Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Anonim

Лента за завеси е како "борец на невидлив фронт". Секој знае за неа, но никој не забележува за завесите и вратите. Се смета за најзабележлив елемент на фитинзи. Да, на прв поглед, оваа лента не носи функционален товар. Но, професионалната шивачка или специјалисти од Ателје точно знаат: модерните и луксузни завеси се резултат на "работа" тоа е плетенка.

Одење за купување на завеси, сите соништа да бидат убави, модерни, ексклузивни. Прекрасни завеси се модерни производи од скапи ткаенини, индивидуални или деликатни шиење богата со преклопни и драпери. И ако некогаш сте размислувале како се формираат наборите на завесите? Зошто некои се преклопуваат мали, и други големи? Одговорот е очигледен: да се постигне драперија на завесите, тие треба да бидат малку преживеани. Но, кој елемент на фитнес е во состојба да ги задржи испотените набори во неограничено количество? Не постои тајност овде е специјална плетенка, лента за завеси. Тоа ретко се случува многу ретко кога функцијата на делот е значајна, а цената е демократска.

Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Завесана лента: Можности и ограничувања

Лента за завеси е лента која има тип на ткаена лента или густа плескава чипка. Лентата може да се изработи од мрежа или текстил, во која густи теми или жици се протегаат низ одредени интервали. Тие се одговорни за ритамот и чекорот на добиените набори.

Користење на плетенка, можете да ги задржи речиси сите видови на завеси:

  • tulle;
  • Завеси;
  • ГАРДИНА;
  • lamrequins;
  • Завеси.

Можеби само ролетни ја исклучуваат својата апликација.

Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Декоративна страна на прашањето

Во својата функционална намена, лентата е два вида.

  • Декоративни - целосно го спроведува својот потенцијал, како достоен декорација за завесите. Шик, сјај, убавина - својства кои го стекнуваат Портер со специјална плетенка. Заедно со неа, дури и обичните производи изгледаат поинаку.
  • Завршување - се користи во случај кога е неопходно да се врзуваат производот од текстилни влакна, повлечете, завеса.

Член на тема: Како да го избере вистинскиот tulle на завесите во собата: Експертите советуваат

Завршната лента за завеси отвора доволно можности за завеси, го олеснува процесот на време на време. Со таква плетенка, нивната драперија е дури и најинвентивни набори - едно задоволство.

Лента завеси е направен од филаменти со релативна сила:

  • Постелнина;
  • памук;
  • свила;
  • Вулен.

Ширината на лентата е толку разновидна што сите желби и предност ќе ги задоволат: тоа е во опсег од 6 милиметри на 15 сантиметри. Затоа, без проблеми, можете да се повлечете како завеси за мала кујна и огромни завеси за концертната сала.

Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Видови завеса плетенка

Сакате економски, едноставно и благодатно да ги организирате завесите? Обидете се да "направите пријатели" со плетенка. Касетата за завеси ќе им помогне на оригиналот и стилски да ги организира завесите на апсолутно секој стил и различна текстура. Тоа е органски комбинирано со ткива од било кој формат: од деликатен tulle до тежок кадифе.

Пазарот на текстилни производи е толку богат и разновиден на елементи на декор и додатоци, кој има околу 100 видови ленти за завеси.

Вреди да се проучува главните видови на набори, чиј избор е диктиран од видот на ткаенината.

  1. Лента со набори во форма на кутија или цилиндрични набори. Овие видови на плетенки се создаваат на завесата јасни и правилно дефинирани фигури на геометриската форма. И јасноста на формата ја одредува точноста на формираниот облик. Драперијата изгледа уредно и добро фиксирано. Таквата плетенка е пожелно да се користи за густи ткива или ако завесите се на поставата. За шиење завеси, се придржуваат кон соодносот: Ширината на ткаенината е поголема од должината на корнизот 3 пати.
  2. Тесма со набори со "патнтален". Кога се користат такви набори, наборите се добиваат со цилиндрична форма, се случуваат точни и идентични интервали меѓу нив. Строг изглед стекнуваат вратари со таква завеса плетенка и петелки. И идеалната опција се постигнува ако ткаенината што се користи за шиење е тешка.
  3. "Пушеле" плетенка е извонредно гледиште кое ви овозможува да го постигнете ефектот на ткаење на наборите. Ако ткаенината е флексибилна и подложна на униформа промени, изберете јамка плетенка.
  4. Нормална драперија - успешно гради апсолутно на било кој вид на ткаенина, но ширината на ткаенината мора да биде 1,5 пати повеќе од должината на стреата.
  5. Зраци склони. Ако големината на топлината е 3 метри, тоа значи дека должината на ткаенината треба да биде 7,5 метри. Односот на корниз и ткаенина - 1: 2.5
  6. Поклони набори земаат еден текстил. Како и во претходниот случај, ширината на ткаенината мора да биде 2,5 пати поголема од должината на употребените настрешници
  7. Трокреветни набори изгледаат воздржани и елегантни. Должината на ткаенината е три пати повеќе за должината на корнизот.

