Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Anonim

Od ispravnog ventara električnog bojlera akumulacijskog tipa (kotla), ne samo vijek trajanja opreme, već i sigurnost stanara ovisi. Tako su ozbiljne stvari. I ispravno nekažnjavanje je sigurnosni ventil za bojler na dovodu hladne vode.

Što je potrebno za

Instalacija sigurnosnog ventila sprječava povećanje instrumenta iznad normative. Što je tlak raste? Kao što znate, kada se grijana voda širi, povećava se u volumenu. Budući da je kotler zapečaćen, prekomjerne stvari koje treba ići - dizalice su zatvorene, ventil za punjenje je obično vrijedan hrane. Stoga zagrijavanje vode dovodi do povećanja tlaka. Može se dogoditi da će premašiti granicu snage uređaja. Tada tenk juri. Dakle, da se to ne dogodi, stavljaju sigurnosni ventil za bojler.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

To je ono što instalirani ventil za pražnjenje tlaka u grijaču vode izgleda

Možda neće biti potrebno staviti sigurnosni ventil, ali jednostavno ukloniti suprotno? Uz prilično visok i stabilni tlak u vodovodu, takav sustav će raditi neko vrijeme. Ali odluka je ukorijenjena netočna i zato: pritisak u vodoopskrbi je rijetko stabilan. Često postoje situacije u kojima se voda jedva trči od dizalice. Zatim vruću vodu iz tlaka kotla i premještaju u vodovodni sustav. U isto vrijeme, tagne se skida. Već neko vrijeme zagrijat će zrak, a zatim ispuhati.

Ali tupi kose tamani nisu najgore. Mnogo je još gore ako kasne, a u ovom trenutku pritisak u vodovodu će se oštro povećati. Voda isparava na vrućim grijačima isparava, postoji oštar povećanje tlaka - trzaj - što dovodi do zajamčenog rupture kotlova tikvica. U isto vrijeme, pristojna količina spaljivanja vode i pare, pod velikim tlakom pobjegla je u sobu. Što može prijetiti - razumljivo.

Kako radi

Sigurnosni ventil za bojler bi se ispravno nazvao sustav ventila, jer su u uređaju dva.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Sigurnosni ventil za kotla

Prisutni su u predmetu od mjedi ili nikla, koji ima izgled obrnutog slova "T" (vidi fotografiju). U donjem dijelu kućišta nalazi se čelnički ventil koji sprječava odljev vode iz bojlera kada je tlak smanjen u sustavu. U okomitoj grani, postoji još jedan ventil, koji, kada prelazi tlak, omogućuje vam da proizvode dio vode kroz priključak.

Mehanizam rada je sljedeći:

  • Dok je pritisak u kotlu manji od toga, koji je u vodovodu (prilikom punjenja ili otvorenog dizalice), ploča ploča ventila se pritisne protokom vode. Čim je tlak izravnavanje, opruga pritisne ploču na izbočine kućišta, preklapajući protok vode.
  • Uz uključeno grijanje, nastaje postupno povećanje temperature vode, a tlak raste s njom. Iako ne prelazi granicu, ništa se ne događa.
  • Kada se postigne razina praga, tlak stisne proljeće sigurnosnog ventila, izlaz na slagač. Neke od vode kotla kuhaju se kroz spoj. Kada tlak padne na normalno proljeće, prolaz je zaključan, voda prestaje ispirati.

Članak o temi: Slika otporna na toplinu: Odaberite zaštitni i estetski premaz za kamin i peć

Prema načelu rada jasno je da će se voda iz montaže stalno zakrpiti. To se događa kada se voda zagrijava, sa smanjenjem tlaka u vodovodu. Ako povremeno vidite vodu na spojenju, onda sve radi u redu. Ali tekućina za spajanje treba ukloniti. Za to, cijev prikladnog promjera stavlja se na mlaznicu, svakako ga popravite sa stezanjem. Normalni radni tlak kotao - od 6 bara do 10 bara. Bez mehaničkog pričvršćivanja, cijev će biti bačena na dva računa, tako da je stezaljka visokokvalitetna, dobro zategnite. Prikazuje cijev do najbližeg kanalizacijskog odvoda.

