Neovisno glodanje drva i drva

Anonim

Obrada rezanog drveta, džepova, proizvodnja tehnoloških rupa i udubljenja, rezbarenje drva - sve to može biti uređaj kao mlin. Štoviše, ne može samo profesionalnu opremu, nego i relativno jeftine ručne kopije. No, rad ručnog glodanja zahtijeva znanje o nekim tehnikama i pravilima. O svemu ovome - u članku.

Što je mlin i što je potrebno za što

Mlin je uređaj za obradu stabla ili metala. Oni obrađuju ravne i oblikovne površine, također formiraju tehnološke udubljenja - utore, češalj, uklanjanje pod ugradnjom petlji, itd. Pomoću instalacije postoje stacionarni strojevi (postoje različite vrste za obavljanje različitih operacija), a tu su ručni mlinovi za glodanje. Ručni Electrifresters su univerzalni alat koji omogućuje bilo kakve operacije. Da biste promijenili rad, samo vi samo trebate promijeniti mlaznicu i / ili njegovu lokaciju na detalje.

Strojevi se uglavnom koriste u masovnoj proizvodnji. Rezač za glodanje je ugrađen nepomično, a radni komad se kreće - prema određenoj putanji. Kada radite s ručnim mljevenjem, situacija je suprotna - popraviti radni komad, pomaknite mlinski mlin. Prilikom obrade velikih količina istih detalja, to je prikladnije popraviti ručni mlin na horizontalnoj površini tako što ćete napraviti nešto slično mljevenju.

Neovisno glodanje drva i drva

HomeMadni stroj za mljevenje - horizontalna ravnina s rupom u sredini, na koje je ručni mlin montiran ispod

Postoji mnogo različitih vrsta glodanja strojeva, ali za dom majstor ili za polu-profesionalnu upotrebu više univerzalne sposobnosti. Instalirani su različiti rezači i posebni uređaji koji vam omogućuje obavljanje bilo kakvih operacija. Samo za njihovo izvršenje zahtijeva više vremena i vještine nego na specijaliziranom stroju.

Što se može učiniti uz pomoć ručne mlin:

  • utori i utore bilo kojeg oblika (kovrčava, pravokutni, složeni oblici);
  • Kroz rupe i slijepe;
  • Rubovi i krajevi procesa (mogu se izravno, kovrčavati);
  • Odrezati detalje spoja;
  • Primijeniti natpise, uzorke, crteže na površini;
  • Kopiraj detalje.

    Neovisno glodanje drva i drva

    Kopiranje dijelova - jedna od značajki električne energije

Takve se operacije koriste u stolariji, u proizvodnji i montaži namještaja. Čak i smanjiti bravu ili petlje na vratima - to također može rukovati mlinovitim mlinom. I to će učiniti mnogo bržem i elegantnim od sličnih operacija, ali izvodi se pomoću ručnog alata.

Priprema za rad i skrb

Kako se nositi s načelima rada s ručnim mljevenjem, poželjno je imati barem opću ideju o njegovoj strukturi i svrsi dijela.

Izgradnja i imenovanje glavnih čvorova

Sastoji se od ručnog elektromofa iz kućišta u kojem je motor skriven. Od tijela nalazi se držač u kojem je umetnut Collet. CANGGI su mali adapteri koji omogućuju uporabu rezača s drškama različitih promjera. Rezač za mljevenje je umetnut u Collet i odgođen s pričvrsnim vijkom (na nekim modelima je fiksiran s gumbom).

Neovisno glodanje drva i drva

Glavni čvorovi ručnog mljevenja i njihove svrhe

Još jedan važan detalj priručnog mljevenja je platforma koja se povezuje s kućištem pomoću dvije šipke. Platforma je obično izrađena od metala. Na donjoj strani platforme nalazi se klizna peć. Izrađena je od glatkih materijala koji osigurava glatkoću alata kada se pomakne preko dijela.

Postavljanje parametara Fraeshera dolazi do:

  • Olovke i ograde postavljanje dubine glodanja. Određivanje koraka - 1/10 mm.
  • Podešavanje broja okretaja. Mijenja brzinu rotacije rezača. Za početak, vrijedi pokušati raditi na malom ili srednjem prometu - najprije je lakše voditi alat.

Također je potrebno na slučaju da postoji gumb za uključivanje / isključivanje, može postojati još jedan gumb za blokiranje. Ovdje, ukratko sve čvorove. Osim toga, još uvijek postoji prilično prikladan paralelni naglasak. Može biti jednostavna ili s mogućnošću podešavanja - možete pomaknuti dio rezanja udesno ili lijevo.

