Kako napraviti countertop umjetnog kamena vlastitim rukama

Anonim

Kako napraviti countertop umjetnog kamena vlastitim rukama

Ljepota prirodnog kamena je nerazumljiva. Od davnina je ovaj građevinski materijal korišten prilikom završetka prostora i namještaja. Možeš dugo pjevati o tome. Ali postoji jedan veliki nedostatak od prirodnog kamena - to je zadovoljstvo preskupo. Rudarstvo u karijeri, transport, rezanje, oblikovanje i brušenje su preskupi procesi koji samo povećavaju troškove proizvoda. Bilo je moguće da ga zamijeniti prije nego što stablo može biti samo, ali to nije imalo te kvalitete koje bi povećale životni vijek.

Kako napraviti countertop umjetnog kamena vlastitim rukama

Ali znanstveni i tehnološki napredak predstavljen ljudima priliku da imaju jeftini kamen u svojim domovima. Ovo je umjetni kamen koji posjeduje sve iste kvalitete i svojstva kao prirodne, samo je njegova cijena mnogo puta niža. Također ćemo biti zainteresirani za ovaj članak - proizvodnju umjetnih kamenih countertopa s vlastitim rukama.

Što je umjetni kamen

Počnimo s činjenicom da je umjetni kamen prvenstveno rješenje iz različitih sastojaka, koji nužno uključuje vezni materijal. Nakon toga je zamrznuta da se kompozitni (i u drugoj otopini ne mogu zvati) postaje izdržljiv kao kamen. Stoga je klasifikacija kamena otopine podijeljena prema korištenom elementu vezanja. Trenutno se također koristi ili cement, ili različite vrste smole.

Cementnu bazu za umjetni kamen koji se koristi za dugo vremena. Ako se ispravno pridržavate proporcija svih komponenti, uređaj će biti vrlo izdržljiv. Kao punila, kamena čestice (granule) koriste se za to. Nakon ulijevanja otopine u obliku i skrućivanja, brušenje kamena površine u zrcalno stanje.

Treba napomenuti da je cementni countertop mnogo težine, međutim, prošlog stoljeća. Danas se takve tablice više ne proizvode. Oni su preteški, dugo se događa da se osuši proizvod, a na udarnim opterećenjima takvi countertops nisu prošli test.

Druga kategorija je proizvodi od akrila. Što se može reći o ovoj opciji? Počnimo s prednostima.

  • Niska težina, čak se može reći, mala u usporedbi s cementom.
  • Pristojna snaga, a ne inferiorna od cementnih struktura.
  • Otpornost na vlagu na 100%.
  • Život je praktički nedosljedan ako je proizvod pravilno upravljan.
  • Najširi raspon boja, koje pružaju pigmenti.
  • Umjetnički kamen nije radioaktivan, koji se ne može reći o prirodnom. U svakom kamen, uvijek postoji mala doza zračenja.
  • Govoreći o popravku countertops od umjetnog kamena vlastitim rukama, treba napomenuti da je ovaj proces potpuno jednostavan. Znajući pravila i nijanse popravaka, countertop se može staviti u red kod kuće bez trošenja velikog novca.

Svi su dobro umjetni kamen, ali ima i svoje nedostatke.

  • Akrilna countertop ne izdržava velike temperature, tako da se ne preporuča staviti topla jela na njega. Maksimalno može izdržati temperature do + 180-ih. Usput, materijali s poliesterskom smolom su izdržati temperaturu na + 600 ° C.
  • Ovisno o proizvodu koji se koristi od smola, nakon nekoliko godina rada, ogrebotine se mogu fragmentirati ili se mogu formirati.

Članak o temi: Nositelj za zavjese - kako popraviti ove uređaje

Što se tiče punjenja umjetnog kamena, ovdje se mogu koristiti granule bilo kamena stijena.

Stvaranje countertops

Postoji nekoliko tehnologija za proizvodnju countertops od umjetnog kamena. Ali u svakom slučaju sve počinje s pripremom i definiranjem oblika proizvoda, koji bi se trebao uklopiti u unutrašnjost kuhinje. To jest, morate uzeti papir i skicu skicu na njemu za kamenu countertop. Obrazac se određuje sklonosti okusa domaćina kuće, a dimenzije se određuju iz dimenzija kuhinjskog prostora. Sve to i mora se prenijeti na papir.

