Vintage bakrene kovanice bit će poput novih

Anonim

Početnici se često suočavaju s takvim pitanjem kao čišćenje bakrenih kovanica. Je li to moguće učiniti kod kuće? Očistite berbu ili stari kovanice mogu biti zabavni alkohol, ocat ili mehanički način. Važno je odabrati pravi recept tako da ne oštetite površinu i ne pokvarite vrijednu instancu.

Vintage bakrene kovanice bit će poput novih

Prljavština i mrlje mali su dio štete. Često na površini je RAID. To uzrokovano kemijskim reakcijama koje se događaju kao rezultat interakcije novca s izmjenom plina u uvjetima okoliša. Razlikuje se nekoliko vrsta ploča:

  • Zelena tikvica - bakreni karbonat dihidroksid.
  • Plavi raid - bakar azurist.
  • Crna tikvica - sulfid i bakar oksid.
  • Crvena s smeđom nijansom napada - zaglavljen bakar.

Ako govorimo o berbama i vrlo skupim kovanicama, onda pokažite posebnu skrb. Ne možete koristiti agresivne alate, postoji opasnost od nepovratne štete. Pod ne-prljavim onečišćenjem, koristite sljedeće metode.

Sapun mort za kovanice (brzina zatvarača)

Vintage bakrene kovanice bit će poput novih

Omogućuje vam da očistite najpozisnije onečišćenje na površini metalnog novca, ali ima prednosti i nedostatke. Mora se reći da je metoda najteže, ne dopušta samo očuvanju značajki, ali i za povratak novčića na netaknutu obliku, ako, naravno, nije oštećena mehanički.

Iz otopine sapuna, započnite bilo koje čišćenje kod kuće. Namakanje u Cashitz kuhanom od sapuna je učinkovitija metoda čišćenja. Trebat će vam:

  • Ekonomski sapun.
  • Voda 100-150 ml.

Sutitate sapun na velikom grateru, ulijte vodu i pomiješajte pripravak. Nakon nekog vremena, kada je sapun pao, uronite novčić u dobivene kovanice. Ako je potrebno, dodajte vodu u smjesu, konzistencija bi trebala biti lagano kisela krema.

Članak o temi: Udica za početnike: sheme s opisom i fotografijom

Nakon 2 dana uklonite ih iz Cafitza, pažljivo zasladite četkicu za zube s mekom čekinjem i ponovno uronite u smjesu sapuna. Imajte na umu da se pripremljeni sastav presuje tijekom vremena, ulijte vodu tako da mješavina ne gubi svoju dosljednost. Trajanje izvatka ovisi o stupnju kontaminacije. Ponekad je potrebno za 1,5 mjeseca, što je očigledan nedostatak ove metode. Ali rezultat vas čeka izvrsno, a novac neće biti oštećen.

Način na koji će pomoći da stavite čak i kraljevske kovanice, čiji je integritet posebno važan za spremanje.

Čišćenje kovanica Soda (kuhanje)

Metoda vam omogućuje da očistite bakreni novac od mrlja, ploča i drugih zagađivača. Trebat će vam:
  • Soda za hranu 3-4 tbsp. žlice.
  • Voda 0,5 litre.

Pomiješajte sastojke, uronite kovanica u spremnik i stavite ga na vatru. Rješenje treba pokriti kovanice za ne više od 2-3 cm. Potaknuti i kuhati kovanice od oko 30 minuta. Nakon čišćenja četkice za čišćenje zubne četkice.

Čišćenje kovanica amonijaka alkohola

Čisti kovanice od plaka, crne ili zelene pomoći će amonijaku alkoholu. Metoda je jednostavna i učinkovita. To vam omogućuje da dobijete rezultat u prvim minutama korištenja sredstava. Prvo, isperite novčić u otopini sapuna, a zatim ga očistite s pamučnim obrisom, navlaženom u alkoholu amonijaka. Onda je potrebno ponovno isprati u otopini sapuna.

Učinak se postiže zbog djelovanja amonijaka koji se povezuje s česticama bakra, što izaziva pojavu crne ili zelene ploče. Ova metoda je prilično traumatična za bakrene kovanice, jer uništava njihov integritet na površini. Ne smije se zloupotrijebiti i namočiti u ammonski alkohol posebno vrijedne uzorke.

Čišćenje limunske kiseline

Čišćenje bakrenih kovanica Ova metoda je jednostavna. Uzmite jedan limun i izrežite ga u dva dijela, u jednom od kojih umetnite novčić 15 minuta. Zatim uklonite i očistite četkicu za zube mekom čekinjem. Potrebno je isprati u hladnoj vodi.

Članak o temi: Parrot iz perli s vlastitim rukama

Čisti kovanice s stomatološkim prahom ili pastom

Najlakši i najučinkovitiji način za čišćenje bakra - stomatološki prah. Napravite prah u vodi u stanje pastoše, a zatim ih uronite, ili u pastu kovanice. Nakon 15 minuta očistite četkicu za zube.

Čišćenje kovanica bakrenih nikla po octu

Melchior (bakar-nikla) ​​kovanice SSSR vrlo je teško čistiti. Da ih dovedem na besprijekornu i netaknutu vrstu je gotovo nemoguće, a svi brojevi i blago znaju o tome. Ali to ne znači da je čišćenje novca iz legure bakrene nikla besmisleno. Naprotiv, nemoguće je dati takve vrijednosti da se trune i stapa dalje, ali morate biti spremni za činjenicu da rezultat neće biti dugoročan.

Uzmite sljedeće sastojke:

  • Octetična suština 1 dio.
  • Vode 10 komada.

Pomiješajte komponente i uronite novčić u dobiveni sastav, otopina bi ga trebala pokriti odozgo. Možete potopiti nekoliko komada odjednom. Svakih 12 sati treba ih dobiti i pretpostaviti oksidnu četkicu za zube. Potrebno je od 3 do 10 takvih postupaka, ovisno o stupnju oksidacije. Čišćenje sušenja je kraj - najprije je potrebno obrisati alkoholom, a nakon stavljanja toplog mjesta za nekoliko dana, a tek tada u album sa zbirkom kraljevskih i vremenima USSR kovanica.

Octena metoda čisti kovanice

Kovanice SSSR-a iz legure bakrene nikla mogu se očistiti otopinom octene soli. Ova se metoda sastoji od nekoliko faza:

Ni u kojem slučaju nemojte zagrijavati otopinu octene soli, inače će kovanice biti potpuno oštećene.

Nakon čišćenja octa, moguće je oštećenje patine, kaverne i drugi neravni dijelovi mogu se otvoriti, trebali biste biti posebno oprezni.

Mehaničko čišćenje

Mehanička metoda je najbolja i preferirana za većinu numizmatičara. Provodi se pomoću posebnog alata pod mikroskopom. Obaviti iskusne restaurere, jer je važno ne štetiti, nego pomoći novčićima da se oporave. Ako se ispostavilo da je vaša imovina vrijedan antikni novčić, ne pokušavajte ga sami očistiti. Odaberite metodu mehaničkog čišćenja tako što ćete ga prolaziti na stručnjake u struci.

Članak o temi: Kako šivati ​​jastučnicu na vezi s vlastitim rukama: uzorak i master klasa na šivanje

Čišćenje bakrenih kovanica je prilično dugotrajan proces koji zahtijeva koncentraciju, sukladnost s proporcijama u pripremi otopina i brzinu zatvarača. Ali kao rezultat toga, uštedjet ćete svoje nalaze i možete napuniti svoju kolekciju s novim uzorcima.

Čitaj više