Stubište za trijem betona: Kako napraviti oplatu i sipati beton?

Anonim

Danas, diljem svijeta, raspored kuća daje veliku važnost, jer je trijem sastavni dio bilo koje vikendice, seoske kuće, pa čak i vikendice. Iz tog koraka i teritorija oko njih izgledaju, ovisi holistički dizajn cijele strukture.

Stubište za trijem betona: Kako napraviti oplatu i sipati beton?

Betonski stubište

Za izgradnju prekrasnog i ugodnog trijema, vrlo je važno izgraditi udobno i čvrsto stubište, koje se mogu napraviti od raznih materijala i njihove kombinacije. Koriste se najčešće za raspored stubišta, opeke, drva, betona i armiranog betona.

Izbor prikladnog materijala ovisi o tome koji je izvedena izgradnja same kuće. Ako je kuća kamena ili cigla, onda su koraci i trijem bolji od istih materijala. Također je vrijedno ući u iu slučaju da se drvo koristi za izgradnju kuće.

Betonski stubište smatra se najtrajnijim, izdržljivijim i prikladnijim. Ako je tijekom izgradnje glavnih stepenica, tehnologije slijede i pridržavaju svih zahtjeva, koraci neće proći vlagu i biti otporni na habanje.

Dizajn može biti u obliku:

  • krug;
  • trapezium;
  • kvadrat;
  • Pravokutnik.

Također, koraci se mogu ukrasiti oblikom verande, ili biti u otvorenom ili zatvorenom obliku.

Glavna značajka ljestava iz betona je da je metalni okvir dobro zaštićen od taloženja i drugih vremenskih kataklizma, što sprječava koroziju i uništavanje baze.

Zatim ćemo reći o tome kako napraviti stubište od betona ispravno, tako da vam vjerno služi mnogo godina.

Kako izvesti oplate?

Stubište za trijem betona: Kako napraviti oplatu i sipati beton?

Trijem betona

Tako da je teritorij u blizini kuće pretvoren uz pomoć stubišta, prije svega, morat ćete napraviti oplatu. Formwork je vrsta "oblika" u kojem se izlije betonska otopina. Za monolitne strukture moguće je koristiti konvencionalnu oplatu za tipičan oblik.

Oplata je instalirana na mjestu gdje namjeravate smjestiti stubište. Glavni zadatak je konsolidirati sve detalje uz pomoć tipu, noktiju i drugih materijala za pričvršćivanje. Vrlo je važno da je oplata izdržljiva, inače će biti u stanju srušiti ili deformirati, što će dovesti do neprikladnosti cijelog dizajna.

Članak o temi: Kako odabrati zavjese za tri prozora

Da bi se ispričano stubima glatko, vrijedno je pokupiti drvenu planiranu ploču za oplate, koja je čvrsto pričvršćena jedni drugima. Ne bi bilo loše ako ste dodatno uznemirili daske s glatkom šperploča. Imajte na umu da svi barovi ne bi trebali imati pukotine i druge štete. To je vrlo važno, jer rješenje ne bi trebalo procuriti kroz praznine drva.

Prije lijevanja betona, površina ploča navlaže se vodom, tako da se drvo omekšava i postalo je više isporučeno. Također, rješenje će biti teže apsorbirati, a na kraju će se ispasti čak i glatka površina.

Kuhanje morta za stube za punjenje

Stubište za trijem betona: Kako napraviti oplatu i sipati beton?

Sami stvaramo stubište za trijem

Da biste dogovorili trijem kod kuće sa stubištem, morat ćete mijesiti betonsko rješenje. Za to ćete biti u ruci:

  • pijesak;
  • voda;
  • drobljeni kamen (može se zamijeniti šljunkom);
  • Cementni prah.

Želio bih naglasiti da ako je jedan od gore navedenog popisa eliminiran kako bi se eliminirao drobljeni kamen ili njegove analoge, onda ne pripremate beton, već jednostavnu cementnu otopinu.

Proporcionalna kombinacija sastojaka ovisi o brand cementa i traženoj marki betona: što je veća konkretna brand, bolja kvaliteta ispada mješavinu.

Da biste pripremili betonsko rješenje pod brandom 200, trebat će vam cement na broju 400 u omjerima s pijeskom jedan do dva. Najčešće se u ovom obliku uočava omjer komponenti:

  • 1 dio cementa;
  • 2 komada pijeska;
  • 4 dijela ruševina;
  • 0,5 dijelova vode.

Ali, ne isplati se držati ovog omjera. Sve ovisi o kvaliteti sirovina. Ne pokušavajte uštedjeti, kupujete jeftini cementni prah! Bolje kupiti visoku marka materijala i odabrati pijesak bez glinenih inkluzija. Ako niste stručnjak, onda možete razlikovati pijesak s glinenim: ima izraženu žućkastu nijansu. Ali trebate riječni pijesak - sivo, bolje ako se uspije i očistiti.

