Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Anonim

U električnom zavarivanju metalnog grijanja koristi se električni luk. To se događa između detalja i elektrode - jezgre iz vodljivog metala (ponekad od nemetala). Metal montiran na temperaturu luke. Zona fuzije na mjestu dijelova naziva se zavarenim (zavarivanje) šav. Za različite metale i različite vrste spojeva, tehnika zavarivanja, položaj elektrode, brzina njegovog pokreta, amplituda se može promijeniti. Kako kuhati šav, tako da veza nije samo pouzdana, već i lijepa, razgovarajmo.

Vrste zavara i spojeva

Šavovi imaju prilično opsežnu klasifikaciju. Prije svega, podijeljeni su s vrstom stvaranja. Ovisno o zahtjevima za pouzdanost, šav se može preklapati s jednom ili obje strane. Uz dvostrano zavarivanje, dizajn se dobiva pouzdaniji i bolje čuva oblik. Ako je jedan šav često ispada da proizvod baca: šav "povlači." Ako postoje dvije njih, te se sile nadoknade.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Zavareni šavovi Ovisno o vrsti veze nalaze se guzu (online), brand, lemljenje i kutni (za zumiranje veličine, kliknite na to desno tipku miša)

Nesposobna je napomenuti da se dobije visokokvalitetni zavarivač, metal ne bi trebao biti zahrdan. Budući da su mjesta zavarivanja pre-soda ili tretiraju s datotekom - sve dok se hrđa potpuno ne nestane. Zatim, ovisno o zahtjevima, slučajnim ili ne rubom.

Spoj stražnjice (šav-dizalice)

Šav u zavarivanju se koristi pri spajanju lima ili cijevi. Dijelovi su postavljeni tako da je između njih bio jaz od 1-2 mm, ako je moguće, teško fiksirano sa stezaljkama. U procesu zavarivanja, jaz je ispunjen rastaljenim metalom.

Tanak metal - do 4 mm debljine bez prethodne pripreme (skidanje hrđe se ne računa, to je obvezno). U ovom slučaju, kuhati samo s jedne strane. S debljinom dijelova od 4 mm, šav može biti jedan ili dvostruko, ali rubni brtva je potreban jednom od metoda prikazanih na fotografiji.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Vrste pripreme dijelova pri zavarivanju

  • S debljinom dijela od 4 mm do 12 mm, šav može biti samac. Tada se rubovi čiste bilo koji od načina. To je prikladnije s debljinom do 10 mm kako bi se dobila jednostrana priprema, a deblji se dijelovi češće čiste u obliku slova V. U-oblika striptizeta je složenija u izvršenju, stoga je rjeđe. Ako su zahtjevi kvalitete povišeni, s debljinom od više od 6 mm, potrebno je skinuti s obje strane i dvostrukim šavom s jednim i na drugoj strani.
  • Kada je metal zavarivanje debljinom od 12 mm, dvostruki šav je točno potrebno, nemoguće je zagrijati takav sloj s jedne strane. Uvijanje rubova je dvostrano, u obliku slova X. Upotreba s takvom debljinom V ili U-oblika rubova rubova su neprofitabilni: ispuniti ih nekoliko puta više metala. Zbog kojih se povećava potrošnja elektroda i brzina zavarivanja značajno se smanjuje.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Rezanje rubova metala Prilikom povezivanja pojedinosti o mrežnom skupu (za povećavanje veličine slike, kliknite na IT THE tipku miša)

Ako je još uvijek riješio metal velike debljine za kuhanje s jednostranim rezanjem, punjenje šava morat će biti u nekoliko prolaza. Takvi seds nazivaju se višeslojnim. Kao iu ovom slučaju, priprema šava je prikazana na slici u nastavku (brojevi su označeni polaganjem slojeva metala s zavarivanjem).

O zavarivanju tankog metalnog pretvarača zavarivanja ovdje.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kako kuhati stražnjica šav: jednoslojni i višeslojni (za zumiranje veličine slike, kliknite na to desno tipku miša)

Povezivanje squest

Ova vrsta spoja koristi se kod zavarivanja lima s debljinom do 8 mm. Kuhajte na obje strane, tako da ne postoji vlaga između plahte i nije bilo korozije.

