Kako izračunati toplinske gubitke

Anonim

Kako izračunati toplinske gubitke

U procesu odabira toplinske izolacijske materijale, strukture i proizvoda, niz važnih pitanja su neizbježna, brojna važna pitanja, koja se mogu ispravno odgovoriti na to što samo obavljanjem odgovarajućih izračuna, jer druge metode (analogni način, itd.) ) daleko od svih slučajeva daju prihvatljiv rezultat. Jednostavan primjer: U slučaju nekanalne brtve cjevovoda s uvjetnim prolazom od 200 mm, samo se mijenjaju samo u karakteristikama tla, a dubina ugrađenja može promijeniti minimalnu moguću debljinu toplinske izolacije za 40% pod svim drugim jednakim uvjetima. I vrijednost toplinskih gubitaka na fiksnoj debljini topline izolacijskog sloja može se povećati za 24%. Slijedi zaključak da čak i kod nepromjenjivih parametara cjevovoda i rashladnih sredstava, potrebno je provesti pojedinačni izračun gubitaka topline, uzimajući u obzir specifične uvjete polaganja.

Kako izračunati toplinske gubitke

Shema toplinski gubitak kod kuće.

Opće informacije o načinu izračuna toplinskih gubitaka

Cilj izračuna toplinskih gubitaka je odrediti stvarne gubitke topline kroz toplinsku izolaciju plinovoda vodenih toplinskih mreža centraliziranog opskrbe toplinom.

Izračun toplinskih gubitaka provodi se za cijeli sustav grijanja spojen na zajednički izvor energije. Izračun stvarnih gubitaka toplinske energije za neke odvojene dijelove mreže se ne izvodi.

Izračun toplinskih gubitaka uključuje prisutnost certificiranih čvorova mjerenja toplinske energije kako u potrošačima toplinske energije i na izvoru toplinske energije. Broj potrošača koji imaju računovodstvene uređaje trebaju biti najmanje 20% od ukupnog broja potrošača koji se razmatra termička mreža.

Kako izračunati toplinske gubitke

Tablica izračuna gubitaka topline.

Uređaji koji koriste koji će se izračunati izračunavanjem toplinskog gubitka plinovoda, moraju biti opremljeni arhivom u smjeru kazaljke na satu i dnevnoj registraciji vrijednosti. Dubina arhive sata treba biti najmanje 720 sati, a dnevno - ne manje od 30 dana.

Glavni prilikom obavljanja izračuna toplinskih gubitaka plinovoda je sat vremena arhiva. Dnevni arhiv se koristi u nedostatku vremenskih podataka iz bilo kojeg razloga.

Izračun stvarnih gubitaka topline provodi se na temelju temperaturnih mjerenja i tokova mrežne vode u opskrbnom cjevovodu u potrošačima mreže koja imaju računovodstvene uređaje, kao i temperaturu mrežne vode na izvoru energije. Izračun toplinskih gubitaka za potrošače bez mjernih instrumenata provodi se neznatno drugačija metodologija.

Razmatraju se potrošači i izvori toplinske energije:

  • U nedostatku računovodstvenih uređaja izravno u zgradama: potrošači toplinske energije - pojedinačne ili središnje toplinske predmete; Izvori toplinske energije - kotlovske kuće, termoelektrane, itd.;
  • U slučaju računovodstvenih uređaja izravno u zgradama od strane potrošača toplinske energije, zgrade se razmatraju izravno, a izvori su središnje toplinske točke.

Kako izračunati toplinske gubitke

Propisi protoka toplinske energije na vlastite potrebe kotlovnice.

Za praktičnost izračuna gubitka toplinske energije kroz toplinsku izolaciju, cjevovode hrane su razgraničeni pomoću: glavnih cjevovoda i grana iz glavnih cjevovoda.

U okviru glavnog cjevovoda treba shvatiti kao dio dopisne cijevi između izvora toplinske energije i termalne komore, koja je razgranata potrošačima toplinske energije.

