Nezavisna proizvodnja kliza

Anonim

I početnici i iskusni pčelari dolaze na ono što je bolje napraviti košnicu vlastitim rukama. Vi ste definitivno sigurni kao vlastiti proizvod, ako je potrebno, možete brzo napraviti dijelove koji nedostaju. Kako to učiniti sami i o tome će se raspravljati.

Popularni dizajn uliva

Prije izgradnje košnice, morate odabrati njegov dizajn. Uglavnom, novak pčelari koriste košnice dvaju vrsta:
  • Dadanovsky za 12 okvira. Ima vertikalni dizajn, izgraditi gore. Ako je potrebno, upućeno je ili drugo standardno stanovanje ili trgovina (dodatno tijelo pola visine glavnog, u kojem su polu-okviri instalirani).
  • Šlaskanje - na 20 okvira i još mnogo toga. Različita s dimenzijama - ima veću širinu od dubine. Broj korištenih okvira za vatru prilagođen je permutacijom particije.

U obje ove strukture koriste se standardni okvir 470 * 300 mm, koji su rasprostranjeni. Ove dvije vrste su najčešći među početnicima (i iskusnim) pčelarima. Ponekad koriste košnice "ruta", ali nisu tako lako ih pronaći u njima i nisu tako lako ih pronaći. Također je teže s krumpirima nego s Dadanovom ili ležaljkama, potrebno je više iskustva u pčelarstvu. Stoga, odaberite između dvije opcije - Dadanovsky ili ležaj za sunčanje. Što je posebno bolje naučiti od pčelara vašeg područja.

Crteži Ulya

Budući da se standardni okvir koristi u Dadanovskim i ležaljkama, razlikuju se samo na širinu: 12 komada okvira treba stati u jedan, 20 ili 24 komada. Preostali parametri ostaju isti.

Nezavisna proizvodnja kliza

Bočne i frontalne (stražnje i prednje) zidove košnice

Nezavisna proizvodnja kliza

Shema montaže korpusa

Varijabilni parametri za košnice s različitim količinama okvira prikazani su u tablici. Zamorajte ih u crtež i dobiti opciju koja vam je potrebna.

Članak o temi: Transformatori izravne i naizmjenične struje

Broj okvira u slučaju, računalaŠirina tijela B, mmŠirina unutarnjeg otvora kućišta B1, mmVanjska instalacija Veličina preklopa kućišta B2, MMVeličina unutarnje instalacije Fold B3, mm
10455.375.419.425.
12520.450.494.400.
četrnaest595.525.569.575.
šesnaest685.615.659.665.
dvadeset880.810.854.860.

Što trebate znati prije početka radite košnicu s vlastitim rukama

Čak i prije početka neovisne proizvodnje košnica potrebno je znati zahtjeve za materijale i tehnologiju za izgradnju zla za pčele. Puno njih. Počnimo sa zahtjevima za materijal.

Ono što čini

Najčešći materijal je drvo. Može se koristiti kao nelijepljeni drvo crnogoričnih stijena (smreka, jela, zadubljeni bor) i labave listopadne pasmine - topola, lipe itd. Nije potrebno koristiti gusto drvo - košnica će biti teška i hladna.

Zahtjevi drva su teški. Trebalo bi biti suho - ne više od 16% vlage, bez ispuštanja kuja, trulež, crve, crvenilo. Dopušteno je formulirati (ne utječe na kvalitativne pokazatelje). Ako postoje kosti, mogu se ukloniti, zatvoriti čepove iz istog drva i izoštravati. S ostalim nedostacima, drvo ne koristi.

Danas su danas i iz šperploča, bolje - breze. U ovom slučaju, zidovi su dvostruko s brtvom između slojeva izolacije - pjene. U takvoj zabavi, toplo zimi i ništa ljeti. Njihov minus je da se zidovi dobivaju opasni, vlaga ne izlazi kroz njih. Dakle, sustav ventilacije ultrazvuk treba platiti posebnu pozornost (napraviti dodatni pilot na vrhu, i ako je potrebno, otvoriti ga u zrak).

Ponekad skupljaju košnice od pjene, poliuretanske pjene i ekspandirani polistiren. Najuspješnija opcija je polistiren. U njemu se mogu ugraditi čak i neka vrsta pričvršćivača, to nije grickanje ili pčela niti drugi insekti. Preostalih dvaju materijala prikupljaju se na ljepilo, a njihove su i pčele točne i mogu riješiti mrave i druge neželjene marelice za pčele.

Članak o temi: Zanimljive ideje za maskiranje mjesta

Zahtjevi za obradu i montažu

Prikupljanje košnice vlastitim rukama potrebno je strogo izdržati unutarnje veličine predmeta i proširenja. Zatim proširenje volumena neće uzrokovati poteškoće. Dijelovi košnica - trupova, proširenja, trgovina, krov - moraju se povezati s bravom i dijelovi brave također se podudaraju. To je potrebno za pouzdanu vezu bez pukotina i nacrta koje pčele ne vole. U tom smislu, maksimalne tolerancije tijekom obrade su 1-2 mm.