Kako napraviti countertop umjetnog kamena vlastitim rukama

Naravno, najjednostavnija stvar je kameni countertop napraviti pravokutni bez ikakvih zavoja i rundi. Čak i početnik domaćini majstor će se nositi s njom. Teže, ako je oblik proizvoda raznolik s različitim veličinama. Nije lako napraviti tablicu strukture u obliku slova P, u kojoj je dodatno potrebno napraviti rupe za sudoper i ploču za kuhanje.

Stoga je potrebno početi napraviti tablicu od umjetnog kamena vlastitim rukama. Optimalna širina je 60 cm, duljina ovisi o prikupljenom namještaju na kojem će se instalirati tablop.

Stvaranje akrilnog kamena

Počnimo s činjenicom da postoje dvije verzije ove vrste umjetnog kamena na prodaju. To su spremni listovi s dimenzijama 3,66x0,76 m, debljine 3-12 mm i takozvani tekući kamen, koji se može formirati sama po sebi.

Kako napraviti countertop umjetnog kamena vlastitim rukama

Razmotrite prvu opciju. Dakle, ispred vas, list koji se mora prilagoditi pod skice dimenzijama je unaprijed primijenjen na papiru. Vrlo je važno preseliti se na kamen i veličinu tablice. Sada se rezanje dijamantni disk treba provesti duž crta rezova, dajući pripremu poluproizvoda, ali gotovo s točnom veličinom. Ako trebate izbušiti rupe na radnoj ploči, onda je potrebno učiniti sada.

Sada s rezačem (dobre kvalitete), potrebno je vidjeti krajeve dobivenog liketa. Također se odnosi na krajeve rezanih rupa. Naravno, debljina lista u ovom slučaju igra važnu ulogu. Ali čak i 12 mm nije jamstvo visoke snage, jer će se instalacija na stalci namještaja dobiti, što može uzrokovati pauzu. Stoga, ispod vrha stola potrebno je uspostaviti osnovu. Za to se obično koristi šperploča otporna na vlagu, jer je kuhinja mokra. U ovom slučaju nije potrebno koristiti materijale kao što su imirodne ploča ili vlakna.

Sada iz šperploča, potrebno je izrezati iste proizvode s rupama i veličinama. Nakon toga, oba materijala su zalijepljena zajedno s dvokomponentnim adhezivnim pripravkom i zategnuli su stezaljcima. U takvom stanju, oni bi trebali ići oko 7 sati.

Pažnja! Ako se za proizvodnju countertopa koristi debeli list obratka, tada se temelj može biti čvrsta. Da biste to učinili, trake možete izrezati širinom od 7-8 cm, koji su ravnomjerno raspoređeni i zalijepljeni na stražnju stranu akrilnog kamenog plasta.

Imajte na umu da će s kraja prednje strane i sa strane biti vidljive na šperploča, tako da se mora zatvoriti trake umjetnog kamena. Što su izrezani iz istog lista. Širina se ponovno određuje s okusom preferencija, ali postoje standardne veličine - 3-4 cm. Stražnji kraj morat će zatvoriti gotov profil ili postolje. Svi ovi elementi su zalijepljeni na svojim mjestima u istom ljepljivom sastavu. Pažljivo kontaktirajte ljepilo. Brzo se suši, tako da morate spavati, ali s pažnjom.

Članak na temu: Domaći nož s vlastitim rukama (smjernice, korak po korak, fotografija)

I jedan trenutak. Ako je countertop M-u obliku m Ona će igrati dodatnu rubu krutog, što će povećati snagu proizvoda.

A posljednja završna faza je mljevenje šperploče kamene countertops vlastitim rukama. Neka ga može brusiti.

Proizvodnja tekuće kamene

Koji su materijali potrebni za pripremu tekućeg kamena kod kuće. Navedite ih.
  • Aceton kao otapalo.
  • Učvršćivač, to je smola.
  • Kalcinit je kalcijev sok ili kalcijev nitrat, koji se dobro otapa u vodi. U biti, ovo gnojivo.
  • Epoksidni gelcoat je elastični pigmentirani tip materijala. Napravljen je na temelju smole.
  • Kamena punila.

U načelu, baza tekućeg kamena je gelcoat, punila, učvršćivač. Proporcije su: gelkout oko 60%, učvršćivač do 40%, ostatak punila. Kada miješanje treba pokazati tekuću paštetu. Sada na pitanje, kako napraviti countertop umjetnog kamena? Postoje dvije tehnologije.

