Izračun termalne zavjese produktivnosti

Anonim

Izračun termalne zavjese produktivnosti

Toplinska zaštita štiti od ulaska na vanjsku stranu hladnog zraka zimi i vruće - ljeti. Da bi se postigao maksimalni učinak, potrebno je ispravno napraviti termičku zavjesu, pa čak i zimi, s čestim otvorom vrata ili vrata, bit će moguće održavati udobnu temperaturu, bez dodatne potrošnje energije.

Izračun termalne zavjese produktivnosti

Toplinska zavjesa se koristi za održavanje temperature trgovaca u kući. Zimi, hladan zrak neće prodrijeti, a ljeti - toplo.

Načelo rada bilo koje zračne toplinske zaštite je isti. Kada upravljate snažnim ventilatorom, stvara se veliki protok velike brzine, koji ne daje topli zrak za izlazak kroz otvorena vrata iz sobe i hladno - padne unutra.

Zračne termalne zavjese koriste se u trgovinama, kafićima, restoranima, industrijskim i skladišnim prostorijama, odnosno, gdje mnogi posjetitelji. Dakle, da rade učinkovito, potrebno je ispravno napraviti svoj izračun.

Izračun termalne zavjese produktivnosti

Toplinska zavjesa također štiti insekte, prašinu i prljavštinu u prostoriju.

Rad zračnog termičke zavjese i ljeti, ova oprema pomaže u održavanju hladnog zraka, dobivenog zbog rada klima uređaja, a također ne dopušta da prodre u sobu kukaca i prašinu, potrebno je jednostavno Ispravno izračunajte potrebne parametre zavjese.

Prilikom odabira zračne termičke zavjese, takvi se parametri izračunavaju:

  • duljina;
  • Izračun grijanja;
  • brzina strujanja;
  • Vrsta instalacije, može biti vodoravna ili okomita;
  • Metoda upravljanja pomoću termostata ili daljinskog upravljača;
  • Izvor topline, to može biti topla voda ili struja.

Odredite potrebnu duljinu zračne termičke zavjese

Da bi se određeni izračun potrebno uzeti u obzir širinu vrata, visinu na kojoj će se instalirati zračna toplinska zaštita, a brzina protoka zraka. Brzina protoka je izravno proporcionalna visini otvora. Dakle, da je rad veo učinkovit, mora se nalaziti što je moguće bliže vratima.

Članak o toj temi: Ugradnja infracrvenog (filma) topli seks s vlastitim rukama

Izračun termalne zavjese produktivnosti

Shema za određivanje parametara toplinske zavjese.

Ako je postojala potreba za uspostavljanjem zračne toplinske zaštite u velikom otvoru i jednoj zavjesi, postavljeno je na nekoliko komada, što ih je blizu jedni drugima. Potrebno je uzeti u obzir snagu vjetra na nacrti, ako postoji nekoliko ulaza i izlaza u sobi. Ako ne postoji mogućnost instalacije air-termalnog vela preko vrata, onda se može instalirati okomito.

Standardna duljina ove opreme - od 600 do 2000 mm. Najčešći su modeli duljine 800-1000 mm, oni odgovaraju širini standardnih vrata.

Odabir grijaće snage termičke zavjese

Ova oprema nije grijač, i stoga, ako govorimo o snazi ​​grijanja, izračun je najvjerojatnije subjektivno, jer je to uređaj za uštedu energije, koji sprječava inhibitorni zrak u ljetnim mjesecima i hladnim zrakom zimi zimi zimi , U tehničkim karakteristikama zračne termičke zavjese ukazuju na razliku u temperaturi bijeljenog i usisanog protoka. Svaki model je već napravio optimalan izbor snage grijača. Neki proizvođači istih modela toplinskih zavjesa proizvode se s različitim kapacitetima s grijačima, te stoga uvijek možete napraviti ispravan odabir potrebne snage.

Izračun zračnog učinka

Izračun termalne zavjese produktivnosti

Izračun brzine toplinske fluksa: a - protok zraka kroz otvoreni otvor tijekom hladne sezone. B - protok zraka koji je stvorio vjetar s ulice. C je ukupni protok zraka kroz otvoreni otvor, uzimajući u obzir vjetar s ulice.

Kako bi ispravno izračunali brzinu toplinskog toka, najbolje je pozvati stručnjaka. Učinak zraka je glavni parametar. Iz ovog indikatora ovisi brzinu protoka i visinu instalacije zavjese.

