Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Anonim

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Prije postavljanja završnog podova: linoleum, parket ili laminat, potrebno je temeljito pripremiti bazu. Crni podovi trebaju biti usklađeni na takav način da se eliminiraju sve razlike u horizontalnoj ravnini, uklonite postojeće depresije i udarce, zglobove između betonskih ploča.

Međutim, često kvaliteta betonskih podova u našim apartmanima ostavlja mnogo da bi se željela. U ovom slučaju, bit će potrebno napraviti poravnanje baze. Za to se obično primjenjuje ili gotova suha smjesa za kravatu poda, ili estrih s pješčanog pijeska koji se priprema sa svojim vlastitim rukama.

Vrste materijala za poravnanje podova

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Svi materijali koji se danas koriste za usklađivanje betonskih površina mogu se podijeliti u tri glavne skupine:

  1. Gotova smjesa je suha smjesa za određivanje poda.
  2. Sandobeton za kat estrih je cementna otopina napravljena vlastitim rukama.
  3. "Suhi estrih" - smjesa za estrih poda, ograničen bez uporabe vode.

Svaka od tih tehnologija ima vlastite karakteristike, opseg i metode rada.

Spreman mješavine

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Na modernom tržištu građevinskog materijala postoji veliki izbor svih vrsta gotovih mješavina za kravatu poda.

Ova opcija ima brojne prednosti koje ih razlikuju od neovisno pripremljenih rješenja za cement:

  • Završeni omjeri otopine poda estriha uključuju sve potrebne komponente, dok se proporcije pijeska i cementa tijekom samopouzdanja morat ćete odrediti. Stoga, kada koristite suhe smjese, nećete morati provoditi vrijeme na neovisnoj dozi sastojaka;
  • Nema potrebe za kupnju svih komponenti za pripremu otopine odvojeno. Ako kupite cement željenog branda u uvjetima velikog grada neće biti puno posla, onda će naručiti 200 - 300 kg pijeska će biti vrlo teško. U većini slučajeva, pijesak se isporučuje kupcu s većim serijama - deponijskim kamionima od 1 tone i više;
  • Minimalna debljina smjese cementa za pod pripravljenu neovisno ne smije biti manja od 3 cm. Inače, može ispucati kada se suši ili ohladi tijekom rada. Spreman smjesa za kravatu poda može se izliti do 5 mm, zbog prisutnosti posebnih aditiva za plastifikaciju;
  • Masa gotovog sastava u većini slučajeva je znatno manja od težine pješčane otopine koja se koristi za punjenje poda. Činjenica je da je sastav za estrih poda kuhani u tvorničkim uvjetima uključuje polimerni aditivi, čija gustoća je mnogo manja od gustoće pijeska ili cementa. Stoga se suhe formulacije mogu koristiti i na slabim bazama, na primjer, na drveno preklapanje ili balkona;
  • Jednostavno korištenje. Ako se priprema podnice otopine iz pješčanog pješčanog traženja zahtijevaju značajne troškove rada ili uporabu betonske mješalice, a zatim napravite gotovu otopinu iz suhe smjese mogu biti mali obroci pomoću konstrukcijske mješalice;
  • Proporcije otopine podne estriha pripremljene u tvorničkim uvjetima točno se podešavaju i sadrže aditive i aditive koji daju gotovog otapala s povećanom čvrstoćom i plastičnosti. Fine komponente uključene u njihov sastav olakšavaju razinu površine i proizvode betoniranje izravno ispod površine;
  • Veliki raspon gotovih mješavina omogućuje odabir opcije koja vam je potrebna - za prostorije s visokom vlagom, brzim sušenjem ili samonivelirajućim sastavom. Također u građevinskoj trgovini možete odabrati suhu smjesu od drugog proizvođača u širokom rasponu cijena.

Prije pripreme rješenja za estrih poda, morate pažljivo pročitati upute za uporabu. Da biste dobili dobro rješenje, omjer vode i suhe komponente treba biti kako je navedeno u tehničkim propisom.

Sorte gotovih sastava

Sve vrste gotovih mješavina za podne estrihe u stanu mogu se podijeliti u dvije velike skupine: na cement i žbuke. Razmislite detaljnije ove dvije opcije.

Članak o temi: Dječji stolica za ljuljanje "Horce" vlastitim rukama (crteži)

Cement

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

U gotovoj smjesi već postoje sve potrebne komponente

Kao vezivni materijal u ovim pripravcima koriste se fine razrede cementa, a razne prirodne i polimerne komponente koriste se kao punilo.