Briga

Od tvornice, oprema se nalazi u mazivom, tako da u načelu nije potrebno dodatne operacije. No, potrebno je podržati opremu u čistoći - potrebno je češće razmatrati prašinu, ako je potrebno, mijenja se s podmazivanjem. Potrebno je podmazivanje za pokretne dijelove - vodilice. Može se koristiti tekući aerosol maziva (poželjno), ali se mogu koristiti konvencionalne vrste konzistencije. No, kada koristite debele mazivo, morat ćete ih povremeno izbrisati, kao čipove stick i prašinu, postaje teško raditi. Uz korištenje svjetlosnih kompozicija aerosola, praktički se ne prigovara.

Da bi se isključilo jednostavno skliznuo, možete ga podmazati silikonskim mazivom. To je osobito korisno pri radu s predlošcima. Tada alat doslovno klizi, ide glatko i bez trzaja.

Brzina rotacije

Radite ručno mljevenje drva, kompozitni, šperploča itd. Počinje postavljanjem osnovnih parametara. Prvo postavite brzinu vrtnje. Odabrana je ovisno o odabranom rezaču i krutosti materijala i karakteristikama Millingera, tako da se moraju potpisati točne preporuke u priručniku s uputama.

Neovisno glodanje drva i drva

Približna brzina obrade pri korištenju različitih rezača

Rezač za punjenje

Sljedeći je instaliran glodanje. Na većini rezača tvrtke, postoje oznake za koje možete navigirati. Ako nisu, minimum mora biti stegnut najmanje 3/4 dužine drške (cilindrični dio). Umetnite rezač u potrebnu dubinu (ako je potrebno, nakon instalacije Collet - Cartridge adaptera za različite promjere rezača), pričvrstite osovinu, zategnite tipku kotača dok se ne zaustavi (ali ne povlačite).

Neovisno glodanje drva i drva

Radno ručno mljevenje drva i drugi materijali počinju s glodalnim rezačima

Ako je model jednostavan, potrebne su dvije tipke. Oni ne pružaju mehanizam blokiranja osovine, drugi ključ će ga morati držati. U uređajima srednje klase nalazi se gumb za zaključavanje. Povlačenjem, zategnite ključ Karkin. U skupim modelima osim blokiranja, nalazi se ratchet u kojem se možete navigirati.

Postavljanje dubine glodanja

Svaki model priručnika Freresser ima određeni odlazak - to je maksimalna dubina za koju je ova jedinica može obraditi materijal. Dubina mljevenja nije uvijek potrebno biti maksimalno, a zatim je potrebna njegova prilagodba. Čak i ako je potrebno mljeti na veću dubinu, kako ne bi previše učitali i jedinicu, možete ga razbiti na nekoliko razina. Za ovo postoji okretan naglasak. Ovo je mali disk ispod Bardell s određenim brojem zaustavljanja različitih visina - nogu. Broj nogu - od tri do sedam, i više ne znači bolje. Mnogo je prikladnije ako postoji mogućnost podešavanja visine svake noge. To pokazuje sposobnost opreme. Da bi se osigurala revolving Stop u željenom položaju, nalazi se držač, koji se obično izrađuje u obliku potvrdnog okvira.

Dubina nagrađivanja glodanja na ručnom glodanju se događa u nekoliko faza:

  • Alat stavljen na ravnu površinu, oslobodite stezaljke, pritisnite rezač za prelijevanje u površinu.
  • Otpustite revolving fokus, ponovno učitavanje zaključavanja.

Neovisno glodanje drva i drva

Odaberite nogu revolving stop

  • Ovisno o tome koja je potrebna dubina glodanja, izabran je noga okretnog stanja. Disk s nogama okreće se na željeni položaj.
  • Vijak nije fiksan, ali držite šipku prstom, pomičite pokretni pokazivač tako da se podudara s nulom (na gornjoj fotografiji).
  • Bar se podiže na dubinu mljevenja, nakon čega se snižava zapis o okretnoj stanici (na fotografiji ispod).

Neovisno glodanje drva i drva

Izložba dubina na skali

Sada, kada instalirate na radni komad i ometanje na vrhu, rezač će unijeti detalj na izloženu udaljenost.

