Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Anonim

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe
Ako napravite ormar vlastitim rukama, onda se može s pravom smatraju najneučinkovitijim komadom namještaja. Lako se stavlja čak i na ograničeno područje i istodobno je moguće saviti u njemu gotovo sve stvari. Takva garderoba je pravi znak za male apartmane, male župnjeve. Ali u prostranim domovima bit će mjesto gdje može postati pravi ukras sobe. U riječi, ormar - univerzalni namještaj, bez kojih je u naše vrijeme već teško učiniti.

Gledajući gotove ormare, čini se da ih je teško učiniti dovoljno. Zapravo, to je ništa komplicirano u tome, samo trebate ispravno izračunati sve njegove parametre.

Izrada garderobe vlastitim rukama

Osnovni ormari izrađeni su od lodnih listova. Ako odlučite sami napraviti garderobu, za rezanje plahte na pripremljenim predlošcima, bolje je kontaktirati radionicu u kojoj postoje posebni strojevi za obradu drveta. Kod kuće, neće raditi visokokvalitetne rezove na bilo koji način ne samo zbog nedostatka iskustva, već i zbog nedostatka potrebnih alata. Također u radionicama možete napraviti smanjenje složenih oblika, police sa zaobljenim kutovima, izrezati uzorke, itd., Napraviti rubove krajeva, aditiva za petlje.

I ovdje proizlazi prilično logično pitanje: što onda ide u koncept "garderobe s vlastitim rukama", jer gotovo svi njegovi dijelovi trebaju naručiti u radionici? Činjenica je da s rijetkim iznimkama, gotovo sve tvrtke koje prodaju ormare nemaju vlastite radionice, ali naručuju proizvodnju pojedinih dijelova "sa strane". Njihove obveze uključuju dizajn namještaja o željama kupca, kompilaciju shema proizvoda za rezanje i rublja, kupnju potrebne količine materijala, isporuke i montaže. Za to, uzimaju uplatu, što može premašiti troškove kabineta 1.5-2 puta, a još više. Trošak piljenja lista i njihove obrade je blagi dio vrijednosti vlade u cjelini. Dakle, crtanje, izračunavanje i skupljanje kabineta ćete uštedjeti mnogo sredstava.

To je profitabilnije napraviti ormar i na vrijeme. Naređivanjem na tvrtku, morat ćete čekati oko dva mjeseca da vidite, to nije uvijek prikladno. Sami da ga prikupim zaista za dva tjedna, uključujući dizajn i izračune. Razmotrite detaljnije slijed izrade garderobe.

Dizajn šalice

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Prvi korak u proizvodnji garderobe - njegov dizajn. Da biste to učinili, moguće je shematski nacrtati kabinet s primjenom svih veličina, oznaka unutarnjih odjeljaka, ormara i kutija. Ovaj pristup "na stari način" je prilično dug i nezgodan, osobito u prisutnosti visokih tehnologija. Sada gotovo sve tvrtke za dizajn namještaja koriste posebne računalne programe koji omogućuju ne samo procjenu budućeg rezultata, već i za u potpunosti izračunati specifikaciju proizvoda.

Jedan od tih programa je "osnova-forecker". Ovo je prilično snažan dizajn alat koji se upisuje niz pomoćnih programa. Baza je dizajnirana za stvaranje jednostavnih i prilično složenih elemenata namještaja. Ako je zanimljivo, možete otići na stranicu proizvođača i upoznati se s njim detaljnije. Za dizajn kabineta nije potrebno proći cijeli "tijek mladog borca". Prilično jednostavno i pristupačno sučelje omogućuje korištenje programa čak i za korištenje programa čak i za korištenje programa. Da biste instalirali osnovu, potreban je emulator, budući da koristi zaštitu od hardvera, ali za "samopouzdane korisnike računala" je dugo prestao biti problem.

