Како да се шие завесна лента: видови на ленти и нивните карактеристики

Anonim

Карнс и завеси ги красат прозорците и вратите во затворен простор. Ова е важен елемент на декор. Прекрасно повлечете го платното помага на лентата за завесите.

Како да се шие завесна лента: видови на ленти и нивните карактеристики

Зошто ви е потребна завеса?

Лентата за завесите, или австриската лента е текстилна лента, преку која се протега на жиците (жици) се два, три или четири, овозможувајќи ви да ја повлечете табелата. Исто така, бендот има уреди за подлога на корнизот: куки за куки, или за низа, или за лента на корниз. Јамките одат на еден, два или три реда - за куки, за кои висат Тул и Портер.

Вид на завесата плетенка го поставува тонот на целиот производ. Со помош на таква лента ги красат врвот на завесите и поставете ги наборите за целиот платно. Стрирење на теми, дури и на еден вид на лента можете да направите различни модели, поставете ги наборите што ви се потребни. Тие излегуваат убава, дури и со иста ширина. Подготовка на ткаенина за перење, жици се ослободени, а наборите се исправи за најдобро зачувување на материјалот и униформа чистење на завесите.

Како да се шие завесна лента: видови на ленти и нивните карактеристики

Ширина на медиумската ширина на завеси

Лента сорти за завеси

Постојат многу видови на производи кои се разликуваат ширина, материјал за производство на материјал и функционални функции.

  • Транспарентна лента изработена од риболовна линија, која се користи за tulle, Organza, превез.
  • Опаратично - на памук или полиестер. Испрати на вратарите од густо ткиво.

Касетите се разликуваат во начинот на прицврстување на корнизот:

  • за куки;
  • комбинирани (куки и велкро "Велкро");
  • Velcro лента за додавање на ламбрекин или за одредување на вертикалното склопување на завесата (англиски, римски, австриски, француски);
  • за стринг karnis;
  • За свинско месо на дивото;
  • За цевки од различни дијаметри (од 10 mm).

За сложени, тешки форми (трокреветни и залакни набори) користат специјални куки.

Член на тема: Ѕид декорација со свои раце: со кои се соочува гајба

Ако стреата со багета затворање на врвот на завесите, тогаш тоа не е толку важно која лента што ја избирате. Тесен модел или плетенка е погоден, кој ви овозможува да поставите едноставни набори.

Отворете корниз (стрингови, кружни или профилни настрешници) му овозможува на дизајнерот на фантастичен простор. Со помош на различни собранија, можете прекрасно да го красат врвот на Tulle и завесите, да ги собирате мувите и бујните кратки завеси.

Лендоните се разликуваат во ширина - 2,5 см, 4 см, 6 см и 10 см. Најмногу на побарувачката за плетенка 2,5 и 6 см.

Тесен применет во следниве случаи:

  • за затворен корнукс;
  • За стреата скриени во таванот ниша;
  • Кога врвот на завесите е затворен (на пример, Lambenene).

Широк пораби на завесите кога:

  • Corvenis Open - во овој случај, куките се покриени со горниот раб на лентата;
  • Има неколку куки на Karnis - формата на завесата се одржува поради вкочанетоста на плетенката;
  • За декоративно собрание на ткаенини.

Широки панделки - од 5 см - се разликуваат во собранието.

Како да се шие завесна лента: видови на ленти и нивните карактеристики

Какви слики може да се постават со лента

Секоја плетенка има свој коефициент на собранието, што укажува колку пати ширината на ткаенината треба да биде поголема од конечната ширина на завесите. На пример, ако коефициентот на Собранието е 1,5, тогаш за шиење завеси 3 m широк на таква лента ќе ви треба:

3 m * 1.5 = 4,5 m ткиво. Коефициентот може да биде од 1,5 до 3. Треба да се знае со цел да се пресмета количината на ткиво и правилно шиење на лентата на завесата. На плетенка е зашиена на директно ткаенина Веб, т.е., должината на плетенката е еднаква на ширината на дрвната завеса.

Кога ги затегнувате темите на различни типови на производи, се добиваат различни видови на набори.

