Koja bi duljina trebala biti zavjese: ispravan izračun

Anonim

Dizajn otvora prozora ima značajan utjecaj na izgled interijera i prostorne percepcije prostorije. Osim ispravnog odabira tkanine, stila i dodatne pribor, potrebno je razumjeti koje duljine trebaju biti zavjese u sobi određenog tipa. Koristeći veličinu platna, možete kontrolirati mikroklimu u prostoriji, dajući mu udobnost, mekoću, luksuznu tikvicu, svečanost i pomp. Svaka duljina zavjese ima svoje prednosti i nedostatke. Izračunajte optimalnu izvedbu je vrlo jednostavna, samo trebate odlučiti o željenom krajnjem rezultatu.

Koja bi duljina trebala biti zavjese: ispravan izračun

Koju dužinu mogu biti zavjese?

Među tradicionalnim pokazateljima duljine tkanine, zavjese se mogu razlikovati po četiri glavne skupine.

  1. Duge zavjese s alinetom 5-6 cm s poda razine. Najčešći izbor za datum. Glavna prednost odluke je praktičnost. Dno zavjese nije prljavo ni tijekom čišćenja sobe. Nedostatak - vizualno smanjenje visine stropova. Ova duljina se ne preporučuje kada je visina stropova ispod 2,5 m.
  2. Zavjese na podu (1 cm od horizontalne površine). Strogi klasik, koji je karakteriziran atraktivnošću i relevantno je u svakom trenutku. Takvo rješenje vizualno povećava visinu stropova, ali može stvoriti dodatne poteškoće pri šivanju zavjesa (ako strop nije savršeno glatka).
  3. Paneli čiji niži dio leži na podu. U tu svrhu, klasična duljina se dodaje s 10 do 20 cm. Idealno u opciji ukrasa za spavaću sobu ili dnevni boravak. S odgovarajućim izborom tkanine stvara se atmosfera coziness ili kraljevskog luksuza. Veličanstveni nabori materije skloni akumulaciji prašine, prljavštine i životinjske vune. Dizajn stvara određene poteškoće tijekom čišćenja.
  4. Zavjese do prozora. Dopuštena je alineja do nekoliko centimetara gore ili dolje iz središnje crte horizontalne površine. Takvi se proizvodi obično koriste u kuhinji ili u kupaonici. Izrazili su praktična nekretnina, ali inferiorna na duge modele u planu dekoracije.

Vijeće

Odabir jedne ili druge vrste zavjesa duljine, važno je uzeti u obzir potrebu za korištenjem dodatne opreme. Dok zavjese ležale na podu treba minimalnu dodatnu dekorativnu podršku, kratke zavjese bez akcenata i pomoćnih dijelova često se šalju šalite, a ne estetski.

Koja bi duljina trebala biti zavjese: ispravan izračun

Kratke zavjese: Prednosti i značajke uporabe

Koketične kratke zavjese koje se najčešće mogu susresti u kuhinji, imaju brojne prednosti koje im omogućuju da ih koriste kao dekor kućanskih prostora:

  1. Stvoriti obrte zahtijevaju minimalno materiju.
  2. Paneli maksimiziraju radne površine, ne zauzimaju puno prostora.
  3. Kratke zavjese su lakše ukloniti za čišćenje.
  4. Slične zavjese su manje prljave tijekom kuhanja i čišćenja.
  5. Kuhinje su male sobe, tako da je posebno cijenjena dovoljna količina sunčeve svjetlosti. Lagane i često prozirne zavjese pružaju punopravnu prirodnu rasvjetu, teče sa svježim zrakom.

Članak o temi: Kako organizirati strop u kuhinji s vlastitim rukama?

Kratke zavjese mogu se koristiti u spavaćoj sobi i dnevnom boravku, ali moraju biti opremljeni odgovarajućim dekorativnim elementima koji će stvoriti željenu atmosferu i neće izgledati dosadno u pozadini ostatka situacije.

Važno je razmotriti da je prosječna duljina zavjesa u stanju "smanjiti" visinu prostorije na pola, tako da kratke zavjese ne bi trebale biti napravljene od guste, tamne, kontrastne s glavnim dizajnom prostorije materijala.

Koja bi duljina trebala biti zavjese: ispravan izračun

Vrste i značajke dugih zavjesa

Duge zavjese smatraju se klasičnim dekorom koji nikada ne gubi svoju popularnost. Izduženi paneli uvijek izgledaju izvrsno i elegantno, vizualno povećavaju visinu stropa i s ispravnim odabirom ukrasa i tvari također širi prostor.

