Osnovar hlađenja vode

Anonim

Osnovar hlađenja vode

Moderno računalo više nije samo omiljena igračka, ne samo napredni tiskani stroj, ne samo višenamjenski medijski centar. Osim mnogih ugodnih i korisnih kvaliteta, računala posljednjih godina su kupili neke nedostatke. Borba za povećanje papagaja ne prolazi uzalud - rasipanje topline neizbježno je raste, što je u računalu. Prva stvar koja dolazi na umu je mnogo velikih i nevoljnih hladnjaka. Temperatura, naravno, pada, ali sljedeći problem dolazi: nakon toga, računalo počinje podsjećati zvuk usisavača ili, u posebno teškim slučajevima, turbinu mlaznog zrakoplova :).

Rješenje je - koristite sustav hlađenja. Posljednja generacija uređaja nudi opciju tihe vode.

Takav sustav je zatvorena petlja: dovod vode na procesor-> radijator-> pumpe-> dovoda vode. Većina tih sustava mnogo je produktivnije od hlađenja zraka i istovremeno mnogo tiši. Osim toga, iz unutrašnjosti računala počinje sličiti neku vrstu hardcore simbioze crijeva i žica. Prepreka je samo cijena koja se može varirati od 80-90 $ do 2-300 dolara, pa čak i to nije granica. Poštovani sustavi obično se dovrše apsolutno sve osim što možete, za hlađenje svih komponenti računala. Oni uključuju ne samo radijator, pumpe, crijeva i bušilice za procesor, već i vodeni blok za grafičku karticu, čipset, pa čak i tvrdi disk. Mislim da neće svaki modder biti 200 zelenilo za takav sustav. Ostaje ili da ga napravi sami, ili kupite gotove jeftinije i lakše. Sustav jednostavno obično uključuje sve isto radijator, pumpu i samo jedan vodeni blok - za procesor. Procesor naravno glavni izvor topline u našem željeznom prijatelju. No, video kartice, posebno iz posljednjih generacija, također se grije, ne slabo, kao i čipset ostaje.

Ostaje do kraja nestalih vodenih blokova, a mi ćemo dobiti punopravnu vodu :).

Na proizvodnji vodenog bloka na sjevernom mostu ili GPU, s vlastitim rukama, o tome će se raspravljati u ovom članku. Jedina stvar možda u ovom bloku neće biti u mogućnosti to učiniti sami - to je glodanje kanala u baštini baze. Morat ćete pronaći poznati stroj za glodanje "ujak Vasya". Dakle, trebat će nam:

Materijali

  • Komad bakra pogodna veličina 40x40x10 mm (koristio sam komad bakrenog električnog autobusa s debljinom od 1 cm, sudeći po veličini od elektrane ... ne manje;
  • Pleksiglasi s debljinom od najmanje 5 mm;
  • cijev za promjer priključci pogodni za crijeva sustava (koristio sam 8mm);
  • M3 vijci;
  • Superwar LED (bolji 2);
  • Uštena za metal ili bolji dremel, ako postoji;
  • Bušilice promjera 2,7 mm, 3 mm i 0,2 mm debljine cijevi koja se koristi za spojnice;
  • skup ispitivača m3 (№1 i №2);
  • Schucker Broj0 i još veći;
  • datoteku (ako nema dremel);
  • čekić;
  • stezaljku ili porok;
  • odvijač;
  • Maligarni viski;
  • Split učinak sprej boje (ili bilo koju drugu boju koju želite);
  • Poksipol ljepilo;
  • Silikonski brtvilo;
  • Samo oštri Kerner ili AWL.

Korak 1 , Dakle, nastavite. Za početak rada na "ujak Vasya" s obranom budućnosti vodenog bloka i za odgovarajuću naknadu, molimo vas da promovirate kanale u skladu s priloženim crtežom i istodobno dajte oblik kvadrata 40x40 mm.

Osnovar hlađenja vode

Obrazac se može dati i neovisno s hakepom i datotekom, ali mi vjerujte ako je to moguće učiniti na stroju, morate ga koristiti. Nisam odmah uspio pronaći pravu "ujaka Vasya", a želja da počnem početi bilo je sjajno i ručno sam ručno upravljao radnikom. Bakar je vrlo viskozni metal, hacksaw je to čvrsto vidio, a datoteka nije baš. U procesu prerade bio sam pristojno ugodan i ruke su mi bile bolesne, kao da imam težinu. Oba dijela obratka moraju se umetnuti na kožu nule, a ona koja će položiti na objekt hlađenja i zagaditi. Da biste to učinili, osigurajte suknju na ravnoj površini, pazeći da ona ne padne pod čipove ili neke više nastiness i jedinstvene pokrete u jednom smjeru provodimo dio prije nego što dobijemo idealno glatku površinu bez grebanja i udubljenja. Zatim donja površina (onaj na kojem nema kanala