Druga točka: cijev na spoju potrebna je transparentna i poželjno ojačana (tzv. "Božićno drvce"). Zašto pojačane osobe - zbog pritiska i transparentne - da bi mogli kontrolirati rad uređaja.

Vrste i sorte

Ako govorimo o konvencionalnim sigurnosnim ventilima za bojler, izgledaju gotovo isto, samo se nijanse razlikuju. Ali to su ove male pojedinosti koje su odgovorne za praktičnost rada.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Sigurnosni ventil za kotao s mogućnošću resetiranja prisilnog tlaka

Na fotografiji iznad dva sigurnosna ventila s izbušenim polugama. Potrebni su za periodične performanse. Poluga zastave. On vuče iza proljeća, oslobađajući se za ispuštanje vode. Ova provjera treba provesti oko jednom mjesečno. Također možete isprazniti spremnik kotla - podići potvrdni okvir i pričekajte dok se sve ne krade.

Razlika u prikazanim modelima je da je model na fotografiji na lijevoj poluzi fiksiran s vijkom. To eliminira mogućnost slučajnog otkrivanja i potpunog resetiranja vode.

Još dvije razlike su upečatljive. To je strelica na tijelu, označava smjer kretanja vode, a natpis koji prikazuje uređaj se izračunava za koji tlak. To bi izgledalo beznačajan detalji. Ali ako to možete shvatiti s smjerom kretanja vode (možete vidjeti u kojem smjeru je pločasti ventil je raspoređen), zatim s količinom je kompliciranija. Kako razlikovati, na primjer, na 6 bara) ili na 10 bara? Samo provjere. Kako će se razlikovati njihovi prodavači? Ni na koji način. Po kutijama. A ako ne stavite u toj kutiji? Općenito, bez označavanja na slučaju, bolje je ne uzeti. To su obično najjeftiniji od kineskih uzoraka, ali razlika u cijeni nije tako velika da bi stajala rizici.

Također obratite pozornost na oblik resetiranja vode. Model s lijeve strane je dug, nelinearni oblik. Vrlo je lako nositi crijevo i duljine dovoljno za ugradnju stezaljke. Oblik spojenja na modelu desno je različit - s širenjem do kraja, ali još važnije, spoj je kratak. Još je moguće povući crijevo na njega, ali je u pitanju stezaljka. Osim isječke ...

Članak o temi: cvatnje i obični kaktusi u unutrašnjosti i skrbi za njih (36 fotografija)

U sljedećim sigurnosnim ventilima bez zastave pražnjenja tlaka. Ono što je ostalo, u gornjem dijelu ima navojni poklopac. Ovo se poslužuje model. Ako je potrebno, možete odvrnuti poklopac, ukloniti blokada, skalu i druge kontaminante.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Sigurnosni ventili - servisirani i ne

Model s desne strane je najgore od opcija. Nema oznake, prisilno resetiranje ili održavanje. To su obično najjeftiniji, ali to je jedino dostojanstvo.

Svi gore navedeni modeli prikladni su za grijače vode do 50-60 litara. Veći kotlovi idu drugim modelima, od kojih su mnogi ugrađeni dodatni uređaji. To je obično ventil za kuglica i / ili mjerač tlaka - za kontrolu tlaka.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Za kotlove do 200 litara

Montaža za resetiranje vode ovdje s nizom osoblja, tako da neće biti problema s pouzdanošću privitka. Takvi uređaji već imaju prilično visoku cijenu, ali i kvaliteta i pouzdanost su mnogo viši.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

S manometrom i originalnim

Nije svatko izgled poput ovih uređaja. Za one koji su estetike vezane velike važnosti za vrlo atraktivne uređaje. Njihova cijena je istinita, usporediva s prisustvom bojlera, ali lijepa.

Je li moguće staviti druge ventile

Ponekad umjesto posebnog sigurnosnog ventila za kotao stavite subverzivan, koji je namijenjen za hitno ispuštanje vode na grijanju. Iako su im slični, ali glavni način rada razlikuje se u korijenu. Subverzivni bi trebao raditi samo u izvanrednim situacijama. Namijenjen je resetiranju odbojka velikog volumena tekućine. Za trajno mućenje malih dijelova vode, ne uklapa se. Prema tome, neće ispravno raditi.