Ako nikada niste uživali u osnovi, možete vidjeti dizajnerske videozapise u dizajnu. U našem slučaju, ovo je isječak "osnova-ormarić 7.0 dizajn video kabineta". Njegovo gledano će se jasno uvoditi sa svim fazama dizajna, kao i sposobnosti programa. Potrebno je malo vremena (oko 30 minuta), ali čak i pridošlica će moći shvatiti bez ikakvih problema što.

Dizajn garderobe u programu "Base-Forecker" traje oko 1 sat, s obzirom na izračun specifikacije potrebnih materijala. Ručno bi trebalo mnogo više vremena i ne bi isključila moguće pogreške u izračunu.

Proces stvaranja virtualnog ormarića uključuje sljedeće korake:

  • Odaberite veličinu odjeljka kabineta;
  • Dena dimenzije, baza i kabinet;
  • Odabir materijala i veličina stražnjeg zida i njegova krutost. Stražnji zid je izrađen od vlaknastih ploča, a rebra rigidnosti - od LSSP;
  • slom unutarnjeg prostora kućišta na horizontalnim i vertikalnim dijelovima;
  • Popunjavanje odjeljci primljenih od kutija (ako je potrebno);
  • Unesite glavne parametre vrata;
  • Dodavanje odjeljcine i otvorenih strana (ako je potrebno);
  • Oznaka krajeva koje je potrebno podići;
  • odabir i postavljanje priključaka;
  • Ispis crteža pojedinih komponenti kabineta i specifikacije.

Ako želite, možete ispisati i volumetrijsku sliku gotovog ormara, uz koje će ga lako prikupiti.

Izrada pojedinosti o kabinetu u radionici

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Sljedeći korak je izraditi pojedinosti u radionici. Tako da u radionici nisu morali objasniti "na prstima", ono što trebate je dovoljan za ispis specifikacije svih elemenata i njihovih crteža i dati majstorima. Osim toga, temelj također može napraviti karticu rezanja, za koju u radionici zahtijevaju posebnu naknadu.

Članak o temi: Psihologija i vrijednost boje u unutrašnjosti: Plava, ljubičasta

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Da biste to učinili, samo trebate koristiti modul za rezanje baze postavljanjem veličine izvornih pločastih ploča. Ova kartica je uzorak u kojem će strukturni elementi biti izrezani od lista određene veličine, uzimajući u obzir uvlake, debljinu rezanja i drugih suptilnosti. Istina, neke nijanse još uvijek moraju koordinirati s namještačima, tako da je kartica za rezanje je bolje vjerovati im - oni su bolji s tim pitanjima, a kada se smatraju da uzimaju u obzir njihov alat.

Kao primjer, razmatramo proizvodnju visine ormara od 2,5 m, širine od 1,2 m, dubine od 0,4 m. Prema izračunima, ispostavlja se da se dvije ploče od 4,08 m2 i list optičkih vlakana Područje 4 su potrebne za njegovu proizvodnju. 67 m2.

Što bi trebalo obratiti pozornost na proizvodnju garderobe?

Prilikom odabira boje, ne biste se trebali usredotočiti na ime poput "Milana oraha" itd. Svaki proizvođač ima svoje razumijevanje kako izgleda ova matica, a nema jedinstvenih standarda. Tako je najbolje ići i samostalno odabrati boju materijala, fokusirajući se u njegovom umu, a ne po imenu.

Nakon što su svi elementi ormarine u radionici namještaja izrezani, možete pokupiti obrezivanje listova iz koje su izrezali, jer je list kupio cjelinu, a zatim vaše podrezivanje. Ako ih ne trebate, proizvođači namještaja ostavit će ih malim popustom. Ovo rješenje izgleda privlačnije za mnoge. Čini se da se riješi smeća, također spašena novac. Ali to nije tako. U procesu montaže, neki elementi mogu biti oštećeni, a možete napraviti zamjenu od obrezivanja. Ako možete naručiti zasebnu stavku u radionici ne iz vašeg materijala, možete preopteretiti do 25% troškova.