Osnovar hlađenja vode
Potrebno je poriti na ogledalo glitter osjetljive od osjećaja osjetljivog, ispašeći "goy" paste. Sve je to potrebno za visokokvalitetan u susjedstvu vodenog bloka na hlađeni čip. Ako nepravilnosti ostane na donjoj površini, vodeni blok neće u potpunosti dirati čips, a kao rezultat - pregrijavanje i česti sustav visi i drugi, nitko ne treba nerazumijevanja. Ako će gornji dio biti neujednačen, poklopac će joj se osjećati loše, i prijeti curenjem. Polirana površina je bolje odmah uzeti obojeni viski, kako ne bi se ogrebalo u procesu daljnjeg rada. Kao rezultat toga, dugoročno dobiva ovaj detalj:

Članak na temu: Kako označiti papir za knjigu: kutni video i fotografija

Osnovar hlađenja vode

Korak 2. , Od gore navedenog, kanali će zatvoriti kapu od pxxigla, koji ćemo biti pričvršćeni na vijke. Bušilice za vijke 2,7 mm bušilice. Ne zaboravite provjeriti mjesta za bušenje tako da vježba ne nestane. Morate pažljivo izbušiti držanjem dijela u vice ili stezaljci. Potrebno je osigurati da bušilica treba biti strogo okomita na površinu obratka i nije se oslanjala u različite smjerove, inače će se rupe pokazati iz većih promjera, neće biti moguće izrezati niti u njima i vi će se morati znojiti s haketom i datotekom ili trčati do "ujaka Vasya".

Korak 3. , Sada nastavite na rezanje niti. Prvo smo odrezali oznaku br. 1 (onaj s više nježnim toh Scos na početku niti). Prilikom rezanja niti, slavina mora ići točno uz osovinu rupe. Nakon što je učinio 2-3 okreta u smjeru kazaljke na satu, morate uključiti dodir natrag za 0,5-1 prometa kako biste uklonili strugotine, a zatim ponovno 2-3 skreće naprijed. Nije potrebno loše nositi, a onda možete slomiti slavinu unutar rupe i, kao rezultat, opet, hacksaw, datoteku ili "ujak Vasya" :). I tako dok se nit ne izreže duž cijele duljine. Tap prije posla je lijepo podmazati strojevima. Nakon rezbarenog gazišta br. 1 izrezana u svim rupama, rezanje br. 2 po cell. Ova tap mora olakšati gotovo gotovu nit. Međutim, ona također treba s vremena na vrijeme da se vrati kako bi se uklonilo čipove.

Korak 4. , U sljedećoj fazi moramo napraviti poklopac od pleksiglasa. Koristio sam dremel s prekida strane diska. Bolje je ako poklopac izlazi iz malo više bakrene baze, tako da je tada višak brtvila, stisnut pri privlačenju pokrivača, formirao je stražnju stranu na ovom Allenu. Također ne morate zaboraviti na "uši", za koje će naš vodeni blok biti pričvršćen na ploču. Mora se izvlačiti udaljenost između rupa. Za pouzdanost stavio sam ih na radijator uklonjen iz čipseta, primjenjujući ga na poklopac. Nakon što je poklopac rezan, njegovi rubovi moraju biti tretirani s datotekom i kožom, najprije više, a zatim nula.

Članak o temi: Predlošci za papirnate prijave za djecu klase 1: leptiri i vaze

Korak 5. , Zatim, postavljaju rupe ispod vijaka u poklopcu, namećući je na praznom bakru. Buduće rupe trebaju se računati, ali nije potrebno kucati čekić na roll, rizik od podijeljenog stakla je sjajno. Bolje je "provjeriti" njihovu kanalizaciju, snažno povlačenje i rotiranje :). Rupe bušenje 3mm bušilice. Plexiglas - mekani materijal, a rupe će se ispasti malo više - potrebno je da idemo tamo s vijcima m3. Ako ste tako sigurni u svoje sposobnosti i moći ćete izbušiti savršene rupe, ne "rastrgati", niti milimetar, a zatim odmah upotrijebite 3,2 mm bušilice :).

Korak 6. , Sada pričvrstite poklopac na prazan bakar i stavite centre rupa ispod spoje točno u sredini kanala za glodanje, kovrče također viđenje. Isključujemo poklopac i bušili u njemu rupe s bušilice za 0,2 mm deblja od cijevi za ugradnju. Zatim, na unutarnjoj strani poklopca, napravimo male kmbe na rubovima rupa, tako da ih je ljepilo ispunilo, a spoj je bolje čuva. Kako bi se staklo malo mat, mirujemo vanjsku stranu na koži nule, stavljajući ga na ravnu površinu. Iz cijevi vrištimo dva komada od približno 1,5-2 cm, nastavimo mjesta iskopala u datoteku kako bismo uklonili burrs.

Osnovar hlađenja vode

Osnovar hlađenja vode

Korak 7. , Razvod Poxipol ljepilo u skladu s uputama u kutiji (ne postoji ništa složeno, potrebno je jednostavno pomiješati 2 komponente u jednakim omjerima) i razmazati ga tankim slojem na debljini stakla. Umetnite spoj u poklopac izvana. Višak ljepila čini uredan prsten oko montaže, dodatno brtvljenje šavova. Ostaci razvedenog ljepila ispunjavaju duše iznutra. Nakon učvršćivanja ljepila (upute su napisane 1 sat, u stvari - mnogo ranije), uklanjamo ostatke ljepila na koži, također ga stavljajući na ravnu površinu. Grind stražnju stranu poklopca s nultom kako biste dobili mat boju.

