Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Anonim

Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Prilikom odabira cijevi potrebno je uzeti u obzir veliki broj njihovih značajki. Na primjer, osim računovodstva za fizikalno-kemijska svojstva, potrebno je razmotriti koja će duljina i promjer biti. Ispada da hidrodinamika cijelog sustava grijanja izravno ovisi o promjeru. Najčešće se koristi i koristi za privatne kuće su cijevi promjera oko 16-40 mm.

Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Dijagram uređaja polipropilenske cijevi.

Cijevi ove veličine mogu izdržati pritisak u sustavu grijanja, dodatno, to je prikladno koristiti ih u pogonu, oni neće stvoriti probleme u procesu instalacije. Koristeći ih, možete pružiti podizanje skrivenog cjevovoda.

Koji se promjer polipropilenskih cijevi koristi za grijanje

Da biste ispravno odabrali veličinu, unutarnji promjer cijevi izračunava se prema sljedećoj formuli:

d = √ (4-u-1000 / πl),

gdje je u vrijednost koja je jednaka ukupnoj potrošnji vode u kući koja će pasti na ovu vodoopskrbu,

π - 3,14.

L je brzina protoka vode, za cijevi velikog promjera smatra se da je 1,5-2 m / s, za malu - 0,7-1,2 m / s.

Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Shema kućnog sustava grijanja.

Polipropilenski materijali za grijanje koriste se u promjeru oko 20-32 mm. Kako bi se montirali topli kat, najčešće se koriste plastika s promjerom od 16 mm. Također je važno na početku rada za procjenu sve njezine složenosti i odabrati potreban materijal. S obzirom na različite čimbenike u sustavu grijanja, morate ispravno izračunati presjek cijevi. Ovdje je važno: temperatura prijevoznika, brzina protoka, duljina cjevovoda, promjer cijevi i tlak vode je vruć.

Vjeruje se da će samo ispravna veličina željenog promjera polipropilenskih cijevi za grijanje pomoći da cijeli sustav bude pouzdan i učinkovit. U slučajevima nepravilno odabrane veličine moguće su neke nedostatke u sustavu. Na primjer, ako je promjer veći, tlak u sustavu grijanja postat će ispod željenog, što će dovesti do kršenja u cirkulaciji vode za sve apartmane u velikoj kući. I samo će se popravak moći uspostaviti rad sustava, koji sugerira zamjenu cijevi na odgovarajućim cijevima.

Kako odabrati odgovarajuće cijevi promjera

U slučajevima kada se grijanje provodi u privatnoj kući ili kućici, treba odabrati cijevi, uzimajući u obzir činjenicu da se promjer neće promijeniti samo kada postoji izravna veza s sustavom centralnog grijanja. U slučaju autonomnog sustava cijevi, možete koristiti bilo koju veličinu (različitog promjera i duljine), ovisno o preferencijama samog domaćina.

Članak o toj temi: Kako je električna grijana ručnika?

Odabir potrebnih obradaka, morate uzeti u obzir sve značajke, pogotovo ako govorimo o prirodnom sustavu grijanja, gdje omjer poprečnog presjeka na snagu crpke neće biti primarni znak. Ta se činjenica odnosi na prednosti ovog sustava grijanja.

Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Shema montaže cijevi.

Nedostatak takvog sustava je mali radijus djelovanja i veći je trošak elemenata velike veličine koja se koristi u ovom slučaju.

Kako bi se osigurala učinkovitost sustava, potrebno je održavati određenu razinu tlaka, omogućujući kretanje unutar vode da prevlada sve prepreke na svom putu. Otpor (prepreke) može biti u obliku trenja vode o zidovima, uklanjanju ili dizalicu i grijaču. Najzanimljivija stvar je da upravo iz duljine i promjera cjevovoda ovisi o otporu i brzini s kojom će voda teći. Uz veliku brzinu vode, mali poprečni presjek i dugi plinovod, razina otpora na putu vode se diže.

Koje su cijevi pogodne za sustav grijanja

Svaki sustav grijanja uključuje izradu projektne sheme. Nakon toga, potrebno je unaprijed pripremiti i odabrati sve potrebne (materijali i alati za instalaciju): cijevi, armature i potrebne alate. I tek nakon toga moguće je pokrenuti instalaciju polipropilenskih cijevi.

Elementi su odabrani za određenu sobu, s obzirom na sve svoje značajke i vrstu grijanja. Važno je u fazi pripreme odrediti njihovu snagu i razumjeti što će biti. Uostalom, instalacija nije uvijek lako raditi s vlastitim rukama, ponekad morate potražiti pomoć profesionalcima.

Za sustave grijanja moguće je upotreba polipropilena, metalnih i metalnih plastičnih materijala. Svi ovi materijali imaju svoje prednosti i nedostatke koji se moraju uzeti u obzir pri odabiru za njihov sustav. Polipropilen se smatra optimalnim materijalom za elemente sustava grijanja. S druge strane, metal se razlikuje u precijenjenoj cijeni, kao i kompleks u uporabi, oni su nestabilni za koroziju, što dovodi do smanjenja njihovog radnog vijeka. Metal-plastični materijali su jeftiniji, jednostavniji za korištenje, ali njihova pouzdanost i trajnost ostavlja mnogo toga za želji, tako da je bolje ne razmotriti ovu opciju za montažu sustava grijanja.

Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Shema zagrijavanja od polipropilenskih ojačanih cijevi.

