Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Anonim

Da bi se crpka ne uključila, svaki put kada se slavina otvori, hidroakumulator je ugrađen u sustavu. Sadrži neki volumen vode dovoljan za mali protok. To vam omogućuje da se praktički riješite kratkoročne inkluzije crpke. Ugradnja hidroakumulatora je jednostavna, ali će biti potreban određeni broj uređaja - barem prekidač tlaka, a također je poželjno imati mjerač tlaka i ventilacijski otvor.

Funkcije, sastanak, vrste

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Mjesto instalacije - u jamu ili u kući

U vodoopskrbnom sustavu privatne kuće bez hidroakumulatora, crpka se okreće svaki put kada je potrošnja vode negdje. Ove česte inkluzije dovode do trošenja opreme. I ne samo crpku, već i cijeli sustav u cjelini. Uostalom, svaki put kada postoji povećanje tlaka nalik na skok, a to je hidrat. Da biste smanjili količinu napunjavanja crpke i glatko prema dolje hidro-namirnice koriste hidroakumulator. Ovaj se uređaj naziva ekspanzijski ili membranski spremnik, hidrobac.

Svrha

Jedna od funkcija hidroakumulatora - shvatili smo hidraulične cipele. Ali postoje i drugi:

  • Smanjenje broja inkluzija crpke. Tank ima određenu količinu vode. S malim protokom - operite ruke, potrebno je umrijeti - teče vode iz spremnika, crpka se ne uključuje. Uključeno je samo kada ostane malo malo.
  • Održavati stabilan tlak. Za ovu značajku potreban je drugi element - prekidač tlaka vode, ali se tlak održava u potrebnom okviru.
  • Stvorite malu opskrbu vodom u slučaju odsutnosti električne energije.

    Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

    Instaliranje hidroakumulatora u jamu

Nije iznenađujuće da u većini sustava privatnog vodoopskrbe, ovaj uređaj je prisutan - pluse od njegove uporabe.

Pogleda

Hydroaccululator je spremnik od metala lista podijeljen u dva dijela elastične membrane. Membrana je dvije vrste - otvor blende i cilindra (kruške). Dijafragma je pričvršćena preko spremnika, cilindar u obliku krušaka je fiksiran na ulazu oko ulazne mlaznice.

Prema imenovanju, oni su tri vrste:

  • za hladnu vodu;
  • za tople vode;
  • Za sustave grijanja.

Hidraulične panele za grijanje su obojene crvenim, spremnici za vodovodne cijevi su obojene u plavo. Spremnici za proširenje za grijanje su obično manje veličine i niža cijena. To je zbog membranskog materijala - trebala bi biti neutralna za opskrbu vodom, jer voda u plinovodu za piće.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Dvije vrste hidroakumulatora

Prema vrsti lokacije, hidroakumulatori su horizontalni i vertikalni. Vertikalni su opremljeni nogama, neki modeli imaju ploče za viseće na zid. To je rasteženi modeli češće koriste privatnu kuću privatne kuće vodoopskrbne sustave - uzimaju manje prostora. Spajanje hidroakumulatora ovog tipa je standard - kroz izlaz od 1 inča.

Horizontalni modeli obično potpune crpne stanice s pumpima za površinske vrste. Zatim se crpka stavi na vrh spremnika. Ispada kompaktan.

Načelo rada

Radijalne membrane (u obliku ploče) koriste se uglavnom u hiroakumulatorima za sustave grijanja. Za opskrbu vodom, gumena kruška je uglavnom ugrađena unutra. Kako radi takav sustav? Iako postoji samo zrak, tlak je redovito je onaj koji je izložen u tvornici (1.5 bankomat) ili koji ste izložili. Crpka je uključena, počinje preuzeti vodu u spremnik, kruška počinje povećavati veličinu. Voda postupno ispunjava sve veći volumen, sve više i više komprimiranje zraka, koji je između zida spremnika i membrane. Kada se postigne određeni pritisak (obično za jedno-kata kuće, to je 2,8 - 3 atm) crpka je isključena, tlak u sustavu se stabilizira. Kada je dizalica otvorena ili drugi protok vode, dolazi iz hidroakumulatora. Teče do pritiska ispod određene oznake u spremniku (obično oko 1,6-1,8 atm). Nakon toga se crpka uključuje, ciklus se ponovno ponavlja.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Načelo rada gyroactor s membranom u obliku kruške

Ako je protok velik i trajan - birajte kupatilo, na primjer, crpka trese vodu s tranzitom bez pumpanje u spremnik. Tenk počinje bliže nakon što su svi dizalice zatvoreni.

Za uključivanje i isključenje pumpe na određeni pritisak odgovara releju tlaka vode. U većini shema hidroakumulatora, ovaj uređaj je prisutan - takav sustav radi u optimalnom načinu rada. Povezivanje hidroakumulatora smatra odmah ispod, ali za sada ćemo razgovarati o samom spremniku i njegovim parametrima.

