Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Anonim

Zahtjevi za vikendicu za opskrbu vodom nije niža nego u urbanim stanovima, a iznad: potrebno je osigurati ponudu ne samo u dizalicama i kućanskim aparatima, već i za zalijevanje. Stoga bi performanse pumpe trebale biti visoke, a zaduženje dobro ili dobro je dobro i stabilno. Potrebno je riješiti još jedan problem: električna energija se često isključuje na selu, stoga je poželjno imati zalihe vode ili sigurnosne kopije "rudarstva". Za vlasnike bunara, sve je jednostavno: možete dobiti kantu za hitne potrebe, ali jednostavno ga nećete izvući iz bunara. Morate izmisliti sheme backup.

Organizacija vodovoda u zemlji

Moguće je organizirati opskrbu vodom u zemlji samo pomoću crpke, ali se može isporučiti na dva načina: iz akumulativnog spremnika ili iz hidroakumulatora.

Kada koristite krug s kumulativnim spremnikom, imate opskrbu vode jednake volumenu spremnika, ali tlak u sustavu je nizak. Ona je stvorena od strane visine pada: spremnik je instaliran na visini - u potkrovlju vikendice ili krova nozsetrodija. Glavni uvjet - njegovo dno mora biti više od bilo koje točke tretmana vode. Tada će biti voda u dizalicama.

Druga metoda - s hidroakumulatorom je prikladniji jer se tlak stvara i automatski održava. Ako hidroakumulator dodaje crpku i automatizaciju (prekidač tlaka), cijeli sklop naziva se crpna stanica. Ovdje je zatvoren u hidroakumulator. Ovo je cilindrični spremnik, podijeljen u dva dijela elastične membrane. U jednom dijelu plin je pod niskim tlakom, voda se isporučuje na drugu pumpu. Kako stiže, voda sve više povećava plin, zbog čega je tlak (oko 2 atm) stvoren u sustavu.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Organizacija vodoopskrbe u zemlji dobro s hidroakumulatorom

Kada se otvara dizalica (kućanski aparati uključeni ili navodnjavaju), voda se isporučuje iz hidroakumulatora. Postupno smanjuje pritisak. Njegova vrijednost kontrolira posebni releji. Čim donji prag postigne, crpka je uključena, vraća određenu vrijednost. Najviši prag kontrolira drugi senzor, koji onemogućuje pumpu.

Takav sustav vodoopskrbe country može se implementirati i zimi i ljeti. Razlika u mjestu gdje instalirati opremu i koliko su cijevi duboko.

Koje cijevi odaberu za opskrbu vodom u zemlji

Još jedan i pol desetljeća i pitanja nisu nastali: nije bilo alternativa s čeličnim cijevima. Danas je metal već gotovo i ne koristi se za vikend vodoopskrbu: skupo, trebamo zavarivanje za instalaciju, a brže suvremene cijevi. Postoji mnogo praktičnijih alternativnih - plastičnih cijevi. Oni su za country vodeni plinovod - najbolje rješenje: definitivno ne hrđa, neki više mraza se ne boje. Ali plastika je drugačija, poput proizvoda iz nje.

Cijevi PND

Najčešće za opskrbu vodom u zemlji, PND cijevi su polietilen niskog tlaka. Oni su atraktivni za ono što se mogu okupiti bez dodatnih uređaja. Priključci za sastavljanje opskrbe vodom PND-a imaju niti i jednostavno uvijaju ruke.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

PND cijevi za vodovodne cijevi dostupne su u uvalama ili segmentima (ovisi o promjeru)

Što je tako dobre PND plastične cijevi da su gotovo raseljenih metala? Osim prikladne instalacije, još uvijek postoje brojne prednosti:

  • Prilikom ispunjavanja pravila rada, vijek trajanja je 50 godina. Iako ova brojka nije potvrđena, ali impresivna je.
  • Oni ne trunu, ne hrđu, police za kemijska okruženja.
  • Može se upravljati na temperaturama do -60 ° C.
  • Kada se voda zamrzne, oni se ne rasprsnuti - protežu se, a zatim nakon odmrzavanja, uzmite iste dimenzije.
  • Unutarnja površina je savršeno glatka. Za opskrbu vodom važno je iz dva razloga: manje gubitka tlaka tijekom prijevoza i na zidovima neće akumulirati sedimente, oni jednostavno rušenje.
  • Uz njihovu pomoć, napraviti vodovod u zemlji s vlastitim rukama vrlo jednostavnim, baš kao i promjene kasnije.
  • Možete koristiti PND cijevi za uređaj ljetne i zimske opskrbe vodom.
  • Praktični načini montaže: zavarivanje ili na kompresiju (navojem) spojnice.