Još jednu nijansu. Nije potrebno platiti za proizvodnju svakog pojedinog dijela, ali rezanje lista. Na prvi pogled izgleda da je to isto, zapravo nije tako. Stoga, pri izračunavanju broja izvornog materijala, potrebno je jasno definirati broj listova i dati im rez. Posebno će vam ukinuti programe pomoći u određivanju problema potrošnje materijala brzo i nepogrešivo. Izračuni ručno često daju netočne rezultate, pogotovo ako postoje mnogi dijelovi.

Odvojeni trošak troškova je proizvodnja kovrčavih elemenata, na primjer, bočne police s zaobljenim kutom ili postolja. Trošak takvih rezova je veći od pile jednostavnog pravokutnog oblika, koji se mora uzeti u obzir i unaprijed koordinirati, tako da kasnije ne postoji nesporazum prilikom plaćanja.

Sažetimo. Rashodi za proizvodnju dijelova u radionici sastoje se od:

  • Izrada kartice za rezanje (ipak je bolje vjerovati majstorima);
  • pile listove LDSP-a i LDVP-a;
  • stvaranje postolja;
  • Proizvodnja zaobljenih elemenata.

Primjena ruba na pojedinosti kabineta

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Nakon što se svi detalji režu, možete nastaviti adhezijom. To se obično radi na radionici namještaja, gdje se proizvode stavke, jer je potrebna posebna oprema za to. Za nagib se koriste rubovi od PVC različitih debljina ovisno o položaju rebara. Skrivena rebra (niža ili straga) oblikuju tanjim rubovima, čiji debljina je 0,4 mm. Za vidljive rubove koriste se deblji rubovi od PVC 2 mm. U rebrima susjednih dijelova koji su međusobno povezani za potreste nisu potrebne.

Da bi bilo jasnije, dajmo nekoliko primjera:

  • Rubovi unutarnje police su izvučeni samo s prednje strane pomoću ruba 2 mm. Ostatak rebara prilagođen je unutarnjim zidovima ormarića;
  • Rebra poklopca ormara su vanjske sa svih strana i stoga trebaju biti izvučeni s četiri strane, dok stražnja nevidljiva strana ima rub debljine od 0,4 mm, a ostatak je debljina 2 mm;
  • Rubovi kutije ladice sa svih četiri strane imaju rub debljine 2 mm.

Ove suptilnosti na prvi pogled izgledaju zbunjujuće, ali koristeći osnovu, ne možete se brinuti i ne mislite mnogo, jer program odabire i stavlja rubove željene debljine i na pravim mjestima.

Kao i proizvodnja, oblik detalja složenog geometrijskog oblika se plaća odvojeno po višoj cijeni.

Dakle, trošak dolaznog, uključujući materijale, sastoji se od sljedećih stavki:

  • rubovi PVC rubova s ​​debljinom od 0,4 mm;
  • rubovi PVC rubova s ​​debljinom od 2 mm;
  • Shag zaobljenih dijelova.

Prema vremenu proizvodnje dijelova kabineta, a njihov dolazni u prosjeku traje do 5 radnih dana, ali za dodatnu naknadu "za hitnost", sve te operacije mogu biti dovršene u jednom danu. Neke radionice u troškovima rada također uključuju isporuku proizvoda u kuću.

Pribor za garderobu

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Dodaci kabineta su odabrani ovisno o broju kutija i grana. U našem primjeru, kabinet ima 3 ladice i glavni odjeljak. Za ladice, vodič i ručke su potrebni. Glavna grana ima jednu nijansu. Budući da je zbog ograničenog prostora, dubina kabineta je mala (samo 38 cm), vješalica ispod ramena bit će ne-standard - kraj. Takav će vješalica pružiti priliku podići odjeću paralelno s stražnjim zidom i spasiti trg. Duljina kraja vješalice je 30 cm.

