Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Anonim

Ponekad obične ljuljačke vrata ne rade: postoji vrlo malo mjesta ili se bore oko zida ili namještaja. U ovom slučaju, sklopivi vrata mogu pomoći. Oni se također nazivaju sklopivim ili sklopivim. Suština se ne mijenja: prikupljaju se s jedne ili dvije strane vrata, zauzimaju mali prostor.

Vrste sklopivih vrata

Sklopivi vrata bilo kojeg tipa postavljaju se lako. Sastoje se od odvojenih bendova koji se kreću zajedno. Jedna od traka je ekstremno desno ili lijevo - fiksno. Sva preostala iznad (ponekad na dnu) imaju male valjke koje su umetnute u vodilicu. Kada se primjenjuju, valjci se slati na vodiču, prisiljavajući segmente na razvoj. Ovisno o tome kako i gdje su valjci fiksni, sklopivi vrata su dvije vrste: "harmonika" i "knjiga".

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Vrste sklopivih vrata: knjiga i harmonika - to je razlika

Ako su valjci fiksirani u sredini svake lamele vrata, dobivena je harmonika vrata. U tom slučaju svaki fragment se okreće oko osi, na kojem je valjak fiksiran. Nabori su u redu - o širini zida (nešto više ili manje - ovisi o modelu i parametrima zida). Širina lamelinih preklopnih vrata ovog tipa je 8-20 cm. Najčešći - 12-15 cm širok, ostatak su rjeđi. Visina je standardna za vrata od oko 220-230 mm, širina je minimalna - 50 cm, maksimalno je 600 cm. Postoje viši modeli - za preklapanje particija.

Duljina platna se lako ispravlja - povećanje ili smanjenje broja segmenata, do stvaranja sklopivih particija. Samo jedan trenutak: u dugim vratima / particijama, potrebni su dva vodilica - na vrhu i dnu. Inače, kada se radi, mehanizam često potiče.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Uređaj-harmonik

Plus sklopiva vrata - harmonika - niska cijena. Postoje mnogi prijedlozi s cijenom od oko 2-3 tisuće rubalja na standardnim vratima. Postoje prirodno skuplji. Život servisa - oko 5 godina. Najčešći lom je neuspjeh valjaka. U najjeftinijim modelima su mekane plastike. Kao rezultat toga, vrata "bučan" i brzo izbriše. Kao i obično, izbor je: skuplji i, možda, bolje ili jeftino.

Vrata knjige karakteriziraju veći fragmenti. Ne postoji više od dva dijela na standardnim vratima. U ovom slučaju, valjci su vezani kroz jednu artikulaciju i - na mjestu spoja. U ovom slučaju, ispostavilo se da su vrata platno nabori, podsjećajući na stranicu knjige. Dio koji nema valjke se izlazi u sobu.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Sklopiva knjigu vrata: Uređaj konektora

U presavijenom stanju, knjiga knjiga zauzima više prostora od "harmonike", ali ova vrsta uređaja ima svoje prednosti. Fragmenti U harmonici neće biti izrađeni od vrlo debelog materijala: sama struktura neće dopustiti. Stoga su najčešće izrađene od plastike, MDF. Uz neovisnu proizvodnju može koristiti faneur i druge slične materijale. Stoga se područje primjene - najčešće koristi kao vrata za komunalne sobe - vrsta skladišnih prostora, može se instalirati kao vrata u domaćem tušem. U ovom slučaju, plastika je jedan od najboljih materijala: pruža nepropusnost, ne boji se visoke vlažnosti, to je dobro, to je moguće - uz uporabu deterdženata. Kao unutarnja vrata ili particije, takva vrata stavljaju takva vrata kada samo razlikuju prostor: karakteristike zvučne izolacije su praktički "ne".

Knjiga vrata može se napraviti čak i iz drveta. Prvo, valjci se koriste solidniji, drugo - dizajn ne nameće ograničenja u debljini. Budući da se knjige vrata mogu izraditi od drva, stakla, metalplastične. Štoviše, kada se koristi posebne spojnice, metalni-plastični sklopivi vrata mogu se koristiti kao ulaz: jer pružaju dovoljan stupanj sigurnosti. Često se stavljaju u kuću kao izlaz na terasu ili na dvorište. Nedostatak takvih sustava: čvrsta cijena. Skup spojnica na jednoj knjizi vrata od metalplastičkih troškova oko 550-600 $. Uobičajeni je malo skuplji od standardne platne. Postoje opcije i za 3-4 tisuće rubalja. Mogu se koristiti kao unutarnja vrata, staviti u ormariće.