Podružnica iz glavnih cjevovoda dio je opskrbnih cjevovoda iz odgovarajućih toplinskih komora do potrošača toplinske energije.

Izračun stvarnih toplinskih gubitaka provodi se pomoću regulatornih vrijednosti gubitaka, koje se određuju standardima gubitka energije za mreže za mreže, čija je toplinska izolacija provedena u skladu s projektnim standardima (norme treba odrediti projektom i izvršnom dokumentacijom).

Priprema za izračun

Prije početka izračuna gubitaka topline potrebno:

  • prikupljanje izvora podataka o toplinskoj mreži koja se razmatra;
  • Stvorite sklopnog dijagrama toplinske mreže, koji označava uvjetni promjer (uvjetni prolaz), vrstu i duljinu cjevovoda za sve dijelove mreže;
  • Prikupite podatke o spojenom opterećenju potrošača toplinske mreže;
  • Ugradite vrstu računovodstvenih uređaja i prisutnost vremena i dnevnih arhiva.

Članak o temi: Bogatstvo ukrasa za fasadu kuće

Tipičan izračunati dijagram toplinske mreže.

U nedostatku centralizirane prikupljanja podataka o računu, potrebni uređaji za prikupljanje se pripremaju: prijenosno računalo ili adapter. Na prijenosnom računalu morate instalirati poseban program koji dolazi s računovodstvenim instrumentom. Ovaj program je dizajniran za čitanje vremena i dnevnih arhiva iz određenih mjerača topline.

Kako bi se povećala točnost izračuna toplinskih gubitaka, poželjno je prikupiti podatke o računu u nekom vremenskom intervalu na krajnju sezonu kada je potrošnja energije beznačajna, koja je prethodno naučena u organizaciji opskrbe toplinom o planiranom isključenom opskrbi toplinom u Narudžba za to vrijeme isključiti iz razdoblja mjernog svjedočenja instrumenata.

Uz pomoć projekta i izvršne dokumentacije pod termalnom mrežom koja se razmatra, stvara se tablica svih dijelova ove toplinske mreže. Prema dijelu termalne mreže, potrebno je razumjeti dio cjevovoda, koji se razlikuje od ostatka jedne od sljedećih značajki:

  • uvjetni promjer cjevovoda (uvjetni prolaz cjevovoda);
  • Vrsta polaganja (podzemni kanal, nadzemno, podzemno odijelo);
  • toplinska izolacija (materijal glavnog sloja dizajna toplinske izolacije);
  • Godinu brtve.

Kako izračunati toplinske gubitke

Tablica prosječne temperature tla i vanjski zrak.

Odgovarajuća tablica dodatno ukazuje na duljinu mjesta i naziv početnih i krajnjih čvorova područja koji se razmatra.

Na temelju podataka o meteorološkoj službi potrebno je sastaviti tablicu prosječnih temperatura tla i vanjski zrak na različitim dubinama cjevovoda za brtve prosječno 5 godina. Prosječna godišnja temperatura tla i vanjske temperature definiraju se kao aritmetički prosjek prosječnih prosječnih vrijednosti za cijelo vrijeme rada termalne mreže. Na temelju odobrenog rasporeda topline toplinske energije, potrebno je odrediti prosječnu mjesečnu temperaturu mrežne vode u suprotnim i hranilnim cjevovodima.

Da biste odredili prosječnu mjesečnu temperaturu mrežne vode, morate znati prosječnu temperaturu vanjskog zraka. Prosječna godišnja temperatura mrežne vode u cjevovodima obrnutog i opskrba definira se kao aritmetički prosjek prosječnih mjesečnih pokazatelja, uzimajući u obzir trajanje termo mreže mjesecima i za kalendarsku godinu. Na temelju procesa provođenja potrošnje topline, koji se može dobiti u organizaciji opskrbe toplinom, trebali biste sastaviti tablicu u kojem se sljedeći podaci daju za svaki potrošač:

Kako izračunati toplinske gubitke

Izračunate vrijednosti potrošnje mrežne vode za opskrbu toplom vodom.

