Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Anonim

Individualna kanalizacija u kući ili u zemlji - san mnogih. Za korištenje uličnog WC-a dugo je umoran. Obično je zastrašujući faktor nedostatak potrebnog iznosa. U tom slučaju možete napraviti sustav za čišćenje otpadnih voda pomoću septičkog spremnika. Ima relativno nisku cijenu, životni vijek trajanja je oko 50 godina.

Dizajn i princip rada

Septička jama izvana izgleda kao velika plastična kocka s rebrastom površinom i vratom (ili dva) koji se drže preko površine. Unutra je podijeljena u tri odjeljka u kojima se prolazi pročišćavanje otpadnih voda.

Kućište ove seppice čvrsto je bačeno, šavovi nemaju. Postoje šavovi samo na mjestu vrata. Ovaj šav zavaren, praktički monolitski - 96%.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Septička jama: izgled

Iako je stambeno i plastično, definitivno nije krhak - debljina pristojne stijenke (10 mm) i dodatni čak i deblji rubovi (17 mm) dodaju čvrstoću. Što se pita da kada instaliranje septičke jame ne zahtijeva tanjur i sidrenje. U isto vrijeme, čak i na visokoj razini podzemnih voda, ova instalacija se ne pojavljuje, ali to je pri usklađivanju s zahtjevima za instalaciju (o njima odmah ispod).

Još jedna konstruktivna značajka je modularna struktura. To jest, ako već imate takav postavku i otkrili da to nije dovoljno za vas dovoljno, samo pored instaliranja drugog odjeljka, povežite ga s već rade.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Modularna struktura omogućuje vam da povećate snagu septičkog spremnika u bilo kojem trenutku.

Načelo rada

Septička jama radi kao i mnoge druge slične instalacije. Postupak za čišćenje otpadnih voda je:

  • Voda koja se spaja od kuće ulazi u prijemni prostor. Ima najveći volumen. Iako je ispunjen, otpada se raspada, lutaju. Proces dolazi s bakterijama koje se nalaze u samom otpadu, a spremnik jednostavno stvara dobre uvjete za njihove životne vrijednosti. U procesu čišćenja, kruti taloženja padaju na dno gdje se postupno pritisne. Čestice kontaminanata koji sadrže masnoću, čineći film na površini. U srednjem dijelu više ili manje čiste vode (čišćenje u ovoj fazi je oko 40%), kroz preljevu rupu u drugoj komori.
  • U drugom odjeljku, proces se nastavlja. Rezultat je čišćenje još 15-20%.
  • Treća komora ima na vrhu biofitalnog filtra. Pojavljuje se u tehnicima odvoda do 75%. Kroz otvor za prelijevanje, voda se izlazi iz sepce za daljnje pročišćavanje (u stupcu filtriranja, na poljima filtracije - ovisno o vrsti tla i razini podzemne vode).

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Radna shema septička jama

Kao što možete vidjeti, nema poteškoća. Uz pravilnu instalaciju i rad, septička jak radi ispravno - ne ovisi o električnoj energiji, tako da u krajobli prekida s električnom energijom nije strašna. Također, nije loše instalirati nejednajan raspored uporabe, koji je tipičan za vikendice. U tom slučaju, protok otpadnih voda radnim danom obično je minimalan ili odsutan, a tijekom vikenda doseže maksimum. Takav raspored ne utječe na rezultat čišćenja. Jedino što vam je potrebno za vikendicu je očuvanje zimi, ako se ne planira smještaj. Da biste to učinili, morate ispumpavati, ispuniti sve spremnike s vodom na 2/3, da bi zagrijali vrh (ulijte lišće, vrhove itd.). U ovom obliku možete otići zimi.

Značajke rada

Kao i kod bilo kakve septičke jame, spremnik loše reagira na veliku količinu aktivne kemije - jednokratni protok velike količine vode s klorom ili lijekom koji sadrži klor ubija bakterije. Prema tome, kvaliteta čišćenja pogoršava, može se pojaviti miris (ne postoji normalan način rada). Izlaz - Pričekajte dok se bakterije ne umnožavaju ili dodaju iz izvršenja (bakterije za septičke dijelove).
ImeDimenzije (d * w * c)Koliko može čistitiVolumenTežinaCijena seppiceCijena instalacije
Septička tenk - 1 (ne više od 3 osobe).1200 * 1000 * 1700 mm600 navedeni / dan1200 litara85 kg330-530 $od 250 dolara.
Septička tenk - 2 (za 3-4 osobe).1800 * 1200 * 1700 mm800 oglasa / dan2000 litara130 kg460-760 $od 350 dolara.
Septička tenk - 2,5 (za 4-5 osoba)2030 * 1200 * 1850 mm1000 listova / dan2500 litara140 kg540-880 $Od 410 $
Septička tenk - 3 (za 5-6 osoba)2200 * 1200 * 2000 mm1200 navršen / dan3000 litara150 kg630-1060 $Od 430 $
Septička tenk - 4 (za 7-9 osoba)3800 * 1000 * 1700 mm600 navedeni / dan1800 litara225 kg890-1375 $od 570 $
Infiltrator 400.1800 * 800 * 400 mm400 litara15 kg$ 70.od 150 dolara.
Pokrijte D 510.32 $
Proširenje grla d 500Visina 500 mm$ 45.
Dobro za pumpu D 500Visina 600 mm120 $
Dobro za pumpu D 500Visina 1100 mm170 $
Dobro za pumpu D 500Visina 1600 mm215 $
Dobro za pumpu D 500Visina 2100 mm260 $

