Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Anonim

Tijekom rasporeda mjesta ili u pripremi za sezonu Villa-vrt, postoji potreba za lukovima iz cijevi profila. Potrebni su s uređajem za stakleniku, montažu sjenice ili nadstrešnice. Kupnja već zakrivljenih luka fakturira se - cijena je veća od dva puta na istom glatkom najam. Izlaz - napraviti vlastite ruke i olakšati proces (vrlo je teško za vaše ruke) potrebno je napraviti savijanje cijevi za profilnu cijev. Trebat će nam kanal ili kutovi, valjači i neki drugi detalji. Od alata - bugarski s diskom na metalu, stroj za zavarivanje, liniju.

Profiegil dizajn

Stroj za savijanje cijevi profila konstruktivno se razlikuje od uobičajenog. To je zbog prvog, s većom stabilnošću profila za savijanje opterećenja, i drugo, s činjenicom da je radijus savijanja obično je potrebno velik. Stoga postoje tri valjka u dizajnu. Dvije od njih su instalirani bolnički, jedan ostaje mobitel. Uz pomoć pokretnog valjka i mijenja radijus zakrivljenosti. Općenito, cvrkut za profilnu cijev je dvije vrste: s prosječnim valjkom i ekstremnim (desno ili lijevo - po volji).

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Bender cijevi za profilnu cijev s vlastitim rukama može biti izrađena od različitih veličina.

Uređaj cijevi sa srednje valjkom

Dva ekstremna valjka pričvršćena su na tijelo nepomično. Oni su podignuti preko temeljne ravnine. Za srednji valjak kuha se poseban P-u obliku slova P. U sredini svog skakača instaliran je dugačak vijak velikog promjera. Treći valjak je pričvršćen na donji kraj ovog vijka (možete dobrodošli). Rotiranje ovog vijčanog valjka smanjuje i raste, mijenjajući radijus savijanja cijevi profila.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Dizajn cijevi za profilnu cijev s pokretnim srednjim valjkom

Za jedan od fiksnih valjaka, tuchka je zavarena, s kojom je cijev valjana kroz stroj. Da bi se kotrljali, mogu se primijeniti manji napori, dva fiksna valjka su spojeni pomoću lanca. Za učinkovit prijenos okretnog momenta, kovačnici su zavareni na valjke (možete im odabrati lanac. Takav najjednostavniji mehanizam čini fleksibilni profil cijevi mnogo lakšim.

S ekstremnim pokretnim valjkom

U ovom dizajnu pomiče se desno ili lijevo valjak. Pomiče se zajedno s dijelom baze. Ovaj dio je spojen na ostatak kreveta s moćnom metalnom petljom.

Članak o toj temi: koeficijent toplinske vodljivosti materijala

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Crtanje stroja za savijanje za cijev profila s platformom za podizanje

Možete promijeniti visinu pomoću dizalice, kao što je prikazano na crtežu. Visina platforme u ovom slučaju odabire se ovisno o visini dizalice. Radijus savijanja varira s podizanjem valovitog dijela tablice.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Bender cijevi za cijev profila s platformom za podizanje

Za razliku od prethodnog dizajna, ova cijev za profilnu cijev je odvezena iz središnjeg valjka - gumb je zavareno na njega. Da biste smanjili traženi napor, također možete zavariti zvjezdicu na dva stacionarna valjka i prenositi moment s lancem.

Koji su materijali i nijanse struktura

Baza cijevi savijanja je izrađena od kanala ili dva kuhana ugla. Debljina polica je najmanje 3 mm, širina polica i sudoper Chaserlera odaberite ispod dostupnih dijelova. Jedno pravilo - temelj bi trebala biti masivna i pouzdana.

Na rubovima platforme možete napraviti nekoliko rupa. Kroz njih možete popraviti stroj na neku tešku bazu pomoću velikih vijaka promjera. Potrebna je fiksacija, jer kada se savijanjem cijevi s debelim zidom, napor mora biti značajan i prikladniji za rad ako je stroj čvrsto fiksiran.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Ovo izgleda kao krevet u zavarenim regalima za pričvršćivanje valjaka

Nekoliko riječi o valjcima. Oni moraju biti načinjeni od dobrog, visokokvalitetnog, poželjan, očvrslog čelika. Nalazi se na valjcima i na osima koje ih drže, postoji većina tereta.

Moram reći o obliku valjaka. Oni ne bi trebali biti glatki - na rubovima trebaju biti valjci koji neće dati "šetnju" cijev tijekom najam. Samo pod takvim uvjetima, luk iz profilne cijevi će biti i, i nije uvrnut. U idealnom slučaju, za svaku veličinu cijevi, trebate naše valjke. Ali onda dizajn postaje složeniji - moraju biti uklonjivi, razmislite o pouzdanom načinu pričvršćivanja. Druga mogućnost je napraviti valjke složenog oblika, kao što je na fotografiji. Tretirajte nekoliko koraka za različite veličine cijevi.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Valjci za fleksibilne cijevi različitih širina

Na istoj fotografiji može se vidjeti da je gornji dio kreveta neravnomjeran i nazubljen. Uz pomoć takvih zuba, možete preurediti valjke na različitim udaljenostima i tako podesiti radijus savijanja.

