Kako ispirati sustav grijanja

Anonim

Kako ispirati sustav grijanja

Sustavi grijanja u privatnim kućama i apartmanima treba periodično ispiranje. U stambenim zgradama ovog rada, zaposlenici javnih službi su sudjelovali u ispunjavanju ovog rada, a vlasnici privatnih kuća moraju samostalno obaviti stručnjake za treće strane. Tijekom rada u sustavu grijanja padaju razne male čestice, koje se nalaze u baterijama, cijevima i kotlu. Bez ispiranja, ove čestice će se akumulirati i kompaktne, što će dovesti do blokade grijanja i cijevi, poremećaja cirkulacije vode u sustavu grijanja, izlaz sustava grijanja. Da biste spriječili sve te probleme, potrebno je periodično pranje sustava grijanja. Prije isprati sustav grijanja vlastitim rukama, svakako naučite pravila i značajke ovog rada.

Kako ispirati sustav grijanja

Dijagram trajnog hidropneumatskog pranja sustava grijanja.

Pranje cjevovoda sustava grijanja: Zašto je to potrebno?

Da biste ispravno ispeli sustav grijanja, morate znati zašto se ovo pranje izvodi.

Tehnologija cjevovoda za ispiranje sustava grijanja je vrlo jednostavna, pa promatra određena pravila, možete učiniti sve sami.

Pranje cjevovoda i drugi dijelovi sustava grijanja potrebni su u slučajevima kada je sustav grijanja koji nije oprao dulje od 5-10 godina ima nisku energetsku učinkovitost, koja je pridružena prvenstveno s velikim brojem magnezija i kalcija soli na grijanju zidove cijevi. Poznato je da sloj sedimenata s debljinom od samo 1 mm smanjuje prijenos topline za oko 10%, što odmah utječe na ukupnu energetsku učinkovitost sustava grijanja i potrošnje električne energije. Štoviše, prekomjerna cjevovoda sustava grijanja po mjeri i sedimenti dovodi do pada temperature u grijanim sobama.

Kako ispirati sustav grijanja

Standardni tehnološki dijagram pranja sustava grijanja.

U slučaju odbijanja pravovremenog ispiranja cijevi, posljedice sustava grijanja mogu biti jednostavno katastrofalne. Treba podrazumijevati da ispiranje cijevi sustava grijanja je obvezni postupak servis. Ova tehnologija je dizajnirana tako dugo održavanje sustava grijanja u ispravnom stanju. Visokokvalitetno i dugoročno djelovanje sustava grijanja je nemoguće bez periodičnog ispiranja, koji, naravno, treba ispravno provesti.

U slučaju odbijanja pravovremenog ispiranja cijevi, moguć je sustav grijanja, a moguća je uništavanje skupe opreme toplinske točke, vjerojatnost različitih hitnih slučajeva nije isključena, do odmrzavanja sustava grijanja zimi, što na kraju vodi u mirovanju sustava grijanja i značajnih financijskih gubitaka, primjetno smanjenje procesa mehaničkog uništenja, cijevi za grijanje itd. Zbog toga pravila rada sustava grijanja reguliraju svoju obveznu periodičnu provjeru.

Zašto su depoziti formirani na zidovima cijevi sustava grijanja?

Glavni vodič topline je voda. Ona je ona koja predstavlja glavni razlog za kontaminaciju sustava grijanja. Mulj, formiran od soli tvrde vode ili najmanjih čestica, postaje kip, kruti sediment. Pjevanje na unutarnjim zidovima cijevi sustava grijanja, ljestvica značajno smanjuje učinkovitost sustava grijanja.

Članak o temi: Broj žive: vrste, karakteristike, značajke

Kako ispirati sustav grijanja

Shema pranja sustava grijanja.

Debeli sloj ljestvice karakteriziraju visoka toplinska izolacijska svojstva, tj. sprječava izmjenu topline. Osim toga, mjerilo pojačava mehaničke procese trošenja cijevi i drugih elemenata sustava grijanja.

Zbog toga pravila rada grijanja ukazuju na potrebu da povremeno provode razne profilaktičke radove, čiji je neotuđiva komponenta pranja.

Pranje sustava grijanja: Kako saznati koliko je sati došlo?

Postoji niz značajki, prema kojima se može razumjeti da je došlo vrijeme pranja sustava grijanja:

  • Radijatori za grijanje grijane su neujednačene. U pravilu, vrh baterije je toplo, dok je dno hladno;
  • Pri zagrijavanju kotla za grijanje, čuje se karakteristični pucketanje zbog debelog sloja;
  • Prostorije zagrijavaju se mnogo dulje od ovog potrebnog;
  • smanjena snaga kotla;
  • Troškovi rashladnog sredstva značajno se povećavaju;
  • S vrućim cijevima baterije ostaju hladne.