Drugi slučaj je instalirati samo čelnički ventil. To neće dati odvod vode kada se tlak smanjuje u dovodu vode, ali neće uštedjeti od kotla kako bi se povećao tlak. Dakle, ova opcija također nije operativna.

Kako odabrati i instalirati

Odaberite sigurnosni ventil za grijač tlačnog vode na kojem se izračuna jedinica. Ova brojka je u putovnici. Također po izboru utječe na volumen spremnika. Otpustite uređaje s ograničenjem odgovora na 6, 7, 8, 10 bar. Uglavnom se izračunavaju svi agregati. Tako je sve ovdje jednostavno.

Instalacija je jednostavna: lanena bolna ili fi-traka je namotana na niti, nakon čega je ventil pričvršćen i mlaznica. Prije nego što se zaustavi s vašim rukama, onda još jedan ili dva okreće ključevima. Mnogo je važnije odabrati pravo mjesto za instalaciju. Prilikom instaliranja bojlera, ovaj ventil je instaliran izravno na cijev ulaza hladne vode.

Članak o temi: curenje tima. Kako eliminirati?

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Primjer ugradnje

Sljedeći svibanj i dalje stoji čelni ventil, koji se također naziva i isključivanje. Ali to je već reosiguranje - isti uređaj je dostupan u sigurnosti, a čak i često nakon vodomjera na ulazu. Shema instalacije prikazana je u nastavku. Ovo je jedna od normalnih opcija.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Uključni krug sigurnosnog ventila za kotao

Dijagram ima kuglicu. Potrebno je isprazniti spremnik prije očuvanja zimi (u Dachas) ili prije demontaže za prevenciju i popravak. Ali češće ga stavite na tee, koji je pričvršćen izravno na ulaznu mlaznicu vodenog grijača. Sigurnosni ventil je pričvršćen na tee, a kuglična dizalica se stavlja u bočno uklanjanje.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Instaliranje sigurnosnog ventila nakon tee

Zapravo, to su sve normalne opcije.

Kvarove, razlozi, eliminacija

U načelu, samo dva kvarovi imaju sigurnosni ventil za bojler: voda ili često teče ili ne teku uopće.

Prije svega, mora se reći da je voda cvjeta tijekom grijanja norma. Tako bi sustav trebao raditi. Voda i kada je kotao nepovezan, ako će tlak u vodovodnim cijevima biti veći od granice odgovora ventila. Na primjer, ventil za 6 bara i u vodovod 7 bara. Dok tlak ne padne, voda će biti zalijevana. Ako se ta situacija često ponavlja, potrebna je ugradnja mjenjača, a to je najbolje na vodi do apartmana ili u kuću, ali postoje kompaktni modeli mjenjača koji se mogu instalirati na ulazu do kotla.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

BOYLER LEAPPING s sigurnosnim ventilom i mjenjačem

Kako provjeriti stanje ventila? Ako postoji poluga za poništavanje nužde da to učini jednostavno. PI s kotla treba nekoliko puta podići polugu, povlačenjem nadprema. Nakon toga, kapi se zaustavljaju i ne nastavlja dok ne počne grijanje.

Ako se voda nastavlja odvoditi, možda je začepljena proljeće. Ako se model poslužuje, uređaj je rastavljen, čisti se, nakon čega se nalazi na mjestu. Ako model nije sklopiv - potrebno je samo kupiti novi ventil i isporučiti.

Ventil za bojler: što je potrebno i zašto

Tako da mjenjač izgleda - da stabilizira pritisak na kotao

Stalno kaplje voda je neugodna i "otkucaja" na novčaniku, ali ne i opasno. Mnogo je gore ako se nikada niste pojavili voda u mlaznici. Razlog - začepljen ventil ili izlazni spoj je začepljen. Provjerite obje opcije. Nije pomogla - promijeni ventil.

Čitaj više