Член на тема: Која електрична струја е поопасна за лице: променлива или постојана

Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Изборот врз основа на правилата

Одење во продавница завеси, ткаенини и фитинзи, сетете се дека изборот на завеса лента зависи од следниве компоненти:

  • Вид на текстил;
  • Ткаенина текстура;
  • Димензиите на ткивната платна;
  • Густина на материјата.

Ако изборот е направен во корист на класичниот стил на Портер, земете ја ексклузивно широка завеси лента. Биди внимателен! Неправилно избраната дополнителна ставка е способна да ја менува првичната слика на завесите што ги сакате.

Лентата за завеси не значи јасни ограничувања при изборот, но се препорачува специјалисти во прилагодување и дизајнерите на ентериер за да ја изберете бојата на лентата за бојата на самите завеси. Со други зборови, хармонија во сè.

  • Колку поблиску има нијанси на бои едни на други, толку е совршен резултат.
  • Дали вашите завеси од Citz? Запрете го изборот на наједноставната плетенка која е лесна, едноставно и сигурно ја закривува ткаенината во обичен добро познат собрание.
  • Портари во дневната соба од кадифе? Повеќе релевантни ќе бидат лента со тројно или цилиндрични набори.
  • Ако текстилот не е светла, но мирна, па дури и пригушена, лента, ако е можно, исто така треба да биде како оваа боја.
  • Pepling, па дури и "предизвикува" ткаенина? Завесата лента мора да ја повтори бојата на влакната.

Совет

Избор на завеси панделки, не заборавајте да ја земете во предвид способноста на ткаенината на драперијата и не го занемарувајте со тежина.

На испотени ткива, тоа е многу повеќе проблематично да се добие зраци на зраци. Многу интересен поглед на таквите ткаенини цилиндрични тип на набори.

Во секој случај, без разлика дали сте доживеале шивачка или новодојденец - контактирајте со консултант во студиото или специјалната продавница. Не ги занемарувајте советите на професионалните дизајнери, ако одеднаш се најдоа во студиото.

Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Пресметајте ја должината

Тип на лента завеса е дефиниран, а сега е време да се пресмета потребниот Merar.

Запомнете дека должината на лентата директно зависи од саканата густина на завеси. Некои видови плетенки имаат посебни коефициенти, со оглед на тоа кој може да се постигне совршен вид на Портер. Односот има форма на две цифри, каде што првата е вредноста на големината на плетенката, а втората е должината на исправената платна. Со други зборови, овој израз ќе помогне да се пресмета колку плетенки и ткаенини треба да купат, така што завесите имаат органски изглед.

Член на тема: Што е панорамски застаклување балкон, добрите и лошите страни

На пример, соодносот на 1: 3 значи дека за шиење на портерот со доволен број на готови производи од 1 метар широк 1 метар, мора да купите ширина на ткивен материјал од 3 метар. Пожелно е да се додаде уште еден пар писма за рабовите на овие големини.

Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Декоративен карактер плетенка

Индустријата за шиење не застанува, туку се развива, воведува нови сорти на декоративни плетенки за завеси.

  • Лента во форма на ryush. Се препорачува да се користи за монофонични ткива. Декоративната насока на Ryushi е една од опциите за радијациона драперија.
  • Лента за да создаде тампони. Постично изгледа на било кој тип на ткиво, без оглед на сатурацијата и цртежот на боја. Повеќе самодоволно, оваа декоративна завршница изгледа како монофоничен текстил и спуштање на ткиво. Органски зема tulle.
  • Плетенка "вафли". Користење на таква опција за финиш, ќе постигнете елегантна форма за завеси.

Многу често можете да видите дека производителите се поставени со лента за завеси:

  • Прстени за креда;
  • Специјални џебови за куки;
  • Печати за ламбреки;
  • Две, три, четири жици.

Лента за завеси: Оригинални идеи за драпери

Како да се шие плетенка на завесата?

  1. Лента од внатрешноста на завесите, користејќи две паралелни линии.
  2. Повлечете ги жиците кои се обучени преку плетенка.
  3. Собери ткаенина во пати.
  4. Износот и количината ќе се одреди независно со прилагодување на кабелот.
  5. Врзи нишка од јазолот на краевите на лентата.
  6. Не ги исечете.

Благодарение на лентата за завеси, завесите долго време ќе изгледаат како во првите денови на работа. Изберете завеси - задача базирана на параметри и вкус, изберете лента за завеси - задачата исто така е решена, но бара пресметки на должина, изберете боја и тип. Тоа нема да биде можно да се купи она што "падна на душата". Треба да се потпрете на избраниот тип на Портер.

Прочитај повеќе