Takve se veze proizvode u nekoliko varijanti koje se razlikuju u tehničkim specifikacijama i opsegu primjene.

  1. Za osnovna djela. Punilo ovdje obavlja malu zrnatu ili kamenu mrvicu. Ova se opcija primjenjuje ako postoji potreba za ispunjavanjem velikog sloja estriha, na primjer, s velikom horizontalnom razlikom baze. Na vrhu osnovnog sloja može biti više od 5 cm, završni sloj estriha se izlije.
  2. Za završnu obradu. Sadrži fino punjenje i razne plastifikatore. Uz njihovu pomoć, moguće je dobiti savršeno glatku površinu na kojoj se već može postaviti bilo koji vanjski materijal: parket, laminat, linoleum, pločica itd. Debljina završnog sloja, u pravilu, ne prelazi 0,5 - 1 cm.

    Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

  3. Samonivelirajući pripravci. Oni konzumiraju samo slomljene komponente, a ne preko 0,3 mm. Štoviše, to se odnosi na i veziva i punila. Kada slijeva samonivelirajuće rješenje, ima imovinu koja se širi preko površine baze. Kao rezultat toga, bez mnogo truda, moguće je dobiti površinu poravnati u horizontalnoj ravnini.
  4. Estrih za tople etaže. Takva se otopina koriste za ispunjavanje električnih i vodenih katova. Imaju veliku plastičnost, što omogućuje izbjegavanje njihovog pucanja kada se grije. Također karakterizira povećana toplinska vodljivost kako bi se osiguralo učinkovitiji prijenos toplinske energije iz grijaćih elemenata grijane sobe.

Gips

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Gips je vrlo higroskopski materijal, tako da se takav estrih može očistiti prekomjernom vlagom

U ovim mješavinama kao vezivna komponenta, žbuka. Glavni minus takvih pripravaka je strah od visoke vlažnosti. Dakle, gips rješenja su najprikladnije za uređaj estriha u suhim sobama i stambenim sobama.

Članak o toj temi: Fungalizirana izolacija za zidove - Kako odabrati prikladan i montirati?

Među prednostima takvog materijala, njegova ekološka prijateljstvo može se zvati - površina gipsa ne ispušta štetne kemikalije i prašinu. Dovoljna snaga se osigurava upotrebom polimernih vlakana i mineralnih punila kao dio smjese gipsa.

Gipsani estrih ima smanjenu toplinsku vodljivost. U jednom slučaju, to može biti prednost, jer sastav djeluje kao izvrstan toplinski izolator. Ali ako ćete uliti toplim katovima s rješenjem, onda će biti bolje napraviti izbor u korist kompleta cementa, kao što je pružanje boljeg prijenosa topline.

DIPSUM Scroll je najbolji izbor za drvene podove, jer gipsani sastav ima svojstvo regulirati vlažnost baze, bez prevencije oslobađanja vlage.

Suhi estrih

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Ova tehnologija omogućuje vam da napravite estrih podova bez uporabe vode. Zbog toga je takva tehnologija najprikladnija za usklađivanje drvenih podova.

Poput estriha poda s pješčanim jednim krevetima, suha tehnologija osigurava vodonepropusni uređaj. Za to su valjani materijali najbolje prikladni: vrećica i njezini derivati, ili debeli polietilen film. Zatim, kao na uređaju betonskih estriha, svjetionici su izloženi u obliku metalnih ili drvenih šipki i tračnica.

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Obvezna uporaba hidroizolacije

Kao rezultat toga, dobivamo odjeljak širinom od oko 1 m, u kojem je suha mješavina za ravnomjerno zaspala. Jednostavni materijali se obično koriste za njegovu proizvodnju: granulirani polistiren ili mala glina.

Nakon što je granularna masa pokrivena, trebala bi biti poravnana i nagrebana. Od gore navedenog, materijal je prekriven ivericama, gipsanom krugom otpornom na vlagu ili drugim materijalom, na kojem će se položiti podne obloge.

Među prednostima takve tehnologije, trebali biste odrediti sposobnost da se uklopite na podnu pokrovu odmah nakon punjenja estriha u odjeljcima. Uobičajena debljina sloja u ovom slučaju kreće se od 1 do 3 cm, a mala gustoća materijala ne stvara prekomjerno opterećenje na nosivim konstrukcijama.