Pravila za ispiranje sustava grijanja osiguravaju mogućnost primjene kemijskih i fizičkih metoda čišćenja. Fizičke metode uključuju vodootporne i hidropulske ispiranje, koje zahtijevaju uporabu posebne opreme - kompresor. Kemijska metoda pranja je upotreba različitih lijekova koji otapa taloženje mulja i skale.

Kako ispirati sustav grijanja

Dijagram kemijskih cijevi za ispiranje.

Da biste sami isperite sustav grijanja, pripremite potrebne alate:

  • Građevinski ključ;
  • sječivo;
  • vrtnje;
  • sliv;
  • otpad;
  • Sredstva odabrana u skladu s metodom pranja (kompresor ili objekt za uklanjanje razmjera).

Ispiranje sustava grijanja s vodenom pulsirajućom smjesom i biopreparatima

Osnova ove metode je pročišćavanje grijaćih cijevi s pulsirajućom mješavinom vode i komprimiranog zraka. Pravila i tehnologija su vrlo jednostavna. Komprimirani zrak se isporučuje na sustav grijanja, čije grančice s vodom povećavaju soli, koroziju, nagar, pijesak i druge sedimente. Daljnji impulsni dovod zraka prikazuje mulj iz cijevi sustava grijanja, ne dopuštajući da se nalaže na zidovima.

Promatranje pravila i tehnologija takvog pranja možete produžiti život vašeg sustava za 20 ili više godina. Ova metoda omogućuje vam da očistite toplinsku mrežu za bilo koje razdoblje u godini bez demontaža rizika i baterija.

Kako ispirati sustav grijanja

Standardni dijagram cijevi za ispiranje kemikalija.

Pranje cijevi sustava grijanja biopreparacijama je vrlo učinkovit i ekološki prihvatljiv postupak, čiji su pravila i tehnologija uključuju uvođenje mikrobioloških lijekova u sustav grijanja.

Kružite kroz cijevi sustava, biološke pripravke Split organske, uljne blato i čvrste naslage. Pravila i tehnologija ove metode ne pružaju rastavljanje ili isključivanje. Još jedna pozitivna točka u ovom slučaju je sigurnost modernih sredstava za stare sustave.

Pranje sustava grijanja kroz pneumohidrogen i kemikalije

Ova se metoda obično koristi za ispiranje starih sustava grijanja. Pravila i tehnologija obavljanja takvog rada osiguravaju utjecaj na hidraulični sustav bubnja, koji se proteže kroz sustav brzinom od 1200 m / s i udaraca za zagrade vrištanja i mulja. Zidovima radijatora i cijevi, dok nisu uništeni, jer Oni nemaju više od 2% od ukupne snage utjecaja vala, a preostalih 98% pada na različite depozite, koji su uništeni i isprobavaju kroz fleksibilni čahuru u kanalizacijskom sustavu.

Članak o toj temi: Kako izmjeriti ulazna vrata: Odabir prijenosa vrata

Promatranje pravila hidrotrety, moguće je značajno smanjiti operativne troškove, jer Nema potrebe za zamjenom cijevi i radijatora.

Različiti kemijski pripravci omogućuju čišćenje i ispiranje cjevovoda, cistera i drugih čvorova sustava grijanja s reagensima na temelju organskih i anorganskih kiselina. Ova metoda kemijskog ispiranja smatra se jednim od najekonomičnijih, a pokriva ne samo površine, već i teško dostupne sedimenta.

Kako ispirati sustav grijanja

Shema uređaja za izmjenjivač topline.

U slučaju primjene takvih reagensa, vrlo je važno slijediti pravila za njihovu uporabu, koja se obično daje na paketu. Tehnološka znači potpuno eliminirati tragove skale i korozije u sustavu grijanja 5-10 sati.

Međutim, pravila za korištenje takvih sredstava ukazuju na potrebu procjene stanja opreme za grijanje. Fizičko stanje radijatora i cijevi, stupanj habanja, debljina zida - ovi parametri moraju se temeljito ispitati za rizik od oštećenja njihovih kemijskih reagensa, čiji je sastav, u pravilu uključuje klorovodičnu kiselinu.

Razmotrite činjenicu da čak i obavlja sve pravila ispiranja sustava grijanja, ne možete uvijek postići željeni rezultat. Ponekad, zbog posebno velikih zagađivača, potrebno je sveobuhvatno čišćenje, čiji pravila ukazuju na korištenje nekoliko različitih metoda.

Značajke sklopivog pranja izmjenjivača topline

Ako je izmjenjivač topline vrlo zagađen ili potpuno uspio, sklopivo ispiranje može pomoći. Pravila i tehnologije sklopivog pranja su vrlo jednostavna. Potrebno je rastaviti izmjenjivač topline, ukloniti sve ploče, upiti ih u posebno rješenje, ručno ispirati svaku ploču, umetnite paket ploča u izmjenjivač topline. Nakon toga, izmjenjivač topline ide i pritisne.

