Električni topli kat: Tehnologija

Anonim

Električni topli kat: Tehnologija

Topli kat je najnoviji tip sustava grijanja. Ovo grijanje dobiva popularnost i među stručnjacima za opskrbu toplinom i među običnim stanovnicima privatnih kuća i apartmana.

Topli katovi nisu jednostavni sustav grijanja, oni imaju određene nijanse prilikom instaliranja i tijekom rada.

Postoje dvije različite vrste novih vrsta grijanja: voda i električni topli podovi. Električni uređaj je raznolik, jer postoji nekoliko vrsta podova koji imaju napajanje.

Električni topli kat: načelo rada i uređaja

Električni topli kat: Tehnologija

Okretanjem očiju prema električnim toplim podovima, kao osnovni ili dodatni sustav grijanja u stambenoj sobi, morate biti spremni za razne poteškoće povezane s izborom jedne od sorti grijanja podova, kao i organizaciju visokog priključak kvalitete.

Budući da je topli kat električni uređaj koji se može ugraditi na mjesta s visokom vlagom, potrebno je temeljito ispitati sve zahtjeve za ovu električnu opremu i stalno ih primijeti.

Nepoštivanje zahtjeva za instalaciju može dovesti do nepoželjnih posljedica, kao što je kratki spoj ožičenja, posljedica požara i strujnog šoka stanovnika prostorije.

Da biste napravili ove događaje, vrijedno je montirati sve kontaktne veze i svakako instalirati zasebni prekidač u vodenoj distribuciji električnog štita. Ovaj "stroj" bit će individualno branio sustavom toplim električnim podovima.

Električni topli kat: Tehnologija

Električni topli kat: Tehnologija

Termamati

Električni topli katovi imaju brojne sorte podnih podova za grijanje:

  • kabelski topli kat;
  • podovi u obliku prostirki;
  • Infracrveno toplo podzemlje.

Odabirom vaše vrste sustava grijanja instaliran ispod završnog spola, potrebno je učiti svaki električni podovi detaljnije.

Odabir električnog toplog kat za svoju sobu, potrebno je zapamtiti debljinu "torta" ovog dizajna, jer se ispostavlja da moderni sustav grijanja sprječava potez vrata ili ugrađenih ormara.

Nije potrebno smanjiti debljinu estriha, to često dovodi do uništenja podnice i oštećenja na dizajnu toplog električnog poda.

Sorte toplim električnim podovima

Električni topli kat: Tehnologija

U IR filmu možete odmah položiti završni premaz

Električni topli kat ima nekoliko sorti, koje će svakom klijentu omogućiti odabir vlastite verzije prikladne za određene uvjete i zadovoljava zahtjeve.

Do danas, postoje sljedeće vrste električnih podova:

  1. Termalni poklopac kabela. Sustav grijanja ove vrste temelji se na električnom kabelu s jednim ili 2 venom, koji ima nekoliko slojeva izolacije. Prednost ove vrste sustava grijanja je u tome što kupujete sve uređaje za podnice pojedinačno i mogu samostalno planirati duljinu kabela, za povezivanje koje postoje posebne hermetičke spojke. Odabir kabelskih proizvoda za topli kat, trebali biste odabrati visokokvalitetne proizvode, jer organizirate grijanje za sebe.
  2. Infracrveni topli pod. Infracrveni poklopac je najnoviji podzemni sustav grijanja. Za njegovu ugradnju, organizacija estriha nije potrebna, što omogućuje smanjenju debljine slojeva "pite" podova. Rad ovog sustava grijanja temelji se na infracrvenom zračenju, zbog čega se stavke zagrijavaju, a ne zrak, zbog čega se toplina u prostoriji kasni duže vrijeme i ne jede tako brzo. Sam uređaj je predstavljen kao film na kojem se primjenjuju posebni rezovi rezova, tako da se pojedinačni dijelovi grijaćih elemenata mogu smjestiti proizvoljno po sobi, kao što je vlasnik potreban.

    Električni topli kat: Tehnologija

    Odabir kabelskog grijanja, slijedite kvalitetu stečene žice

  3. Električni kat u obliku prostirki. Električni prostirci imaju sličan uređaj s toplim katom kabela, budući da je mat isti kabel, fiksiran na plastičnu mrežu, koja služi za pričvršćivanje kabela i armature površinske estriha. Tepisi dolaze u različitim veličinama i imaju točku veze, koja je dizajnirana na takav način da možete spojiti i kabel za napajanje na izlaz i dodatne stavke.

Sustav površine električnog grijanja se sastoji ne samo grijaćih elemenata.

Najvažnija uloga u ovoj vrsti grijanja obiteljskog ognjišta igra termostat s pričvršćenim toplinskim senzorom, koji se nalazi na jednoj razini podova s ​​grijaćim elementima.