Članak o temi: Kako napraviti stol iz stolice?

Ne ometa pripravu betonske mase za korištenje različitih aditiva u obliku stabilizatora i hidrofobizatora, što će samo poboljšati svojstva betonske mase.

Možete mijesiti beton i ručno i betonsku mješalicu. Da biste to učinili, voda se miješa s cementom, zatim je priključen pijesak, a u završetku se dodaju ruševina ili njegovi analozi. Svi sastojci su ugrađeni u homogenu konzistenciju, koja će biti slična kiselo vrhnja.

Što trebate imati pri ruci?

Stubište za trijem betona: Kako napraviti oplatu i sipati beton?

Betonski stubište za trijem

Da bi kućni trijeh dobio betonske stubište, morat ćete kupiti određeni materijal, kao i alate. Za kvalitetan rad, bit ćete korisni za vas:

  • miješalica za beton;
  • lopata;
  • Misterije ili kante u kojima možete jednostavno mijesiti rješenje;
  • pijesak, drobljeni kamen, voda i cementni prah;
  • željezo ili čelične priključke;
  • Materijali za pričvršćivanje (nokti, tišina, itd.);
  • planirane drvene šipke;
  • šperploča;
  • Škare za rezanje metala;
  • avion;
  • pila za metal;
  • čekić.

Prije lijevanja betona, šipke iz metala su postavljeni oko perimetra cijele oplate, koji su čvrsto povezani ili zavareni jedni s drugima. Ako se koristi zavarivanje, morate zgrabiti cjedilo s točkom sa korakom od 10-15 cm. Takve će vaše djelovanje povećati razinu snage strukture, riješite vas se na mogući izgled pukotina i deformacije oplate.

Da biste zaštitili površinu stubišta od mogućeg uništenja, pokrijte ih metalnim područjem. Za to je šipke zavarene do ugla, koji su zatim uronjeni u tekući beton.

Vrlo je važno instalirati ojačani željezo. To će dati snagu prosječnom stubištu, koja nema podrške. Ako će ispod ožujka biti čvrsta osnova, beton se ne može pojačati. Moguće je instalirati ožujak, kako u polje stubišta, i zavariti na ploče od metala, koji se postavljaju u stubištu ili u samom dizajnu.

Tehnika popuniti rješenja

Stubište za trijem betona: Kako napraviti oplatu i sipati beton?

Stubište s vlastitim rukama

Članak o toj temi: monolitno stubište

Na kraju svih pripremnih procesa za ugradnju stubišta na trijemu kuće, možete početi izravno ispuniti korake.

U pravilu, koraci se izliraju s jednom monolitnom jedinicom u jedan pristup. To daje veću adheziju i snagu samih koraka.

Imajte na umu da je širina kuće kuće 1,5 puta više od širine vrata. Ali, to je samo preporuka, a ne strogo pravilo.

Nakon ispune betonske otopine, bolje je navlažiti vodom, što će dati površinu glatkoće. Na kraju rada na lijevanju trijema, lopatica ili izravni okvir poravnava primijenjeni sloj betona.

Imajte na umu da bi svi koraci na trijemu u kući trebali biti jedna visina, kako bi se spriječilo modrice ili nesreće gostiju i kućanstava. Preporučena visina koraka je do 25 cm.

Od tog vremena zamrznute beton, trebate malo, samo nekoliko sati, sljedeći dan već možete hodati na stubama. Ali ako imate priliku, još uvijek dati novog trijema kod kuće da stojim par dana.

Također želim reći da se instalacija koraka može provesti samo u suhom vremenu. Budući da se beton mora postupno osušiti, pa ako je previše vruće ili naprotiv, kišni dan je da ga pokrije s filmom.

Izvodimo izračun koraka

Stubište za trijem betona: Kako napraviti oplatu i sipati beton?

Stubište od betona

Naravno, samo vlasnici kuće mogu odabrati materijal za izgradnju koraka. No, unatoč odabranom materijalu, potrebno je unaprijed provesti sve potrebne izračune:

  • Izračunati kut nagiba koraka;
  • odrediti duljinu ožujka;
  • Odrediti broj koraka.

Dakle, da su svi izračuni izvršeni ispravno, slijedite zahtjeve iznip, koji su prikazani u donjoj tablici.

zahtijevajteIndikator
Kut nagiba ožujakOd 27 o 45o
Visina usponaOd 15 do 20 cm
Širina optimalnog usvajanjaU rasponu od 25-32 cm
Širina stepenastih rasponaOd 90 do 110 cm
Udaljenost od praga do posljednjih korakaNe manje od 1,2 m

Nadamo se da je naš članak bio koristan za vas i zanimljiv. Dobar popravak!

Čitaj više