Još jedna značajka koja treba uzeti u obzir nije ispiranje otpada, koje se ne razgrađuju bakterije. U pravilu je otpad koji se pojavljuje tijekom popravaka. Nije dovoljno da mogu postići kanalizaciju, a vi ćete morati očistiti, tako da ove čestice značajno povećavaju broj yalsa i očistite septičku jamu morat će biti češće.

Metode organizacije dooketika

Na izlazu septičke jame, odvodi se čiste 75-80%. Kao što razumijete, neće biti moguće koristiti ih bez liječnika. Ovdje postoji nekoliko opcija i u velikoj mjeri ovisi o vrsti tla (njihova sposobnost uklanjanja vode) i razine podzemnih voda.

Normalna apsorpcija i srednji ili mali prinos

Postoji pravilan način vožnje vode razvijen od strane iste tvrtke - instalacija instalacije. Infiltrator je kapacitet posebnog oblika, na dnu koji postoje brojne rupe kroz koje uvjetno čiste vode pada. Ovaj uređaj je instaliran na velikom chungy jastuku - minimalna debljina je 40 cm (to je normalna sposobnost tla za preusmjeravanje vode ako je tlo gline ili ilovača, sloj se povećava). Ostaci onečišćenja ostaju na drobljenoj, a čista voda ide u zemlju.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Montažna shema septička jama s dimenzijama na tlima s normalnom apsorpcijom i niskim cov

Druga verzija doktrine odvoda nakon sepca spremnika je stupac filtracije. To su nekoliko betonskih prstena (2-4 kom) promjera brojila, prekrivenog u zemlju u blizini postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Prvo, kopa se s jastukom na ovom stupcu, jastuk ruševine je jastuk, a zatim su instalirani prstenovi, njihovi zglobovi su zapečaćeni, nakon čega se izlije jaz između zidova bunara i jame. Donji prsten može imati perforirane zidove. Kroz ove rupe ili kroz dno koje nedostaje, voda apsorbira u tlo, gdje se potpuno očisti.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Bušotina s filtriranjem

Ako usporedite ove dva sustava, instalacija infiltrata je ekološki sigurna, a u praktičnom planu je prikladnije. Činjenica je da će nakon nekog vremena drobljeni kamen biti poravnat s ostacima onečišćenja, voda će prestati otići. Da biste vratili performanse doktrine, mora se zamijeniti ruševina. Kao što je razumljivo za dizajn, to je lakše učiniti ako je spremnik postavljen na spremnik spremnika. Njihov drugi plus je veliko područje iz kojeg je voda izvan. Na jednom infiltratoru, područje kontakta s tlom je 21 okviri, u dobro - samo krug promjera 1 metra, ako su prstenovi obični, ili oko 4 kvadrata, ako su zidovi posljednjeg prstena perforiran.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Opcija pindla na normalno upijajućim tlima s niskim cov

Treća opcija - uređaj za filtriranje. To je kada je plodan sloj zemlje uklonjen na određenom području, zamijenite dio tla pijeskom i ruševinama (minimalno 30 cm), plastične cijevi su položene na vrh tog jastuka, odvodne rupe su izbušene u zidovima. Položene cijevi zaspaju ruševinama, tlom, u kojem je travnjak zasađen ili napraviti cvjetni vrt na ovom mjestu. Nemoguće je koristiti ovo područje za vrt ili vrt. Nedostaci ove metode pročišćavanja efluenata potrebni su veliki prostor, veliki volumen pijeska i ruševina, koji će se morati promijeniti nakon nekog vremena (također će biti osvijetljen).

Odabir najbolje septike za dom i davanje je ovdje opisano.