Velika volumena

Unutarnja struktura hidroakumulatora s volumenom od 100 litara i malo je drugačiji. Kruška je drugačija - pričvršćena je na tijelo i na vrhu i dnu. S takvom strukturom, postaje moguće boriti se protiv zraka, koji je prisutan u vodi. Da biste to učinili, na vrhu je izlaz u kojem se ventil može povezati s automatskim resetiranjem.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Velika struktura hidroakakulatora

Kako odabrati volumen spremnika

Volumen spremnika Odaberite proizvoljno. Nema zahtjeva ili ograničenja. Što je veći volumen spremnika, veća je zaliha vode koju ćete imati u slučaju gašenja, a manje će se uključiti crpka.

Prilikom odabira glasnoće vrijedi pamćenja da je volumen koji stoji u putovnici je veličina cjelokupnog kapaciteta. Voda u njoj će biti gotovo pola manje. Drugi koji bi trebao biti na umu je ukupna veličina spremnika. Spremnik od 100 litara je pristojan takav bačva - oko 850 mm i 450 mm u promjeru. Za nju i vezanje će biti potrebno negdje pronaći mjesto. Negdje je u zatvorenom prostoru u kojem dolazi cijev iz crpke. Obično postoji sva oprema.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Volumen je izabran na temelju prosječnog protoka

Ako odaberete volumen hidroakumulatora, trebate barem neku vrstu smjernica, brojati prosječnu potrošnju iz svake točke na bazi vode (postoje posebni stolovi ili se mogu pregledavati u putovnici za kućanske aparate). Svi ovi podaci su sažeti. Dobiti moguću potrošnju ako svi potrošači istovremeno rade. Zatim brojite koliko i kako istovremeno uređaji mogu raditi, brojati koliko će vode ući u trenutku. Najvjerojatnije, u to ćete doći do neke odluke.

Da bi se malo jednostavniji, recimo da je količina hidrauličkog paketa od 25 litara dovoljna da se osigura potrebe dviju ljudi. To će osigurati normalno funkcioniranje vrlo malog sustava: dizalica, WC, pranje i mali bojler. Ako postoje i drugi kućanski aparati, spremnik se mora povećati. Dobra vijest je da ako odlučite da je dostupan rezervoar nije dovoljan za vas, uvijek možete instalirati dodatne.

Što bi trebao biti tlak u hidroakumulatoru

U jednom dijelu hidroakmulatora nalazi se komprimirani zrak, voda se ubrizgava u drugi. Zrak u spremniku je pod tlakom - tvorničke postavke - 1,5 atm. Ovaj pritisak ne ovisi o volumenu - i na spremniku kapaciteta od 24 litre i u 150 litara je isti. Više ili manje može biti maksimalni dopušteni maksimalni tlak, ali ne ovisi o volumenu, već iz membrane i naznačeno je u specifikacijama.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Dizajn hidroakumulatora (slika prirubnica)

Preliminarna provjera i ispravak tlaka

Prije spajanja hidroakumulatora, tlak u njemu je poželjno u njemu. Ovaj pokazatelj ovisi o postavkama releja tlaka, a tijekom prijevoza i skladištenja tlaka može pasti, tako da je kontrola vrlo poželjna. Možete kontrolirati tlak u vodiču pomoću mjerač tlaka spojenog na poseban ulaz na vrhu spremnika (spremnik iz 100 litara i više) ili instaliran u donjem dijelu kao jedan od dijelova legnuća. Privremeno, za kontrolu možete spojiti mjerač tlaka automobila. Njegova pogreška je obično mala i udobno djeluje. Ako to nije, možete koristiti redovite za vodovodne cijevi, ali obično nisu različite točnosti.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Spojite manometar do nippela

Ako je potrebno, tlak u hidroakumulatoru može se povećati ili smanjiti. Za to se nalazi bradavica na vrhu spremnika. Kroz bradavicu spojena je automobil ili biciklistička crpka, a tlak se povećava ako je potrebno. Ako je potrebno napraviti, neki suptilan subjekt fleksija ventila, oslobađajući zrak.

Koji tlak zraka treba biti

Treba li postojati pritisak u hidroakumulatoru? Za normalan rad kućanskih aparata, tlak je 1,4-2,8 atm. U tempa membrana ne žure, tlak u sustavu treba biti nešto više pritiska spremnika - za 0,1-0,2 atm. Ako je tlak 1.5 bankomat u spremniku, tlak u sustavu ne smije biti niži od 1,6 atm. Ova vrijednost je izložena prekidaču tlaka vode, koja radi u par s hidroakumulatorom. To su optimalne postavke za malu jednootnu kuću.

Ako je kuća dvokatna, pritisak će morati podići. Postoji formula za izračunavanje tlaka u hidraulikurnoj:

PATM. = (Hmax + 6) / 10

Gdje je Hmax visina najviših točaka obrade vode. Najčešće je tuš. Mjera (izračunavanje) na kojoj visini u odnosu na hidroakumulator je njegovo zalijevanje, zamjena u formuli, dobiti tlak koji bi trebao biti u spremniku.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Povezivanje hidroakumulatora na površinsku crpku

Ako je kuća instalirana jacuzzi, sve je komplicirano. Morat ćemo odabrati eksperimentalni način - mijenjanje postavki releja i gledanje rada točaka na bazi vode i kućnih aparata. No, istodobno, radni tlak ne bi trebao biti najviše dopušten za druge kućanske aparate i vodovodne uređaje (naznačeno u specifikacijama).