Neovisno glodanje drva i drva

Sada će biti prazno za željenu dubinu

Na dobrim svježinama nalazi se kotač točnog podešavanja dubine mljevenja. To vam omogućuje da ne srušiti postavke (ne morate ponavljati cijeli rad) ispraviti dubinu, iako u malim granicama (na fotografiji iznad njega je zeleni kotač).

Rezači za ručno mljevenje

Rezači su alat za rezanje koji obrađuje i oblikuje površinu. Sastoje se od cilindričnog dijela, koji je stegnut bojama u učvršćivaču jedinice i rezni dio. Cilindrični dio može biti različit promjer. Odaberite takav kolačić ispod kojeg se nalazi u vašem uređaju. Oblik i mjesto noževa rezanja dijela definira tip koji drvo dobiva nakon obrade. U nekim mljevama (za rubove) postoji trajan valjak. Ona postavlja udaljenost od površine rezanja do materijala koji se obrađuje.

Neovisno glodanje drva i drva

Rad stabla s ručnim glodanjem uključuje prisutnost određene količine rezača. Ovo je mali dio onoga što postoji

Napravite reznice iz različitih metala i legura. Za rukovanje mekom drvom - bor, smrekom itd. - Koristite obične mlaznice (HSS), za tvrde stijene - hrast, bukve i druge - od teških legura (hm).

Svaki rezač za glodanje ima određeni resurs i maksimalnu brzinu na kojoj je normalan rad s minimalnim premlaćivanjem. Višak preporučene brzine ne vrijedi - to može uzrokovati kvar u mlinu. Također nema smisla oštriti mlin, ako je pričvršćen. Učinite to na posebnoj opremi (vrijedno oko 1000 dolara), gdje možete postaviti željeni kut oštrenja. Ručno ništa neće uspjeti. Tako da je usredotočeno lakše (i jeftinije) zamijeniti, kao što su relativno malo.

Popularne vrste

Postoje neke vrste crpki za Millingrer, koji se najčešće koriste.

  • Rub. Poslužite za rješavanje bočnih površina praznine. Uz njihovu pomoć, možete napraviti glatke ili kovrčave rubove, možete formirati urede i šiljke za pristajanje dijelova. To je ova vrsta rezača koja se događa s ležajem na kraju - ona se nalazi na dijelu, postavljajući udaljenost od ruba obratka do rezača.

    Neovisno glodanje drva i drva

    Neke vrste rubova

  • Groove. Poslužite za oblikovanje utora i udubljenja različitih oblika. Oni su:
    • Spirale (a) uglavnom se koriste za formiranje tehničkih žljebova, na primjer, spoj zglobova / žlijeba;
    • Galerija (B, E) - Ukrasiti površinu uz pomoć utore različitih oblika, može se zaokružiti, u obliku slova V;
    • Progutajte rep (b, d) - da se formira utor u obliku trapeza, ovaj se utor koristi za otvorenu i skrivenu vezu dijelova;
    • Oblikovani (d) - uz njihovu pomoć ukrašavaju površinu s utorima složenih oblika.

      Neovisno glodanje drva i drva

      Rezači s klizanjem - za formiranje udubljenja bilo gdje

Postoje mari jednostavni, formirani od jednog komada metala, postoje tipični. Setovi imaju dršku - osnova, neki skup različitih reznih zrakoplova, skup pranja različite debljine. Od tih dijelova možete samostalno oblikovati potrebnu olakšicu.

Neovisno glodanje drva i drva

Postavite rezač - skup nekoliko površina za rezanje i podloške, iz kojih možete napraviti mlin potrebnog oblika

To su najpopularnije vrste rezača, ali zapravo ima mnogo njih. Osim različitih promjera držača, postoje različiti promjeri površina rezanja, njihove visine, rasporeda noževa u odnosu na drugo, itd. Općenito, za mljevenje vlastitim rukama, obično se traži oko pet najmoprimca. Oni su obično stalno prisutni, a ostali se kupuju za određene vrste posla.

Načela rada s ručnim mljevenjem

Eletcroter je prilično opasna stvar - rotirajući pri velikoj brzini oštrim dijelovima rezanja može uzrokovati ozbiljne ozljede, a čipovi koji lete ispod instrumenta. A barem na većini modela postoji zaštitni poklopac, odražavajući glavni tok čipsa, sigurnosne naočale se ne miješaju. Dakle, rad s ručnim glodanje drva zahtijeva pažnju i koncentraciju.

