Disne liste na drvu: Kako to sami popraviti?

Anonim

Oni koji rade s drvetom znaju koliko su važni disk pile. Ovaj alat uvijek treba raditi ispravno i biti u savršenom redoslijedu. Poznato je da svi alati za pierciranje imaju sposobnost da tupi. Kružne pile na drvu nisu iznimka. Njihovo oštrenje zahtijeva posebnu pozornost. Kada se pojavljuju prvi znakovi da je pila počinje dobro funkcionirati, trebala bi se početi izoštravati, kao u budućnosti će se alat početi popuniti još više.

Disne liste na drvu: Kako to sami popraviti?

Oštrenje diska se provodi na različite načine: datoteku, na stroju, u porok i težini.

Kružne pile na stablu čije je izoštravanje povremeno potrebno, posebno važno kada je postavljena zemlja kuća s drveta. Kružne pile se također nazivaju kružnim. Ovaj alat je važan u tome što je sposoban za proizvodnju drvenih dijelova s ​​visokom točnošću.

Je li moguće sami oštriti? Da, moguće je izoštravanje. Pravovremeno oštrenje drvenih pila na stablu ne samo da će imati oštar radni alat, već i povećati svoj život. Konkretno, potrebno je pratiti stanje vide diska, čija je moć relativno niska, jer se loše izoštrene pile počinje pregrijati. I pregrijavanje može potpuno ispisati radni alat.

Znakovi propadanja oštrine

Uz izgled znakova ispod, potrebno je odmah izoštriti disk pilu:

Disne liste na drvu: Kako to sami popraviti?

Dijagram uređaja za oštrice zaslona.

  1. Primjetno povećanje temperature sigurnosnog kućišta na motornoj pilu.
  2. Za rezanje zahtijeva povećani fizički napor.
  3. Mogući privremeni izgled dima s motora.
  4. Izgled mirisa Garyja.
  5. Izgled tamnih mrlja na rubovima pile (Nagar).
  6. Drvena traka ne pomiče glatko, ali skače na stroj.
  7. Tijekom rada čuje se sumnjiva buka.
  8. Postoji zakrivljenost zuba kružne pile.

Zahtjevi za rad

Tu su i niz radnih zahtjeva, čiji je poštivanje potrebno za sigurnost i visokokvalitetno oštrenje instrumenta. Kada izoštravanje diska mora biti instaliran na takav način da su svi zubi jasno vidljivi. Samo u ovom slučaju može biti zajamčeno visokokvalitetno izoštravanje. Disk tijekom izoštravanja treba ostati u istom položaju. To bi trebalo položiti na držanje barova ili vice vrlo čvrsto.

Članak na temu: 3D kupaonski paneli - završne obrade proračuna

Općenito, oštrenje diska treba napraviti na stroju. Međutim, ponekad se preporučuje za uklanjanje diska i pričvrstite ga u vice. Tijekom nabora zuba potrebno je čvrsto osigurati disk u poisku i koristiti kliješta. Kut nagiba svakog klastera mora se kontrolirati cijelo vrijeme. Ako ne promatrate kut sklonosti, tada će učinkovitost alata biti blizu nule. Prije nego što počnete saviti zube, morate napraviti odgovarajuće bilješke na njihovom početnom položaju.

Pravila oštrenja:

  1. Prije svega, potrebno je osigurati da se metalni ukloni ravnomjerno na profilu zuba pile.
  2. Nemoguće je na bilo koji način pritisnuti disk na krug brušenja, jer to može dovesti do topline i zagrijavanja materijala, što dovodi do deformacija.
  3. Profil i visina zuba nakon izoštravanja treba spasiti.
  4. Kada je izoštravanje također vrlo važno koristiti rashladno sredstvo.
  5. Nemoguće je da se burrs formira u izoštravanju.
  6. Što se tiče lica oštrenja, tada u teoriji postoji pravilo: morate izoštriti prednju stranu zuba ili prednje i straga. Međutim, vrlo često iskusni majstori oštri od leđa, jer vjeruju da je mnogo prikladnije.

Pravila za zube razvoda

Disne liste na drvu: Kako to sami popraviti?

Pravila za oštrenje diska.

Prije početka oštrenja kružne pile, morate znati da će doći do ožičenja zuba. Zubi bi se trebali naizmjenično savijati i sakriti. Međutim, treba uzeti u obzir da bi zavoj svakog zuba trebao biti na istoj udaljenosti. Da bi to učinili, koristi se poseban alat - ožičenje. Uz ovaj alat, svaki zub se daje približno u sredini svoje visine.

Ako je ožičenje ispravno, širina lista disk je debela. Ispravno oštrenje pretpostavlja da sam disk ne dodiruje materijal za rezanje, a samo su zubi sloja na sloju uklonili površinu stabla. Dakle, širi će biti razvod zuba, što će se više voluminožavati, a manje vjerojatnost da će se pojaviti džem. Međutim, iznimno je teško postići takav učinak. Mnogi počinju uzgajati zube ključem, ali ova metoda je u potpunosti nije prikladna za skupe kvalitete pile. Stoga morate koristiti samo alat koji je namijenjen za to.