Betonski estrih

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Unatoč svim prednostima, gotove smjese za poravnanje etaže imaju jedan važan nedostatak - viši trošak u usporedbi s betonom kuhanim vlastitim rukama.

Danas, mnogi stručnjaci ova metoda popunjavanja temelja pod završnim dekoracijom prepoznata je vrlo gruba i manje izdržljiva. Međutim, uz pravilnu pripremu cement-pješčana otopina, malo je inferiorna u tehničkim pokazateljima i trajnost tvorničkih smjesa. Glavna stvar u ovom slučaju je da se pridržava omjera cementa i pijeska za spojnice koje preporučuju konstrukcijskim standardima. O tome kako brzo i jeftino napraviti estrih s betona vlastitim rukama. Pogledajte ovaj videozapis:

Često je pitanje vlasnika privatnih kuća i apartmana pitanje: "Kakav je vrsta pješčanog pijeska bolja za kravatu poda?". Prema stručnim završnim obradama, u te svrhe, takozvani "mršavi" beton nije loš s mjestima od M-75.

Članak o temi: Proizvodimo pripremu zidova ispod pozadine: radni nalog

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Maksimalna preporučena ocjena Brand Pandbetone je m300. Veća ocjena otopine estriha već će prepisati građevinski materijal, prije svega cementa.

Tablica se daje regulirano sklizačima udjela betona za kravatu poda koji se proizvode vlastitim rukama.

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Prema njegovoj konzistenciji, smjesa ne bi trebala biti prevelika, jer će kruti beton biti mnogo teže. Rješenje mora podsjetiti gustu kiselu kremu u svoj tip, dok postoji homogeni sastav. Ako imate malo vode u rješenju, potrebno je povećati njegov postotak omjera za povećanje plastičnosti pripravka.

Uz povećanje udjela vode, treba ga revidirati izračunom pješčanog pijeska za podni estrih kako bi se povećao udio cementa kako bi se izbjeglo smanjenje otopine otopine.

Promatrajući "recept" priprave betonskog rješenja, možete dobiti dovoljno snažan i izdržljivi za upravljanje estrihijem.

Tehnologija tehnologije estriha

Zatim smatramo u dvije riječi tehnologije izgradnje betonskog estriha bez privlačenja profesionalnih graditelja. U te svrhe možete koristiti rješenje pripremljenu iz završene suhe smjese i vlastitih ruku pomoću cementa i pijeska.

Priprema površine nosača

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

PRED-PRIMEDED PRAME Poboljšava adheziju baze s betonom

Prije nastavka s izgradnjom estriha, treba pripremiti površinu nosača:

  1. Napredak. To će omogućiti stvaranje dodatne zaštite za crte podova i povećat će njihovu spojku (adheziju) s gore navedenim materijalima.
  2. Izgraditi hidroizolaciju. Za drvene podove preporučuje se nanošenje valjanog materijala koji odbija vlagu koji je ispaljen zglobovima oslanjanja na međusobno. Za betonske baze, možemo primijeniti tekuće jarbole na bitumenskoj ili polimernoj osnovi koja se primjenjuje četkom ili valjkom.
  3. Izolacija. Ako je potrebno, između vodonepropusnog sloja i izravno se estrih može postaviti sloj toplinske izolacije. U te svrhe najbolje je koristiti materijal s indikatorima gustoće više od 30 kg / 1Kub .., na primjer, ekstrudiranu polistirensku pjenu.

Ojačanje i ispuna

Mješavina s poda estriha: koja je bolja i omjera za popunjavanje

Sljedeći korak treba ojačati površinom kako bi se izbjeglo pucanje estriha. Upravljačka mreža od stakloplastike ili metalne žice može se kupiti u građevinskom supermarketu ili kravatu iz finih priključaka.

Zatim, uz pomoć hidrauličnih ili laserskih razina, izlažemo svjetionice. Da biste to učinili, upotrijebite metalne ili drvene tračnice na površini baze u koraku od oko 1 m. Pročitajte više o korištenju kompozitnih priključaka, pogledajte ovaj videozapis:

Ako postoji podzemno u sobi, onda mu se otvor treba raspršiti s oplatom.

Na perimeru zidova na razini punjenja treba montirati prigušnu traku kako bi se kompenzirala ciklusi ekspanziranja estriha kada se temperatura mijenja unutar prostorije. Nakon toga, možete nastaviti s lijevanjem rješenja u odjeljcima koje formiraju svjetionici. Za pomicanje smjese možete koristiti dugo pravilo.

Čitaj više