Kupaonica štap: vrste, značajke, pravila odabira

Anonim

Prilikom uređenja kupaonice, zavjesa je dugo prestala izvršiti samo praktičnu funkciju, sada je i sastavni element unutarnjih poslova. Bar za zavjese u kupaonici također igra važnu ulogu, jer će samo ispravno izabrani dizajn omogućiti da implementiraju podebljane i zanimljive projekte. Postoje razne oblika, materijal i vrstu pričvršćivanja tipova štapova, koji se mogu odabrati u skladu s glavnim stilistom i funkcionalnim značajkama sobe.

Vrste šipki u obliku i vrsti gradnje

Sve šipke za zavjese u kupaonici su odvojene u skupine, ovisno o vrsti korištenog materijala, obliku strukture i opcije njegova fiksacije. Curvilinear Rod se dodjeljuje za zasebnu skupinu - to je jedinstvena stavka dizajna, koju stvara pojedinačna skica, uzimajući u obzir stil sobe i preferencije kupca.

Vrste proizvoda u obliku

    Kupaonica štap: vrste, značajke, pravila odabira

    Ravna štap za zavjese

  • Ravno. Najčešća i univerzalna opcija. Glavne prednosti: jednostavnost i razne mogućnosti montaže. Optimalna opcija za pravokutnu sobu sa standardnom formatom.
  • Kupaonica štap: vrste, značajke, pravila odabira

    Arc Rod za zavjese

  • Lukovi, polukružni. Dizajniran za kutne kupke standard ili zaobljeni oblik. Često, za fiksiranje takav vijenac zahtijeva uporabu dodatnih zatvarača.
  • Kupaonica štap: vrste, značajke, pravila odabira

    Kutna šipka za zavjese

  • Kutak. Modeli u obliku slova G. podrazumijevaju obveznu dodatnu fiksaciju gotovog dizajna na zid, strop ili pod.
  • Kupaonica štap: vrste, značajke, pravila odabira

    Okrugli štap za zavjese

  • Krug. Izvorni sustavi stvoreni za dizajn kupaonice, koji se nalazi u središtu sobe.

Najčešće, štap je odabran na temelju oblika palete za tuš, kupaonicu, dimenzije i značajke sobe. Prilikom stvaranja otvorenog vijenca potrebno je uzeti u obzir vrstu materijala, težinu zavjesa, potreba za korištenjem dodatnih pričvrsnih elemenata. Nedavno, dizajneri sve više koriste detalje za popravak kao posebni ukrasni elementi.

Članak o temi: Bambus Završna obrada: Sorte materijala (fotografija)

Klasifikacija streha na vrsti pričvršćivanja

  • Niz. Opcija rastezanja koja treba kupiti na temelju parametara prostorije.
  • Teleskopski. Ravne klizne vijence. Teleskopska šipka je univerzalna, dizajn je presavijen i fiksiran na potrebnoj udaljenosti. Opcija je prikladna u smislu instalacije. Dobar potporanj pruža visokokvalitetnu fiksaciju bez klizanja. Jedina stvar koju treba pozornost na kupnju je kvaliteta materijala i pouzdanost nosača. Još jedna neosporna prednost proizvoda - takva kozme ne pokvari zid, može se ukloniti u bilo koje vrijeme i pomaknuti, premještajući nekoliko centimetara u pravom smjeru.

Stručnjaci savjetuju da napravite preliminarnu skicu unutarnjih poslova, što će pomoći u procjeni konačnog rezultata, naznačit će prednosti i slabosti odabranog stilskog rješenja.

Kupaonica štap: vrste, značajke, pravila odabira

Obložena aluminijska šipka

Materijali koji se koriste za izradu šipki

Nakon što je donesena odluka o obliku vijenca, potrebno je razmisliti o željenom materijalu. Taj se problem mora temeljiti na dva faktora: stilska usklađenost i praktičnost.

  • Plastična šipka. Ima i prednosti i nedostatke.

Stručnjaci i potrošači dodjeljuju sljedeće prednosti:

  1. niska cijena;
  2. Širok izbor nijansi i tekstura;
  3. Jednostavnost skrbi, nedostatak sklonosti koroziji, truljenje (zbog posebne obrade materijala);
  4. Zavjese na plastičnoj površini se kreću gotovo tiho;
  5. Knjizi je lako čistiti vodom, otopinom sapuna i mekom tkivom.