Članak o temi: leptir za suhozidom - vrste pričvršćivača

Evrovints (potvrđuje) s čepovima koristit će se kao pričvršćen. Bolje su kupiti više u slučaju.

Dakle, iz priključaka trebate:

  • kraj vješalice;
  • vodiči za ladice;
  • ručke za ladice;
  • Eurovints;
  • Čepovi za euroobs.

Izgraditi ormar s vlastitim rukama

Kada je sve pripremljeno i kupljeno, možete pokrenuti skup kabineta. Ovdje želim reći nekoliko laskavih riječi u podnožju baze. Ovaj program ne samo da je dizajniran dizajn kabineta, preklapa ga u komponente i izračunava potrošnju materijala, ali i bilježi na crteži vijaka vijaka zajedno s njihovom veličinom i udaljenosti između njih. Dakle, kada montažu, ne morate misliti, na kojem mjestu je bolje povezati one ili druge stavke. U idealnom slučaju, sve rupe trebaju biti napravljene na obradi drveta CNC strojeva pod vodstvom modula "osnova-CNC", ali je prilično skupo, a stroj s kontrolom softvera ponekad nije lako. Rupe su vrlo realistične kako bi se ručno izrazile.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Da biste to učinili, trebat će vam olovka, kvadrat, Shilo, bušilica s posebnom vježbom pod eurobrintrima, odvijačem s šesterokutom, i, naravno, tiskanim crtežima ormarića s primijenjenim rupama pod pričvršćivačima.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Prvo, dno i zidovi ormarine su instalirani na mjestu gdje se planira staviti ormar da provjeri jesu li ukupne dimenzije ispravno odabrane.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Označavanje mjesta pričvršćivača se primjenjuje na donju površinu, rupe su izbušene pod pričvršćivačima, nakon čega se montira baza od dvije daske i središnje particije. Bočne stijenke su pričvršćene na dno potvrđivanja.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Rubovi bočnih zidova i baza moraju biti zaštićeni posebnim vodootpornim profilom, koji sprječava da voda uđe u površinu PVC-a, kao i prašinu ispod ormara. Sami rubovi koji se odmaraju na podu moraju biti izrađeni od PVC 2 mm debljine.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Dalje, gornje police su pričvršćene i kruti riffement je instaliran iz LSSP. Rebra krutosti pričvršćena je na stražnji zid ormarića za pričvršćivanje cijelog dizajna u ispravnom položaju. Sam zid se izvodi iz LDVP-a.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Prilikom instaliranja poklopca kabineta može se pojaviti složenost njegove montaže. Činjenica je da se visina kabineta obično uzima, a najbrže je vrlo teško zategnuti. U takvim slučajevima, najprije morate koristiti kliješta, a zatim kraj "ratchet". Bolje je biti najmanje 7 cm između poklopca ormara i stropa.

Ugradnja lateralnih police

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Potvrde se koriste za pričvršćivanje otvorenih bočnih police sa zaobljenim kutovima - 4 za svaku policu. Police su pričvršćene na površine bočne i stražnje stijenke 2 pričvršćivača za svaki. Glavne i donje police su nešto veće od preostalog da trebate uzeti u obzir prilikom instaliranja.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Slijed instalacije je kako slijedi: Prvo je pričvršćena gornja polica, a zatim su svi ostali na vrhu.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Najniža polica nalazi se na istoj razini s dnom ormarića, tako da se potvrde nisu prikladne za njegovo pričvršćivanje - oni jednostavno ne mogu biti pričvršćeni. U tom slučaju umjesto sezona se koristi.

