Kako koristiti kružni disk vidio

Anonim

Glavna operacija u industriji za obradu drveta je piljenje. A jedan od najboljih alata za obavljanje takvog zadatka je disk vidio. Ako koristite elektrolovak, onda, kao i mnogi drugi domaći majstori, možete pogrešno pretpostaviti da je svestraniji i jednostavniji za rad. To je, naravno, tako, ali je još bolje stvoriti izravne propil, kružna pila je prikladna. I taj je rad bio najsigurniji, produktivniji i kvalitetniji, morate znati o značajkama dizajna ovog alata i pravila njegove uporabe.

Kako koristiti kružni disk vidio

Kružna pila se koristi za stvaranje izravnog propilije različitih materijala.

Što trebate znati o dizajnu kružne pile

Dizajn svih amaterskih i poluprofesionalnih modela je gotovo isti. Poštovani profesionalni agregati opremljeni su dodatnim elementima i funkcijama, ali ako ne planirate otvoriti svoju pilurku, neće vam trebati takav alat.

Kako koristiti kružni disk vidio

Cirkularni dizajn pila.

Jedan od glavnih strukturnih elemenata je referentna ploča. Pričvršćena je izravno na alat. Unatoč vanjskoj jednostavnosti, ovaj je element vrlo važan. Referentna ploča može biti izrađena od aluminijske legure i žičanja.

Žigosanje je jeftinije. Takva štednja je prilično izdržljiva, ali bilo koja više ili manje snažna mehanička izloženost, čak i uobičajeni pad, dovesti do deformacije proizvoda. I nemoguće je dobiti visoko kvalitetno rezanje od pile s deformiranom pločom za podršku. Da, i to je vjerojatno da ga sami ispravlja. Žigosanje manje krutosti od njihovih analoga. Stoga, ako imate dovoljno proračuna, bolje je kupiti ploču s lijevom podrškom. Jedini nedostatak takvih proizvoda je da kada padne, mogu se podijeliti. Međutim, sve ovisi o oprezu i odgovornosti korisnika.

Potporne ploče gotovo svih pila opremljene su pričvršćenjem za zaustavljanje. Zahvaljujući ovom elementu moguće je dobiti relativno precizno paralelne propule. Gotovo svi moderni modeli su završeni paralelnim fokusom. Takav naglasak je pričvršćen ispred, ali postoje i takvi modeli koji vam omogućuju da ga popravite i iza sebe, i ispred.

Ako morate izrezati vrlo osjetljive materijale, potrebno je nositi posebnu mlaznicu na potplatu referentne ploče. Obično takve mlaznice su uključene s proizvođačem u kompletu. Profesionalni modeli imaju podršku ploče opremljene posebnim utorom koji vam omogućuje rad s vodstvom autobusom. Uz ovaj element možete postići najveću točnost rada. Međutim, vodiči obično nisu uključeni, moraju se kupiti odvojeno.

Članak o toj temi: Izračun potrošnje materijala prilikom instaliranja suhozida

Imenovanje i korištenje stavki alata

Kako koristiti kružni disk vidio

Stol za kružnu pilu.

Kružne pile su opremljene različitim elementima i dodatnim funkcijama. Na primjer, često postoji dodatna ručka na alata. Ima smisla govoriti o svom sastanku - ona čini rad s alatom prikladnijim. Jedino što treba napomenuti je li ovaj element 2 vrste. Najpogodnije, prema korisničkim pregledima, je ugrađena ručka na platformi pila. Najčešće su alati završeni dodatnom ručkom u obliku gljivica.

Vila diska nužno je opremljena zaštitnom kućištem. Ovaj se element sastoji od dva dijela. Donji je pokretni, gornji je fiksiran. U gornjem dijelu postoji posebna rupa kroz koju se uklanja piljevina tijekom rada. Rupa može imati drugačiji oblik. Ako ne spojite usisivač na vašu pilu, onda ne možete obratiti pozornost na rupu. Ako je usisivač spojen, bolje je odabrati okrugli alat za rupu, inače ćete morati dodatno tražiti poseban adapter.

Disketne pile nužno su opremljene s podijeljenim nožem. Namijenjen je disku koji se ne penje u proces. Ovaj element para vijaka je pričvršćen. Da bi ga učinio prikladnijim za instalaciju i čišćenje, postoji posebna rupa u gornjem kućištu pila. Ali postoje modeli bez takve rupe. U sličnoj situaciji, da biste dobili pristup pričvršćivačima, pilu treba instalirati u takvom položaju koji odgovara nulu propil. Rastavljajte nož je vrlo rijedak. Obično se potreba za to događa kada se izradak mora izrezati od sredine, a ne s ruba.

Kako koristiti kružni disk vidio

Uređaj kružnog pila.

Važno je biti u mogućnosti raditi s gumbom za pokretanje. Disk je vidio da nije vrlo jednostavno. Ovaj gumb je povezan s zaštitnim mehanizmom koji eliminira rizik od slučajnog uključivanja na pilu. To jest, nećete moći kliknuti na ovaj gumb dok ne kliknete na gumb za otključavanje. Zahvaljujući ovom rješenju, vidio diska postaje najpogodnije. Gumb može imati različite veličine. To je prikladnije ako je velika.

Drugi važan element dizajna je mehanizam brave vretena. To čini proces instaliranja diska. U većini slučajeva se nalazi isključivo u skupim modelima uvezene proizvodnje.