Kontra dizajna:

  1. Postupno promijenite boju (pojavljuje se i žutilo i žutilo i redovito čišćenje);
  2. Tijekom vremena, početi se spasiti pod težinom zavjesa;
  3. Proizvod brzo akumulira prljavštinu, stoga je potrebno česti čišćenje;
  4. Plastika gleda na red veličine jeftinije u usporedbi s metalnim kolegama, posebno u odnosu na pozadinu pjenušavih mješalica i drugih elemenata.

Nedavno su proizvođači počeli proizvoditi strehe za kupaonicu na temelju metalne plastike iz polimernih spojeva, koji se razlikuju u trajnosti i trajnosti.

  • Metalna šipka. Skuplje i praktičnija opcija, koja još uvijek ima vlastite karakteristike koje treba razmotriti.

Članak o temi: Karakteristike plinskih ploča Bosch

Prednosti metalnih proizvoda:

  1. otpornost na vlagu, koroziju, temperaturne kapi;
  2. materijalnu čvrstoću na jednostavnost struktura;
  3. trajnost, jednostavnost instalacije;
  4. Moderan izgled dopuštajući uporabu metala u bilo kojem interijeru.

Ovisno o vrsti metala, zavjese za kupku mogu biti određene značajke.

  • Aluminijske šipke imaju mat površinu koja izgleda kao plaka, koja nije uvijek prikladna u unutrašnjosti. Uz pretjerano opterećenje, takve strukture mogu se hraniti, izgubiti oblik i izgled. Ako postoji snažan učinak buke na takav kornjačno, stvorit će se snažan učinak buke, a plastični proizvodi će se brzo razbiti. Stoga stručnjaci preporučuju branje aluminijskih prstenova prekrivenih plastikom.
  • Proizvodi od nehrđajućeg čelika su najskuplji, ali kvalitetan dekor u kupaonici. Ovo pravilo se također odnosi na sjenila za zavjese. Takav vijenac će trajati dugi niz godina bez promjene izvornog oblika. Dizajni ne hrđa, razlikuju se u visokoj snazi, zbog čega mogu uzeti najviše zamršene i neobične oblike. Posebno atraktivan izgled kopija, obrubljen pod zlatom, srebrom ili broncom.

Posljednjih godina pojavio se još jedna raznolikost materijala, koja se koristi za proizvodnju vijenca za kupaonicu. To su kombinirani proizvodi s najbržim metalnim obloženim s posebnim emajlom ili plastikom. Osim visoke čvrstoće, sve pozitivne kvalitete plastičnih elemenata su svojstvene takvom baru.

Kupaonica štap: vrste, značajke, pravila odabira

Opasna opcija za montažu šipke: Prilikom bušenja rupe, pločica se može podijeliti

Praktični savjeti za instaliranje funkcionalne kartice

Standardne šipke bez primjene dodatnih zatvarača mogu se montirati samostalno, ako jasno slijedite korak po korak upute. Sofisticirani sustavi, posebno stvoreni za narudžbu, bolje povjeriti profesionalca.

Faze montažnih šipki na zatvaračima:

  1. Uz pomoć razine izgradnje i olovke označavamo točke pričvršćivanja držača. Optimalno mjesto podrazumijeva udubljenje od stropa najmanje 10 cm - za poboljšanje ventilacije. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir da bi zavjesa trebala presresti 10-15 cm po rubu za isključenje prskanja i nacrta. Ako točka fiksacije padne na rub pločica, bolje je povući se na šav, to će pomoći u sprječavanju stvaranja pukotina i čipova.
  2. Odabrane točke moraju se provjeriti za odsustvo električne i vodovodne komunikacije!
  3. Uz pomoć bušilice ili perforatora, napravimo rupe i osigurali šipku na dowelsu za spacer. Za zidove iz suhozida, posebni vijci će biti bolje sposobni.
  4. Držač se umeće u fiksne elemente, ako je potrebno, nose se ukrasne kape.

Članak o temi: Ventilacija plastične kutije (zračni kanali)

Kada koristite druge elemente za pričvršćivanje, postoje neke od značajki instalacije, ali princip rada je uvijek isti. Najlakši način konsolidiranja teleskopskog šipke. U tu svrhu potrebno je samo odabrati optimalnu visinu mjesta i duljine šipke, nakon čega je moguće popraviti proizvod s metodom.

Sve opcije za pričvršćivanje, vrste materijala i kalupa streha imaju vlastite prednosti i slabosti. Nemojte birati između ljepote i funkcionalnosti. U nevjerojatnoj raznolikosti elemenata svatko može pronaći savršeno stilsko rješenje za svoju kupaonicu.

Čitaj više