Članak o temi: Koncept i sorte roleta

Tehnički parametri za sklopivi vrata Tip "Knjiga":

  • Duljina je do 7 m pomoću drvenih sustava (sa ili bez stakla) i do 6 m u metalnim plastičnim sustavima.
  • Drvena visina - od 800 mm do 3000 mm; Cooplastic - od 640 mm do 2400 mm.
  • Širina jednog krila u drvenom od 440 mm do 1200 mm; U metalnoj plastici - od 490 mm do 940 mm.
  • Broj krila - od 2 do 7.

Postoji još jedan tip vrata spašavanja prostora - klizna. O onome što se događaju i kako ih instalirati možete pronaći ovdje.

Ugradnja sklopivih vrata

Budući da su sustavi malo drugačiji, postoje neke razlike u procesu instalacije, ali mnogo i općih trenutaka:
  • Vrata se stavljaju u već odvojene vrata.
  • Postoje strogi zahtjevi za izvođenje geometrije vrata: strogo okomito i strogo vodoravno, bez odstupanja.
  • Kada instalirate, potrebno je teško kontrolirati vertikalnost instalacije. Najmanji odstupanja dovode do kodiranja sustava, kao i na bržu brisanje valjaka.

Zatim opisujemo proces instalacije svake vrste uređaja u foto i video formatu.

Ugradnja vrata harmonike: Stavite ga sami

Sklopiva vrata harmonika u standardnoj konfiguraciji imaju:

  • Dva duga strana vodiča;
  • Jedan kratki - vrh (možda niži);
  • Potreban broj lamela (ovisi o parametrima vašeg vrata);
  • elementi za pričvršćivanje (vijci za samo-tapkanje, isječke itd.);
  • zaustavlja;
  • videozapisi;

Nakon ispitivanja svih sadržaja počinjemo montirati. Prvo, pažljivo mjerimo vrata. Bočni vodiči rezani u visinu. Tako da je rez bio gladak, bolje je koristiti stub, i pilu s malim zubom - platno za metal, na primjer.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

S duljine bočnih vodiča

Gornji vodič treba biti malo kraće od širine otvaranja: također će biti bočni. Budući da širina vrata oduzima širinu dvostruke vodilice. Različiti proizvođači imaju drugačiji poprečni presjek, ali u prosjeku morate uzeti 3-4 cm. Svatko se točno mjeri i odrezano.

Ploče za lista vrata često imaju veću duljinu nego što je potrebno. Mogu se odrezati, u pravilu, smanjiti na dnu. Visina lamele izračunava se kao: od visine vrata, 0,7-1 cm jaza se oduzima na dnu (tako da se ne drži u traku iza praga) i još uvijek uzima visinu valjka mehanizam i vodič. U svakom slučaju, ona je drugačija, obično označena u instalacijskim uputama, koje treba pričvrstiti na vrata. Ako nije, možete popraviti gornji vodič, okretati valjke u njemu i tako izmjeriti potrebnu visinu. Upoznajući je na lamelama, nepotreban dio vrišti. Možete koristiti konvencionalnu ručnu pilu, brusilicu ili završetak. Koji ima ono što je na zalihi.

Jedna važna točka: U nekim slučajevima, s donjim vodičem - pričvršćivači se mogu instalirati na dnu lamela. Prije nego što počnete rezati, moraju sve rastaviti. Obično se jednostavno uklanjaju. Trebate samo napor.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Izrežite lamelu i spojne elemente potrebne duljine

Ista duljina odrezala je sve fleksibilne priključke. Ako su harmonički vrata plastične, obično spojite dijelove pomoću fleksibilnih priključaka na koje su ploče jednostavno umetnuti. Ponekad proizvođači čine dodatnu dekorativnu sluznicu, koja je zalijepljena na dnu lamela na bilateralnoj vrpci (također dolazi s).