Neovisno glodanje drva i drva

Jedan od modela - s spojenim usisivačem za uklanjanje čipa

Opći zahtjevi

Rad s ručnim glodanjem će biti lakše i ugodnije, proizvod će se pojaviti normalno, ako obavite neke uvjete:

  • Mlin mora biti akutan. Teško je procijeniti ovaj parametar "u oči", stoga je potrebno kretati se na radnim trenucima: ako je motor jako zagrijan i / ili tretirana površina nije glatka (kažu "prljavi"), a zatim rezač glup , Mora biti zamijenjen.
  • Obrađeni lilter bi trebao biti čvrsto i sigurno fiksno. Nećete dobiti ništa dobro na skakanju i trzaj.

    Neovisno glodanje drva i drva

    Novčanice treba čvrsto fiksirati. Najbolje koristite stezaljke

  • Mala dubina uklanjanja u jednom prolazu. Što više drva pucate u jednu propusnicu, to je veće opterećenje na rezaču. To dovodi do smanjenja brzine rotacije, što se povećava povećava opterećenje. Sljedeći - u krugu. Jer ako trebate visoku dubinu obrade, bolje je razbiti u nekoliko prolaza.
  • Pri zamjeni rezača potrebno je de-energizirati jedinicu. A ne prekidač, već uklonite kabel iz utičnice. To će eliminirati mogućnost nevoljnog uključivanja.

Ne tako složeni zahtjevi, ali njihova implementacija je jamstvo dobrog rada i sigurnosti. Pa, glavni zahtjev - mlinski mlin mora se provesti glatko, bez trzaja, trzaja. Ako se osjeti snažno premlaćivanje - promijenite učestalost rotacije. Najčešće se mora smanjiti, ali općenito je potrebno usredotočiti se na preporuku proizvođača (postoji na paketu).

Obrada ruba - rad s predloškom

Obrada ruba obične ploče je lakše i brže na letu, ali ako nije, ručni mlinski mlin također će se nositi, to samo uzima više vremena. Postoje dva načina: bez predloška i s predloškom. Ako je ovo prvo iskustvo s mlinom za glodanje - bolje je koristiti predložak. Prilikom obrade rubova ploča potrebni su rezači ravnog ruba, a najvjerojatnije dva - s ležajem na početku i na kraju rezanja (na fotografiji).

Neovisno glodanje drva i drva

Za obradu ruba - napravite glatku površinu

Kao predložak, možete koristiti već obrađenu ploču ili, na primjer, pravilo gradnje. Duljina predloška mora biti nešto veća od duljine obratka - na 5-6 radijus rezača na svakoj strani. To će pružiti priliku da se izbjegne "visle" rezači u materijal na početku i na kraju. Jedna važna točka: horizontalna ravnina (okomita na tretiranu) mora biti glatka. U svakom slučaju, njegova zakrivljenost ne bi trebala biti veća od jaza između ležaja i rezanja, inače će rezač dodirnuti uzorak, a to je vrlo loše - ona postaje ne-ideal i nepravilnosti će se pojaviti na drugim kopijama.

Ako širina dijela više ne reziva rubove

Rezni dio mljevenih mlinova nalaze se različite duljine, ali je više rezna dio, to je teže raditi - više napora mora se primijeniti za držanje agregata. Stoga je lakše početi s srednjim rezačem. Redoslijed obrade ruba s mlinom (s predloškom) je:

  • Predložak je instaliran tako da postavlja potrebnu glatku površinu - povlačenje željene udaljenosti od ruba.
  • Prostran komad s predloškom sigurno je priključen na stol ili bilo koju drugu horizontalnu površinu.
  • Ugradite mlin s valjkom u srednjem dijelu. Izloženo je tako da valjak valja na uzorku, a rezni dio je detalj. Za to je mljevenje instalirano na fiksnom praznom jeziku s predloškom, stavili su mlin odspojene iz mreže, podešavaju položaj mlaznice, stezali ga.
  • Ugradite mlin u radni položaj - oni spuštaju slučaj, stezaljku.
  • Uključite ručni stroj za glodanje, vodite ih prema predlošku. Brzina kretanja određuje se dubinom obrade. Svi se osjećate.
  • I kako voziti mlin? Povući ili gurati? To ovisi o kojoj strani stojite. Ako je radni komad na lijevoj strani - guranje, ako s desne strane. Također možete navigirati po odlasku žetona - mora letjeti naprijed.

Na to, zapravo sve. Nakon završetka prolaza, procijenite rezultat, uklonite stezaljke.