Prvi je da prvo trebate pripremiti predložak s obrascem i veličinama. Da biste to učinili, možete koristiti PANEUR, OSP, Shemboard ili DPV. Tekući materijal se nanosi s slojem od 2-4 mm. Nakon sušenja, mljeve na prednjoj strani.

Druga tehnološka proizvodnja stolnih vrhova naziva se obrnutom. Koristi različite materijale koji nisu na prethodnom popisu, ali su potrebni prilikom popunjavanja.

  • Morate napraviti uzorak šperploča, možete koristiti iverice. Glavna stvar je da odabrani list nije tanak, jer je čvrstoća materijala potrebna ovdje da izdrže težinu izlijevanja otopine. Veličina predloška mora biti veća od izvornika za 5 mm na svakoj strani.
  • Izrežite od šperploče širine trake 5 cm i zalijepite ih na predložak oko perimetra pomoću termokona. Stavite ih na rub.
  • Ako na radnoj ploči ima rupa, onda moraju biti izrezati i zalijepiti sve iste trake na rubu.
  • Za nepropusnost dizajna oblika bočne strane i predloška možete prevariti s plastencima.
  • Sada rezultirajući oblik iznutra treba ohladiti voskom ili bilo kojim drugim sastavom za odvajanje.
  • Sve je spremno, možete sipati tekući kamen.
  • Bez pola sata, onda postavite stakloplastike. To će obaviti funkcije okvira za pojačanje kako bi povećao čvrstoću proizvoda.
  • Sada je potrebno izliti tlo na vrhu. Ovo je mješavina kalcita (80%), učvršćivača (1%), smola (8%) i pigmenata.
  • Od gore navedenog sloja prajmera mora biti položen drugi uzorak, s kojim je ravnomjerno raspoređen na dnu. To jest, morat će se odrezati unaprijed od šperploča. Optimalno, ako postoji mali teret na gornjem predlošku, to će stisnuti višak tla, koje treba odmah ukloniti.
  • U takvom stanju, dizajn bi trebao potjerati jedan i pol sata.
  • Nakon toga se uklanjaju roba i predložak, a gornja površina je grupirana u zrcalni sjaj.

Članak o temi: Obnova kupaonice. Što se može spremiti?

Neki majstori preporučuju tlo da popune dva sloja. To će povećati karakteristike snage tablice vrha od tekućeg kamena vlastitim rukama. U isto vrijeme, prvi sloj se izlije na brzinu od 5 kg na 1 m² površine, drugi - 3 kg. Uzmite u obzir da će sam tekući kamen ostaviti 3-4 kg / m².

Na ovaj način tabletopa je mnogo jači nego na prvoj tehnologiji. A prema tome, oni imaju duži vijek trajanja. Naravno, ova operacija traje puno vremena, ali vrijedi to.

Popravak countertops iz umjetnog kamena

U načelu, popravak countertops iz akrila se vrši na vrlo jednostavnoj tehnologiji. Na primjer, ako se na površini pojavi pukotina ili ogrebotina. To će zahtijevati sve isto ljepilo da su plint i letovi zalijepljeni za proizvod.

Kako napraviti countertop umjetnog kamena vlastitim rukama

Prije svega, potrebno je izračunati pukotinu, odnosno povećati njegovu širinu. Zatim se sastav ljepila ulije u nju, koji je grupiran nakon sušenja. Sve, popravak je dovršen.

Ako se nadutost ili mjesto pojavi na površini, tada se ovo područje mora rezati na dubinu od 1-2 mm. To se radi s rezačem posađenim na bugarskom. Zatim, iz komada istog gotovog tekućeg kamena, manji komad je izrezan, oblika i veličina se podudara s reznim područjem. Sada bi ovaj komad trebao biti zalijepljen na područje izrezanog. Nakon uzdignutog ljepila, granica flastera treba stisnuti, ispuniti ih sa sastavom ljepila i nakon sušenja.

Zaključak na temu

Valja napomenuti da je proizvodnja tehnologija tableta iz ovog materijala nije najteže u vidu jednostavnost samog proizvoda. Na primjer, napravite umivaonik od umjetnog kamena s vlastitim rukama mnogo teže. Uostalom, to je već skupni dizajn koji zahtijeva korištenje složenije predloška. Na to zaokruživanje pranje stvoriti određene poteškoće u njihovom stvaranju. Stoga je iz očitih razloga napravljen samo od tekućeg kamena.

Čitaj više