Crtamo kupaonicu

Anonim

U dizajnu dizajna kuće ili apartmana, važno mjesto zauzima kupaonicu, kao i stavljanje vodovoda u nju. U ovoj sobi morate ispravno montirati vodenu cijev, kanalizaciju i ožičenje. Čak i prije početka opreme ili ponovne opreme, kupaonica treba pažljivo izmjeriti sobu i razmišljati o vrućim i hladnim vodoopskrbnim sustavima, mjesto cijevi odvodnje, nacrtajte postavljanje utičnica i prekidača, namještaja i vodoinstalatera. Prije početka svih radova vezanih uz velike promjene u kupaonici, razvijen je plan.

Crtamo kupaonicu

Prije početka rasporeda kupaonice potrebno je razviti plan, uzimajući u obzir sva mjerenja prostorije.

Neki rade na ponovnom razvoju kupaonice zahtijevat će rješavanje lokalnih tehničkih inventara.

Neki uvjeti

Crtamo kupaonicu

Prilikom uređenja kupaonice potrebno je promatrati optimalne udaljenosti za pranje i brisanje ručnikom.

Područje, veličine i oprema kupaonice mogu biti najrazličitije. I nazovite ovaj prebivalište na različite načine:

  1. Kupaonica je zahod s umivaonikom i WC-om. Može primiti pisoara i bide.
  2. Kupaonica - nužno ima kadu ili jacuzzi, umivaonik, mjesto za perilicu rublja, možda tuš.
  3. WC - soba s WC-om bez umivaonika.
  4. Kombinirana kupaonica je soba u kojoj se nalazi vodovod za kupaonicu i kupaonicu.

Prilikom planiranja kupaonice, trebate uzeti u obzir neke norme minimalnog dopuštenog područja:

  • WC - 1,2 m2;
  • Kupaonica - 1,5 m2;
  • Kupaonica - 3,3 m2;
  • Kombinirana kupaonica - 3,8 m2;
  • Visina prostora je od 2,5 m.

Regulatorni zahtjevi

Crtamo kupaonicu

Ovisno o veličini kupaonice, morate odabrati najprikladniji pogled na kupku.

Da biste pravilno postavili vodovod u kupaonicu, trebali biste se pridržavati nekih normi koji reguliraju mjesto opreme:

  • Udaljenost od vrata do tuša ili kade je najmanje 70 cm;
  • Udaljenost od tuša ili kupke do vješalica i grijane željezničke pruge - 50-70 cm;
  • od vrata do zahoda ili bide - 60 cm;
  • lijevo i desno od WC-a i bide - najmanje 25 cm;
  • Iz umivaoničara do zida - najmanje 20 cm;
  • od umivaonika do bide ili WC-a - najmanje 25 cm;
  • od poda do umivaonika - najmanje 80 cm;
  • od vrata do umivaonika - 70 cm;
  • između bide i toaleta - 35-45 cm;
  • Iz kabine za tuširanje ili kupku do umivaonika umivaonika - 30 cm;
  • s poda do držača za toaletni papir - 60-70 cm;
  • Veličina tuš kabine je najmanje 90x90 cm.

Nakon instalacije sve opreme u kupaonici treba ostati najmanje 170 cm slobodnog prostora. Potrebno je za promjenu, za postupke stopala i druge radnje.

Članak o temi: Dječji pozadini za djevojčicu: Fotografija, za zidove u sobi, za djecu za tinejdžer 12 godina, za dječaka i djevojčice 14 i 10 godina, dizajn u spavaćoj sobi, video

Namještaj i police u kupaonici za sigurnost trebaju imati zaobljene kutove.

Cijevi i žice poželjno su skrivati ​​u zidu, ali ne i uvijek moguće. Nemoguće je slomiti zidove ležaja. Na planiranju popravka kupaonice, mora se razmotriti ovo pitanje kako bi se pažljivo promišljeno. Čak i vrata sa svojim priključcima, kuke, vješalice i police zahtijevaju pozornost.

Odabir sanitarije

Crtamo kupaonicu

Montaža Shema lokacije u kupaonici.