Članak o temi: sušilice za pranje rublja u kupaonici

Postoje nedostaci, ali malo ih je:

  • Grijanje se slabo tolerira (osim umreženih polietilenskih cijevi) jer se koristi samo za transport hladnih medija;
  • U usporedbi s metalom, imaju nižu snagu - nemoguće je hodati na njima.

PND cijevi mogu biti zavarene posebnim uređajem i mogu se povezati pomoću kompresijskih priključaka. Za vikend vodovodne cijevi, komadići, tees, adapteri su spojeni pomoću navojnih spojeva. Iako se čini da je takva veza nepouzdana, može ga izdržati mnogo više od 2-4 atm, koje možete stvoriti maksimum. Rezultati ispitivanja spojeva na navojnim priključcima, vidi videozapis. U isto vrijeme, okrenite njihov dizajn i načelo instalacije.

Za opskrbu vodom, PND cijevi su prikladne, na kojima se primjenjuju plave linije. Oni su dizajnirani za hladnu vodu. Ako se linije žute boje ne koriste za opskrbu vodom - namijenjene su plinu. Njihov sastav ima posebne aditive koji čine vodu neprikladnom.

Postoji nekoliko gradacija za radni tlak:

  • L - pluća, izdržati do 2.5 atm;
  • SL - srednja pluća - do 4 atm;
  • C - prosjek - do 8 atm;
  • T - teška od 10 i više.

Za ugradnju vanjskog (vanjskog) sustava vodoopskrbe u zemlji koriste se cijevi klase C i SL, 32 mm, 40 mm i 50 mm promjera. Prilikom odabira, morate i dalje odlučiti o gustoći.

Postoje još tri polietilen marke: PE 63, 80, 100. Ovi brojevi znače gustoću. Što je stroži materijal, jači proizvod, ali i iznad cijene. Na primjer, jedan mengon metar od 32 mm cijevi od PE 80 troškova od $ 4 (i više ovisno o debljini zida). Isti promjer, ali iz PE 100 već od $ 7 za temporacijskog metra.

Ima li visoka gustoća potrebno kada je uređaj za opskrbu vodom na Chakhu? Možda da. Zbog najveće gustoće cijevnog zida čini suptilnijim, što smanjuje njihovu težinu. Ako voda u zemlji izlazi iz bunara ili dobro, težina može biti važan čimbenik - bit će manje problema s fiksiranjem cijevi spuštenih dolje.

PVC cijevi

Za opskrbu vodom u zemlji još uvijek postoje PVC cijevi - polivinil klorid. Oni koštaju jeftinije od PND-a, povezani s hladnim zavarivanjem - na ljepilo. Šav se dobiva pouzdan - to je potrebno pritiskati do 12-16 bankomata, život proglašava isti: 50 godina.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

PVC cijevi imaju nisku cijenu, ali ne mogu biti grebanje

Karakteristike su malo gore nego u polietilenu niskog tlaka:

  • Temperaturni način uporabe od -15 ° C do + 45 ° C.
  • Zamrzavanje ne voli - elastičnost se smanjuje, materijal postaje krhki.
  • Prosječnu osjetljivost na ultraljubičasto.

Preostali plusi plastičnih cijevi su svojstveni PVC-u u cijelosti:

  • Jednostavna instalacija, prilika za savijanje.
  • Glatkoća unutarnje površine.
  • Otpornost na oksidaciju (nežursko) i kemijska okruženja.
  • Malogorch.

Nedostaci dacha plastične opskrbe vodom iz PVC-a su sljedeći:

  • Gornja temperaturna granica + 45 ° C je ukratko moguće do + 65 ° C.
  • Teško je raspolagati, jer se tijekom raspadanja izdvaja hlapljive kloride, štetne za zdravlje i okoliš.
  • Kada se ogrebotine pojavljuju na površini cijevi, njezina je čvrstoća značajno smanjena. Stoga PVC cijevi za dovod otvorenih voda u zemlji koristiti nepoželjne. S podzemnim stilom potrebna je zaštitna ljuska ili polaganje u kanalizacijskom sustavu.