Promatrajući pravila ovog rada, dobit ćete mnoge prednosti:

  • Sklopljivo pranje grijanja jamči najvišu kvalitetu;
  • Bilo kakva kontaminacija je eliminirana;
  • Sve se događa vizualno, i možete vidjeti cijeli proces rada.

Međutim, postoje nedostaci koji se neće izbjeći, čak i promatrati sva pravila rada. Dakle, ako je vaš izmjenjivač topline radio za trošenje, u kritičnim uvjetima, ili je život gumenih brtvila završio, moguće je mijenjati brtvljenje izmjenjivača topline, što će dovesti do povećanja troškova i razdoblja rada.

U pravilu, gore spomenuta tehnologija izmjenjivača topline, gore se razlikuje samo u odabiru određene metode čišćenja ploča uređaja nakon njegovog rastavljanja. Korištene su nekoliko glavnih metoda:

  • U slučaju sklopivog ispiranja, ponekad je moguće ukloniti kontaminaciju s mlazom vode iz posebnog aparata visokog tlaka;
  • Ako postoje ozbiljniji depoziti, najprije morate očistiti ploče izmjenjivača topline iz gornjeg sloja sedimenata pomoću uređaja visokog tlaka, a zatim ih potopiti u kiseloj otopini, a zatim ih ponovno očistiti kada se ponovno očistite uređaje visokog tlaka.

Članak o toj temi: proizvodimo balkonsko ostakljenje u kući serije P-44 ili P-44T

Značajke pranja ne-krvarenja izmjenjivača topline

Za prevenciju i obnovu rada sustava grijanja koristi se ne-bacanja, pravila koja uključuju uporabu posebne opreme namijenjene zamišljenom ispiranju. Ova se metoda koristi i za sklopive i lemljene izmjenjivače topline.

Među nedostacima ove metode, moguće je razlikovati činjenicu da ako je izmjenjivač topline začepljen različitim mehaničkim inkluzijama (čestice mulja nakon zavarivanja cjevovoda, itd.), Utjecaj pranje grijanja neće biti dovoljno učinkovit , čak i ako su sva pravila ispunjena. A prednost, u stvari, je da nije potrebno rastaviti izmjenjivač topline.

Kako ispirati sustav grijanja

Sastav izmjenjivača topline.

Oštećenje kemijskog ispiranja se izvodi pomoću posebnog uređaja. Ovaj uređaj omogućuje kemijsko čišćenje zavarenih, lemljenja ili lamelarskih izmjenjivača topline. Izvana, to je spremnik od visoke čvrstoće plastike opremljenog ugrađenim grijaćim elementom i pumpom za vožnju unatrag. U tijeku pranja, na primjer, pločasti izmjenjivač topline ovaj uređaj je naizmjenično spojen na konture jedinice kroz rupe za odvod.

Unutar samog uređaja, u procesu rada postoji poseban deterdžent napravljen na temelju organskih aditiva i ortofosforne kiseline. Orthofosforna kiselina je vrlo prikladna za kemijsko čišćenje i pranje: pada u krug izmjenjivača topline, otapa se spojevi iz kojih se sastoji. Uz to, zbog činjenice da u otopinu za pranje kemikalija za pranje izmjenjivača topline također uključuje inhibitore i organske aditive, ne uzrokuje nikakvu štetu na ploče izmjenjivača topline.

Nakon što se cijela ljestvica otopi, otopina deterdženta mora se isušiti kroz ispusne rupe i isprati izmjenjivač topline čistom vodom. Nakon toga, on je spreman ponovno koristiti.

Ova moderna tehnologija, ako slijedite sva pravila njegove provedbe, ima mnoge prednosti, naime:

  • Sposobnost obavljanja rada bez demontaže ili s djelomičnim rastavljanjem sustava grijanja u bilo koje doba godine, uključujući sezonu grijanja;
  • Korištenje ekološki prihvatljivih i certificiranih kemijskih pripravaka pruža sigurne uvjete rada;
  • Ekonomska učinkovitost i produktivnost visokih performansi;
  • Ispunjavanje cijelog kompleksa rada s visokom kvalitetom i koliko je to moguće.

Da biste očistili izmjenjivače topline i sustave grijanja, suvremeni lijekovi se koriste sposobni za otapanje željeznih i karbonatnih sedimenata s površina bakrenih i legura čelika, a inhibitor koji postoji u njihovom pripravku sprječava agresivan učinak klorovodične kiseline. Aktivne tvari u sastavu sredstva za čišćenje ubrzavaju postupak ispiranja, koji vam omogućuje da brzo uklonite čak i topljive i guste sedimente. Disperentant sprječava ponovno odlaganje opranih sedimenata (posebno u mjestima cirkulacije), a anti-inflacijska komponenta ne dopušta recikliranom otopinom i sprječava stvaranje tzv. "Mrtve zone", omogućujući vam da u potpunosti očistite površine plinovoda.

Čitaj više