištu. Već imate plan lokacije na vašem vrtu kreveta. Sada dodajte cvjetne krevete, grmlje i drveće. Nabavite plan za postavljanje biljaka koje trebaju vodu. Sada biste trebali razmisliti o tome kako utrti vodene cijevi u vrtu tako da ne postoji više od 2-3 metara bilo kojem "objektu navodnjavanja". Ako je tako, onda će se mala crijeva morati povući u svaki krevet, što je mnogo lakše.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Domaći sustav za navodnjavanje kapanja od polimernih cijevi, izvor vode - bačva

Još je bolje ako će se crijevo za navodnjavanje kapanja biti položena u pametni vrt. To će smanjiti potrošnju vode i povećati žetvu. Da, u isto vrijeme. Crijevo za navodnjavanje kapanja je polietilen epruveta s malim rupama kroz koje vode pada voda. Kada iskrcaj, biljke su sadnje u blizini rupa. Kao rezultat toga, voda se hrani korijenu, postrojenje dobiva dovoljnu količinu vlage, a praznine između biljaka ostaju samo malo navlažene (zbog preraspodjele vlage u tlu).

Kada koristite navodnjavanje kapanja, imat ćete malo posla. Otvorite dizalicu, pričekajte određeno vremensko razdoblje, zatvorite dizalicu. Sve. Crijeva za navodnjavanje kapanja su za spajanje na dovod vode (prodaje se na metodi), u obliku seta s malom crpkom, koji će ispustiti vodu iz spremnika. Spanske cijene za crijeva za kapanje navodnjavanja krutina - cijene se ponekad razlikuju. Bez obzira na to koliko je ograničeno vaše financije, ne uzimajte najjeftinije crijeva - oni će služiti ne više od jedne sezone. Bolje je preplatiti za kvalitetan proizvod i uživati ​​u nekoliko godina. Prilikom odabira kompleta za kapanje navodnjavanje još moramo gledati navodnjavo područje. No, najvjerojatnije će vas organizirati, jer su lijeni kreveti rijetko veliki. Pročitajte više o setovima za navodnjavanje i proizvođače za kapanje ovdje.

Kako napraviti pametne / lijene krevete

Načelo strukture pametnih / lijenih kreveta je da je potrebno stvoriti idealne uvjete za razvoj biljaka i jednostavnost obrade za sebe. I što bi biljke trebale? Hranjive tvari, dovoljna količina svjetla, zraka, vlage i nedostatak velike količine korova.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Hranjive tvari Dodavanje hranjivih tvari prilikom oznaka

Kisik i hranjive tvari

Dovoljnu količinu sunca im je pružena stavljanjem kreveta sa sjevera na jug. Sljedeći zadatak - hranjive tvari i korijenje zraka. Sve to leže kad formira krevet. Ovisno o vrsti tla, odabiremo komponente, koje u "izvornom materijalu" nedostaje. U srednjoj traci Rusije, glavno tlo je glina i ilovača, dakle, obično se dodaje u metakularnom stupnju "zrelosti" (godinu, dva i tri). Ovo je za gnojiva i olakšati tlo - za bolji pristup kisiku na korijenje. Uz humus, bakterije i crvi padaju, koji i dalje obrađuju, obogaćuju tlo i oslobodite ga umjesto vas.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Prinos iz kvadratnog metra bit će CSO koji ...

Ako je potrebno, mogu se napraviti i druge gnojive - u bunarima pri slijetanje ili zalijevanje. Ovisi o kulturama ili bogatstvu / siromaštvu početnih tla. Najčešći prirodni gnojivi - pileća legla i kravlji gnojivo, pepeo. Prilikom izrade samo kravlji gnoj, bit ćete u braku. Ako dodate neke pileće leglo, medvjed neće, a sastav tla će postati bogatiji.

Očuvanje vlage i hrvanje korova

Vlaga će se djelomično isporučiti na kišu i rosu, djelomično će morati dodati zalijevanje. I tako da je voda manje potrebna, cijeli prostor krevet nije ispunjen biljkama, zaspate malč. Malch, usput, također smanjuje broj korova - svjetlo nije dovoljno za to.