Budući da ogrebotine i pukotine smanjuju pouzdanost, navojni spojevi su nemoguće. Kada docning s metalnim cijevima ili ulazima opreme, to je veliki problem. A ako je ožičenje cijevi na mjestu jednostavna, oprema je glavni zadatak. Ovaj nedostatak ograničava uporabu ovog materijala za vanjske vodene cijevi, jer se PVC češće koristi za unutarnje ožičenje, gdje su rizici dobivanja ogrebotina minimalni. Više od više, oni se koriste za otpadnu kanalizaciju.

Članak na temu: Balkon hladnog stakla: prednosti i mane, ideje i opcije

Kako spojiti PVC cijevi Pogledajte u video. Veza je stvarno pouzdana. Ovaj zaključak se temelji na osobnom iskustvu: stan je prikupio češalj hladne vode. Stajao sam oko 10 godina bez ikakvih problema, dok nisam morao ponoviti sve ožičenje zbog ponovnog razvijanja.

Polipropilen (PPR)

Još jedan materijal koji se može koristiti prilikom polaganja vodoopskrbe u zemlji s vlastitim rukama - polipropilenskim cijevima. Oni također pripadaju ispuštanju plastike. Tu su hladno (s plavim prugama) i cijevi tople vode, kao i za grijanje (s crvenim prugama). Povezivanje pomoću lemljenja i spojke - Postoje posebni željezo za lemljenje, s kojima se plastika zagrijava na dva dijela, a zatim su povezani. Nakon nekoliko minuta, veza postaje monolitna. Lemljenje željeza nije ni nužno kupiti (košta oko 2-5 tisuća rubalja) - daje se zaposliti u istim trgovinama u kojima prodaju cijevi i priključci za polipropilenske vodene cijevi.

Nedostatak polipropilenskih cijevi je u osnovi jedan - skupi priključci. Na primjer, metar fenomena cijevi za opskrbu hladnom vodom 32 mm u promjeru (debljina stijenke 3 mm) košta oko 2 $, spojku za spajanje dva segmenta istog promjera od 1,2 dolara. Budući da se cijev PPR ne savija, onda je sve sastavljeno pomoću spojki, uglova, itd. Kao rezultat toga, vodoopskrba nije vrlo jeftina, ali pouzdana. Uostalom, ne samo proizvode za kućanstvo se skupljaju iz ovog materijala, već i industrijske rute.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Polipropilenske cijevi za vikend vodovodne cijevi - dobra, pouzdana opcija

O sustavima za navodnjavanje kapanja i kako ih samostalno mogu čitati u ovom članku.

Kako prikupiti vodovodne cijevi

Prikupljanje vodovoda u zemlji. Morate odlučiti o tome koji dijelovi stranice trebate raspored. Činjenica da voda treba poslužiti u kući je jasna. No, osim ožičenja vodovodnog plinovoda oko kuće, morate zagrijati cijevi na ključna mjesta mjesta, staviti slavine na njih. Ako je potrebno, spojite crijevo ako je potrebno i, prebacivanje s mjesta na mjesto ili ugradnju prskalice, zalijevanje obližnjih kreveta.

Kako provesti vodu u kuću, pročitajte ovdje i kako se na ljetnoj strani treba napraviti na ljetnoj strani s vlastitim rukama, razgovarajmo dalje. Najpogodnije za crtanje plana na skali. Ako već imate vrt, lako odredite gdje trebate isporučiti vodu. Vodootporne točke bolje je napraviti nekoliko: duga crijeva su nezgodno i teško povući, a imaju sposobnost da se nešto istovremeno poveže, s navodnjavanjem brže rukovati.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Kranina u sustavu trebala bi stajati na izlazu iz kuće i prije prvog grananja

Prilikom izrade sheme ne zaboravite na potrebu instalacije dizalica na autocesti: rez nakon uklanjanja je još uvijek u kući, a zatim, na parceli, prije prve grane. Instalacija dizalica i dalje na autocestu: tako će biti moguće u slučaju problema da isključi hitno područje.

Čak i ako opremite ljetni vodovod, morat ćete ispustiti vodu iz cijevi tako da ih ne prekine tijekom smrzavanja. Za to je potrebno u najnižoj točki odvodne dizalice. Tada će biti moguće zatvoriti dizalicu u kući i odvoditi svu vodu, osiguravajući vodovod od oštećenja zimi. To nije potrebno ako se cijevi izračunavaju iz polietilenskih cijevi (PND).

