Dimnjak na plinskom stupcu

Anonim

Dimnjak na plinskom stupcu

Najoptimalniji izbor za toplu vodu u kući ili stanu naziva se plinski stup. Ali jedan od uvjeta za ugradnju većine modela takve opreme je potreba za dimnjakom. Stoga, razmišljajući o kupnji stupca, korisnik bi trebao saznati više o pravilima instalacije dimnjaka, kao i na moguće alternative ovoj vrsti grane proizvoda za izgaranje.

Dimnjak na plinskom stupcu

Pogleda

Dimnjaci za grijače plina klasificiraju se ovisno o materijalu iz kojeg su napravljeni. Dodijelite:

  1. Valoviti fleksibilni zračni kanali. Unutar takvih cijevi nalazi se žičana spiralna, a sama cijev je izrađena od aluminijske folije. Plus ovog dimnjaka je mogućnost savijanja u bilo kojem kutu i promjene u duljini koristeći metalni viski.
  2. Aluminijske ispušne cijevi. Njihove prednosti su male težine, dostupnost, nedostatak kondenzata formacije unutar dimnjaka. Međutim, zimi, bez izolacije, takve cijevi mogu saznati.
  3. Pocinčani dimnjaci. Oni imaju malu težinu i prilično visoki otpor na koroziju. Čelik dimnjak je također važno da se zagrije u hladnoj sezoni.
  4. Sendvič dimnjaci. Njihov dizajn je jedna cijev koja se nalazi unutar sekunde, a postoji i ne-zapaljiva izolacija između njihovih zidina (često mineralna vuna) za sprečavanje stvaranja kondenzata. Takav dimnjak naziva se izdržljiv i pouzdan. Često se preporučuje za montažu u privatnoj kući kada se dimnjačka cijev mora provesti kroz krov i preklapanja (osobito ako su napravljeni od zapaljivih materijala).

Dimnjak na plinskom stupcu

Valoviti fleksibilni zračni kanal

Dimnjak na plinskom stupcu

Aluminijska ispušna cijev

Dimnjak na plinskom stupcu

Galvanizirani čelični dimnjak

Dimnjak na plinskom stupcu

Sendvič dimnjak

Koaksijalni dimnjak za plin stup

Ovo je moderna i vrlo popularna verzija dimnjaka, koja se koristi za turbopunjačene stupove, karakteriziran prisutnošću zatvorene komore za izgaranje. Njezin je dizajn predstavljen cijevi u cijevi, dok je dim izveden iz kolone, a svjež zrak s ulice dolazi u jaz između vanjske i unutarnje cijevi do komore za izgaranje uređaja.

Članak na temu: Kako napraviti skice zavjese olovke

Dimnjak na plinskom stupcu

Takav dizajn omogućuje vam da napravite ispušnu cijev manjih duljina i povećati učinkovitost uređaja. Osim toga, kolona s ovom varijantom dimnjaka neće postojati kisik u zraku prostorije, koji se obično javlja kada je komora za izgaranje otvorena. Zaustavljanje izbora na turbopunjačenom stupcu, nije potrebno voditi brigu o dovoljnoj ventilaciji prostorije, ali je važno obratiti pozornost na izbor dimnjaka promjera. Potrebno je da njegov promjer nije manji od izlaza kolone.

Dimnjak na plinskom stupcu

Koji bi promjer dimnjaka trebao biti?

Odabir promjera provodi se s obzirom na performanse stupca, koji se temelji na njegovoj moći. Za gotovo sve grijače koji se koriste u svakodnevnom životu, potreban je promjer cijevi 11 ili 13 cm. U isto vrijeme, za uređaje s kapacitetom do 20 kW, osiguravajući vodu s jednom točkom, obično odabire cijev s promjerom 110 mm, a za kolonu visokih kapaciteta, više od 21 kW, iz kojeg su potrebne vodene 2-3 dizalice, cijevi promjera 130 mm.