Članak o toj temi: Kako gipsane pjene beton - Tehnologija primjene žbuke na betonske zidove pjene

Prilikom izvođenja šava brkova morate ispravno odabrati kut nagiba elektrode. Mora biti oko 15-45 °. Tada ispadne pouzdane veze. S devijacijom u jednom smjeru ili drugoj strani, većina rastaljenog metala nije na spoju, ali sa strane, čvrsto se smanjuje čvrstoća priključka ili se dijelovi ostaju na svim spojenim.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kako zadržati elektrodu prilikom zavarivanja brkova (za povećanje veličine slike)

Taurus i kutna veza

Brand veza u zavarivanju je slovo "T", kutak - slovo "G". Spoj marka može biti s jednim šavom ili dva. Rubovi se također mogu razdvojiti ili ne. Potreba za rezanjem ruba ovisi o debljini zavarenih dijelova i broju šavova:

  • debljina metala do 4 mm, šav s jednim bez rubova;
  • Debljina od 4 mm do 8 mm - bez obrade rubova brave šava;
  • od 4 mm do 12 mm - pojedinačni šav s rezanjem s jedne strane;
  • Od 12 mm rub izlijevanja na obje strane, a šav čine dva.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Vrste zavarenih tvari: tauropski spoj s rezanjem (obrezivanje) rubovima i bez

Kutna šavova mogu se promatrati kao dio marke. Preporuke su upravo iste: tanak metal može biti zavaren bez rezanja rubova, za veću debljinu koju morate sudjelovati s jedne ili dvije strane.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kako pripremiti metal za kutnu vezu (s jednim ili dva šavova)

Kutak i mjedeni zglobovi ponekad moraju kuhati na obje strane (dva šavova). Kako bi se ispravno kuhati takav šav, dijelovi se okreću tako da su metalni zrakoplovi na istom kutu. Na fotografiji je ova metoda potpisana "u brodu". Lakše je izračunati pokrete elektrode, osobito pridošlice s zavarivanjem.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kako kuhati šav: "U čamac" i pri povezivanju metala različite debljine

Prilikom spajanja tankog i debelog metala, kut nagiba elektrode mora biti različit - oko 60 ° do debljeg dijela. Uz ovaj položaj, većina zagrijavanja morat će biti na njemu, tanak metal ne gori, što se može dogoditi ako je kut nagiba 45 °.

Zavarivanje kutnih šavova

Kada zavarivanje kutnih šavova potrebno je pratiti položaj i kretanje elektrode. Morate imati šav s uniformni punjenje. Lakše je provesti ovo ako stavite stavke za zavarivanje "u brod", ali to se ne može uvijek dobiti.

Ako je donja ravnina vodoravno, često se dobiva na vertikalnoj ravnini, kao iu samom kutu metala, nije dovoljno: to je dolje. To se događa ako je na vrhu kuta elektroda je manja od vremena njezinih bočnih površina. Kretanje vrha elektrode mora biti ujednačen. Drugi razlog je prevelik promjer elektrode, koji ne dopušta pasti ispod i zagrijati mjesto spoja.

Da biste izbjegli pojavu ovog defekta na horizontalnoj površini (u točki "a"), pomičući elektrodu na okomitu površinu, tada se kružno kretanje vrati na mjesto. Kada je elektroda iznad spoja, ima nagib od 45 °, jer se pomiče prema gore, kut neznatno smanjuje (slika na slici s lijeve strane), kada se premješta na horizontalnu površinu, kut se povećava. S ovom tehnikom, šav će biti popunjen ravnomjerno.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kutna zavarivanje - položaj i kretanje elektrode

Prilikom zavarivanja kutnih veza, također pratite vrijeme pronalaženja elektrode u sva tri boda (na stranama iu centru) isti.

O odabiru elektroda za strojeve za zavarivanje pretvarača, pročitajte ovdje.

Položaj u prostoru

Osim različitih vrsta spojeva, šavovi se mogu smjestiti drugačije u prostoru. Oni su u donjem položaju. Za zavarivač je najudobnije. Tako najlakše kontrolirati zavarenu kupku. Svi ostali položaji su horizontalni, vertikalni i stropni šavovi - zahtijevaju određeno znanje o tehnikama zavarivanja (o tome kako kuhati takve šavove u nastavku).

Članak o toj temi: Kako oprati aluminijske rolete

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Vrste zavarenih spojeva u prostoru: Vertikalna horizontalna, strop

Kako kuhati sijati

Prilikom zavarivanja u donjem položaju nema poteškoća čak ni na novačkom zavarivaču. Ali sve ostale odredbe zahtijevaju znanje o tehnologiji. Za svaku poziciju postoje preporuke. Tehnika izvedbenih šavova svakog tipa smatra se u nastavku.