Termostat za električno grijanje

Električni topli kat: Tehnologija

Termostat konfiguriran za određenu temperaturu samostalno će podržavati potrebnu razinu grijanja

Danas je teško zamisliti bilo kakav sustav električnih toplinskih podova bez termostata, jer se ovaj uređaj smatra "brainstormom" nove vrste grijanja. "Na njegovim ramenima" dovodi do kontrole temperaturnih pokazatelja u sobi.

To je termostat koji pomaže u prevladavanju sustava na vrijeme, bez stvaranja rekalkulacija električne energije i održavanje udobnog okruženja. Uređaj reagira na podatke iz toplinskog senzora, koji se povezuje s njim pomoću posebnog kabela za toplinsku zaštitu.

Električni topli kat: Tehnologija

Termostat je izrađen mehaničkim i automatskim podešavanjem temperature. Automatski termostat može imati digitalni zaslon koji prikazuje postojeću sobnu temperaturu i druge parametre.

Podešavanje i kontrola procesa rada sustava grijanja može se izvesti pomoću daljinskog upravljača, što je prikladno, ali značajno povećava troškove uređaja.

Električni topli kat: Tehnologija

Mehanički termostat ima gumb za podešavanje, s kojim samostalno pokazuju (na stupnjevnoj skali) temperaturna vrijednost pogodna za vas, budući da "udobna temperatura" svake osobe ima svoje.

Termostat se stalno radi i čim se osjetnik hrani signal odstupanja od postavljene temperature, prebacuje sustav napajanja, pokretanje struje za grijanje elemenata ili zaustavljanja.

Termostat je stalno pod naponom i izvodi prebacivanje rada, tako da nije potrebno uštedjeti na ovom uređaju.

Trebalo bi biti izrađena od visokokvalitetnog materijala i imaju pouzdane kontaktne spojeve, jer postavljaju glavno opterećenje.

Princip rada i značajke električnih toplih podova

Električni topli kat: Tehnologija

Kao što je već spomenuto, topli električni podni uređaj ima brojne značajke. Načelo rada sustava grijanja je pretvoriti električnu energiju u toplinsku energiju. U isto vrijeme, svojstva dirigenata se široko koriste, naime njihov otpor.

Za razumljiviji opis možete navoditi primjer sa žaruljem. U AC mreži, napon 220 u žarulju spojite na dva vodiča, koja se u bubanju nazivaju "faza" i "nula".

U našem slučaju, žarulja je grijaći element, a točka priključka je termostat, nalazi se na svojim izlazima da je kabel za grijanje i ožičenje napajanja usidren.

Značajke kabela i mat podova

Električni topli kat: Tehnologija

Broj zglobova treba biti minimalan

Kabelski i mat topli podovi imaju sličan dizajn. U obje vrste uređaja, grijaći element je kabel.

Odabir kabela ili prostirke za svoje prostore, morate izračunati potrebnu količinu materijala unaprijed. Budući da broj zglobova treba biti minimalan, budući da su mjesta spojeva slabih točaka cijelog sustava.

Električni topli kat: Tehnologija

Odabir toplog katu, vrijedi razmotriti veličinu i svrhu prostorije u kojoj će se primijeniti podovi, kao i parametri energetskog elementa, u ovom slučaju kabela.

Poznavanje sobe, njegovog tipa (kuhinja, kupaonica, balkon) i svrhom podne ploče (glavno grijanje ili pomoćno), prema donjoj tablici, možete odrediti snagu uređaja u cjelini.

Električni topli kat: Tehnologija

Infracrveni topli pod

Električni topli kat: Tehnologija

Debljina IR panela nije više od 2 mm

Tehnologija proizvodnje infracrvenih toplih podova je najmodernija. Ovaj termalni podovi se stvara kao film koji ima dvoslojnu strukturu. Ukupna debljina proizvoda je 1-2 mm.

Unutar filma su raspoređeni grijaći elementi bimetalnih ploča, koji su spojeni jedni s drugima s tankim bakrenim srebrnim vodičima (koriste se materijali s boljom vodljivošću).

Električni topli kat: Tehnologija

Ovaj proizvod može biti podijeljen, odvojen odgovarajućim linijama koje se primjenjuju na materijal. To omogućuje dijelovima da se bolesne na pravim mjestima, od kojih svaki ima kontakte za pričvršćivanje vodiča.

Prilikom zagrijavanja ploče, koji se nalazi u filmu, emitira toplinsku energiju, koja se prenosi pomoću infracrvenog zračenja s površine proizvoda zbog gornjeg sloja ugljika.

Prilikom organiziranja veze bilo koje vrste toplih katova uspoređuje se ukupna snaga grijaćih elemenata s termostatom.