  • Vrsta sustava za opskrbu topline (zatvoren ili otvoren);
  • Ime potrošača toplinske energije;
  • Priloženo opterećenje ventilacijskog sustava;
  • Priloženo opterećenje sustava grijanja;
  • Vrijednost povezanog prosječnog opterećenja sustava tople vode;
  • Dubina sata i dnevne arhive;
  • Brand (ime) Računovodstveni uređaji;
  • Odsutnost ili prisutnost središnje prikupljanja podataka.

Ako imate centraliziranu prikupljanje podataka u skladu s rezultatima mjerenja, trebali biste odabrati razdoblje za koji će se izvršiti izračun toplinskih gubitaka. U isto vrijeme, broj čimbenika treba uzeti u obzir, naime:

  • Kako bi se povećala točnost izračuna gubitaka topline, najbolje je odabrati razdoblje s najmanjem potrošnjom mrežne vode (u pravilu, to je hitno razdoblje);
  • U odabranom vremenskom razdoblju, planirane objave potrošača iz mreže grijanja ne bi se trebale provoditi;
  • Pokazanici mjernih instrumenata prikupljaju se najmanje 30 kalendarskih dana.

Kako izračunati toplinske gubitke

Formula za izračunavanje gubitaka topline.

U nedostatku centralizirane prikupljanja podataka, morate prikupiti dnevni i sat arhive računa u potrošačima topline i na izvoru topline, koristeći adapter ili prijenosno računalo s instaliranim podacima za čitanje podataka iz mjerač topline ovaj.

Da biste izračunali toplinske gubitke, morate imati sljedeće podatke:

  • Temperatura električne vode u cjevovodama u potrošačima;
  • Potrošnja mrežne vode u cjevovodima za životinje u potrošačima;
  • Temperatura električne vode u obrnutim i opskrba cjevovoda na izvoru topline;
  • Potrošnja mrežne vode u cjevovodima opskrbe na izvoru topline;
  • Potrošnja hrane za hranjenje na izvoru energije.

Članak o temi: šljokici za pozadinu: atraktivan interijer

Postupak obrade izvornih podataka računovodstvenih uređaja

Glavni zadatak podataka o obradi računa je pretvoriti izvorne datoteke koje se čitaju izravno od mjerača topline u jedan format koji vam omogućuje da se provede daljnje provjere za točnost (provjeru) izmjerenih parametara potrošnje topline i potrebnih izračuna.

Kako izračunati toplinske gubitke

Dizajn toplinskog metra.

Za toplinske brojače različitih vrsta, podaci se čitaju u različitim formatima i zahtijevaju relevantne postupke obrade. Dakle, za jednu vrstu toplinskih metara od različitih potrošača, parametri pohranjeni u arhivi mogu zahtijevati uporabu različitih koeficijenata donošenja početnih podataka na pojedinačne fizičke količine. Razlika u ovim koeficijentima određena je karakteristikom inputa pulsa i promjera pretvarača protoka. S obzirom na to, početna obrada dobivenih podataka zahtijeva individualni pristup za datoteke podataka. Vrijeme i dnevni parametri rashladnog sredstva koriste se za potvrdu točnosti izmjerenih vrijednosti. Prilikom izvođenja ovog postupka mora biti usredotočeno na sljedeće pokazatelje:

  • Vrijednost troškova i temperatura rashladnog sredstva ne smije biti izvan fizički razumnih granica;
  • Dnevna datoteka ne smije sadržavati oštre promjene u potrošnji rashladnog sredstva;
  • Promjena vrijednosti prosječne dnevne temperature nosača u dovodne cijevi na izvoru toplinske energije treba odgovarati promjeni prosječne temperature u cjevovodu i potrošačima;
  • Prosječna dnevna temperatura rashladnog sredstva u opskrbnom cjevovodu u potrošačima ne smije biti veća od prosječnih dnevnih vrijednosti temperature u dovodnici na izvoru.