Članak o toj temi: Odaberite sklad boje krova i kod kuće

Posebna pozornost, kada oštrenje pila, također zaslužuje vrstu drva koji će se rezati. Za mekše drvo potreban je širi wigner tako da je rez bio gladak i nije imao hrapavost i nepravilnosti. Najoptimalnija odstupanja zuba je 5-10 mm u jednoj od strana. Ožičenje se mora izvršiti prije izoštravanja, jer se inače zubi mogu deformirati i pila će biti u zapuštenosti.

Disne liste na drvu: Kako to sami popraviti?

Oblik izoštravanja diska.

Postoje 3 glavne vrste ožičenja:

  1. Čišćenje - s takvim izgledom, svaki treći zub ostaje u izvornoj poziciji. Ova vrsta je pogodna za one slučajeve kada je potrebno smanjiti osobito solidnu vrstu drveća.
  2. Klasični - alternativni zubi bit će odbačeni na lijevo i desno.
  3. Wavaj - s takvim izgledom, svaki zubi ima svoj položaj, kao rezultat koji se formira val zuba. Ova metoda je jedan od najučinkovitijih, međutim, najteže. Iskusni majstori ostavljaju udaljenost od 0,3-0,7 mm s takvom metodom.

Koristi se za izoštravanje materijala i alata

Dakle, za rad može biti potreban:
  • 2 bar;
  • izoštren;
  • porok;
  • ožičenje;
  • datoteka.

Oštrenje diska: Klasična metoda

Postoji nekoliko različitih tehnika za izoštravanje diskovnih pila, ali sljedeća tehnika je klasična. Početi početi s stražnjom površinom. Prednji dio, koji pri radu dolazi na materijal, ostaje nepromijenjen.

Da biste započeli izoštravanje diska, možete ostaviti disk izravno u stroju ili ukloniti s uređaja i osigurati u porici. S prvom metodom potrebno je de-energizirati stroj uklanjanjem kabela iz utičnice. Da biste osigurali disk u jednom položaju, koriste se 2 bara koja ga popravlja kao klin. Bruks se mora zatvoriti zubima kako bi se izbjeglo njihovo kretanje. Da zub od kojih počinje oštrenje, treba napomenuti pomoću ftometra sa strane.

Bolding Prvi zub, morate zapamtiti broj pokreta napravljenih s krugom za oštrenje ili drugim alatom.

Svi kasniji zubi trebaju biti točni s istim intenzitetom i brojem pokreta.

Članak o toj temi: Kako sigurno montirati bale na pod i korake

Kada radite u zamjeni, načelo djelovanja je isto. Neki iskusniji majstori obavljaju oštrenje težine, ali za to morate imati puno iskustva. Nakon punog oštrenja diska se umetne natrag u stroj. Zatim morate odrezati neku nepotrebnu drvenu šipku, istodobno gledajući rad pile. Potrebno je obratiti pozornost na to, ne postoji vanjska buka i nejednako kretanje bara. Ako postoji vanjska buka ili škripanje, potrebno je uzeti marker i čvrsto ga popraviti u blizini pile. Zatim polako rotirajte disk. Kao rezultat toga, to će se vidjeti gdje je visina zuba veća ili manja od ostalih.

Ostale metode oštrenja

  1. Full-Faceted - je najtočniji i najkvalitetniji, jer se izvode na profesionalnom stroju za oštrenje. Poseban krug koji se odabire u veličini, odvija se u vrijeme cijele interdentalne depresije zajedno s površinom susjednih zuba. S takvim oštrenjem, deformacije zuba su isključene. Jedini nedostatak takve metode je da su različiti krugovi potrebni za mineralne pile.
  2. Oštrenje lica zuba - praktičnost ove metode je da se izoštravanje može izvoditi i profesionalno i kod kuće. Ako se rad izvodi na stroju, morate kupiti posebne krugove za različite diskove. Međutim, još je bolje obavljati posao kod kuće, kao i obično količina rada je mala i možete ga izvesti koristeći uobičajeni supfyl. Za visokokvalitetno oštrenje, dovoljno je napraviti 4-5 pokreta s supfilom - a pront će biti oštra.

Nekoliko savjeta iskusnih majstora

Tijekom posla morate koristiti sigurnosne naočale. Ako je potrebno ukloniti količinu metala, koja je potrebna za potpuno uklanjanje pukotina i deformacija, treba ukloniti. Disk kada se iscrpljuje treba ostati u istom položaju u odnosu na stroj.

Uz dugi nedostatak oštrenja, potrebno je ukloniti više materijala. Oblik svih zuba bi trebao biti apsolutno isti, kao i visina. Svi preostali burrs moraju biti u potpunosti uklonjeni.

Čitaj više