Korak 8. , Vrijeme je za skupljanje vodenog bloka. Slip bakar prazan u dodirnim mjestima s tankim slojem silikonskog brtvila. Nježno pritisnite na vrh poklopca i sigurne vijke. Preporučljivo je da se ne premjesti već pritisnuo poklopac kako ne bi podmazivao brtvilo. Vijci se moraju zategnuti dok se ne zaustavi, ali ne morate ulagati u ovaj proces sve silicijeve :), pleksiglass može ispucati. Bolje je ne doprijeti do povlačenja. Nedostatno zategnuti vodeni blok još uvijek neće dati brtvicu.

Korak 9. , Nakon što je grapping brtvilo, voda je spremna za uporabu. I obična osoba će ga vjerojatno staviti u računalo i uživati. Ali bilo koji modnik će reći ... ne čak i plakati: "Ali što je s pozadinskom osvjetljenjem!?" :). Za pozadinsko osvjetljenje koristit ćemo jednu ili dvije LED diode (ja, nažalost, bio je samo jedan pri ruci). Ako je LED dvoje, bolje ih je instalirati na suprotne strane poklopca, slanje malo "u raspadanje" tako da su zajedno pokrili veliko područje. Ako imate LED diode 3 milimetra, onda se udubljenja na kraju poklopca jednostavno izbuše. Ako su LED diode 5 milimetra kao i ja, a poklopac je također 5mm, morat ćete ih modificirati s datotekom ili dremel, nakon što je smanjio njihove dimenzije i dajući im pravokutni oblik.

Članak na temu: Kako šivati ​​peickoir: video upute za šivanje vlastitim rukama

Korak 10. , Prema finaliziranim LED-ovima, potrebno je pažljivo "profesionalizirati" duguljasti udubljenja na kraju poklopca. LED-ovi su pričvršćeni u udubljenjima koristeći brtvilo ili poksipol, odabrati iz. Obojica ostaju transparentni nakon smrznutog. Poxipol čuva pouzdano, ali se brtvilo u slučaju izgaranja LED može vidjeti i primijetiti diodu. LED diode za pranje izrađena je od standardnog molex električnog priključka od 12 ili 5 volti kroz otpornik. Odabrao sam 5 volti i otpornik u 100 ohma.

Osnovar hlađenja vode

Korak 11. , Možete se kotrljati s žicama izravno do izlaza LED-a, koristio sam čip iz starog zvučnika (to bi bilo bolje za 2 kontakte iz resetiranja, na primjer :). Također možete spojiti LED u priključak HDD LED matične ploče, a zatim će treptati tvrdi disk. Općenito, let fantazije nije ograničen.

Korak 12. , Možete ostati u ovome, ali mi ćemo ići dalje ... Napravit ćemo sjajnu "crtež" na vodnokladu. Skupljali smo slikarske trake krajeve priključaka i mjesta koje želimo ostaviti sjaj, također ne zaboravite pokrenuti polirano dno vodenog bloka.

Korak 13. , Mi uzimamo aerosolnu boju (koristio sam "efekt kroma") protresti i obojite vodoopskrbu. Nije vrijedno ulijevati mnogo boje, inače to može biti nepotpuna. Citat iz uputa na balonu: "Nekoliko tankih slojeva daju najbolji učinak od jedne debele."

Korak 14. , Nakon sušenja, boja pažljivo uklonite viski i uživajte u stvaranju;).

Osnovar hlađenja vode

Na sličan način moguće je izvršiti opskrbu vodom na procesoru, samo se dimenzije moraju povećati na 50x50 mm. U mom računalu stoji domaće.

Korak 15. , Sada je vrijeme za uspostavljanje naše vode na vašem mjestu. Izvadimo matičnu ploču s računala. Uklonite "izvornu" radijator iz čipseta. U rupicama za montažu stavljamo regale za pričvršćivanje i popravili ih s dna matica. Dobivamo ovaj dizajn:

Osnovar hlađenja vode

Korak 16. , Postavili smo vodovod na svoje mjesto, ne zaboravljajući primijeniti svjež toplinsku stazu na čip. Svježi vijci su čvrsti, ali ne i previše čvrsti, inače mogu puknuti čip ili stakleni poklopac. Nadalje ugradite matičnu ploču na mjesto i prikupite računalo. Upalio sam kaplu čipseta u prasak crijeva ispred procesora. Naravno, varijanta s granama crijeva 2 kanala i paralelno, a ne do dosljedno hlađenje procesora i čipseta, ali za ovo trebate 2 tees i malo više crijeva ... što nisam imao. Nakon instalacije vodenog bloka, temperatura čipseta s 35 stupnjeva pala je na 29-30, temperatura procesora nije se promijenila (također se ohladi s vodom).

Tako izgleda cijeli sustav hlađenja vode s osvijetljenim sklopovima:

Osnovar hlađenja vode

Čitaj više