To je, usput, još uvijek način da se odvojite četvrtinu duž ruba obratka ili u određenom dijelu. Da biste uklonili četvrtinu, pokazuju rezni dio tako da je obrada određena dubina.

Neovisno glodanje drva i drva

Napunio četvrtinu na fasadi namještaja

Mijenja rezač na kovrčava (galop) i prebacivanje predloška ili pomoću zaustavljanja zaustavljanja, možete primijeniti uzdužni crtež na obradku (na fotografiju ispod).

Neovisno glodanje drva i drva

Načelo rada s ručnim mljevenjem

Općenito, ova tehnika glodanja je prilično udobna. Za prve korake u obradi drveta - to je najbolji način da "napuni ruku", onda čak možete podići rubove čak i bez vodiča.

Neovisno glodanje drva i drva

Glatki rub bez vodiča zahtijeva iskustvo

Širina više duljine rezanja

Što ako debljina obratka nije duža od rezanja dijela rezača? U tom slučaju, rad ručnog glodanja nastavlja se:

  • Uklonite predložak, ponovno prođite isti rezač. Samo u ovom slučaju predložak će biti prerađeni dio obratka - ležaj će se kotrljati na jedinom dijelu dijela. Mlin preurediti tako da možete obraditi što je više moguće. Snažno se preseliti na vas neće dopustiti odlazak nositelja, ali neki dio će i dalje ispasti.
  • Nakon toga uzimamo još jednu mlaznicu - s ležajem na kraju, obradak se okreće tako da je obrađeni dio ispod. Pričvrstite na stol sa stezaljkama. Mlaznica s donjim valjkom je instaliran tako da se ležaj valja preko tretiranog dijela. Dakle, potpuno kopirate već obrađeni dio.

    Neovisno glodanje drva i drva

    Ležaj preko tretiranog dijela, dio rezanja razina ostatka

Sada je rub potpuno obrađen s jedne strane. Ako je potrebno - ponovite s drugom strankom. Općenito, kako bi ovladali rad s ručnim glodanjem, potrebno je nekoliko "nacrta" praznine. Odaberite od onih koje ne žao od bacanja - na prve pore jaki će biti mnogo, a zatim postupno učiti.

Dobivanje shvaćenog i curvilinear rub

Ako ne trebate ni, ali zaobljeni ili bilo koji drugi oblik ruba, morate pogledati stanje postojećeg ruba. Ako je novčanica više ili manje glatka, uzmite potrebnu rubnu glodanje, instalirajte ga i obradite površinu, kao što je gore opisano. Ako je površina previše krivulja, prvo se prilagođava normalnom stanju, a zatim mljevenje.

Neovisno glodanje drva i drva

Zaobljeni rub

Potrebno je, budući da je valjak ležaja valjao preko površine i ako postoje mane, oni će se kopirati. Stoga, djelovanje dosljedno - prvi pad, zatim - dati zakrivljenost.

Ako je nudna općenito krivotvorena površina - uzorak je izrezan. Crtanje se primjenjuje na faulkeeru debljinom od 8-12 mm, prvo se može napuniti elektrolizmom, jer je rub doveo do savršenog stanja pomoću linije glodanja.

Neovisno glodanje drva i drva

Na šperploču nacrtajte željeni crtež

U ovom slučaju, također ćemo morati raditi s mlinom, ali do sada bez predloška. Kada je površina savršena, predložak je pričvršćen na radni komad i dalje opisano iznad rada s ručnim glodanje stablom. Samo jedan bod: ako trebate snimati na nekim mjestima, trebat će vam velika količina materijala, bolje je napraviti Jigsaw, na primjer. U suprotnom, pričvršćivanje glodanja pričvršćuje.

Video lekcije za rad s ručnim mljevenjem

Kada instalirate vrata, potrebno je smanjiti petlje, kako to učiniti uz pomoć mlin - u sljedećem videozapisu (postoji i o tome kako napraviti žlijeb, na primjer, pod instalacijom dobrog).

Kako napraviti domaći stroj za mljevenje od laminatnih uzoraka (može biti šperploča) i kako napraviti zgusnu vezu za kutije (na primjer, tablice) - u sljedećem videozapisu

Rad ručnog drveta glodanje je dobro prikazano u sljedećem videu, ali je na engleskom jeziku. Čak i ako ne znate engleski, ne žalite zbog vremena, pogledajte. Mnoge operacije postat će jasniji.

Članak o toj temi: Kako instalirati staze svjetiljke

Čitaj više