Prednosti i nedostaci suhih mješavina za zidove žbuke

Anonim

Popravak je nevjerojatno uznemirujuće i složeno zanimanje, a jedna od najodgovornijih faza prostora je žbukanje zidovima. Glavno pitanje koje proizlazi iz vlasnika stana je: koja mješavina za korištenje za žbukanje zidove? Odabirom niske kvalitete proizvoda, često suočeni s brojnim dodatnim problemima: pukotine, poprskana duž površine zida ili guljenja žbuke. U članku ćemo vam reći koje su mješavine za žbukanje zidove i zašto suha mješavina za žbukanje zid ima brojne prednosti u odnosu na druge materijale.

Kako odabrati mješavinu

Ako postoji potreba za gipsanim zidovima, suhe mješavine nisu jedina moguća opcija. Osim njih, postoje i spremne mješavine za zidove žbuke, značajno različite cijene, međutim, nevjerojatno udobne u uporabi. Ako želite, možete potrošiti na gotove materijale, značajno smanjujući vrijeme dodijeljeno na zidovima žbuke. Ako se odlučite za spremanje i dobivanje sličnog rezultata, suhe mješavine za žbuku - nedvosmislene za vas.

Odabir materijala mora biti plaćen za razmatranje, s površinom od kojeg ćete raditi (drvo, beton, cigla). Zidovi od opeke i betona savršeno su žbukani, koristeći kompoziciju cementnog pijeska i moguće je obraditi zidove vani i iznutra. Stavljanje drvenih panela - daju preferencije gipsa ili vapnenačkih materijala, tako da će unutarnje površine steći izgled.

Prednosti i nedostaci suhih mješavina za zidove žbuke

Važan čimbenik pri odabiru smjese je vrijeme kada planirate potrošiti na građevinskom radu. Najpogodnije se naziva kompozicija vapna i odabirom kompozicije gipsa - morat ćete brzo raditi. Cementne smjese se smatraju najneugodnijim, budući da se vrlo dugo suši i ostavlja ogromnu količinu prljavštine.

Konačno, konačna točka je trošak materijala za žbukanje. Neki vole žrtvovati praktičnost i vrijeme za uštedu, međutim, ako opremite svoj dom - bolje je provesti malo više novca i dobiti izvrstan rezultat.

Članak o toj temi: Podrum u seoskoj kući: Moderna sauna

Klasifikacija suhih mješavina

Ako je smjesa suha, žbuka zida će potrajati malo duže, međutim, ovi materijali se razlikuju u njihovom sastavu (neki pokazuju da su visoke kvalitete i praktičniji, neki su jeftiniji). Razmotrite ih detaljnije.

Cement. Najviše fiskalna opcija, čija je glavna komponenta cementa, običan je pijesak u ulozi punila. Ovaj sastav se koristi prilikom obavljanja unutarnjeg i vanjskog popravka - univerzalan je. Osim toga, žbukana površina bit će vrlo jaka. Sljedeća prednost je dug rok trajanja - možete odmah pripremiti znatno količinu kompozicije, neće se zamrznuti prije početka samog posla. Međutim, tu je i obrnuta strana - na same zidove, sastav se također učvršćuje iznimno dugo (oko 2 tjedna).

Također, minusi uključuju potrebu da se stavi zidove, trajanje rada, potrebu za povremeno vlažnim tretiranim dijelovima s vodom i značajnom količinom prljavštine.

Unatoč značajnim nedostacima, cementni sastav se široko koristi s velikim građevinskim radom i vrijedi za snagu i trajnost.

Prednosti i nedostaci suhih mješavina za zidove žbuke

Cement-vapno. Takva smjesa je skuplja od prethodnog, budući da se doda još jedna komponenta - vapno. Zahvaljujući tome, kvaliteta mješavine se značajno povećava, naime: pojavljuju se antibakterijska svojstva, pripravak dobiva veću elastičnost i ne boji se vlage. Također, zahvaljujući novoj komponenti, povećava se "kompatibilnost" smjese s različitim površinama.

Međutim, cement-vapnoloke suho se u potpunosti suši tek nakon nekoliko mjeseci, a potrebno ga je vrlo nježno, točno promatranje uputa, inače će se pojaviti niskokvalitetna i pukotina će se pojaviti. Značajan nedostatak je štetan učinak materijala za cement-vapnenca na zdraviju osobu - pri inhalaciji prašine ili njezina kontakta, na koži su moguća razne iritacije i alergijske reakcije. Između ostalog, brzina protoka cement-vapnenca je prilično velika.

Prednosti i nedostaci suhih mješavina za zidove žbuke

Gips. Najskuplji tip, koji, osim žbuke, uključuje različite mineralne komponente. Sušenje smjese gipsa je vrlo brzo - odnosno, vrijeme na radu koji ćete provesti minimum. Putty se također primjenjuje po izboru, čim završite žbukanje - možete odmah zalijepiti pozadinu. Osim toga, lako ćete primijeniti smjesu gipsa dva sloja i čišćenje nakon žbuke će biti brzo - prljavština nakon žbuke materijala gotovo ne ostaje. Osim toga, vjerojatnost pucanja kompozicije nakon obrade površine je smanjena na nulu.

Nedostaci su loš otpor na vlagu i potrebu za početkom rada odmah nakon priprave smjese. Za razliku od cementa, gips je zamrznut nakon isteka četrdeset minuta - morat će raditi na tempu.

Prednosti i nedostaci suhih mješavina za zidove žbuke

Što uzeti u obzir pri kupnji mješavina?

  • Odabir materijala - dati prednost dokazanim dobavljačima s visokokvalitetnim proizvodima;
  • Za beton pjene, odaberite gips za drvo - cement-vapneroke;
  • Nemojte kupiti veliku količinu proizvoda odmah - kupite torbu ili dvije, testirajte ih ako će proizvod biti visokokvalitetni - hrabro kupi više.

Članak na temu: LED traka za rasvjetu akvarij

Prednosti i nedostaci suhih mješavina za zidove žbuke

Video "Carstering mješavine"

Stručnjak izgradnje Hyper Market "Metric", govori o suhim mješavinama žbukanja. Savjetujem vam da gledate video na kraj.

Čitaj više