Članak o temi: Smjernice za zamjenu linoleuma radi sami

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Ukrasna sluznica je u nekim modelima

Zatim nastavite s instalacijom. Prvo uzmite šipku za zaključavanje. Ovo je ekstremna barska, koja se ne razvija u harmoničkim vratima. Uspostavlja krajnji vodič.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Ugradite klizač vodiča na početnu traku

Na svakom od lamela postavljamo okretne valjke. Mogu biti različitih oblika. U ovom modelu mali elementi. Ubacuju se na dogovoreno mjesto i fiksirani su s jednim ili dva vijka.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Ugradite kopče na rob

Sada možete prikupiti list vrata. U ovom modelu, lamele su spojene fleksibilnim umetcima. Umetci na rubovima umetaka u utorima su planovi.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Prikupljamo lamele s fleksibilnim umetcima

Sklopite sve potrebne dijelove, popravite fleksibilne umetke. Pričvršćeni su odozgo i dolje uz pomoć vijaka (dolaze u kompletu). Pogodnije je ručno gurati sve vijke, a zatim ih zategnuti s odvijačem.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Popraviti fleksibilne dijelove

Sklopite list vrata, izmjerite njegovu širinu u presavijenom stanju. To je potrebno instalirati zaustavljanje.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Izmjerite širinu "harmonika" u presavijenom stanju

Ova veličina se prenosi u gornju vodilicu. Na ovom mjestu, u srednjoj bušilici rupa za ugradnju čepa. Stavlja se na mjesto, popravljajući vijak.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Zaustaviti instalaciju

Sklop vrata harmonika je dovršena. Počinje na vratima.

Prvo mjesto mjesto ugradnje gornjeg priručnika. Obično su u sredini otvora, ali mogu postojati iznimke. Stavljanje instalacijskih linija, pobrinite se da su glatki.

U ovom modelu, vodilice su montirane na isječke: male plastične zasune. Ovaj sustav je prikladan u instalaciji. Prvo, isječci su instalirani, a zatim se u njima pritisne vodilice.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Mjesto za isječak

Budući da glavno opterećenje u takvom sustavu čini na vrhu, ovdje su i isječci postavljeni. Ekstremno - na udaljenosti od 1 cm, povlačeći 5 cm od njih - još jedan, a ostatak sa korakom od 16-20 cm. Na bočnim ostacima, udaljenost između kopči je 40 cm. Imajte na umu da su isječci za instalaciju iz Dvorac ima manje veličine, a također je obojana bijela. Oni se stavljaju na udaljenosti od 40 i 70 cm.

Kada se instalirate, točnost se uočava do milimetra. Čak i neznatno odstupanje će dovesti do činjenice da vodič "neće sjesti". Stoga, ima smisla zabilježiti ne samo prosječnu liniju, priglasci su priključeni, već oni za koje su rubovi izjednačavaju.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Isječci su uvijeni

Ako je potrebno, za svaki isječci stavite dowel. Ako je drvena traka položena na vrata, moguće je montirati na slavinu stabla duljinom od najmanje 80 mm.

Prije instaliranja klizača (valjci) su podmazani s pričvršćenim podmazivanjem.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Klizači podmazivanja

Dolaze u gornji vodič. To je prikladnije za to u okupljenom stanju. Lamini su komprimirani, valjci su otvrdnuli u utoru koji je dostupan u vodiču.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Harmonika

Sakrij se na vodilice rastu u otvaranju. Vodič je instaliran na kopčima, jednostavno s dlanom na onim mjestima gdje su montirani isječci.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Ugradnja vrata-harmonika na vratima

Bočni vodiči se stavljaju na isti način: dolazi do kopča i blagi utjecaj Palm "biljke" na mjestu. Unatoč lakoći instalacije, oni su vrlo dobri. Radi pokusa možete povući: izvući iz privitka morat će se nasloniti cijelo tijelo.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Instaliranje gumba

Potonji je instalirana ručka. Prije instalacije također je bolje podmazati. Ručka se sastoji od dva dijela: lica i straga. Oni su povezani vijcima. Sve točno: sklopivi vrata-harmonika su instalirani u vlastite ruke.

Nisu sva preklopna vrata vezana za isječke. Većina, usput, ima običan pričvršćivač na noktiju za kolica. U tom slučaju postoje značajke instalacije. Oni govore o formatu videozapisa.