  • Едноставно собрание (хармонично). Се користи за tulle и други тенки ткива. Ширината на плетенката е 6 см, коефициентот на Собранието е 1,5. Обезбедува тенки паралелни набори, висат на куки, тенки мрена или низа.
  • Класичен (молив собрание). Тесни вертикални набори. 7,5 см ширина, коефициент на собранието 2.5. Три редови на џебови за кука.
  • Plats "ракави" (бран). Редови на заоблени набори. Ширината е 9-10 см. Коефициент на собранието 2. Изберете го на долги прицврстувачи и вратари. Казни на специјални отстранливи куки. Три жици, три линии на џебови.

Совет

Избор на лента, повлечете мал заговор на примерокот. Наборите мора да бидат унифицирани, тешко да се задржи обликот на плетенката.

Како да се шие завесна лента: видови на ленти и нивните карактеристики

  • Француски набори (со тројно подрипнување). Ширината е 8,5 см, коефициентот 2. Во собраниот тип на лента, се формираат наборите на наборите на три покриеност. Аплицирајте за било која ткаенина, платното е подобро да изберете долг. Не влечете го кабелот, инаку убавината ќе исчезне. На плетенка два реда на џебови за отстранливи куки.
  • Двојно пливање. 10 cm ширина лента има 4 жици и 2 џебови. Коефициент на собранието 2. формира три редови на тенки набори во нарачката.
  • Броеви. Лежеше рачно или со завеси. Ширината на плетенката е 7,5 см, џебови во два реда за отстранливи куки, коефициент 2.
  • Ромбус пати (вафли, пеперутка, шах). Ширина на лента 7,5 см, два реда на џебови за обични куки, монтажа коефициент 2.5.
  • Вински очила (фламански набори). Длабоки три или пет надежи кои ја формираат "ногата", а потоа минуваат во еден голем круг пати. Пати за долги завеси. Коефициент 2-2,5. Метал куки одводот.
  • Кутија Plat. Ширина на лента 5 см, два џебови за куки, 2 или 4 жици, 2.5-3 коефициент. Можете да шиете таква плетенка на крок прачка или флеш. Не се препорачува за лизгачки завеси.

Член на тема: Како да изберете седна бања

Како да се шие завесна лента: видови на ленти и нивните карактеристики

Како да ја шиеме завесата плетенка?

Како да се шие лента на завесата? Тоа не е тешко. Ќе ви треба машина за шиење, нишка, игла, ножици и железо.

  • Се топи посакуваната должина на плетенка, оставајќи го внесот на печат од 4-5 см.
  • Горниот раб на завесите се одделени со 2-3 см и го мозочат железото. Ако ткивото е многу гаден, пожелно е да го поминете работ на преклопниот слој.
  • Нанесете ја лентата со неважечка страна на погрешните завеси до работ, повлекувајќи се од врвот 0,5-1,5 cm во зависност од видот на собранието. Минималната алинеја е направена со едноставно склопување или за тесна склоност без собрание. Следете ги петелките (џебовите) однадвор.
  • Крајот на лентата за завеси се храни со 2- 2,5 см. Краевите на кабелот се повлекуваат за случајно да не ги шие на завесата.

Важно!

Белата лента од памучна ткаенина може да даде намалувањето, па пред шиењето е подобро да го напие железото.

  • Расфрлани со големи шевови.
  • Ставете две линии на работ: прво горниот, потоа на дното. Бројот на линии зависи од бројот на линии на кабели. На плетенката се применува по секој кабел или ориентиран кон ширината на плетенката: до 5 см - две линии, 5-10 см - три линии, повеќе од 10 см - четири линии. Должината на бод чекор 4-5 см.
  • Краевите на жиците се врзуваат, во спротивно тие можат да скокаат од снимката. Едноставно извлекување на сите жици од една страна, собира платно. Растителни патишта.

Завесата е подготвена да висат на корнизот. Жици се повторно поврзани. Не се сече премногу - оваа должина ќе биде потребна кога ќе се мие и го мозокот на производот. Така што краевите не разговараат, можете да ги ветерите на лента хартија и да се скриете под плетенка.

Купување на плетенка за завеси, земи го видот на корнизот и методот на прицврстување на платно, размислете за одлуката на дизајнерот на завесата и завесите. За да бидете сигурни дека вашата ткаенина убаво ќе изгледа на избраната лента, рачно затегнува мал парцела.

Член на тема: картонски кутии: играчки за деца и идеи за дома (39 фотографии)

Прочитај повеќе