Na primjer, kako bi se učinkovito zaštitila vrata širinom od 0,8-1 m, čija je visina 2-2,5 m, potrebno je instalirati veo, čiji je performansi 900-1200 kubičnih metara / h. Na izlazu zavjese, brzina zraka će biti od 8 do 10 m / s, a blizu poda - 2,5-3,5 m / s.

Članak o temi: Vrste metalnih proizvoda za uporabu kao krovni i zidni premaz

Odabir opreme s potrebnim brzinom protoka zraka temelji se na takvim podacima:

  • Za svaki model postoji preporučena visina ugradnje, ali u specifičnim slučajevima potrebno je uzeti u obzir snagu vjetra i nacrta, kako bi se napravile odgovarajuće izmjene. To je osobito istinito u prostorijama koje imaju veliko područje i nekoliko ulaza i izlaza;
  • Brzina protoka zraka iz otvora za zavjese izravno ovisi o promjeru rotora i brzini njegove rotacije. Duljina rotora se ne koristi više od 800 mm, jer je teško riješiti tehnološki. Ako zavjesa ima velike veličine, motor je instaliran u sredini, a rotori su sa strane. Time se smanjuje trošak opreme, ali u središtu se pojavljuje kvar strujanja zraka.
  • Proizvođači ukazuju na raspodjelu brzina protoka zraka na različitim udaljenostima iz instalirane opreme. Nemojte preporučiti instaliranje vela koji generira preveliki protok zraka, jer će to dovesti do velikog gubitka toplog zraka;
  • Izračun pokazuje: kako bi se normalno funkcionirala ova oprema, brzina izlaznog protoka na razini poda treba biti više od 2,5 m / s.

Izračun termalne zavjese produktivnosti

Distribucijski dijagram protoka zraka.

Primjer izračuna:

Izvodimo izračun zraka, koji dolazi kroz vrata, m3 / c,

Lpr = vhv,

V - brzina zraka, m / s;

N i B - Visina i širina vrata, m.

Izračunati količinu zraka, m3 / c, koja je potrebna za zaštitu od hladnog zraka u prostoriji,

Lzov = lpr / j (b / b + 1)

j - koeficijent protoka zraka = 0,45;

b - širina kanala kroz koji struji zraka, m.

Izračun toplinske snage grijaćeg elementa, kcal / h,

Quap = 0,24L (tz - tnach),

TNAH - temperatura zraka tijekom njegove ograde, ° s

TZ - Temperatura protoka toplog zraka, ° C;

Pokrivena kontrola

Izračun termalne zavjese produktivnosti

Možete kontrolirati toplinsku zavjesu s daljinskim upravljačem koji može biti udaljeni ili ugrađeni.

Članak na temu: Kuhinjski dizajn prozora: Odaberite zavjese, ukrasite prozor

Na navedenom hardveru mora biti najmanje dva prekidača koja omogućuju grijač i ventilator. Skuplji modeli imaju mogućnost postupnog upravljanja snagom grijača i brzine rotacije ventilatora.

Ova oprema se može kontrolirati pomoću daljinskog ili ugrađenog upravljačke ploče. Obično, male zavjese imaju ugrađene kontrolne ploče, a industrijske zavjese kontroliraju se daljinski, budući da će biti teško doći do njihovih gumba.

Neki modeli se dodatno završe s termostatom, što omogućuje isključivanje grijaćih elemenata ili u potpunosti ovu opremu kada se postigne zadana temperatura.

U industrijskim modelima često se koriste granični prekidači, što omogućuje uključivanje zaštite od topline samo kada su se vrata otvorena. Dakle, struja je spremljena. Za obične vrata, ova metoda uštede se ne primjenjuje, jer je potrebno izaći na operativne parametre 5-10 sekundi, a za to vrijeme vrata su već zatvorena.

Kako bi se zaštitili od pregrijavanja, gotovo svi modeli imaju nekoliko stupnjeva zaštite: bez uključivanja ventilatora, grijaći element nije spojen, kada se dostigne temperatura, isključena je snaga od 80-110 ° C.

Vertikalna zaštita, za razliku od horizontala, postavljena je na strani vrata. Ne razlikuje se od horizontala, a njegova visina treba biti najmanje 3/4 visine otvora.

Struja ili topla voda kao izvor topline

Uglavnom, struja djeluje kao izvor topline, ali postoje modeli u kojima to vruća voda izvodi, poslužuje se iz sustava grijanja.

Takvi sustavi su teže instalirati, ali to se kompenzira niskim troškovima na snazi ​​visoke opreme. Obično se takvi modeli koriste u industrijskim zgradama, gdje postoje otvorena vrata velikog područja.

Čitaj više