Tapiserija zavjese: luksuz u unutrašnjosti

Anonim

Tapisery zavjese stvaraju osjećaj udobnosti, luksuza i plemstva. U srednjem vijeku, oni su bili simbol bogatstva i aristokracije. Moderni proizvodi izgledaju dobro u unutrašnjosti prostora različitih namjena.

Tapiserija zavjese: luksuz u unutrašnjosti

Značajke materijala

Tapiserija je vrsta jacquard tkanina sa složenim specifičnim preplitanjem obojenih niti (do 6 komada). Za svoju proizvodnju, prirodni materijali su izvorno korišteni - vuna, svila, pamuk. Oni nisu podložni jarko bojenje, jer se izvorna tkanina odlikuje suzdržanom paletom. Da biste stvorili posebno bogatu crtež, prirodne niti su dopunjene srebrnim ili zlatom. Uvod u sastav modernih tkiva sintetičkih vlakana (LUREX, Viscose, poliester, akril) omogućuje vam da dobijete više šarenog platna.

U početku, tapiserija nagib je uručen odvojenim dijelovima, koji su zatim spojeni na rez u punoj veličini. Razvoj tehnologija omogućio je mehaniziranje ovog procesa. Rezultirajuća tkanina se vizualno ne razlikuje od ručno izrađenog. Crtež na tvari stvoren je poprečnim ispreplitanje niti različitih nijansi.

Tapiserija zavjese: luksuz u unutrašnjosti

Vrste i prednosti

Tapiserijske tapiserije koje se koriste u unutrašnjosti različitih soba podijeljene su na teške, umjerene i pluća. Oni mogu biti glatki, odmjerno, s velikim ili malim uzorkom. Oni se također razlikuju u gustoći.

Važno

Dakle, da su zavjese imaju elegantne nabore, bolje je odabrati jednoslojni materijal. Dvoslojna gusta tkanina jednako je učinkovita za projektiranje vrata i prozora.

Prednosti korištenja tapiserije uključuju:

  • Visoko otpornost na trošenje;
  • Izvrsna izvedba - ne blijedi, ne mijenja, ostaje izvan atraktivan dugo vremena;
  • Ugodne taktilne osjećaje;
  • Snaga - zbog posebnosti tkanja, a ponekad se ne smanjuje;
  • Širok izbor predloženih opcija dizajna, što omogućuje korištenje tapiserije u gotovo svakom unutrašnjosti;
  • Prisutnost posebne antistatičke impregnacije u većini materijala, što sprječava akumulaciju prašine.

Članak o temi: Gumena boja

Od tapiserija platna, najčešće se šiva klasičnim ravnim svinjetinama, koji su nadopunjeni jednostavnim pickupima ili debelim kabelima s četkima. Oni se kombiniraju sa svjetlom prozirnim til na kanonima. Još jedno popularno korištenje gustih materijala - rimskih ili valjanih zavjesa. Oni su prilično funkcionalni i univerzalni. Uz pravi izbor tkanine, takve modele mogu se koristiti u širokom rasponu unutarnjih rješenja.

Važno

Prilikom odabira materijala, trebali biste vidjeti kako će izgledati kao lumen kako bi se procijenila vizualna percepcija gotovih zavjesa na prozoru.

Tapiserija zavjese: luksuz u unutrašnjosti

Područje primjene

Tapiserija zavjese zbog svoje guste strukture i izuzetnog izgleda dobro uklapaju u situaciju prostranih dnevnih soba ili spavaćih soba. Također ih možete koristiti za južne prozore dječje sobe. Oni pouzdano brane sobu od nacrta, kao i od jarko sunca tijekom dana spavanja, stvorit će ugodan sumrak. Zavjese iz tapiserija mogu se vidjeti ne samo u kućnom okruženju, često se koriste za organiziranje muzejskih i knjižničnih prostora, dizajn interijera restorana i kafića.

Važno

Tapiserija je prilično teški materijal, treba uzeti u obzir pri odabiru streha za zavjese.

Kada će kupiti tapiserije zavjese, treba uzeti u obzir značajke stila. U idealnom slučaju, kada materijal zavjese pronađe svoj nastavak u tekstilima (prekrivači, jastuci, stolnjaci, itd.) Ili presvlake namještaja. I nijanse ne moraju biti skladno kombinirane. Igra kontrasta može biti zanimljivo rješenje. Zavjese iz tapiserije dobro dodati namještaj od drvenog masiva.

Najbolje unutarnje rješenje za tapiserije je klasik. Visoki stropovi, veliki prostor, masivni namještaj je prikladna atmosfera za zavjese iz ovog materijala. Dopunjene svjetiljkama od kovanog željeza i mane hrasta garnitur, tapiserije zavjese će postati dobra osnova gotičke situacije. Ako se takva srednjovjekovna veličina čini nepotrebno strogom, možete odabrati porters u svijetlim bojama. Oni će biti sjajni gledati u unutrašnjost luksuznog baroka ili izuzetnog rokoko.

Članak o toj temi: Toplinska izolacija ispod pločice na loggiji i balkon

Tapiserija zavjese: luksuz u unutrašnjosti

Kako se brine?

Tapiserija zavjese zahtijevaju nježnu skrb. Obični stroj ili ručno pranje mogu oštetiti materijalu. Često, nakon takvih postupaka, zavjese gube oblik, sjednite. Pogotovo oprezno slični eksperimenti trebaju se provoditi s zavjesama na oblozi pamuka, koja sjedi jači od tapiserije.

Preporučljivo je redovito čistiti usisivač u blagim načinu rada. Također možete koristiti mekanu četku. Ako je potrebno, koristite visokokvalitetne mrlje. Ali bolje je povjeriti brigu o profesionalcima - nositi se u kemijskom čišćenju.

Tapiserija zavjese: luksuz u unutrašnjosti

Izlaz

Tapiserija karakterizira metoda tkanja i posebno elegantno stajalište, stoga se često koristi za šivanje klasičnih ili rimskih (valjanih) zavjesa. Ima brojne prednosti: raznolikost crteža, snagu i trajnost.

Tapiserija zavjese izgledaju dobro u prostranim sobama s visokim stropovima. Oni će postati izvrstan unutarnji ukras u klasičnom ili gotičkom stilu. Oni također naglašavaju izvrsnu ljepotu, luksuz dekora rokoka i baroka. Sjajno s drvenim namještajem i relevantnim tekstilom.

Tapiserija zavjese zahtijevaju redovitu pažnju. Da biste to učinili, koristite četkicu s blagim gomilom ili usisivačem. Ne preporučuje ih oprati, bolje je proći u kemijsko čišćenje ako je potrebno.

Čitaj više