Izgraditi ormar vrata

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Vrata garderobe je zasebni mehanizam, odabrati i sastavljanje koje je potrebno pristupiti s punom odgovornošću. To je vrata kabineta koja određuju njegov izgled, a njihovo zdravlje i jednostavnost korištenja čini njezin rad tako ugodnijim. Prvo morate odlučiti o profilu. To ovisi o njegovoj kvaliteti, koliko dugo će vrata služiti i hoće li ručati, tako da u ovom slučaju ne morate spremiti. Profil se prodaje u rastavljenom obliku i preklopite ga, morate jasno slijediti upute proizvođača, koji se mogu naći na web stranici tvrtke ili dobiti prilikom kupnje. Upute sadrže sve potrebne sustave montaže, kao i izračunate formule kako bi se odredila duljina vodilica i parametri vrata.

Profil vrata se sastoji od takvih elemenata:

  • Donji i gornji vodiči koji su vezani za dno i na poklopac ormarića. Oni su osebujne tračnice za koje će se vrata kretati pri otvaranju i zatvaranju;
  • Donji okvir weba vrata je osnovica na kojoj su pričvršćeni donji valjci;
  • Bočni okviri su dvije vrste: C-profil i n-profil. Ovi okviri se koriste kao ručka za pomicanje lista vrata, a također su temelj za pričvršćivanje gornjih valjaka;
  • Gornji okvir čini strukturu profila kruti;
  • Srednji okvir se koristi ako se platno vrata sastoje od nekoliko dijelova za njihovu povezanost između njih;
  • Gornji i donji valjci pružaju blago kretanje lista vrata duž vodilica. Donji valjci se izvode iz plastike, vrh je gumiran. Obično su dva valjka instalirana na jednoj vrata na vrhu i dnu;
  • Čep je mali umetak iz metala koji zaključava tkaninu u zatvorenom položaju. Čep je montiran na donji vodič;
  • Schlegel je traka hrpe koja je pričvršćena na kraj platna. Schlegel omekšava udar platna s oštrim zatvaranjem vrata, štiteći ga od oštećenja, a također čini dizajn hermetičkog;
  • Pečat se koristi za montiranje zrcala u platno. Brtvila od silikona.

Članak o temi: Cross Vez Kits: obrt za rublje, recenzije i recenzije, što je bolje, skupi i novi, proizvođači

Da biste sigurno odabrali profil, bolje je prvo prikupiti cijeli kabinet u potpunosti, a zatim izmjeriti parametre primljenog otvora.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Profili se obično odabiru s nekim rezervom, tako da ako je potrebno, možete odrezati. Standardne veličine su samo u bočnim okvirima - 2,7 m, preostali elementi su naručeni na temelju veličine veličina.

Možete koristiti razne materijale kao punjenje profila, ali najčešće se izbor zaustavlja na staklu ili ogledalu. Upotreba zrcalnog platna može dodatno vizualno povećati prostor prostorije, osim toga, može se ukrasiti raznim uzorcima, dekorativnim elementima itd.

Instaliranje ogledala

Ogledalo je odabrano na filmu debljine 4 mm. Obično prilikom naručivanja zrcala odmah ukazuje na potrebnu veličinu (bolje s malom marginom). Treba imati na umu da su ogledala prilično krhka i teška, pa kad se transportiraju, morate biti uredni, prenijeti ih zajedno i u jednoj stvari.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Da biste instalirali ogledalo u profil, koristi se silikonska brtva, koja se stavlja na njegov rub. Pečat se mora ravnomjerno primijeniti duž cijele duljine rubova bez nabora.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Zatim, ogledalo se umeće u okvir profila. Dakle, da je potrebno pravi položaj, možete koristiti gumeni čekić, kucati ih profilom dok zrcalo ne u potpunosti ulazi u profil i pečat se neće sakriti unutar dizajna. Važno je održavati okomito mjesto okvira u odnosu na ogledalo, inače ogledalo može biti iskrivljeno. Slijed instalacije zrcala je kako slijedi: ogledalo se nalazi na horizontalnoj površini, gornji i donji profili se stavljaju na njega, višak pečata je odsječen nožem. Zatim su pričvršćeni bočni okviri, okrećući zrcalo okomito i opere na rubu.