Periodično povećanje razine podzemnih voda s normalnim tlima

Mnoge kuće stoje na mjestima gdje se podzemne vode povremeno raste - dok se topi snijeg ili jesenski nalju. U isto vrijeme, tlo na gradilištu obično dodjeljuje vodu (pijesak, pješčana, itd.), S normalnim uvjetima voda ide brzo i samo periodično njezin iznos je toliko velik da može stajati već u pola metra ispod razine tla ,

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

S povremenom povećanom corningom stavite kumulativnu dobro

U tom slučaju, dobro skladištenje se stavlja između septičke i instalacije liječnika, u kojima gotovo pročišćena voda može biti neko vrijeme dok voda voda ne odu. Tada će voda moći "riješiti". Načini čišćenja odvodnje u ovom slučaju slični su gore opisanim.

Visoka razina podzemnih voda

Zapravo, shema je ista - s intermedijerom između septičke jame i liječničkih uređaja, ali s opipljivim razlikom:

  1. Na cijevi između bušotine i septičke je instaliran provjerni ventil. Potrebno je da kada je bunar prepun, voda nije otišla u suprotnom smjeru - do septičke jame.
  2. Budite sigurni da koristite crpku kako biste ispumpali odvod kada je sustav ugrožen. Možete ih povući na iste postavke filtracije.
  3. Metoda pročišćavanja je samo jedno-rasuti polja za filtriranje polja. Ruševina spava iznad razine tla, formirajući zonu za otpaci. Pročišćena voda postupno ulazi u tlo. Ta se polja mogu izvršiti pomoću infiltrata ili pomoću plastičnih kanalizacijskih cijevi s rupama.

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Uz stalno visoku razinu podzemnih voda

Što se još može reći o ovom slučaju - polja filtracije imaju veliko područje. Sve volumen vode nekako bi trebao ostaviti. Ako postoji jarak otpada u blizini, nakon što se tada prstima može usmjeriti.

Općenito, najbolji izlaz na visokoj razini podzemne vode je aeracija, kao što je topa, na primjer.

Loše vodljivo tlo

Najteži slučaj. Ovdje je opcija u osnovi - napraviti jastučić za filtriranje, a od njega da se pročisti pročišćena voda u otpad. Složenost u uređaju filtra za filtar - potrebna je velika količina ruševina, kao i sustav za prikupljanje pročišćene vode.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Sa slabom apsorpcijom tla

Ovdje je opisana septička septika.

Prednosti i nedostatci

Glavna prednost septičkog tenk je njegova ne-volatilnost, koja u uvjetima sela ili u zemlji nesumnjivo ide i prednosti. Drugi ugodan trenutak je relativno niske cijene za ugradnju. Ako se usporedimo s troškovima betonskih prstena za domaće septičke, ispada ne tako jeftin, ali ako razmislite o razlici u isporuci, brzini ugradnje, tada se razlika ne čini tako značajnom. Drugi plus u usporedbi s septom iz betonskih prstena je nepropusnost slučaja, kao i činjenica da, uz pravilnu instalaciju, spremnik nije zastrašujući ili manji dio tla.

Nedostaci su zajednički svim septikama. To je relativno nizak stupanj pročišćavanja otpadnih voda - oko 75%, a potreba za organiziranjem kolačića, koji često udvostručuje troškove cijelog sustava.

Korak-po-korak instalacija septička jama

Instaliranje spremnika je teško nazvati. Glavna stvar je iskopati mače za septičke i kuhanje uređaja, kao i rovove za cijevi koje povezuju sve to i kuću u jednom sustavu.

Dubina instalacije septičke jame određena je dubinom smrzavanja. Ako je to ne više od 1,50-1,70 cm, septička se spremnik koristi kao standard. Ako tlo zamrzava 2 metra i više, koristi se dodatni vrat, odnosno, dubina instalacije se povećava.

Pijenje takve dubine, tako da je samo poklopac samo pokrov + 3-5 cm na pješčanom podmorniku za poravnavanje dna. Dimenzije kompleta trebaju biti više veličine septe za 25 cm ili više.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Shema s instalacijskim veličinama septička jama

Instalacija septička jama s fotografijom

Sljedeći - korak po korak:

  • Kopiraj koštice. To možete učiniti ručno ili koristiti tehnologiju. DNO poravnajte, razbijte pijesak s slojem od 3-5 cm, kompaktni, poravnajte u razinu.

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Dno pijeska

  • Spustite kućište. Učinite udobno na užadima, prolazeći ih u intervale između rebara.
  • Provjeravamo, čak i ako je postao septička (razina izgradnje položena na konje pokriva).
  • U ulaznu mlaznicu, koja se nalazi na gornjoj površini kućišta, spojite otpadnu cijev iz kuće. Također je označavala cijev na aparate ili međuprodukt dobro (ovisno o odabranoj shemi). Cijevi su bolje koristiti polietilen za rad na otvorenom (crvena boja). Oni izdržavaju negativne temperature, normalno prenose opterećenja.