Dopušteni parametri navedeni na uređaju ne bi trebali biti niži od ukupne snage poda, jer rezultat može biti vatra termostata i kratkog spoja.

Ugradnja električnih toplih katova

Nakon što ste konačno odabrali vrstu toplog električnog poda, možete pripremiti bazu i izravno instalacijom. Pojedinosti o instalaciji termomatika pogledajte videozapis:

Prije polaganja električnog kabela, prostirke ili filma, morate pripremiti kvalitativnu osnovu.

Obvezni zahtjev Prilikom primjene različite vrste toplih podova je poravnanje grubog preklapanja ili njegovog popravka. Ako u početnom trenutku instalacije ne poravnajte površinu, a zatim u budućnosti, organizacija kolača podova može pojačati probleme povezane s nejednakim zagrijavanjem cijelog podne površine.

Električni topli kat: Tehnologija

Električni topli kat: Tehnologija

Na vrhu nacrta preklapanja, uobičajeno je napraviti sloj hidroizolacije. Da biste to učinili, može se koristiti i poseban film i vrećica. Sljedeći sloj "torta" je grijač, koji se koristi od pjene ili polistirenske pjene 2-3 mm debljine.

Ploče materijala moraju biti čvrsto položene jedna s drugom bez čišćenja i praznina. Na vrhu izolacije, već možete položiti grijaće elemente i povezati ih.

Značajke organizacije električnih podova s ​​kabelom i prostircima

Izolacija neće dati toplinu za raspršivanje

Prvi slojevi podnih podova za sve opcije su isti. S nedavnim izgledom specijalizirane izolacije - polistiren pjene, namijenjeni za topli kat, postalo je prikladno za montiranje vodenih cijevi i grijaćeg kabela, budući da svaki list ima posebne žljebove u kojima se umetnu grijaći elementi.

Ovaj izum vam omogućuje da položite električni kabel kao cik-cak i spiralu s drugačijim korakom (žljebovi se uklanjaju jedan od drugog za 5-8 cm). Na vrhu položenog kabela može se organizirati tanki sloj rasutih podova (na gornjoj razini grijaćeg elementa) ili pokriti dizajn s lima materijalom (šperploča otporna na vlagu, OSB-peć ili CSP). Sljedeći sloj već završava podove.

Električni topli kat: Tehnologija

Kabel je spojen na toplinsku senzor

Električni prostirci ne mogu biti položeni na gore opisani polistiren, jer su kabel fiksiran na rešetku, pa se za mat kat preporučuje da se koristi konvencionalna ravna polistirena pjena.

Rolling tepisi i polaganje kabela ne zaboravite instalirati toplinsku senzor (tako da ne dodirnete grijaće elemente) i izvucite od njega žice koja ga veže na regulator.

Sve spojke i spojni dijelovi grijaćih elemenata moraju biti ugrađeni na istu razinu s prostircima i kabelom.

Izlaz se obavlja na jednom mjestu strogo pod termostatom, dok bi termostat trebao biti instaliran na podu na visini od najmanje 1 m.

Ugradnja infracrvenog toplog poda

Jedna od prednosti infracrvenog toplog kata je debljina kolača. Ova podova se smatra homogenim uređajem (bez konveksnih površina), listovi OSB ili šperploča odmah se postavljaju na vrhu, što dalje laminat, tepih ili linoleum nalaze se na vrhu. Debljina "torta" infracrvenih podova je od 2 do 4 cm. Pročitajte više o procesu polaganja, pogledajte ovaj videozapis:

Električni topli kat: Tehnologija

Kao grijač, uobičajeno je koristiti poseban poliuretanski supstrat s reflektirajućom površinom (debljina 0,4-0,8 cm), na koju film je vijak.

Iznad toga je rekao da svi segmenti infracrvenog filma imaju kontaktne izlaze, vodiči su povezani s njima, koji su naknadno povezani u jednoj spojnici, odakle je izveden do termostata.

Prilikom instaliranja infracrvenih podova potrebno je uzeti u obzir mjesta polaganja filma, jer se ne preporučuje uspostaviti ovaj sustav grijanja pod teškim objektima (ormarići, strojevi za pranje rublja, kauči).

Summing Up članak, mora se reći da različite vrste toplim električnim podovima imaju slične značajke instalacije i načela rada i razlika. Odabir "uzorka" sustava grijanja, svaki vlasnik može koristiti navedeni materijal.

Proces odabira je vrlo važan, jer prije kupnje proizvoda vrijedi upoznati sa svim prednostima i nedostacima, kao i naučiti parametre snage za sobu u kojoj će se instalirati sustav grijanja.

Članak o temi: Dekor starih vrata vlastitim rukama: vitražni stakleni prozor, decoupage, kreker (fotografija i video)

Čitaj više