Općenito, samoproizvedeni strojevi za savijanje za cijevi profila iz onoga što je pod rukom ili što će pronaći / kupiti jeftino. Tko ima priliku - izvlači valjke, umeće ležajeve. Tko nema takve mogućnosti, upotrijebite ono što je - sve do čahura iz biciklističkih kotača. Općenito, potrebno je razumjeti dizajn i

Članak o temi: Zaklada za ogradu: Kako ne pokopati dodatni novac

Trikove za olakšavanje savijanja cijevi

Valjcima se bolje kreću, koristi ležajeve. No, u načelu, za domaću cijev savijanja, koja će se koristiti samo povodom u slučaju, možete jednostavno napraviti nositelje iz kuta ili kapelera. Napravite rupu u njima, što je malo veće od osi na koju će se nalaziti valjak. Ova os s valjkom preskočila je kroz rupe držača i nekako ih popravila (čak i nekoliko točaka koje će biti zaustavljene). Dok radim za bolji moždani udar, podmažite blijedi litol debelo podmazivanje tipa. Za industrijsku i poluindustrijsku proizvodnju, to nije prikladno, već za proizvodnju lukova za staklenik ili sjenicu, s vlastitim rukama - pravedno.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Primjer ludih roličara

Postoji još jedan trik koji pomaže smanjiti traženi napor kada je cijev profila savijena. Možete koristiti princip povećanja prijenosa kao bicikl. Koristite, usput, možete zujanje iz bicikla. U ovom slučaju, ručka, koja dovodi do kretanja valjaka, zavare se do malog zvjezdice. Instaliran je negdje u slučaju. Na osi poklopca pozdravljaju veće astere (ali zube s istim korakom). Sve je to povezano odgovarajućim lancem.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

S takvim uređajem za prijenos momenta, ne trebate električni pogon - to će biti lako raditi

I još jedno poboljšanje - uz stalnu uporabu savijanja cijevi za profilnu cijev, ima smisla upravljati. U tom slučaju, stavljaju motor koji radi na malim revolucijama.

Redoslijed fleksibilne cijevi profila na domaćim strojevima

Jedva je potrebno dobiti traženi radijus savijanja u jednom trenutku - potrebno je previše napora. Ručno stvoriti ga nestvarno. Primite potrebnu savijanju za nekoliko prolaza:

  • Prvo su stavili valjke kako bi dobili mali zavoj, vozite cijev na jedan način, a zatim uklonjeni iz valjaka, okrenite i umetnite drugu stranu. Morate implementirati da biste dobili glatku zakrivljenu cijev.
  • S istom položaju valjaka rasteći ga nekoliko puta, dok se ne doda zakrivljenost.
  • Ako se ne postigne potrebni radijus savijanja, položaj valjka se mijenja i ponovite postupke.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Valjana cijev Bender s električnim pogonom

Promjena radijusa zavijanja se postiže postupno, inače luk ne čini luk od domaće cijevi. Što ako trebate ponoviti isti zavoj? Napravite diplomiranje - oznaka na kojoj je visina premjestila valjak, koliko je puta bio valjano u svakom položaju. Pri ponavljajućim razlikama, ako postoje beznačajni.

Članak o temi: Arbor iz Glaske - kako izgraditi brzo i jeftino

Složenost savijanja leži u činjenici da ne postoji razmjera i težak bez iskustva kako bi dobili cilimid radijusa zavijanja. Prije ili kasnije ćete ga dobiti, ali možete pokvariti mnogo materijala.

Video materijali

Objašnjenja i fotografije su dobre, ali vide proces montaže ili rad gotovog jedinice mnogo je korisnije. U prvom videu, zarobljen je proces montaže (zavarivanje) ručnog savijanja cijevi za profilnu cijev. Odabrana opcija s pokretnim srednjim valjkom.

Drugi videozapis o radu jednostavne cijevi Bender s mobilnom platformom. Ova opcija nije prikladna za velike dijelove, ali cijev malog dijela je do 40 * 40 mm se savija u stanju.

Kako savijati cijev profila bez stroja

Možete dobiti luk od profilne cijevi bez profilera na dva načina - koristeći zavarivanje i uzorak. Počnimo s zavarivanjem.

Dobiti luk s zavarivanjem

Profilna cijev je uhvaćena s brusicom s jedne strane. Napravite ih nakon 15-30 cm, ovisno o traženom radijusu, odjeljku i debljini zida. Rezovi ne bi trebali povrijediti jednu stranu - onaj koji će biti vani.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Rezultat zavoja s zavarivanjem

Rezervni dio se priprema na ovaj način savijanje, dajući desnom zavoju. Za pouzdanost ruba luka može se fiksirati, zavarivanje šipke na njih. Tada zavarivanje prolazi kroz sve rezove, kuhate ih. I posljednji fazi - brušenje zavarivanja i prerada s antikorozijskim pripravcima.

S predloškom

Profilirane cijevi tankosti mogu se ručno saviti pomoću predložaka. Ako trebate neki poseban obrazac, može se izrezati iz komad debelog šperploča ili iverice, popraviti na stol sa stezaljkama. Na radnom stolu, gdje ćemo saviti cijevi, napraviti komade 8-10 rupa. Predložak se nalazi u blizini ovih rupa.

Proces proizvodnje lukova iz cijevi profila pomoću predloška

Na jednom kraju, rupe cijevi ponavljaju, uz njihovu pomoć, cijev je pričvršćena na radni stol. Sada se slobodni kraj cijevi počeo dramatično povlačiti, formirajući oblik ponavljanja savijanja. Potrebno je glatko povući, bez trzaja.

Uzorak se može obaviti na Zemlji. Cijevi-klinovi su začepljeni u zemlju (dubina od najmanje pola metra). Oni tvore traženi luk. Za zaustavljanje, dva dodatna kola su začepljene, koje se nalaze na stranu od luka. Udaljenost od povlačenja na stranu je nešto više od širine cijevi.

Kako napraviti Profilegib to učiniti sami

Uzorak na zemlji

Umetanje cijevi, izvučen je prema luku. Potrebni su napori veliki, naporan rad. Može samo uspjeti s tankom zid čvrsto svjetlo cijevi. Prevelika otpornost u području šava. Vrlo je teško ručno prevladati.

Čitaj više