Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Anonim

Kupite bojler nije sve. Još treba instalirati, a zatim se povezati. Štoviše, spojite se na vodoopskrbu i struji. Kako instalirati bojler ovisi o njegovom vrsti: protoku ili akumulativnoj. Ovisno o veličini i obliku, odabrano je mjesto ugradnje. Zahtjevi za liniju za napajanje ovise o napajanju, a od unutarnjeg uređaja bojlera - dijagrama spajanja na dovod vode.

Vrste električnih grijača vode

Postoje dvije velike skupine: protok i akumulativno. Grijači tekućih voda zagrijavaju se vodom, koja prolazi kroz njih. U tom smislu, postoje relativno male veličine, ali vrlo visoke snage - do 24 kW, ali to je maksimum. Za pranje posuđa i uzimanja duše, ima dovoljno snage u 4-6 kW, za usvajanje kupaonice - 10-12 kW. Dakle, da biste spojili takvu opremu, od RCD-a je potreban namjenski linijski liniju.

Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Grijači vode različitih vrsta

Kumulativni grijači vode nazivaju se "kotlovi", imaju spremnik i mali, u usporedbi s protokom, snagom - od 0,8 kW do 4 kW. Međutim, za njih je poželjna zasebna linija za napajanje. Veličina kotlova ovisi o volumenu vode, koja se nalazi u spremniku. Oblik je cilindričan, a cilindar može biti okomito (jeftinija opcija) i horizontalno (cijena više).

Mjesto za instaliranje bojlera se bira uglavnom ovisno o postojećim uvjetima priključka. Najčešće je to ili kupaonica ili kuhinja: voda je spojena u obje sobe. Na drugom mjestu, mjesto je odabrano od estetskih razmatranja: tako da oprema nije jako "žuriti" u oči. S ove točke gledišta obično se odabire zahod ili kupaonica. Ako postoji mjesto, ovaj izbor je optimalan.

Kako instalirati kotla (grijač za pohranu)

Počnimo montažom na zid, jer je tamo obično fiksiran. Prazni kotlovi imaju čvrstu težinu, pa čak i voda sadrži do 150 litara. Stoga su strogi zahtjevi prikazani učvršćivaču: moraju izdržati dvostruku težinu jednaku dvostrukom spremniku. To jest, ako imate kotla za 80 litara, zatvarač mora izdržati 160 kg. U tom smislu, montira se samo na temelju dobrog utjecaja sposobnosti usidrenja s kukama.

Članak o toj temi: Registracija kupaonice: Razvijamo dizajn sebe

Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Drži kotla na zidu

Na stražnjem zidu grijača vode nalazi se montažna ploča (ponekad dvije od njih - na vrhu i dnu). Ima proreze u kojima kuke rade. Tako je kotler visio na zidu. Postoje dva različita načina za napomenu gdje voziti zatvarače:

  • Ako postoje pomagači i prostor vam omogućuje da se relativno krećete, možete se nasloniti na kotla na pravom mjestu na zid, nakon čega postoji slom.
  • Izmjerite udaljenost na kojoj je daska od vrha vodenog grijača, izmjerite udaljenost između centara montažnih rupa. Odgoditi sve te parametre na zidu, pronalaženje potrebnih točaka.

Jedna nijanca: Ako ćete objesiti bojler ispod stropa, potrebno je da ne postoji manje od 5 cm od vrha do stropa na strop. Potrebno je da ga je moguće podići, saditi na kuke. U suprotnom, kotler neće raditi.

Kako spojiti kotao do vodene cijevi

Nastavit ćemo od činjenice da je točka hladne vode već tamo, kao i kombinacija ožičenja tople vode. Malo o tome kako povezati izlazi kotla s vrućim i hladnim vodama. To je prikladnije za korištenje fleksibilnih crijeva, ali ne i one koje su samo gumeni pojas u pleti, ali fleksibilni od valovitog nehrđajućeg čelika. Oni također imaju različite duljine, imaju na krajevima rt matice s brtvila, ali njihov servisni vijek i pouzdanost nekoliko je puta veći. Ako kotler visi preko kupaonice i sve veze postoje na istom mjestu, čak iu slučaju naleta crijeva, nemojte ništa prijetiti: voda će biti u kupaonici. Ako ne, možete poplaviti svoje susjede.

Druga mogućnost je korištenje plastičnih (polipropilenskih ili metalnih plastičnih) cijevi. Ova se opcija koristi ako je vruća voda postavljena u isto vrijeme distribucijske točke. U suprotnom, to je prikladnije za korištenje fleksibilnih priključaka. Tek kada koristite cijevi, imajte na umu da postoje posebne cijevi na toploj vodi, na kojima se označavanje obično primjenjuje crvenom bojom, možda neće biti potpuno na cijevima za hladnu vodu, ili ima plavu / plavu boju.

Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Dijagram vezne grijača vode za opskrbu vodom

Sada izravno o shemi povezivanja kotla na dovod vode. Iako su moderni grijači vode često opremljeni automatskim, povremeno, kada se zagrijavaju, pojavljuje se ošći skok tlaka, što može dovesti do poremećaja nepropusnosti spremnika. Da biste izbjegli skokove, sigurnosni ventil je instaliran na mlaznicu za ulaz hladne vode. Kada se nadleti vrijednost praga, slavina se otvara i neki dio vode, poravnavajući tlak. Stoga, prilikom instaliranja dizalice, provjerite je li izlaz odvoda (mala utičnica) usmjerena prema dolje. Ako želite da vaš kotao radi dugo vremena, stavite ovaj ventil nužno.

