Kako koristiti Musat za oštrenje noževa

Anonim

Da biste pripremili ukusno i lijepo jelo, morate obratiti pozornost na svaku malu stvar, uključujući oštrinu noža. Tijekom rada, oštrica postaje manje akutna, a to ne samo da otežava savijanje sastojaka, ali također može uzrokovati smanjenje.

Da bi ovaj uređaj uvijek ostao gladak i oštri, mnogi kuhari koriste musat za noževe. Ovaj uređaj je postao posebno popularan u posljednje vrijeme, može se poravnati i izoštriti s oštricom.

Što je musat za noževe

Kako koristiti Musat za oštrenje noževa

Postoji mnogo različitih alata za oštrenje. To su posebno kamenje i drugi mehanički uređaji, kao i oštrice za noževe, koji djeluju iz električne energije. Međutim, među ovom raznolikošću, Musatini biraju sve veći broj ljudi. Zašto su ti alati toliko popularni i što predstavljaju?

Musat za oštrenje noževa je poseban šipka oštre baze koja je pričvršćena na ručku. Različiti alati se razlikuju uglavnom stupnjem mekoće materijala. To ovisi o ovom pokazatelju kako oštrica postaje nakon upotrebe musata: glatka ili grubog.

Plus musatov u činjenici da je njihova površina namagnichena. Zahvaljujući tome, nakon izoštravanja u kuhinji, metalne mrvice neće ostati, oni će se "držati" na alat. Da biste ih uklonili, dovoljno je obrisati musat vlažnom krpom.

Musatov

Kako koristiti Musat za oštrenje noževa

Keramički musat je izvrstan za oštrenje velikih i širokih oštrica.

Vrlo je važno ispravno odabrati pravi alat tako da je učinak njegove uporabe najbolji. Da biste to učinili, prije svega trebate obratiti pažnju na njegovu svrhu. Razlikovati takve musative:

  • Za brušenje oštrice, koji je već bio izoštren;
  • Za početno oštrenje rubova noževa.

Članak o temi: Ispis na kartonske i kartonske pakete

Također je vrijedno odrediti materijal Musak, koji je najčešće "dijamant" ili keramika.

Prvi tip musatoma izrađen je od čvrstog kromiranja čelika, koji je tada prekriven "dijamantnim" pijeskom. Oštrenje s takvim uređajima javlja se vrlo brzo. Za izvrstan rezultat, dovoljno je samo provesti šipku na svakoj strani oštrice.

Kako koristiti Musat za oštrenje noževa

"Diamond" musativ ima mnoge prednosti.

Osim toga, prepoznatljiva značajka alata "Diamond" je ovalni oblik. Uklanja mogućnost formiranja udubljenja na rubu. Čak i ako slučajno pritisnete Musat na nekom mjestu, neće biti neželjenih staklenki ili žljebova. U isto vrijeme, brušenje štap iz "dijamanta" postao je prilično grub za "povratak u život" čak i najuzbudljiviji oštricu. Nakon obrade ruba "dijamant" musatom, ostaje oštar i gladak dugo vremena.

Uz sve njegove prednosti, ovaj kuhinjski uređaj je također vrlo jednostavan u spremištu. Ne zahtijeva mnogo brige. I tako da je Musat služio duže, dovoljno je pridržavati se samo dva pravila: ne staviti ga u jednu kutiju s drugim čvrstim objektima i ručno oprati, a ne u perilici posuđa.

Keramička šipka se također koristi za izoštravanje i konačno brušenje površina rezanja. Takvi modeli su okrugli ili ovalni.

Musat iz ovog materijala savršeno izoštrava velike i široke oštrice. Prikladan je čak i za "tesacu", koji su odvojeni mesom. Uz to, bit će moguće napraviti oštro noži, i savršeno će se nositi s poliranjem noža.

Kako ukazati na Mousat noževe

Kako koristiti Musat za oštrenje noževa

Prije razgovora o pravilima primjene ovog alata treba napomenuti da su Musatini namijenjeni samo noževima s glatkom oštricom. Ne mogu se koristiti ako je površina rezanja vala ili zupčanik.

Kada je nož izoštren, musatomska oštrica nije sofisticirana, ali se samo ispravlja. To je njezina glavna razlika od drugih uređaja za brušenje. Takva značajka omogućuje vam da koristite musat prije svakog kuhanja, jer čak i česti oštrenje neće utjecati na trajnost oštrice.

Kako izoštriti mousat noževe? Zapamtite da se postiže dobar učinak korištenja musata samo ako ga ispravno koristite. Promatrajte takav slijed postupaka:

  • Stavite kraj alata na površinu bez klizanja. Najbolje za to je prikladno za ručnik koji se odvija na kuhinjskom stolu.
  • Tijekom izoštravanja držite nož nož pod kutom od 200.
  • Provedite nekoliko puta vezu površine musata. Prvo, dno je gore, a zatim naprijed-natrag.
  • Ponovite istu radnju s druge strane oštrice.

Članak o toj temi: Bonsai od perlica: korak-po-korak upute s korak-po-korak fotografije i videozapisa

Važno je da ne pritisnete previše na oštricu tijekom oštrenja, inače se iskopavanje može stvoriti na njemu.

Koliko puta trebate držati nož duž musatskog štapa, tako da oštrica postane optimalno oštra? Ako koristite alat "Diamond", dovoljno je i jednom na svakoj strani. A kada koristite keramičku šipku, morate ponoviti ove pokrete za 3-6 puta.

Uredi nož musatom

Kako koristiti Musat za oštrenje noževa

Za uređivanje noževa trebate musat i ne kliznu površinu.

Musat može doći u ruci ne samo da oštri oštrice, nego i da ih ispravimo. Kako to učiniti u pravu? Postoje određena pravila kako vladati nožem Musatumu:

  • Kao kod izoštravanja, instalirajte musat za površinu koja ne klizi (ručnik ili ploča za rezanje prikladna je kao "obloga");
  • Nagib musat na lijevo za 20-25 stupnjeva;
  • Pričvrstite vrh noževa na desno na samo početak šipke i potrošite ih iz baze do vrha, usmjeravanje pokreta prema dolje;
  • Učinite isto s drugom strani aparata za rezanje, naginjanje musat udesno.

Te se postupci provode dok nož nož ne stječe željenu oštrinu.

Kako utvrditi da je nož dovoljan?

Kako koristiti Musat za oštrenje noževa

Nakon izoštravanja potrebno je provjeriti je li oštrica dobro istaknuta. Da biste to učinili, možete koristiti jedan od ovih načina:

  • Označite pramen kose na stražnjem dijelu glave i pritisnite nož pod pravim kutom. Provedite kosu od vrha do dna, bez oštrih pokreta. Ako je oštrica još uvijek glupa, lako će se skliznuti, dok će se naoštreni rub "držati".
  • Uzmite novine ili list papira i držite ga na težini. U takvom položaju, pokušajte rezati plahte: ako je uspio, oštriji nož je već prilično akutan.

Za mnoge kuhare, Musat je postao nezamjenjiv predmet u kuhinji. To je zbog činjenice da je jednostavan za korištenje, ne pokvari noževe noževa i služi jako dugo pod uvjetom pravilnog korištenja.

Članak o toj temi: Kako odabrati četkicu za WC i držati ga čistim

Čitaj više