Članak o temi: Mastery Crafts za vrt i davanje to učiniti sami

Važno je biti u mogućnosti nositi se s mrežnim kabelom. Prvo, čini se vrlo jednostavno, ali ako će se pila koristiti na otvorenom u hladnom vremenu, bolje je da je kabel za napajanje u gumenoj izolaciji. Ova opcija je poželjnija od plastike, jer Guma je fleksibilnija i njezina elastičnost se ne smanjuje na niskim temperaturama.

Vrlo često, moderni modeli diskovnih pila su opremljeni različitim elektronikom. Olakšava rad instrumenta i čini ga ugodnijim. Najčešće postoje značajke kao što su glatki početak, zaštita preopterećenja, podešavanje revolucija, održavanje konstantne razine revolucija.

Što trebate znati o pilama?

Kako koristiti kružni disk vidio

Kružni diskovi se koriste različiti za različite materijale.

Jedan od najvažnijih elemenata bilo kojeg diska je pile. Morate znati da svaki alat može raditi s diskovima određene veličine. Važno je obratiti pozornost na takve trenutke kao sjedenje i promjer diska. Sigurnosna oprema zabranjuje uporabu većih ili manjih diskova promjera od dizajna određenog alata. To se može učiniti samo podložno korištenju posebnih adaptera.

Planovi su 6 glavnih vrsta:

  1. Tip A. To su pile s velikim brojem varijabli zuba. Koristi se za piljenje proizvoda od plastike, iverice i aluminijskih legura.
  2. Tip B - Univerzalni diskovi. Možete izrezati razne drvo i materijale na temelju njega. Osigurati visoku kvalitetu propil.
  3. Tip S. diskovi ovog tipa imaju manje zuba u usporedbi s prethodnom webu. Koristi se pri radu s ivericama i drvenim mekim i čvrstim stijenama.
  4. Tip D. Takva platna ima malu količinu ravnih zuba. Rez je prilično nepristojan. Primijeniti uglavnom za brzo rezanje.
  5. Tip E. diskovi imaju mnogo zuba. Njihova glavna svrha je suptilno rezanje mekog drva.
  6. Tip R - platno ima mali broj zuba. Stvorena za grube pile od mekog drva.

Sigurnost pri radu s vidom diska

Važno je uzeti u obzir da je disk vidio, kao i gotovo bilo koji drugi električni alat, je nesiguran. Stoga, kada radite s njom, morate se pridržavati određenih sigurnosnih mjera, koje će pomoći da se izbjegne šok, požar i primanje druge štete. Kada radite s takvim alatom, proizvođači preporučuju poštivanje sljedećih pravila:

  1. Kako koristiti kružni disk vidio

    Kada radite s diskom i očima treba zaštititi.

    Koristite pilu samo u skupu s sustavom za uklanjanje struga.

  2. Svakako nosite respirator i sigurnosne naočale tijekom rada.
  3. Očistite radni komad i sam alat samo s posebnom četkom.
  4. Kontrolirajte omjer visine proppantnog noža i pile. Prvi mora biti više od sekunde najmanje 5 mm.
  5. Prije promjene pile, svakako provjerite je li alat isključen.
  6. Redovito uklonite radno mjesto.
  7. Nemojte nositi previše odjeću. Nemoguće je dopustiti da padne u pokretni mehanizam.
  8. Nemojte koristiti pilu za obavljanje zadataka koji premašuju njegove sposobnosti. Na primjer, vidio je debeli kruti dnevnik u jeftinoj amaterskoj pilu kategorički se ne preporučuje.
  9. Radno mjesto mora biti dobro osvijetljeno.
  10. Tijekom rada operater ne može biti ometanje bilo čega. On mora spasiti točku podrške.
  11. Ako je moguće, proizvod koji se obrađuje mora biti fiksiran u zamjeni. Mnogo je sigurnije i točnije od održavanja obratka u rukama.
  12. Potrebno je osigurati da se kabel za napajanje nalazi što je više moguće od oštrice pila.

Prije dolaska na posao, budite sigurni da provjerite je li produžni kabel i integritet kabela pila. Sama disk vidio bi trebao biti suhi i čist. Provjerite zdravlje zaštitnog kućišta.

Postoji nekoliko trenutaka koji nisu dopušteni pri radu s diskom. Zabranjeno je sljedeće:

  1. Radite s oštećenim i deformiranim pilinima.
  2. Instalirajte na alatne diskove neprikladnog promjera. Da biste kompenzirali unutarnji promjer, možete koristiti adapter, ali vanjski promjer mora u potpunosti pridržavati mogućnosti korištenog alata.
  3. Rad s materijalom koji sadrže nokte, zagrade i druge metalne proizvode. Prije početka treba ih ukloniti.
  4. Ugradite loše kompatibilan disk.
  5. Koristite pilu bez zaštitnog kućišta.
  6. Početi raditi u lošem blagostanju.
  7. Koristite alat s pogrešnim diskom (na strani ili gore).
  8. Koristite alat s neispravnom podlogom.
  9. Zaustavite disk uz bočni tlak.

Za popravak preporučuje se primjenjivati ​​samo na certificirane centre. U skladu s ovim jednostavnim pravilima i preporukama, rad s kružnom pilom bit će najsigurniji i učinkovitiji što je više moguće. Dobar posao!

Članak o toj temi: Kako zamijeniti armaturu odvodnog spremnika

Čitaj više