Zavarivanje vertikalnih šavova

Tijekom zavarivanja dijelova u vertikalnom položaju, rastaljeni metal pod djelovanjem gravitacije klizi prema dolje. Da se ne prekinete, koristite kraći luk (vrh elektrode je bliže zavarenoj kupelji). Neki čarobnjaci, ako elektrode omogućuju (ne štap), općenito se temelje na stavci.

Priprema metala (rezanje ruba) se provodi u skladu s vrstom spoja i debljinom zavarenih dijelova. Tada su fiksirani u unaprijed određenom položaju, spojeni u koracima od nekoliko centimetara s kratkim poprečnim šavovima - "flasteri". Ovi šavovi ne daju pojedinosti da se pomaknu.

Vertikalni šavovi mogu se kuhati odozgo prema dolje ili odozdo prema gore. To je prikladnije raditi s odozdo prema gore: tako da luk gura zavarenu kupku, sprječavajući ga prema dolje dolje. Lakše je napraviti visokokvalitetne šavove.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kako kuhati vertikalne šavove odozdo: položaj elektrode i mogući pokreti

U ovom videu, prikazano je kako pravilno kuhati vertikalni šav električnog zavarivanja s kretanjem elektrode od odozdo prema gore bez odvajanja. Također je prikazana kratka tehnika valjka. U tom slučaju kretanje elektrode pojavljuje se samo gore, bez horizontalnog pomaka, šav se dobiva gotovo ravan.

Izvršite vezu dijelova u vertikalnom položaju s razdvajanjem luka. Za početnike zavarivača, može biti prikladnije: za vrijeme odvajanja, metal ima vremena da se ohladi. S ovom metodom možete čak opisati elektrodu na polici za Welvic. Lakše je. Shema pokreta je gotovo ista kao i bez razdvajanja: s jedne strane na drugu, petlji ili "kratki roller" - gore-dolje.

Kako kuhati vertikalni šav s marginom, pogledajte sljedeći video. U istom video tutorial, prikazan je učinak trenutne sile na oblik šava. Općenito, struja mora biti 5-10 manje preporučena za ovu vrstu elektrode i debljine metala. No, kao što je prikazano u videu, nije uvijek pošteno i određeno je eksperimentalno.

Ponekad je okomito šav stupan. U tom slučaju, kada se luk zapali, držite elektrodu okomitu na površine površina. Nakon paljenja u tom položaju, zagrijati metal, zatim spustite elektrodu i već kuhati u tom položaju. Zavarivanje vertikalnog šara odozgo nije vrlo zgodan, zahtijeva dobru kontrolu nad zavarenom kadom, ali na taj način možete postići dobre rezultate.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kako kuhati vertikalni šav električni zavarivanje odozgo prema dolje: položaj elektrode i kretanje njegovog vrha

Kako kuhati horizontalni šav

Horizontalni šav na vertikalnoj ravnini može se provesti i desno lijevo i lijevo-desno. Nema razlike, kome je prikladnije, on je tako kuhanje. Kao kod zavarivanja vertikalnog šava, kupka će težiti. Jer je kut nagiba elektrode dovoljno velik. Odabrana je ovisno o brzini kretanja i trenutnim parametrima. Glavna stvar je da je kupka ostaje na mjestu.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Horizontalni šavovi za zavarivanje: položaj elektrode i kretanja

Ako se metal teče, povećajte brzinu kretanja, manje zagrijavanja metala. Drugi način je napraviti razdvajanje luka. Tijekom ovih kratkih praznina, metalni hladi malo i ne teče. Također možete malo smanjiti struju. Samo sve te mjere primjenjuju faze, a ne sve odjednom.

U videu se prikazuje ispod kako pravilno zavariti metal u horizontalnom položaju. Drugi dio valjka oko vertikalnih šavova.

Stropni šav

Ova vrsta zavarene veze je najsloženija. Zahtijeva visoko majstorstvo i dobru kontrolu zavarenu kupku. Da biste izveli ovaj šav, elektroda drži pod pravim kutom na strop. Arc je kratak, brzina je konstantna. Izvedite uglavnom kružne pokrete, šireći šavove.

Skidanje zavarenih šavova

Nakon zavarivanja na površini metala, ostaju prskanja ljestvica, kapi metala i troska. Sam šav je obično konveksan, strši iznad površine. Svi ovi nedostaci mogu se eliminirati: očistiti ga.

Članak o toj temi: Značajke učvršćivanja drva

Skidanje šavova nakon zavarivanja napravite faze. U prvoj fazi, uz pomoć dlijeta, a čekić su izbačeni vaga i šljaka s površine. U drugom, ako je potrebno, usporedite šav. Ovdje trebate alat: Bugarski opremljen s mljevenjem diska za metal. Ovisno o tome koliko glatko površina treba koristiti različito abrazivno zrno.