Postoje i zahtjevi za kvalitetu obrade materijala. Većina njih se odnosi na drvo, ali i ostatak materijala može se primijeniti:

  • Odbori i barovi bi trebali biti glatki, bez Burr, skaliranje i čips.
  • Materijali za povlačenje moraju biti strogo pod kutom od 90 °, ne dopuštajući odstupanjima.
  • Kućišta košnica moraju biti oboreni iz jednodijelnih ploča s debljinom od 40-45 mm ili koristeći kombinirani češalj, za pouzdanost u kombinaciji.
  • Za uparivanje dijelova košnice u detaljima, četvrtina je odabrana za pouzdanu vezu bez četke.
  • Na prednjem i stražnjem zidu košnice čine preklop - za vješanje okvira. Dubina preljeva trebala bi biti takva da se od gornjeg ruba trake do poklopca ili produžetak došlo je do udaljenosti od najmanje 8-10 mm. Ako je udaljenost manja, okviri se mogu pridržavati poklopca, što stvara probleme kada se održava.
  • Ako su zidovi napravljeni od dva sloja (s nedovoljnom debljinom ploča), vanjština ih spoji na četvrtinu, slijedeći šavove u slojevima ne podudaraju se. Unutarnji dijelovi i dno bolje je povezati se na kalem ili žlijeb.

Konstruktivne elemente i njihove značajke

Najčešće, košnica ima modularnu strukturu - sastoji se od nekoliko odvojivih dijelova. To je prikladno, jer vam omogućuje da povećate količinu prema potrebi. Svaki od tih dijelova je proizveden odvojeno i točnost proizvodnje treba biti visoka - svi dijelovi moraju biti međusobno zamjenjivi.

Nezavisna proizvodnja kliza

Datanovsky Beehive iz dvije zgrade staviti jedan na drugi

Kućište

To je središnji dio košnice, u kojem se obično nalazi pčelinji gnijezdo. Prema broju slučajeva, košnice su pojedinačni, dva kruga ili višekutno (3 ili više). Kućišta se upućuje kao obitelj raste.

Članak o temi: Rekreacijsko područje u zemlji

Nezavisna proizvodnja kliza

Korpus beee na 12 okvira

Krov

Krov košnice može biti jedan (s nagibom natrag) ili dvostruko. U čelu bi trebao biti s zonama - za izvođenje geometrijskih dimenzija košnice i zaštititi zidove od utjecaja lošeg vremena.

Nezavisna proizvodnja kliza

Krovni dizajn za košnice

Krov se sastoji od piercinga - stan kućišta za smještaj izolacije ili hranilice za hranjenje pčele - i pravilan prah krova, noktiju nokte ili pričvršćeni vijcima. Visina sintezera ovisi o debljini izolacije, a ta je vrijednost iz regije. Obično visina piercing 80-140 mm. Ventilacijske rupe često čine ventilacijske rupe - ukloniti vlažan zrak iz košnice.

Nezavisna proizvodnja kliza

Izgradnja piercinga

U proizvodnji krova, daska je slagana ili u dva sloja s preklapanjem šavova, ili iz debljih ploča u jedan sloj, ali šavovi su nužno zatvoreni s tankim trakama. Na vrhu drvenog krova košnice možete ležati od krovnog željeza, samo ili vrećica.

Kada napravite krov, obratite pozornost na činjenicu da je čvrsto "sjede" bez pukotina. Da biste kompaktne veze oko perimetra, možete ispuniti osjetljivu traku ili nokat baze kućišta plinte, preklapajući spoj.

Dno

Dno košnice može se prikovati za kućište (gluhih) ili se može izvući ili produžiti, to jest, da se odvoji. Odvojivi dno olakšava uslugu košnica - omogućuje vam čišćenje dna, bez rastavljanja svih košnica. Konstruktivno se dno događa:
  • hladno - od jedne ploče;
  • Toplo - dva sloja s izolacijskim zatrpavanjem.

Također, dno je bilateralno - s prodražnim visinama na obje strane, što vam omogućuje podešavanje unutarnjeg volumena. Čvrsto se sruši, bez pukotina, spojite ploče u četvrtini ili u utoru s dodatnim ogrtačem spojnim ljepilom otpornim na vlagu za drvo. Praznine moraju biti temeljito ugrađene (s tinkturom stabla), dok se mrvice voska izliraju, a zatim će pokrenuti vosak moljac. Stoga se s vremena na vrijeme preferira dno vremena, stavljajući novu.

Video o proizvodnji košnica iz različitih materijala

Čitaj više