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Na ulazu mlaznice stavljamo na opremu, spojimo ga s njom, dolazi iz kuće

  • Počinjemo ulijevati vodu u kućište.
  • Kada se razina u spremniku raste za oko 20 cm, počinjemo pričvrstiti jaz između zidova jame i septičkog kućišta. Za snijeg, koristimo smjesu pješčane cementa: za 1 dio cementa uzimamo 5 dijelova pijeska. Potrebno je zaspati oko perimetra, ručno, bez uporabe tehnologije. Zaspajte 20 cm, sloj se brtve s ručnim nabiranjem, gledajući da ne oštete kućište. Tijekom zatrpavanja, razina vode u septiku treba biti 20-30 cm iznad sloja pješačkog sloja. To osigurava ispravan položaj zidova pri radu.

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Zaspaju pješčanu cementnu smjesu

  • Zaspate zid do gornjeg dijela kućišta, izlivaju oko 15 cm smjese, poravnato je i zbijen.
  • Izolacija sloj sloja. Najbolja opcija je ekstrudirana polistirena pjena (EPPS), još uvijek možete koristiti izofol. Korištenje pjene plastike je nepoželjno - može se spustiti s opterećenja tla i prestati raditi. Uopće, nemoguće je koristiti mineralnu vunu - to je higroskopan i nakon nekog vremena jednostavno se ujedinjuje u dvočlani. Izolacijski sloj ovisi o regiji i vrsti korištenog materijala. Na primjer, EPPS za srednju traku Rusije zahtijeva 5 cm, za sjeverne regije - 10 cm.

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Epps položen

  • Na vrhu izolacije, zaspimo "izvorno" tlo. Visina zatrpavanja je ukratko s razinom tla.

Sve je to. Septička jama. Postoji još nekoliko bodova povezanih s izradom kanalizacijskim sustavom. Kanalizacijska cijev koja dolazi od kuće ima smisla izolirati. U regijama s ne hladnim zimi, dovoljno je staviti EPPS (mora zatvoriti cijev i nastupiti na rubovima od 7-10 cm). Može se jednostavno ispuniti tlom.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Cjevovod je poželjno inspirirati. Tada ćete biti sigurni da se neće smrznuti zimi

U sjevernim regijama, samo izolacija na cijevi možda neće biti dovoljna. Osim toga, cijevi se zagrijavaju grijaćim kabelima za opskrbu vodom i kanalizacijskim cijevima. Tako da je učinkovitost grijanja bila veća, nije položena vani, već unutar cijevi. Samo ljuska mora biti otporna na učinke agresivnih medija.

Instalacija infiltratora

Jedna od komponenti pojedinačne kanalizacije pomoću septičke jame je infiltrator. Ovo je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s pogledom na sestru. To je plastični spremnik izrađen u obliku trapeza, u zidovima i dnu koji postoje mnoge rupe za utor.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Što je infiltrator i kako to radi

Relativno mala veličina - 1800 * 800 * 400 mm, nalazi se do 400 litara tekućine. Slagao se na šljunčanom jastuku s visinom od 40 cm. Takva visina zdrobljenog kamena je potrebna na tlima s normalnom sposobnošću da preusmjeravanje vode, na zviždanje tla može biti 70 cm, i još mnogo toga.

Broj potrebnih infiltrata ovisi o vrijednosti salvo ispuštanja, kao i karakteristike tla. S istom instalacijskom snagom, na pijesku, dobro iscrpljivanje tla zahtijevaju manje elemenata učenika nego na tlima s prosječnom ili lošem odvodnjom sposobnosti.

Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

Shema instalacije infiltratora za septičke septičke spremnika

Redoslijed instalacije infiltratora za završnu obradu otpadnih voda je:

  • Bakar u jami, koji je 500 mm više u veličini Finantrodratora.
  • Dno i zidove tkaju geotekstile. Potrebno je da se drobljeni kamen pomiješa s tlom.
  • Mi osramotimo i izjednačimo slomljenog kamena.

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Drobljeni kamen

  • Stavite tijelo infiltratora.
  • Povezujemo ga s izlazom septičke.
  • Ugradite ventilacijsku cijev.

    Septička jama: načelo rada, ugradnja, održavanje

    Stavili smo u trup

  • Zaspao sam pijesak tako da zaspi tijelo odozgo za 15 cm.
  • Stavili smo sloj izolacije (može biti isti kao i na stambenoj septičkoj spremnici).
  • Zaspim tlo.

Prilikom instaliranja infiltratora nije potrebno koristiti smjesu pijeska i cementa, kao što je kućište leži na ruševinama jastuk, koji uspješno kompenzira sve poteze.

Članak o temi: Izgradnja balkona u zemlji s vlastitim rukama

Čitaj više