Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Anonim

Metalni dijelovi su stalno potrebni za popravak stroja. Pa, ako je model uobičajeno - možete kupiti. Ako je automobil rijedak, morate dugo čekati dugo vremena će isporučiti ili naručiti proizvodnju. U tom slučaju možete kupiti tokaru za garažu. Ako imate iskustva, možete ga koristiti za jedno vrijeme.

Koje vrste strojeva za okretanje prikladne za privatnu uporabu

Ukupni strojevi za okretanje su devet vrsta, ali ne i sve je potrebno u garaži. Najčešće, privatni trgovaci mogu vidjeti male strojeve za okretanje i užad. Uz obradu dijelova (mljevenje, bušenje, glodanje, bušenje radijalnih rupa, itd.) Oni rezaju niti različitih vrsta i oštrinu konusa. To je takva tokara za garažu koja pokušava kupiti - pokriva gotovo sve potrebe vlasnika automobila.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Tokara za garažu ne bi trebala biti prevelika

Proizvodimo se u dvije vrste - stolna računala i s krevetom (pod). Desktop su male, s malom težinom (do 200 kg) strojeva. Za njih u garaži je lakše pronaći mjesto. Nedostatak je veliki i teški dijelovi na njima neće podnijeti. Druga točka: Zbog male mase, oni nisu uvijek u stanju izdati visoku točnost obrade.

Podne tokarice (obično škola) imaju značajno veću masu i dimenzije. Za normalan rad potrebno je napraviti poseban temelj. Instalacija je moguća na vibracijama, ali ih nisu lako pronaći.

Stroj za okretanje

Da bi odabrali tokare poželjno znati svoj uređaj, zadatak, funkcije i moguće parametre svakog dijela. Za početak, analizirat ćemo glavne čvorove.

  • Bazu ili krevet. Poželjno - teška, lijevano željezo peći. Čak i na desktop modelima. Vrlo lagani strojevi bit će nestabilni, zbog čega će čak i prihvatljiva točnost biti teško postići.
  • Motor i mjenjač. Motor se može napajati 220 V ili od 380 V. Prijenosa - uređaj koji osigurava vreteno i čeljust (na automatskim i poluautomatskim strojevima). Stroj će trajati duže ako su zupčanici napravljeni od metala (postoji plastika).
  • Prednja baka. Glavna funkcija je pouzdana fiksacija i rotacija obratka. To je obično masivni metalni cilindar, strogo fiksiran u kućištu. Ponekad u prednjem glavi i mjenjač se kombiniraju, u nekim modelima, prednja baka može pomaknuti čeljust ili glavu za obradu.

    Kako odabrati tokalu za metal u garaži

    Uređaj za metalni tokarič

  • Stražnja baka. Ovaj dio je također potreban za pouzdanu fiksaciju dijelova u odnosu na vreteno. Prilikom obrade malih dijelova rijetko se koristi, češće - s dugom ili masivnim. U nekim modelima na povratnom kamentu, može se pričvrstiti dodatna oprema - rezač, vježba itd. - za mogućnost obrade s dvije strane bez promjene položaja dijela.
  • Čeljust. Ovo je čvor, od kojeg je popis operacija koje obavlja stroj. Kaliper drži alat za rezanje, premještajući ga prilikom obrade dijela odmah u nekoliko zrakoplova (najjednostavnije - samo u istoj ravnini). Može se kontrolirati automatski ili ručno.

To su glavni čvorovi tokare. Ima smisla razmotriti složene čvorove detaljnije, budući da mogućnosti i rad opreme ovise o njihovom izvršenju.

Stanina

Najčešće su dvije paralelne masivne metalne grede / zidove, povezane križanjem kako bi se dobila veća krutost. Jezgra i stražnja baka kreće duž kreveta. Da biste to učinili, suvremeni su vodiči salaškim. Stražnja baka se kreće na ravnom vodiču, čeljust je prizmatična. Rijetko se susrećemo s prizmatičnim vodičima za backstone.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Stanna za tokare za metal - tvornice i domaće

Prilikom odabira rabljenog stroja obratite pažnju na stanje sanjka i glatkoće kretanja dijelova na njima.

Baka (vretena)

Prednji sloj u modernim tokarima, najčešće, kombinira partnera dijela i uređaj za promjenu brzine vretena rotacije. Postoji nekoliko vrsta kontrola brzine rotacije - korištenje prijenosa poluge na određeni položaj pomoću regulatora.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Prednja baka

Kontrola regulatora s glatkom promjenom brzine rotacije provodi se na temelju kontrole mikroprocesora. U tom slučaju, na Babik tijelo nalazi se zaslon s tekućim kristalima na kojem se prikazuje trenutna brzina.

Glavni dio prednje bake - vreteno, koji na jednoj strani povezuje s parcelom električnog pogona, s druge strane, ima nit na kojem se provjeravaju spremnici koji drže obrađeni dio. Točnost izvršenja okretanja radova izravno ovisi o stanju vretena. U ovom čvoru ne bi trebalo biti otkucaja i zaostataka.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Guitar zupčanici - za prijenos rotacije i mijenjaju svoju brzinu

U prednjoj baki nalaze se zamjenjivi prijenosnički sustav za prijenos i mijenjanje rotacije na vratilu prijenosnika. Kada odaberete tokaru za garažu, obratite pažnju na stanje opreme i nedostatak vrelišta. To ovisi o točnosti obrade praznina.