Članak na temu: Naprava drvenih podova: dizajn plutajućih zaostataka u kući, od šperploča i izvučen vlastitim rukama

Pogodno je ako ima drugu funkciju - radi kao čelnički ventil, preklapajući odljev vode u odsustvu tlaka u sustavu.

Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Sigurnosni ventil za kotla

Ako pogledate fotografiju, nalazi se strelica na kućištu koje prikazuje smjer kretanja vode. Ako je takva strelica, uređaj radi i kao čelni ventil, ne dopušta se da se voda izlije. Ako nema strelica, također će morati instalirati čelnički ventil (iznad sigurnosti).

Koje funkcije radi sigurnosni ventil i kako je bolje instalirati ako nije tijekom kupaonice, pogledajte u video.

Još jedan obvezni detalj sheme je dizalice. Obično se stavljaju na granu od uspona vruće i hladne vode. Ove su dizalice potrebne. Ponekad su postavljeni pred sigurnosnom skupinom, ali oni više nisu obvezni, ali služe samo za prikladnije popravke.

Sigurnosna skupina je grubi filtar za čišćenje i reduktor tlaka. Ako ovi uređaji nisu na ulazu u kuću ili stan, vrlo je poželjno staviti ih: produžuju život bojlera.

Objašnjenje sheme priključka kotla, pogledajte videozapis, također rastavljanje tipičnih pogrešaka veza na dovod vode.

Povezivanje kotla do struje

Svi proizvođači bojlera preporučuju uključuju kotlove na električnu energiju na zasebnu liniju iz električnog krojača, na kojem je instaliran dvostruki automatski i Uzo, imajte na umu da stroj mora biti dvostruko - to jest, kao što je istovremeno i faza i nula. Također postoji nužno uzemljenje. Ove mjere osiguravaju sigurnost, tako da ih ne smijete zanemariti.

Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Kako instalirati bojler: električna shema

Umjesto paketa UZO + automatski, možete staviti Difavtmat. Također će kontrolirati struju propuštanja i kratki spoj, ali se izvodi u jednom slučaju. Na kotlu srednje snage ima dovoljno automata za 16 a, a struja struja propuštanja je 10 mA. Presjek bakrene žice (samostalno) je dovoljan 2,5 mm.

Kako instalirati bojler protoka

Kao što je već progovorilo, tekući bojler ima manje dimenzije, jer je mjesto za to lakše pronaći. Može se objesiti u blizini na zidu, a možete izrezati u ormarić. Njegove dimenzije su obično 15 x 20 cm * 7 cm ili tako. Općenito, mala. Težina - od čvrstoće 3-4 kg, tako da su zahtjevi minimalni za pričvršćivač. Obično ili postavljeno na dva kolica za male promjera pričvršćene su u zid ili ima montažnu ploču koja je pričvršćena na zid, a bojler je već obješen. Kako instalirati bojler toka shvatio je, sada o povezivanju.

Članak o toj temi: Djevojka grožđa na balkonu: Rastuća tehnologija (fotografija)

Povezivanje grijača protoka do vodovoda

S ove strane sve je jednostavno. Ali nedostatak je da u isto vrijeme isporučuje s vodom, može samo jednom bodom. Ovisno o mjestu ugradnje na izlazu tople vode, oni se mogu tuširati s fleksibilnom crijevom ili Hussakom - za pranje posuđa. Postoji prilika kroz tee staviti i "HUSSAK" i zalijevanje može (kako iznimno pravo na desnoj strani).

Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Kako spojiti tekući električni bojler

Imati priliku, ako je potrebno, uklonite bojler i ne preklapajte vodu u cijelom apartmanu ili kući, na ulazu i na izlazu su ventili. Odnose se na obveznu opremu. Spajanje od mlaznica sve dok svjetlucanje u vodoopskrbnoj liniji se također provodi na isti način kao i kada je kotler spojen: valovita crijeva od nehrđajućeg čelika ili plastične cijevi. Vruće vode do točke, ako je potrebno, provodi fleksibilno crijevo: na načelu nema temperature, tako da bi trebalo izdržati.

Ugradite bojler Učinite to sami + videozapis

Dijagram vezalnog grijača protočnog vode do vodovoda

Još jedna značajka tekućih grijača vode je da oni obično mogu zagrijavati samo određenu količinu vode. Uz povećanje protoka ili previše niske temperature na ulazu, oni se suočavaju s zadatkom. Budući da se najčešće ovaj bojler koristi kao privremeni - u zemlji ili kada je vruća voda isključena za prevenciju (za ljeto).

Jednostavno je riješiti problem s prekomjernom količinom vode (s povećanjem tlaka iznad normative) je jednostavno: ili staviti mjenjač na ulazni ili limitra za protok. Reducer - ozbiljniji uređaj i preporučuje se staviti na ulazu u apartman, a limiter protoka je mali cilindar s ventilom. Provjerava se na ulaznoj mlaznici hladne vode. Primjer kako instalirati bojler u protoku i gdje okrenuti graničnik protoka na video.

Povezivanje s električnom energijom

Uz električnu vezu, sve je i s kotlom: posvećena linija, RCD + automatski. Drugi samo nominacije i presjek žica. Denominacija s napajanjem do 5 kW - 25 A, do 7 kW - 32 A, od 7 do 9 kW - 40 A. dijela bakrene žice Zhida - 4-6 mm (monastented).

Čitaj više