Nakon crtanja sheme, razmislite o snimci cijevi, izvlačite i razmotrite koje su potrebne spojnice - tees, uglovi, dizalice, spojnice, adapteri itd.

Članak o toj temi: Kako pobijediti pozadinu na zalog zidove i pripremiti površinu?

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Da biste ispravno izračunali materijal i napravili odgovarajuće ožičenje vodoopskrbe u zemlji vlastitim rukama, nacrtajte prvi plan u kojem možete brojati snimke i broj priključaka

Tada morate odlučiti o načinu uporabe. Postoje dvije opcije: ljetna i zimska voda. Razlikuju se u dubini na kojoj su cijevi pokopane. Ako imate DACHA na sve vas, onda u samom vikendici potrebno je položiti izolirano opskrbu vodom ili ga kopati ispod dubine odvodnje. Za ožičenje cijevi zalijevanja u zemlji racionalno koristite ljetnu verziju vodoopskrbe. Zima će vam trebati samo ako imate staklenik. Tada će opskrba vodom u stakleniku trebati biti opremljena ozbiljnim: kopaju dobar jarak i položite izolirane cijevi.

Ljetna voda u zemlji

Ovisno o tome što ćete koristiti, možete biti ostavljeni na vrhu, a možete staviti u plitke jarke. Instalacija dovoda za dovod vode docha traje dulje, ali je pouzdanije.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Površinsko ožičenje vodoopskrbe za zalijevanje u zemlji je učinjeno brzo, ali laganje na površini cijevi može se oštetiti

Odlučivanje da li trebate rovove ili ne, i kopajte ih ako odaberete podzemnu verziju, cijevi su rastežene i razgrađene na web-lokaciji. Dakle, ponovno se provjerava ispravnost izračuna. Zatim prikupite sustav. Završna faza - Ispitivanje - Uključite crpku i provjerite kvalitetu zglobova.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Prije početka instalacije vodovodnog plinovoda u zemlji površine cijevi, postavite na desna mjesta

Zimska vodoopskrba se razlikuje od cilja da web-lokacije koje će biti operirane u hladnoj sezoni moraju biti zajamčeno zaštićenim od zamrzavanja. Mogu se staviti u rov ispod dubine smrzavanja, i / ili izolirati, i / ili topli s grijaćim kabelima.

Ovdje možete pročitati o organizaciji autopolizacije.

Autonomna vodoopskrba u zemlji

Budući da se svjetlo često isključuje na selu, a svaka crpka može raditi samo ako postoji električna energija, bilo bi lijepo imati rezervnu vodoopskrbu u slučaju gašenja. Može biti instaliran spremnik u potkrovlju ili na zasebnoj stranici. Moguće je ispuštati vodu u nju s podmorničnom pumpom iz bunara, dobro, rijeke. A crpka će "povući" vodu već iz ovog spremnika.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Autonomni sustav vodoopskrbe iz spremnika. Približna shema s rezervom rezervne vode u spremniku

Opskrba vodom na kućici iz spremnika je prikladna jer je moguće prikupiti kišnice, ali vam je potreban dobar filter sustav: prvo grubo čišćenje, zatim nekoliko komada u redu. Idite sigurni da instalirate filtar i čelnički ventil na ulazu u usisni cjevovod iz crpne stanice. Filter - za osiguranje - oprema je zahtjevan za kvalitetu vode, a ventil, tako da kada je crpka isključena, voda se ne vraća.

Prisutnost spremnika u DACHA tap sustavu je dobra i za biljke: ljeti, ako je instaliran na ulici, voda će se zagrijati. Poznato je da biljke, zalijevale toplom vodom, rastu aktivnije i bolje volje.

Ako želite, možete organizirati kapanje zalijevanje - od cijevi za prikupljanje autoceste, na pravim mjestima umetnite tees na koje su spojene crijeva za navodnjavanje.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Sustav za navodnjavanje kapanja može se organizirati kada napravite vodoopskrbu na vlastitim rukama

Ovako izgleda shematski. Spremnik podignite najmanje 1 metar. Preuzmite vodu u nju iz bunara, rijeke. Njegova razina kontrolira plutajući mehanizam (kao što su oni koji stoje u ispusnim spremnicima). Od dna spremnika nalazi se raspored u krevetima. Isprva se nalazi čvrsta voda za vodu i kapala s kapljicom od tee - s rupama.

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji: odabrati cijevi, shemu, način polaganja

Kako napraviti vodoopskrbu u zemlji za zalijevanje iz cijevi

Čitaj više