Ponekad, kod zavarivanja plastičnih metala, potrebno je blato - premazivanje zavarivanja s tankim slojem rastaljenog kositra.

Nedostaci zavarenih šavova

Početni zavarivači često se javljaju prilikom izvođenja šavova postoje pogreške koje dovode do pojave nedostataka. Neki od njih su kritični, neki - ne. U svakom slučaju, važno je biti u mogućnosti odrediti pogrešku da ga popravite. Najčešći nedostaci među početnicima su nejednaka širina šava i njegovo neravnomjerno punjenje. To je zbog neujednačenih pokreta vrha elektrode, promjenom brzine i amplitude pokreta. Kako se iskustvo akumulira, ovi nedostaci postaju sve manje i manje vidljive, nakon nekog vremena nestaju.

Ostale pogreške - Prilikom odabira struje i veličine luka - može se odrediti u obliku šava. Prema riječima, teško ih je opisati, lakše je prikazati. Fotografija u nastavku prikazuje glavne nedostatke oblika - sub-con i neravnomjerno punjenje, razlozi koji su ih propisali.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Pogreške koje se mogu pojaviti pri zavarivanju

Uronjenost

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Jedna od pogrešaka koja počinju početnike zavarivače: nikada

Ovaj kvar se sastoji od nepotpunih popunjavanja spoja pojedinosti. Ovaj nedostatak mora biti podešen, jer utječe na snagu veze. Glavni razlozi:

  • nedovoljna struja zavarivanja;
  • velike brzine;
  • Nedovoljna priprema ruba (kod debelih metala zavarivanja).

Ispadanje podešavanjem struje i smanjite duljinu luka. Uz ispravno sve parametre, riješite se takve fenomene.

O odabiru invertera za zavarivanje stroj za kuću i vikendice pročitajte ovdje.

Sublica

Ovaj nedostatak je žlijeb duž šava na metalu. Obično se pojavljuju s dugim lukom. Šav postaje širok, temperatura luka za zagrijavanje nije dovoljna. Metal oko rubova brzo zamrzava, formirajući te utora. "Tretira se" s kratkim lukom ili trenutnom prilagodbom većine.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Kutak

S kutnim ili robnim spojem, pod-konverzija je formirana zbog činjenice da je elektroda više usmjerena na vertikalnu ravninu. Tada se metal teče dolje, žlijeb se ponovno formira, ali iz drugog razloga: previše jako zagrijavanje vertikalnog dijela šava. Ispadanje smanjenjem struje i / ili arc skraćivanja.

Plamenik

Ovo je kroz rupu u zavarivanju. Glavni razlozi:

  • Legura visoka strujno zavarivanje;
  • nedovoljna brzina;
  • Preveliki razmak između rubova.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Ovo izgleda kao vatrogasna šava pri zavarivanju

Metode korekcije su jasne - pokušavamo odabrati optimalni mod zavarivanja i brzinu elektrode.

Pore ​​i priljev

Pore ​​izgledaju kao male rupe koje se mogu grupirati u lanac ili se raspršiti preko cijele površine šava. Oni su neprihvatljivi defekt, što značajno smanjuje čvrstoću spoja.

Pojavljuju se pore:

  • S nedovoljnom zaštitom zavarene kupelji s prekomjernom količinom zaštitnih plinova (niske kvalitete elektroda);
  • nacrt u zoni zavarivanja, koji odbija zaštitne plinove i kisik pada u rastaljeni metal;
  • u prisutnosti onečišćenja i hrđe na metalu;
  • Nedovoljni rezni rubovi.

Slops se pojavljuju pri zavarivanju s upletenim žicama s nepravilnim odabranim načinima i parametrima zavarivanja. Oni su upečatljiv metal koji nije spojen na glavni dio.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Osnovni nedostaci zavarenih švicarskih

Hladne i vruće pukotine

Vruće pukotine pojavljuju se u procesu ohlađenog metala. Može biti usmjeren uz ili preko šava. Hladno se pojavljuje već na hladnom šavu u slučajevima kada je opterećenje za ovu vrstu šava previsoka. Hladne pukotine vode do uništenja zavarenog spoja. Ti se nedostaci tretiraju samo ponovnim zavarivanjem. Ako ima previše nedostataka, šav se izrezuje i preklapaju.

Kako kuhati šavove: vertikalno, horizontalno, strop

Hladne pukotine vode do uništenja proizvoda

Ovdje je opisana tehnika pretvarača zavarivanja.

Čitaj više