Dimnjak na plinskom stupcu

Značajke za ugradnju u apartman

Za povezivanje standardnog plinskog stupca u urbanom stanu, stacionarni kanal mora biti prisutan u kući. U većini modernih zgrada, takve ventilacije kanali su položeni u zidove, tako da dimnjak iz kolone nije problem. Međutim, u mnogim zgradama prošlog stoljeća ne postoje takve kanale, tako da uobičajeni stupac ne može biti ugrađen u njih. U ovom slučaju, možete zaustaviti izbor na turbopunjačenom modelu.

Dimnjak na plinskom stupcu

Ostale značajke pjevanja dimnjaka u apartmanima su takve nijanse:

  • Dimnjak u sebi bi trebao biti gladak i bez ikakvih suženja.
  • Najčešće se postavlja okomito. Nije dopušteno više od 3 zavoja.
  • Cijev treba biti dobro zapečaćena kako bi se izbjeglo udaranje proizvoda izgaranja u stambene prostore.

Dimnjak na plinskom stupcu

Što se tiče odabira materijala cijevi, valovitog aluminija, unatoč jednostavnoj i niskoj cijeni, naziva se neprikladna opcija. Takve cijevi su vrlo brzo pečene, stoga se preporuča samo s rijetkom pomoću stupca. Da biste instalirali u stanu, čelični dimnjak je poželjniji.

Dimnjak na plinskom stupcu

Značajke za ugradnju u privatnoj kući

Ako je dimnjak razmišljao u konstrukcijskoj fazi zgrade, najbolji izbor bi bio raspored vertikalnog rudnika opeke, unutar kojeg se može nalaziti čelik ili azbestna cijev. U isto vrijeme, važno je da plinski stup i sustav grijanja imaju različite mine za uklanjanje dima.

Članak o toj temi: Kako zamijeniti vrata: Mogućnosti za uređenje vrata

Dimnjak na plinskom stupcu

Ako je izgradnja već izgrađena, najprikladnija varijanta dimnjaka je zagrijana čelična cijev. Može se pričvrstiti na jedan od vanjskih zidova i uspostaviti unutar zgrade kroz preklapanje i krov.

Dimnjak na plinskom stupcu

Ostale nijanse biljke dimnjaka u kući su sljedeće točke:

  • Materijal i dizajn dimnjaka, kao i mjesto ugradnje moraju biti u skladu s trenutnim standardima.
  • Za dimnjak, mora se osigurati jednostavan pristup, tako da je, ako je potrebno, moguće je brzo ukloniti moguće probleme.
  • Ugradnjom dimnjaka u kući okomito, važno je spriječiti značajno odstupanje cijevi - ne smije odstupiti preko cijelog dizajna za više od 1 metra.
  • Kraj dimnjaka cijev treba stršiti iznad krova najmanje 40-50 cm.

Dimnjak na plinskom stupcu

Koraci za ugradnju

Instalacija dimnjaka prilikom instaliranja plinskog stupca uključuje takve radnje:

  1. Procjena uvjeta za instalacijski rad.
  2. Odabirom odgovarajuće varijante dimnjaka.
  3. Instalacija dimnja dimnjaka na njezin spoj s plinskim stupcem.
  4. Ugradnja dimnjačke cijevi unutar kuće ili na vanjski zid (za ugradnju u privatnoj kući).
  5. Uklanjanje cijevi kroz rupu na ulicu (ako je montiran koaksijalni dimnjak).
  6. Provjerite potisak.

Dimnjak na plinskom stupcu

Kada dimnjak nije potreban: glatko zvučnici

Danas je takav uređaji u vezi s širenjem turbohaniziranih stupova, jer ne trebaju poseban dimnjak, a njihov koaksijalni dimnjak se izlučuje kroz zid. Međutim, postoje i stupci koji izvlači proizvode izgaranja u prostorije u kojima su instalirani. U pravilu, to su modeli niskog kapaciteta niskog kapaciteta. Primjer takve kolone je NOVA 3001, čija je snaga 9 kW, a izvedba je samo 2,6 litara u minuti.

Dimnjak na plinskom stupcu

Da biste instalirali takav stupac, dobra ventilacija prostorije je vrlo važna, ali čak iu ovom slučaju postoji opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom, jer ne miriše i utječe na osobu kada ne sumnja ni u smrtonosnu opasnost. Zbog toga se bezdimna kolona gubi turbochable i praktički se ne koristi nedavno.

Čitaj više