Kako izračunati toplinske gubitke

Dizajn toplinskog metra.

U skladu s rezultatima provjere početnih podataka, računovodstvene istrage trebale bi biti tablica u kojoj za sve potrošače toplinske energije imaju računovodstvene uređaje, a za izvori energije se daje to vrijeme kada točnost početnih podataka nije u sumnjati. Na temelju ove tablice odaberite ukupno razdoblje tijekom kojeg postoje pouzdane promjene za sve potrošače mreže i izvor topline (takozvana dostupnost podataka).

Na temelju vremenske datoteke podataka dobivenih na izvoru topline odredite broj sati u razdoblju mjerenja, podaci za koje će se koristiti za daljnju obradu. Prije određivanja razdoblja mjerenja, trebali biste izračunati vrijeme potrebno za popunjavanje svih cjevovoda s rashladnim sredstvom.

Uvjeti za izračun

Potrebno je da će mjerno razdoblje zadovoljiti niz uvjeta, naime:

  • Vrijednost prosječne temperature mrežne vode u cijevi za opskrbu na izvoru topline u vremenu prije razdoblja mjerenja i vrijednost prosječne temperature vode u dovodnoj cijevi na izvoru topline tijekom kraja mjerenja treba biti različit od 5 stupnjeva;
  • Mjerenja treba provoditi kontinuirano najmanje 240 sati;
  • Razdoblje mjerenja treba biti u potpunosti sadržano u prisutnosti podataka.

Kako izračunati toplinske gubitke

Izračun gubitka topline kuće.

Ako se takvo razdoblje ne može odabrati zbog nedostatka podataka iz jednog ili više potrošača, tada se ti instrumenti za računovodstvo potrošača ne koriste u budućim izračunima.

Broj potrošača koji imaju podatke o računovodstvenim instrumentima trebaju biti najmanje 20% od ukupnog broja potrošača koji se razmatra termička mreža. U slučaju smanjenja broja potrošača s računovodstvenim uređajima do manje od 20% potrebno je odabrati drugo razdoblje za prikupljanje podataka i ponovno obavljati postupak provjere.

Za parametre dobivene na izvoru topline potrebno je odrediti prosjek za mjerenje temperature električne vode u opskrbnom cjevovodu i prosjeku za mjerenje temperature mrežne vode u povratnom cjevovodu.

Za mjerno razdoblje potrebno je odrediti prosječnu temperaturu zraka i prosječnu temperaturu tla na srednjoj dubini osi cjevovoda.

Metoda izračunavanja karakteristika toplinske izolacije

Izračun minimalne dopuštene debljine toplinske izolacije cjevovoda i opreme provodi se na temelju normi gustoće toplinske tonice koje su fiksirane u Snip 41-30-2003. Algoritam i obračunske formule su dani u SP 41-103-2000. Uz pomoć istog dokumenta može se izračunati stvarni toplinski gubici.

Članak na temu: Vatrogasna vrata GOST 31173 2003

Međutim, problem leži u činjenici da, ovisno o opciji polaganja, broj formula koji se koriste za izračune će biti od 8 do 23. broj varijabli uključenih u njih i koeficijente - od 20 do 29. pa čak i ako imate Posebno znanje i iskustvo u obavljanju izračuna minimalne dopuštene debljine toplinske izolacije (kao i izračun stvarnih toplinskih gubitaka) je vrlo naporan posao.

Metode za izračunavanje minimalne dopuštene debljine toplinske izolacije

Kako izračunati toplinske gubitke

Formula za izračunavanje minimalne dopuštene debljine toplinske izolacije.

Minimalna dopuštena debljina toplinske izolacije cjevovoda određuje se maksimalnim dopuštenim vrijednostima gubitaka topline za jedinicu duljine cjevovoda. Te su norme regulirane Snip 41-03-2003.

