Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Anonim

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Novi sustav grijanja je topli kat vode svake godine osvajajući povećanje popularnosti kod ljudi širom svijeta. Vodeni toplinski podovi mogu poslužiti kao glavna vrsta grijanja i pomoćnog, a primjenjivat će se u prostorijama različitih područja.

Ovisno o zahtjevima svakog domaćina, nova vrsta grijanja može obavljati različite funkcije, a unaprijed u svakoj sobi možete napraviti različite udaljenosti između cijevi toplog poda.

Grijaći elementi vode za grijanje vode i njihov izračun

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

U privatnim kućama, topla etaža se grije električnim ili plinskim grijanjem

Water topli kat je popularan sustav grijanja u kojem je toplinski nosač voda koja se uzima iz sustava grijanja ili središnje opskrbe "toplom vodom".

Također za zagrijavanje rashladnog sredstva koriste se električni i plinski kotlovi. Rashladno sredstvo prije nego što uđete u grijaće elemente se hrani kolektoru, koji je glavni distribucijski centar ove vrste grijanja.

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Temperatura vode u zagrijanom podnom krugu ne smije biti više od 30 - 40 stupnjeva

U sustavu centralnog grijanja i vodoopskrbne vode, voda ima dovoljno veliku temperaturu (60-800 ° C), a topli kat bi trebao zagrijati do 30-400-ih.

Da biste to učinili, kolektor uspostavlja protoke koji kontroliraju protok rashladnog sredstva u svaku konturu.

Kontura u sustavu grijanja vode je odvojeni cjevovod. Budući da je kolektor instaliran jedan na cijelom apartmanu ili kuću, na njega je povezano mnoštvo cijevi prilikom instaliranja ove vrste grijanja u cijelom apartmanu. Cijevi, kao grijaći element, mora imati fleksibilnu strukturu i izvodi se iz pouzdanih materijala, bez deformiranja kada se temperature mijenjaju.

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Postoji nekoliko sorti grijaćih elemenata koji imaju određene značajke:

  • polipropilenske cijevi;
  • bakrene cijevi;
  • Valovito metalne cijevi;
  • Metalni plastični grijaći elementi.

Članak na temu: Engleski zavjese Učinite to sami: dvije opcije (fotografije)

Elementi bakra i čelika sustava imaju najbolju toplinsku vodljivost, ali ne tako često se primjenjuju kao metal-plastični i polipropilen, zbog svoje vrijednosti.

Trebalo bi biti poznato da se na temelju dna preporučuje da se stvori "pita" tople vode u stambenim prostorijama s debljinom do 8 cm. Treba pamtiti da pita uključuje:

Vodotrajna, ojačana mreža, na koje su pričvršćeni grijaći elementi, same cijevi, cement-beton estrih i završna prevlaka.

Metode polaganja cijevi

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Do sada se našuju dvije metode polaganja grijaćih elemenata:

  • cik-cak;
  • spirala.

Polaganje cijevi s spiralom ili puž (2 imena) provodi se u velikim prostorijama, mjesta s dugotrajnim mrazom i sjevernim područjima zemlje. Budući da ovaj sustav polaganja podrazumijeva visoke troškove rashladnog sredstva, odnosno ispada intenzivne grijane sobe.

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Polaganje spirale će omogućiti ravnomjerno rezanje sobe

Topla voda spiralom se često koristi za organiziranje glavnog izvora grijanja. Takva nova vrsta grijanja može ravnomjerno zagrijati završni podovi i cijelu sobu u cjelini, stvarajući veliku mikroklimu.

Možete staviti grijaće elemente zigzag u bilo kojoj sobi. Ova metoda zahtijeva manju (nego s helisom) količinu nosača topline za stvaranje udobne sobe u sobi. Ali postoji jedan nedostatak ovog cijevnog sustava - to je neravnomjerno grijanje. Budući da se voda podnosi na početku konture, a na kraju se zatvara, glatka se pad temperature poda osjeća, ima isti smjer.

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Prilikom polaganja cik-cak postoji rizik da se podovi zagrijavaju neravni

Kako bi se izbjegli takve pojave, sustav cijevi "dvostruko cikzzag", s dovodom vode iz različitih krugova grijanja. To vam omogućuje da organizirate jedinstveno grijanje. Prilikom polaganja cijevi Zigzag često koriste topli kat kao dodatna vrsta grijanja za male sobe (kupaonice, balkoni).

Treba pamtiti da ovisno o atmosferskim značajkama instalacije mjesta na toplom katu i klimatskom pojasu, kao i uzimajući u obzir zahtjeve domaćina na sobnu temperaturu, udaljenost između cijevi toplog kata s oba Metode polaganja mogu biti različite.

Parametri za izračunavanje udaljenosti između cijevi toplog poda

Instalacija katova tople vode izračunava se za učinkovito djelovanje novog sustava grijanja. Pojedinosti o polaganju vodenog kruga pogledajte ovaj videozapis:

Članak o toj temi: Prilikom postavljanja vrata prilikom popravka: prije završetka i nakon završetka

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

To ovisi o nekoliko važnih pokazatelja:

  • Koeficijent toplinske vodljivosti materijala iz kojeg su napravljene cijevi;
  • promjer grijaćih elemenata;
  • Zidna izolacija kuće ili apartmana;
  • klimatske značajke teritorija;
  • Završiti podove najviši kat.

Udaljenost između cijevi toplog katu: Savjeti za definiciju

Bakrene cijevi najbolje se provode toplinu

Svi ovi parametri izravno ili neizravno utječu na polaganje nagiba za tople vode. Ako ne uzmete u obzir gore navedene parametre, vaše grijaće podove može ispasti biti neučinkovit grijač, stvarajući nelagodu u zatvorenom prostoru.

Odabir onoga što bi trebala biti udaljenost između cijevi, parametri toplinske vodljivosti svih materijala, od kojih se proizvode grijaći elementi. Najbolji pokazatelji "hvale" bakrene i čelične cijevi, s njihovim izborom treba povećati korak (u odnosu na prosječne podatke). Polipropilenske cijevi su čvrsto ukradene, jer materijal slabo provodi toplinu.

Prilikom instaliranja cijevi, jedna istina treba zapamtiti od promjera grijaćih elemenata, što dalje se nalaze odvojeni.

Ovisnost promjera cijevi i korak polaganja poda može se vidjeti iz tablice.

Promjer cijevi, mmKorak za slaganje, mm
jedanšesnaest100-150
2.dvadeset150-200.
3.25.200-300

Te se ovisnosti izračunavaju za metalne plastične cijevi. Prema tome, za metalne proizvode, korak polaganja mora se povećati za 15-20%, a za polipropilen - smanjuje za 20-25%.

Za stambene prostorije koristi se varijabilni korak polaganja cijevi toplog poda. Postupno se povećava od vanjskih zidova (najveći gubitak težine), gdje je 10 cm.

Summing gore navedeno, vrijedno je reći da ispravno određivanje grijaćih elemenata grijanja, njegova odgovarajuća instalacija i priključak osigurava učinkovit i dugi rad sustava grijanja. Udaljenost između cijevi u sustavu izravno je povezana s gubitkom topline u sobi.

Čitaj više