Odavde možemo zaključiti da se polipropilen najbolje koristi za sustav grijanja, jer služi kao dobra opcija za montažu cijevi za vodu. Važno je znati i biti u stanju razdvojiti različite vrste polipropilenskih cijevi koje su dizajnirane za vruću ili hladnu vodu. Koristite materijale samo za određenu vrstu posla. Na primjer, cijevi za grijanje, gdje će biti vruća voda, ne smijete koristiti za cjevovode s hladnom vodom, jer će se temperaturni režim biti različiti i mogući su različiti poremećaji i kvarovi.

Članak na temu: Podovi su vaše ruke: drvena oslikana ciklus, takav video za ploču, alat je star

Da biste montirali topli kat ili sustav grijanja, možete sigurno odabrati polipropilenske elemente koji imaju veliki broj pozitivnih karakteristika, među kojima je vrijedno spomenuti sljedeće točke:

  1. Pouzdanost.
  2. Trajnost (rad za 100 godina).
  3. Neplodnost korozije.
  4. Nedostatak mineralnih oborina.
  5. Visoka otpornost na učinke kemijskih spojeva.
  6. Jednostavno montiranje.
  7. Sposobnost obavljanja popravaka u slučajevima kvara ili loma.
  8. Dostupnost cijene.

Jedini, ali glavni nedostatak ove vrste materijala je taljenje i nestabilnost na visokim temperaturama.

Za sustave grijanja potrebno je pravi izbor, što ovisi o ispravnom odabranom promjeru.

Promjer cijevi ne smije biti vrlo mali, ali ne i veliki, tako da ne utječe na troškove sustava i glave vode u njemu.

Ugradnja sustava grijanja pomoću polipropilenskih cijevi

Instalacija sustava grijanja uključuje pravi izbor radne sheme. Na primjer, uporaba polipropilenskih cijevi pruža nekoliko opcija:

Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Montažna shema cijevi tople vode.

  1. Cirkulacija vode samo-tipa u sustavu. U tom slučaju nema potrebe instalirati cirkulacijsku pumpu, jer će kretanje vode biti neovisno. Ova je opcija prikladna za prostorije u kojima su česte vjerojatnosti problema s operacijama električne energije, što će dovesti do nemogućnosti korištenja crpke.
  2. Niži sustav izlijevanja u grijanju. U ovom sustavu postoji raspored zračenja koji pretpostavlja prisutnost crpke koja se koristi za povećanje tlaka vode, za koji je potreban manji promjer.
  3. Moguće je koristiti pojedinačne i dva cijev sustava s povezivanjem na radijator pomoću bočne ili niže vrste veze.

Ugradnja sustava grijanja iz polipropilenskih cijevi

Instalacija polipropilenskih elemenata može se lako provesti osobno, a to nije potrebno vjerovati ovom procesu rada majstorima. Prilikom instaliranja, zavarivanje (lemljenje) se primjenjuje, ni u kojem slučaju ne može se koristiti navojni spojevi za polipropilenske cijevi.

Prije zavarivanja, gredici se izrezuju u segmente željene duljine koristeći posebne škare, tako da se rubovi ispostavilo da su glatki, bez burrsa, a sve to ispada vrlo brzo. Proces zavarivanja provodi se pomoću posebnog uređaja namijenjenog za tu svrhu. Za zavarivanje potrebno je umetnuti cijev u mlaznicu ispravnog promjera (promjer mora odgovarati mlaznici) i zagrijavati do temperature od 260 stupnjeva. Vrijeme zagrijavanja cijevi ovisi o njegovom promjeru, na primjer, 20 mm cijevi će se zagrijati 5 sekundi, ali cijev s promjerom od 50 mm će potonuti 18 sekundi.

Članak o toj temi: Kako napraviti luku za žbuku - fazni tehnologija instalacije i ukras

Nakon završetka cijevi zagrijava se, mora se spojiti s grijanim spojem i izdržati unutar 7 sekundi da se ohladi dijelove i formira vrlo zapečaćenu i pouzdanu vezu kao rezultat. Važno je znati i uzeti u obzir da je u procesu rada potrebno koristiti samo suhe i čiste elemente, to je u velikoj mjeri utjecalo na nepropusnost i pouzdanost cijelog spoja i sustava grijanja u cjelini.

Koji je promjer polipropilenskih cijevi bolji za grijanje?

Shema ožičenja kolektora cijevi.

Ako je potrebno popraviti na već izrađenom cjevovodnom sustavu, potrebno je odvoditi svu vodu prije početka rada. Korištenje ojačanih elemenata iz polipropilena podrazumijeva preliminarno skidanje, uključujući uklanjanje folije iz cijevi na parceli od 15 mm koristeći poseban akutni nož. U slučajevima kada se nalazi aluminijski sloj unutra, onda se zavarivanje provodi bez ovih skidanja.

U procesu lemljenja cijevi važno je pratiti temperaturni režim, nemoguće je dopustiti pregrijavanje, inače formiranje unutarnjih adhezija je moguće.

Kada je cijeli radni proces dovršen, cijeli cjevovodni sustav mora biti označen i proizvoditi. U slučaju lakog zraka prolaska u sustavu, možete biti sigurni da nema mirisa. Ako postoji neka prepreka za zrak, potrebno je ukloniti u najkraćem mogućem vremenu i ne odgađate tada. Inače, ovaj nedostaci tada mogu uliti u veliki problem. Da, i opet se vratite u posao, onda jedva želi.

Kada je sve rad u potpunosti dovršen i provjeren, voda se može povezati i provjeriti sustav već vodom. Važno je provjeriti sve zglobove, pobrinite se da voda ne uspije nigdje i ne jede. Svi radovi trebaju biti izvršeni cijevima od jednog promjera tako da je sustav pouzdan. Glavna stvar nije zaboraviti na estetsku stranu.

Čitaj više