Mnogi su zainteresirani za ono što će se dogoditi ako zanemaruje štand odnip i dopuštaju velike toplinske gubitke. Ako ostavite administrativni i pravni aspekt ovog pitanja na stranu i razmotrite izrazito ekonomske posljedice, onda će biti kako slijedi.

U posljednjih nekoliko godina događa se planirano pooštravanje nadzornog pristupa za razmatranje i odobrenih od strane pokazatelja tehnološki određenih toplinskih gubitaka tijekom energetskog prijevoza. To je, svake godine, organizacije opskrbe toplinom mogu uključivati ​​u tarifu (i time se pomaknuti na ramena potrošača) svih manjih toplinskih gubitaka.

U skladu s postojećim regulatornim dokumentima, gubitak, koji su uključeni u tarifu, ne mogu biti veći od definiranja vrijednosti više od određene vrijednosti koja je strogo regulirana. U pravilu, ta je vrijednost ograničena na dodatne toplinske linije kroz cjevovodne potpore i iznosi oko 15-20% od regulatornih gubitaka.

Kako izračunati toplinske gubitke

Tablica izračuna minimalne dopuštene debljine toplinske izolacije.

Standardi gubitka topline Sniva od 2003. godine iznosi oko 26% manje od standarda napuštanja 1988. godine, a gotovo 2,5 puta manje od vrijednosti koje su uspostavile norme iz 1959. godine. Postaje jasno da su albumi dizajna rješenja i druge projektne dokumentacije, sastavljene prije 2003. godine, uglavnom nisu u stanju osigurati usklađenost gubitka topline s modernim zahtjevima.

Prema tome, korištenje zastarjelih (posebno u ovom slučaju - razvijen do 2003.) projektnih odluka ili korištenja gotovih toplinski izolacijskih proizvoda bez obavljanja izračuna za usklađenost sa svojim zahtjevima Snip može pretvoriti u godišnje prekomjerne gubitke toplinske energije.

Metoda izračunavanja stvarnog gubitka toplinske energije putem izolacijskog materijala

Kako izračunati toplinske gubitke

Omjer izračunate gustoće toplinskog toka.

Nemoguće je usporediti različite toplinske izolacijske materijale i proizvode po omjeru njihove cijene i kvalitete, bez određivanja unaprijed, koje su vrijednosti toplinskih gubitaka prilikom primjene.

Dijagram predstavljen na slici 1 prikazuje omjer izračunate gustoće toplinskog toka kada se koristi razne toplinske izolacijske materijale. Uz jednaku debljinu izolacije, toplinski protok kroz njega za različite materijale razlikuje se mnogo puta. Tehnika [1] odgovara izračunu da N.N. Arefyev i L.I. Munyabin.

Ovaj dijagram prikazuje toplinski tok za proizvode s jednakom debljinom toplinskog izolacijskog materijala. Teoretski, što je veća vrijednost toplinske vodljivosti materijala, deblji bi trebao biti iz njega proizvod. Međutim, u stvarnim uvjetima, proizvodi koji imaju veću toplinsku vodljivost, često imaju manju debljinu u usporedbi s učinkovitijim materijalima. S obzirom na to, u praksi, stvarni gubitak topline kroz izolaciju različitih marki razlikuje se čak i više nego na dijagramu.

Stoga zaključak, u skladu s kojim slijedi da je ekonomski razumni izbor toplinskih izolacija proizvoda i materijala moguć isključivo na temelju rezultata izračuna gubitka topline, koji će se dogoditi kada se koristi od ovih proizvoda i materijala.

Metode, prema kojima se može provesti izračun toplinskih gubitaka kroz izolaciju, postoji dosta. Glavna razlika između njih sastoji se u metodama obračunavanja promjena u uvjetima djelovanja gluposti, prije svega, ovisnosti između toplinske vodljivosti i apsorpcije vlage izolacijskog materijala.

Čitaj više