Stražnja baka

Stražnja baka je pokretna - kreće se uz vodilice na krevetu. To je sažet do dijela, njegov položaj se podešava, ući se ulazi u dio, dok ga drže u željenom položaju, položaj PIN je fiksiran s rotacijom odgovarajuće ručice. Nakon toga, položaj stražnje bake je fiksiran drugom ručkom za zaključavanje.

U nekim modelima, stražnja baka je dizajniran ne samo da podrži masivne ili duge pojedinosti u određenom smjeru, već i za njihovu obradu.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Uređaj letve

Da biste to učinili, na PIN-u, ovisno o izvršenim operacijama, odgovarajući ugriz je fiksno - rezači, slavine, bušilice. Dodatni centar stroja na backmone može biti fiksno ili rotiranje. Rotirajući stražnji centar izrađen je na strojevima velike brzine, za uklanjanje velikih strugotina, povlačenjem konusa.

Kaliper

CALIPER LATHES - pokretni dio na kojem su priključeni alati za obradu dijelova. Zahvaljujući posebnom dizajnu ovog čvora, rezač se može kretati u tri zrakoplova. Horizontalni pokret osigurava vodilice na krevetu, uzdužnu i poprečnu slezu.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Kaliper uređaj

Položaj rezača u odnosu na površinu stroja (i dio) postavljen je rotacijskim masažerom. U svakom od ravnina nalazi se držač koji drži u određenom položaju.

Nositelj rezača može biti jedno ili više sjedala. Oštro držač, najčešće, napravljen je u obliku cilindra s bočnim utorom, koji umeće rezač fiksiran vijcima. Na jednostavnim strojevima na čeljusti nalazi se poseban žlijeb u kojem je udubljenje umetnuti na dno držača. Tako je alat za rezanje fiksiran na stroju.

Garažna tokaža: Parametri

Prije svega, odlučujemo se s masom i vrstom veze. Odabir puno, ne biste trebali nastojati pronaći najlakši stroj. Vrlo pluća ne daju stabilnost, mogu vibrirati pri radu, što će utjecati na točnost rada. Da, teški strojevi su uspostavljeni problematični, ali instalacija je jedan događaj, morat će redovito raditi. Stoga je težina daleko od glavnog kriterija izbora.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Prevelika tokari nisu u svakoj garaži mogu se instalirati, ali mala i srednja - veliki izbor

Vrsta veze je jednofazna ili trofazna - to je važnije. A onda se tri faze može spojiti na 220 kroz posebne početnike. Od električnih karakteristika, snaga motora je važna. Što je viša od veće brzine rotacije može razviti tokare. To su opći trenuci. Još uvijek postoje posebni:

  • Promjer obratka koji se može liječiti na stroju. Određen promjerom prerade preko kreveta i preko čeljusti.
  • Dugi obradak. Ovisi o moždanom udaru.
  • Popis operacija.
  • Maksimalne revolucije.
  • Metoda prilagodbe je glatka, stepena.
  • Sposobnost preokretanja.

Dimenzije prerađenih dijelova su izravno povezane s veličinom stroja. Dakle, ovdje morate tražiti razumnu kompromis. Obično ne želite da se previše drže garažu, ali morate obraditi ukupne dijelove.

Mikro i mini lica

Kako ne biste spojili garažu, možete pronaći mini ili mikro okretanje strojeva. Razlikuju se u vrlo malim veličinama i malom masom. Na primjer, mikro-tokari za garažnu promu SM-250E ima dimenzije 540 * 300 x 270 mm i masu od 35 kg. Obrada mogu biti praznine duljine 210 mm i promjera 140 mm. Glatko podešavanje brzine od 100 do 2000 okretaja u minuti. Jer takve veličine nije tako loše.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Uključivanje mini strojeva - u garaži su vrlo mjesto

Unatoč malim dimenzijama, sljedeće operacije mogu proizvesti:

  • strujanje površina
  • rezanje niti;
  • bušenje;
  • cencing;
  • implementacija.

Moguće mljevenje dijelova, valjanje, oštrenje alata. Čini se da su glavne operacije prisutne. Nedostatak je da na strojevima ovog tipa barem koliko velikih dijelova ne obrađuje. I još uvijek postoji nedostatak konkretno ove cijene modela. Vrijedi tu tokaru za garažu od 900 dolara.

U istoj kategoriji, postoje kineski Jet BD-3 i Jet BD-6 (cijena 500-600 $) i domaći CATON MML-01 (cijena od 900 USD), Encore Corvette 401 ($ 650), njemački Optimum - od $ 1300 do 6000 $; Češka Proma - od 900 dolara,

Vanjske opcije

Izbor nije toliko širok ovdje, jer su obje cijene i puno mnogo više. Postoji nekoliko dokazanih modela koji se mogu instalirati u garaži.

Kako odabrati tokalu za metal u garaži

Vanjska tokara za garažu TV 4

To su tzv školski strojevi - TV 4 (njegova napredna verzija TV 6), TV 7 i desktop verziju TV 16. S misom od 280 kg (TV 4) i 400 kg TV 7, poželjno je očuvati poseban temelj. Ako ga stavite na betonski pod, on ga razbija.

Članak o temi: Podnice polimera za pod: redoslijed uređaja

Čitaj više