  • Zavjese na podu omogućuju vam da prikrivate nedostatke u dizajnu postolja ispod prozora, nejasne neravne šavove na zidovima i drugim kozmetičkim defektima. Ako je pod u sobi glatka i nema vidljive kapljice u visinu, tada će se takvo dizajnersko rješenje uspješno uklopiti u većinu interijera. Čak i profesionalni dekoritor ili krojač neće biti u stanju savršeno izračunati duljinu zavjese na podu kada su nepravilnosti na horizontalnoj površini. Nesukladnosti će se pojuriti u oči, prenositi cijelu sliku. U slučaju otkrivanja odstupanja, porter je već dopušten da skratite panele, ako visina stropa dopušta ili koristi dekorativne pruge, ako ne u suprotnosti s stilskom orijentacijom prostorije.
  • Zavjese o spolu daju izgled posebne mekoće ansambla, a interijer je milost. Dizajnersko rješenje jednako je prikladno u elegantnom dnevnom boravku i udobnom spavaćoj sobi. Važno je zapamtiti da će takav dekor zahtijevati značajnu potrošnju tkanine. S druge strane, dodatni elementi i složeni pribor u ovom slučaju neće biti potrebni. Dati način harmonije i cjelovitosti dovoljno skromnih pickupa od iste stvari kao i same zavjese. Vrijedno je razmišljati o nekoliko puta prije korištenja takve ukrase u kući u kojoj se nalaze životinje. Još jedan nedostatak vrlo dugog portira je potreba za čestim kemijskom čišćenjem i temeljitom redovitom pranjem tkanine. Nakon svakog čišćenja, tkanina će morati lijepo ležati, obnavljanje slike zraka.
  • Zavjese su posebno popularne, čija duljina ne dostiže nekoliko centimetara na pod. Oni su prilično ekonomični, kada se koriste, nepravilnosti horizontalne površine nisu toliko vidljive, veličine tkanine omogućuju vam da obavite suho i mokro čišćenje, slobodno viseći tkaninu toliko ne akumulira prašinu. Istina, izračunati duljinu, konstruirati i olakšati napraviti takve zavjese. Mjerenja se moraju provoditi na nekoliko mjesta, ne smijete zaboraviti na šavove: potrebne skraćene panele izgledaju prilično gole i neuredno.

Članak o temi: Četke za električne motore perilice rublja

Prije zaustavljanja izbora na funkcionalno prikladnu opciju, morate usporediti duljinu zavjese s teksturom i bojom upotrijebljenog materijala. Svjetlija tkanina, kraći mogu biti zavjese.

Koja bi duljina trebala biti zavjese: ispravan izračun

Osnovna mjerenja prije šivanja zavjesa

Kako izračunati duljinu tkanine?

Da biste izračunali duljinu portera i saznali količinu potrebnog materijala, potrebno je dosljedno proizvesti niz radnji.

  1. Mjeri se udaljenost od poda do vijenca.
  2. Ovisno o vrsti pričvršćivača (lubrinanti, petlji, prstenovi), potrebno je dodati ili oduzeti od 2 do 10 cm tkanine.
  3. Ovisno o gustoći materije, dodaje se s 2 do 4 cm na naknade u gornjem i donjem dijelu mreže.
  4. Ako su zavjese na podu, uzmite 1 cm, ako na udaljenosti od poda, uzimamo 5-6 cm, ako na podu - dodajte 10-20 cm.

U slučaju dizajna kratkih zavjesa, izvode se iste manipulacije, ali već na orijentaciji na prozorskoj dasci.

Ne oslanjajte se na laskav strop, otvor prozora i podovi - mjerenja se provode najmanje pet bodova. Steći tkaninu je potrebno s blagim marginom. To će izbjeći pogreške i ako je potrebno, bit će moguće promijeniti stil. Kada koristite oblogu, vrijedi razmotriti da je malo povlačenje glavne tkanine, lagano ga podiže iznad navedenih pokazatelja.

Koja bi duljina trebala biti zavjese: ispravan izračun

Izlaz

Na dugim zavjesama često se koristi originalni cilj. Ako je ova stavka prisutna, trebala bi biti vidljiva. Zavjese koje se odnose na pod treba dati uredni i očigledan dekorativni oblik, inače će biti slični neugodnoj pogrešci pri izračunavanju materijala. Slični tip dizajna treba biti prezentiran s prekrasnom, dobro zarobljenom krpom.

Prije izračunavanja duljine platna potrebno je uzeti u obzir uporabu pomoćnih elemenata. Ako su zavjese fiksirane s pickups, također će utjecati na konačne pokazatelje.

Članak o temi: Gimlocoes pod slikarstvom: lijepljenje i slikanje vlastitim rukama

Čitaj više