Kako odabrati

Glavno radno tijelo hidrauličar - membrana. Život njegove službe ovisi o kvaliteti materijala. Najbolji danas su membrane iz izobutizirane gume (ona se također naziva hrana). Kazni materijal ima vrijednost tolnog u spremnicima tipa membrane. U onima u kojima je instaliran "kruške", vodeni kontakti samo s gumom i materijal tijela nema.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Prirubnica bi trebala biti od debelog pocinčanog čelika, ali bolje - od nehrđajućeg čelika

Što je stvarno važno u spremnicima s "krušcima" je prirubnica. Obično je izrađen od pocinčanog metala. U ovom slučaju, debljina metala je važna. Ako je samo 1 mm, nakon godinu dana i pola rada u metalnoj prirubnici, pojavit će se rupa, spremnik će izgubiti nepropusnost i sustav prestaje raditi. A jamstvo je samo godinu dana, barem navedeni vijek trajanja - 10-15 godina. Prirubnica se pogoršava obično nakon završetka jamstvenog razdoblja. Da ga skuha nema mogućnosti - vrlo tanki metal. Morate tražiti novu prirubnicu u servisnim centrima ili kupiti novi spremnik.

Dakle, ako želite da hidroakumac služi za dugo vremena, potražite prirubnicu debelog galvaniziranja ili tankog, ali nehrđajućeg čelika.

Spajanje hidroakumulatora na sustav

Obično se vodoopskrbni sustav privatne kuće sastoji od:

  • pumpa;
  • hidroakkumulator;
  • prekidač tlaka;
  • provjeriti ventil.

    Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

    Hidroaklulator s dijagramom veze

U ovoj shemi još uvijek postoji mjerač tlaka - za kontrolu operativnog tlaka, ali ovaj uređaj nije potreban. Može se povremeno povezati - za test mjerenja.

S stražnjim spojem ili bez

Ako je crpka tipa površine, hidroakumulator je obično postavljen blizu njega. U tom slučaju, čelni ventil se stavlja na usisni cjevovod, a svi drugi uređaji su instalirani u jednom paketu. Obično se povezuju pomoću stražnjeg spoja.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

PITHYODED priključak za vezanje hidroakumulatora

Ima zaključke s različitim promjerima, odmah ispod uređaja koji se koristi za traku uređaja. Stoga se sustav najčešće skuplja na svojoj osnovi. Ali ova stavka uopće nije potrebna i može se spojiti na sve pomoću običnih priključaka i komada cijevi, ali to je naporno zanimanje, a bit će više spojeva.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Kako spojiti hidroakumulator u dobro - dijagram bez pozitivne spoje

Jedan od inča izlaz je ohlađen na spremnik - mlaznica se nalazi na dnu. Pritisak i mjerač tlaka spojeni su na izlaze od 1/4 inča. Cijev iz crpke i ožičenje do potrošača spojena je na preostale zaključke slobodne inča. To je sve povezanost gyroactor s pumpom. Ako prikupite shemu opskrbe vodom s površinskom crpkom, možete koristiti fleksibilno crijevo u metalnom namotu (s inčnim priključcima) - lakše je raditi s njom.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Vizualna veza crpke i hidroakumulator - gdje trebate koristiti crijeva ili cijevi.

Kao i obično, nekoliko opcija, odlučite za vas.

Spojite hidroakumulator u potopnu pumpu i točno. Cijela razlika u gdje je crpka instalirana i gdje se isporučuje napajanje, ali se ne odnosi na ugradnju hidroakumulatora. Stavlja se na mjesto gdje dolaze cijevi iz crpke. Veza je jedan na jedan (vidi dijagram).

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Shema veze hidroakumulator u potopne crpke

Kako instalirati dvije hidraulične panele za jednu pumpu

Prilikom rada sustava, vlasnici dolaze do zaključka da postojeći volumen hidroakumulatora nije dovoljan. U ovom slučaju, možete paralelno instalirati drugi (treći, četvrti, itd.) Hidraulikuma bilo kojeg volumena.

Kako spojiti hidroakumulator na vodoopskrbni sustav

Povezivanje višestrukih hidraba u jednom sustavu

Nije potrebno ponovno konfigurirati sustav, relej će pratiti tlak u spremniku, na kojem je instaliran, a održivost takvog sustava je mnogo veća. Uostalom, ako je prvi hidroelokumer oštećen, drugi će raditi. Postoji još jedan pozitivan trenutak - dva spremnika od 50 litara su manja od jedan na 100. Slučaj u složenijem tehnologiji proizvodnje velikih spremnika. Tako je i ekonomski profitabilnija.

Kako spojiti drugi hidroakumac u sustav? Na ulazu prvog okretanja TEE-a, na jedan besplatni izlaz za spajanje ulaza iz crpke (pithiodirani spoj), na preostalo besplatno - drugi spremnik. Sve. Možete testirati shemu.

Članak o temi: antiseptička impregnacija za drvo s vlastitim rukama

Čitaj više