Raspon sanitarne opreme danas je vrlo širok. Ograničite njegov izbor može samo financijske mogućnosti domaćina stanovanja i veličine prostorije za njegovu instalaciju. Prije stjecanja novog vodovoda treba pažljivo povezati s njegovim veličinom i instalacijskim shemama. Bez tih podataka nemoguće je ispravno instalirati cijevi za mješalice, toaletne posude, tuš kabine i kupke. Prilikom planiranja kupaonice, trebali biste razmotriti mjesto postojećih komunikacija. U dobrim salonima, vodovod se može postaviti pomoću posebnog programa na računalu monitor različitih modela opreme i odabrati za sebe najpogodniju i najprofitabilniju opciju. Takva usluga je besplatna. Da biste to učinili, morate znati sve veličine vaše kupaonice u dužini, širini i visini.

Prije svega, potrebno je odlučiti o izboru vrste toaletne posude. Može biti na otvorenom ili zid. Zidni sustav se odlikuje pouzdanošću, stabilnošću, kompaktnosti i praktičnosti uporabe. To je uzdržavanje težine od 350 kg i više. Ima moderan izgled, štedi toaletni prostor. Instalacija je potrebna za instalaciju takvog WC-a. Ovo je poseban sustav za instaliranje suspendiranog vodovoda. Uključuje metalni okvir, pričvršćivanje, ugrađen u zid shred spremnika. Instalacija vam omogućuje sastavljanje cijevi i ventila, spremanje puno slobodnog prostora. Standardni toaleti se prodaju s dimenzijama 44x65 cm i 36x65 cm, bide - 40x60 ili 37x54 cm.

Crtamo kupaonicu

Izgled pojedinačnih i dvostrukih školjki u kupaonici.

Sudoper za umivaonik može biti u obliku zdjele na nozi. U nozi, dodirnite cijevi, sifons, šljive su skrivene. Postoje umivaonici ugrađeni u komode ili u ormariću. Komplet može uključivati ​​zrcalo. Kutni sudoper omogućuje postavljanje više polica i ormara pored njega. Postoje i druge varijante umivaonika.

Ionako je potrebno utičnicu pokraj ogledala. To će biti u ruci kada koristite britva i sušilo za kosu, možete povezati sconium i perilica rublja na njega. Bolje je uspostaviti nekoliko komada. Oni moraju biti zaštita vlage s skrivenim električnim ožičenjem. Stupanj zaštite nije niži od IP44 s uzemljenjem.

Tuš je nekoliko vrsta. Instaliran je iznad kupaonice, u kabini ili samo na zidu. Vrlo često, glava tuša i crijevo su uključeni u mikser.

Članak o temi: Polaganje pločica na neravnomjernom zidu: Značajke i nijanse

Mješalice u kupaonici moraju biti funkcionalna, prikladna za uporabu i uklapanje u ovaj interijer. Najpopularniji modeli su jedno-umjetni. Oni su jednostavni za korištenje. Pritisnite mlaz vode i temperatura se podešava s jednom polugom. Miješalice s dvije centre reguliraju temperaturu tlaka i vode s dva odvojena ventila. Na prodaji su opremljeni elektroničkim kontrolom. Oni služe vodu automatski kada se ruke podignu na mikser i pri ulasku u tuš kabinu. Najbolji materijal za proizvodnju mješalica - mjed. Od gore, mjed se može prekriti slojem dekorativnog materijala.

Prilikom kupnje mikser-termostata potrebno je zapamtiti da se oluja vruće vode treba montirati na lijevo i hladno - desno. Prema domaćim standardima, sve se kreće naprotiv: hladna voda se poslužuje na lijevoj cijevi, vruće - desno.

Kupka se može izraditi od lijevanog željeza, čelika ili akrila. Oblik i dimenzije su najrazličitije. Standardne veličine kupelji - od 75-80x160 cm do 75-80x170 cm.

Nestandardna kupatila oslobađa mjesto za namještaj, perilicu rublja. Da biste instalirali takve vodoinstalate, potrebna je ispravna opskrba svih cijevi i električnih žica. Kutne kupke su 150x150 ili 160x160 cm veličine.

Instalacija tuš kabine štedi prostor u kupaonici. Takva oprema zauzima malo prostora, smanjuje potrošnju vode, to je higijenski, elegantno izgleda. Tuš kabina može imati vodik i hidrosuan, razne oblike i bojanje. Njegove standardne dimenzije - od 80x80 do 100x100 cm.