Ugradnja vrata kliznog ormarića

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Zatim, okvir profila, nakon što su obučeni na list vrata, vezani su samoizvlačenjima, koji bi trebali biti uključeni u profil. Pod vijcima za točenje su prethodno izbačeni rupama u dvije start: prvo ispod niti, zatim šira vježba samo u prednjoj traci kako bi se sakrila glava.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Pričvršćivači donjeg profila istodobno su pričvršćivači za donje valjke. Vijci za pričvršćivanje valjka se podešavaju tako da je, ako je potrebno, bilo moguće promijeniti visinu valjaka.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Rupe pod pričvršćivačima na krajevima bočnih okvira ne nužno ne čine uredne i glatke - oni će i dalje biti skriveni ispod Flelem - traka gomile koja ljepila s dvije strane. Kada koristite C-profil, čak ima i mjesta za schlegel, tako da je lako ga lijepiti.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Vodiči za list vrata pričvršćeni su samo-crtežom s ispiranjem. Rupe su prethodno izbušene pod vijkom za samostažur. Prvi je postavljen gornji vodič na istoj razini s okvirom bočnog profila. Usredotočujući se na njega, donji vodič je izložen korištenjem razine izgradnje. Vodiči bi trebali biti strogo jedan ispod drugog kako bi se izbjeglo nagib ili nagnuti prijenos vrata. Na rubovima donjeg vodiča umetnuti su posebni čepovi kako bi se vratila vrata u zatvorenom položaju.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Da biste ugradili mrežnu mrežu u gornji vodič, valjci se umeću, donji valjci se pritisne i web ulazi u profil, naslonjenu na donji vodič. Budite sigurni da trebate provjeriti vertikalnost weba, gustoću spojenja na glave na bočne stijenke u zatvorenom položaju.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Ako su vrata montirana na niskom kutu, njegov položaj se može podesiti pomoću vijaka za podešavanje valjaka. Donji valjci također podešavaju visinu vrata, podižući ili spuštaju ih. Ako se tijekom uporabe gornji valjci pojavljuju iz vodiča, trebaju se podići vrata. Nakon instalacije platna potrebno je podesiti čepove na donjem priručniku.

Proizvodnja unutarnjih ladica

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Okvir ormara je spreman, a sada je vrijeme da napravite proizvodnju unutarnjih ladica. Kutije, poput samog ormarića, izrađene su od praznine iz LSSP-a. Dakle, ne postoje pričvršćivači na njihovoj površini, koristit će se lažna fasada, iznutra spojenog na stvarna fasada. Za proizvodnju kutije trebat će vam fasada, lažna fasada, dno, bočne stijenke, stražnji zidovi, kao i vodiči i ručka. Dno fasade bit će pridonijelo, ograničeno sa svih strana zidovima i lažnom fasadom.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Prilikom sastavljanja kutije vrlo je važno kontrolirati položaj svojih pojedinačnih dijelova. Kutovi između susjednih zidova i zidova i dna bi trebali biti ravni. Da biste to postigli, možete koristiti unaprijed pripremljeni predložak koji kontrolira vrijednost kutova. U načelu možete bez njega, ali onda se kutovi moraju stalno mjeriti.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

Vodiči koji se sastoje od dva dijela pričvršćeni su na jedan dio po kutiji, a drugi na strani kućišta. Treba pratiti tako da se nalaze horizontalno i paralelno međusobno. Kutije se moraju miješati u kabinet tako da njihove ručke ne dodiruju list vrata iznutra. Širina kutija se bira manje od širine vrata, tako da ih je moguće gurnuti.

Kako napraviti ormar s vlastitim rukama? Upute za izradu garderobe

To je sve, napravili smo garderobu s vlastitim rukama.

Čitaj više