Članak o toj temi: Kako obojiti vrata: Red i značajke slikanja (fotografija)

Stavite knjigu sklopivih vrata

Čak i ako ste kupili gotov set, bez nekog posla to nije potrebno. Prije svega, morate okupiti okvir vrata. Obično je dovršena s vratima. Odlikuje se prisustvom žlijeb u obliku slova P u kojem je instaliran klizač. Stoga, stara kutija, čak i ako ne uspije u dobrom stanju. Je li to, možete izgraditi profil, prikladan presjek.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Tako da u kontekstu izgleda kao kutija kutije ispod knjige vrata

Iz ovog profila je kutija. Cijeli proces je detaljno opisan. Također ćete morati instalirati petlju. Stavili su dio koji će se otvoriti. Dobra vijest je da su u gotovom skupu udubljenja spremni za njih. Ostaje samo da bi bili postavljeni, bušilice i zategnite vijke.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Kada instalirate vrata, knjiga će morati ugraditi petlju

Dva platna između sebe povezana su skrivenim petljama ili leptirskim petljama.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Skrivene petlje u vratima knjiga

Ako izaberete iz dvije vrste petlji, bolje je staviti skriveno. U otvorenom stanju gotovo ne ostavljaju utore između platna. Osim toga, oni su snažniji, mogu izdržati čvrsta opterećenja. Njihova kontra: teže instalacija i veliki trošak. Ali ako vrata iz MDF-a ili niza, onda ih morate staviti. "Leptiri" su pogodni za lagani ulaz ili gdje bi se značajni udubljenja pod tijelom skrivene petlje neće raditi.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

To je leptir petlja

Nakon džepova petlje (bolje skrivene, drže se pouzdanije i izgledaju bolje) morate instalirati klizač. Nalazi se u gornjem kraju platna, koji će biti presavijeni.

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Mjesto uzice na gornji dio nastalih polovica vrata

Onda ostaje da visi preko prvog poluvremena na instaliranoj kutiji. Za pričvršćivanje drugog na njega, postavljanje druge dijelove skrivenih petlji. Samo prvi drugi polovica započinje s uzicom u utoru i tek tada se odlazi s već obješenim pola. Nakon toga, ostaje samo instalacija ručke i završne obrade vrata PlatBorks.

Korak po korak proces instaliranja vrata. Pogledajte u videozapis.

Ako vam takav posao nije težak, možete sami prikupiti knjižicu. U trgovinama petlji, trkači, valjci, klizači i vodiči. Nakon što ste sve to okupili zajedno, dobit ćete željeni: sklopivi vrata u obliku knjige. Približan skup priključaka - u video ispod.

Ali čak i imati sličan komplet, morate znati kako ga prikupiti. Ovaj proces montaže je u sljedećem videozapisu. Vidite, možda je moguće ponoviti. Ispalo je loše.

Još jedna mogućnost mehanizma knjiga u sljedećem videozapisu. U njemu su dva platna povezana s pomičnim artikuliranim pločama, koja je instalirana u gornjem i donjem kraju. Mehanizam je dopunjen valjcima, koji se kreću duž kutije za vodiče pričvršćene na vrhu. Kako prikupiti i instalirati sklopivi vrata-knjiga s takvim mehanizmom - u sljedećem videozapisu.

Fotografija sklopivih vrata u unutrašnjosti

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Koristite sklopivih vrata za ormare - dobru ideju

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Knjiga vrata u ugrađenom ormaru: zgodan i funkcionalan

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Napomena različitih zona - izvrstan izbor koji zauzima malo mjesta

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Možete napraviti djelomičnu particiju u kojoj će se instalirati otvoreni platno. Tako da će u drugoj polovici biti dovoljno svjetla

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Ako je hodnik vrlo mali, možete staviti interru vrata harmonika

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Prilikom odabira boje možete odabrati u tonu zidova

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Knjige vrata se također koriste kao skrodni. Istina, u ovom slučaju, oni samo označavaju teritorij

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Uzeti izlaz na dvorište kuće na taj način - to je samo sjajno

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Ne mogu riješiti otvorenu ili zatvorenu terasu? Ovdje je rješenje

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Istu opciju, samo pogled iznutra

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Pristup balkonu je ukrašen kliznim plastičnim sustavima

Kako staviti sklopivih vrata (harmonika, knjiga)

Otvorena / zatvorena ljetna kuhinja

Čitaj više