U kupaonici, postavite grijanu ogradu ručnika. Može biti voda, električna i kombinirana. Obrazac je u obliku ljestvice, zmije, nalik na proljeće ili potkove. Svaka od tih struktura uključuje dovođenje tople vode ili električne energije.

Lokacija vodovod

Poravnanje vodovoda počinje s WC školjkom. WC se nalazi što je moguće bliže kanalizaciji. Uz različitu izvedbu, njegova instalacija povećava rizik od čestih začepljenja cijevi za ispuštanje toaleta zbog neusklađenosti s njegovom nagibom. Ostatak opreme je vezana za opskrbu kanalizacijom i vodom.

U uskoj i dugoj kupaonici, vodovodni poravnanje obično se proizvodi uz zid. Takav smještaj omogućuje na suprotnom zidu da postavite serpentin ili grijanu ogradu ručnika.

Kupka je obično ugrađena jedna strana na zid. U velikim područjima, kupaonice izgledaju kao kadu na nogama u središtu sobe. Za takvu instalaciju, stezaljka cijevi se izvodi ispod poda. Optimalna visina kupke, instalirana na nogama, je 64 cm. Nema nogu - 48-51 cm. Za veću udobnost možete instalirati dva umivaonika i podijeliti prostor sobe s Shirrom.

Članak o temi: Kako napraviti toroidni transformator vlastitim rukama

U širini kupaonice od 150 cm ima smisla instalirati kupku preko sobe duž kratkog zida. Duž duge zid da stavi ostatak vodovoda.

Instaliranje tuša može uzrokovati neke probleme. Oprema je prilično glomazna, posebno za malu veličinu kupaonice. Opskrba vodom u kabinu i odvod kanalizacije mora se montirati na strogo definirano mjesto. To ovisi o tome koja je visina od poda kabine lokacije cijevi. Izvedite ove radove samo prije instaliranja tuša. U suprotnom, rabljena voda neće biti stado u kanalizaciju, a kabina se jednostavno ne može stati u kupaonicu, jer se ponekad mora ukinuti pomoću erekcije dodatnog podij. Najbolje mjesto za instaliranje tuša - kut kupaonice.

U prisutnosti vodenog kotla, bolje je organizirati ga iznad WC-a ili iznad perilice rublja.

Svi brojači i filtri su postavljeni iznad toaleta, gdje će se osigurati pristup njihovom održavanju i zamjeni.

Optimalna varijanta plasmana cjevovoda je popeti ih u zid. Cijevi moraju biti izdržljive s priključcima za tisak. Oni do 50 godina ne zahtijevaju održavanje i popravak.

Postojeći suzviji su zatvoreni gipsanom pločom. Trim se postavlja što je moguće bliže uspostavu.

Mi ćemo pomoći uštedjeti mjesto u kupaonici Perilica rublja s dubinom od 37 cm, sudoper bez kauča i toaletni kompaktan.

Volumen kupaonice vizualno se povećava uz pomoć ogledala. Bolje je objesiti na zid iznad sudopera i perilice rublja instaliran u nizu. Preporuča se organizirati na zidu u horizontalnom položaju. Izgleda dobro ogledalo s visinom od 120 cm i gotovo u gotovo cijelom zidu.

Kupaonice s površinom do 5 četvornih metara apsolutno nisu prikladne staklene klizne zaklopke i tuš kabine s dimenzijama više od 120x90 cm. U maloj kupaonici, neće tražiti kabinu s unutarnjim završetkom crne. Ispravno instalirajte bijeli kut ured.

U kupaonicama na području do 8 četvornih metara ne preporučuje se instalacija utičnica i prekidača. U prostranim sobama (više od 8 m2), utičnica je instalirana na udaljenosti od 60 cm od kupelji, umivaonika ili toaletne posude. Osim vrhunskog svjetla, preporučuje se dodatna rasvjeta pomoću sconiuma u mjestu zone zrcala i umivaonika.

Položaj namještaja i opreme u kutovima kupaonice smatra se najracionalnijim, jer se prostor istovara uz zidove oko perimetra.

Prije kabineta s vratima, potrebno je napustiti udaljenost od 70 cm za slobodnu propusnicu na otvorenim vratima. Prije pushbasina - 60 cm.

To su osnovni zahtjevi i preporuke za raspored kupaonice.

Čitaj više