Mulch se može koristiti slamnati, zabila trava, piljevina, prljave igle, poseban malč od žetona. Sve se to može koristiti za malch lijene krevete. Ali svi materijali su nesavršeni. To su prednosti i nedostaci:

  • Brzo zasjenjeno slame. S jedne strane, dobro je - obogaćivanje tla, s druge strane - morate ažurirati oko jednom mjesečno.
  • Spavanje trave i biljnih ostataka. Nedostatak istog - brzo preopterećenje, ali još uvijek "ne baš" izgleda. Osim toga, samo je trava prikladna u kojoj nema sjemena i "čireve", inače ćete imati smeđe sadnice svježe trave i hrpa bolesti s bolestima.

    Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

    Provedena zaštita Zemlje od sušenja (malčiranje) i zaštitu od korova

  • Piljevina. Prikladniji veliki - izgleda bolje. Svježa piljevina se ne preporučuje za korištenje, jer postižu tlo. Potrebno je uvlačiti dvije ili trogodišnje (presavijene u gomilu i trgovini).
  • Sudbine. Izvrstan malč. Izgleda lijepo, ne preopterećuje dugo vremena, sadrži mnogo bakterija i gljivica za tlo.
  • Malč od drva. Dobiva se u obradi grana i debla mladih stabala. Ovo je veliki materijal za malčiranje vrta, ali ako ga kupite, ispada se skupo. Ali možete to učiniti sami. Vjerojatno ćete imati drveće, grmlje, vino. Nakon obrezivanja, potrebno je izmisliti nešto s obrezanim granama. Uz prisutnost vrtnog helikoptera za grane, riješite ovaj problem, a vaš lijeni vrt pružaju prvoklasne malč.

Postoji još jedan dobar izlaz: za pokrivanje pametnih / lijenih kreveta s posebnim materijalom za pokrivanje crne. Potpuno pokrivaju površinu kreveta, ponekad u dva sloja. Pod biljkama rade male rupe. Zalijevanje se proizvodi izravno na materijalu - ne odgađa vodu i zrak, ne dovodi do korova, štiti tlo od pregrijavanja. Općenito, svatko je dobar, osim što bi se trebao kupiti.

Kako to učiniti

Uz opća načela stvaranja inteligentnog povrća, oni će sada izričito razumjeti kako napraviti krevet. Prema njima, nemoguće je hodati, tako da su nužno potrebni za raspršivanje - kamenje, škriljevca, željezo, obojeno u polugotovima, pločama ... Nije bitno što, ali kreveti moraju biti odvojeni od staza. A budući da je nemoguće ući u krevete, širina njih treba biti takva da slobodno možete obraditi tlo.

Sada o širini pametnih kreveta. To ovisi o vrsti: oni će biti uobičajena visina ili podignuta. Ako kreveti rade u prizemlju, njihova širina je 80-100 cm. Sjedenje čučnja ili se nasloniti, možete nositi tako širinu. Ako su kreveti podignuti barem pola metra, to će raditi još prikladnije. Ne samo visoki kreveti. Mogu se koristiti sve moguće tehnologije kultiviranja:

  • Vodiči. Njihovi parametri: širina do 1 metar, visina - 30-40 cm ili 70-80 cm, duljina - bilo koji. Može se ograditi s bilo kojim materijalom.
  • Kutija. Neophodno je za sjeverne regije, jer se vrt tla brže zagrijava. Karakterizira se manja visina - 15-20 cm, širina 100-120 cm. Biljke se mogu posaditi u bilo kojem smjeru - uz ili preko (ali redovnici nužno imaju sa sjevera do juga).
  • Uski kreveti. Širina kreveta je do 0,5 metara, interdimenti -1 m. Može biti u prizemlju, ali mora postojati prolaz. Povrće se posadi u dva reda u redu.

    Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

    Prinos pri rastu na uskim krevetima

  • Crickeys u bačvi. To je osobito dobro za obilju biljku: krastavci, tikvice, bundeve.
  • Shaans-jama i jarak.
  • Okomita.

Sada o uobičajenoj visini vrta je bolja ili podignuta. Za istinski lijeni vrt, bolje je podignut: kada će se obrada tala morati manje naprezati. Ali uređaj visokih kreveta je problematičan i bez presedana. Dakle, za početak, možete dobiti visoke krevete samo pod najtežim u brizi za kulturu. A možete koristiti i razne kontejnere / kontejnere - pod zelenila, salate, začinjene biljke. Rezanje duž velikih bačva, kutija. Postoje plastični spremnici na prodaju, koji se proizvode posebno za inteligentni povrtnjak. Mogu se staviti na sve na stazama, u blizini ulaza u kuću.

Jedina kultura koja nije vrijedna postavljanja kreveta - krumpir. Raste savršeno u rovovima, i to učiniti mnogo lakše i brže.

Između kreveta

Kreveti na pametnom povrću su odvojeni, udaljenost između njih je najmanje 60 cm (bolji od 90-100 cm ili više). Čvrsta udaljenost koja treba ispuniti nečim. Samo između kreveta nije najbolja ideja. Zašto onda biti s odvojenim krevetima za borbu s korovima između njih ... Stoga možete ili polagati / popločati pjesme ili padati travnjak travnjaka. Najbolja trava za naš travnjak je snimanje i divljina odabira. Oni rastu brzo, čine guste zelene, koji se ne izvuče, pa čak i transferi rade s košaricom.

Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

Dakle, to ne toliko prostora između kreveta, može se zatvoriti travom travnjaka. I lijepa i bez prljavštine

Trava će morati biti izrezana, tako da trebate kosilicu ili trimer. A rezna trava može se početi na malču. Zatim, usput, će se prikazati korov - ne mogu izdržati česte frizure.

Neke trikove

Tehnologija se zove pametni vrt koji nije uzalud. Možete testirati različite pristupe, nove stavke, iskustvo "kolege". Postoji nekoliko trikova koji dolaze tijekom rada. Već je rečeno - o materijalu promatrača. On stvarno uvelike pojednostavljuje skrb i malč nije potreban. Još uvijek postoje zanimljive ideje:

  • Nakon "teške" za zemlju kultura za sijanje zob, grašak, senf, uljane repice. Nakon nekoliko tjedana, sočan zelenilo raste. Može se ostaviti "pod snijegom", zamahnuti u proljeće. Ili oženjen ispred snijega s zelenilom. Cilj je ovdje dvostruko - mladi zelenilo, obogaćujući zemlju. Ovaj put. I dva - nema korova, jer su izbojci prijateljski.

    Vrt za lijen i pametan: kako napraviti udobne i voćne krevete

    Takav se usjetak raduje

  • Koristite bijeli materijal za pokrivanje kako biste proširili sezonu "zemlja" i dobivate ranu žetvu. Napravite lukove iz čelične šipke promjera 8-1o mm. Upundoda, srednja ili visoka gustoća se ohladi širinom od 2 cm široka ili više. Arcs su popunjeni u njih, spunbond se šalje žici da bi bio slobodan biti slobodan. Prijenosni mini-staklenik je spreman. Stavite lukove na oba kraja vrta. Da biste zatvorili biljke od mraze, proširila se, možete otvoriti na dan prikupljanjem sav materijal s jedne strane. Isti dizajn će uštedjeti od pregrijavanja u ljetnoj vrućini.
  • Stavite veliku metalnu cijev u kut mjesta. Položiti byrian i preostalo povrće. Popuniti vodom. Zeleni će brzo trunuti, a živ se može koristiti za hranjenje. Samo bačva mora biti pokrivena - sadržaj miris ne na najbolji način.

Sigurno postoje još trikovi u obradi inteligentnog povrća. Ako saznamo o njima, svakako ću dodati članak.

Članak na temu: Mop za pranje pod. Što odabrati

Čitaj više