Kako koristiti mikrometar?

Anonim

Kako koristiti mikrometar?

Nekolicina nas zna što je mikrometar, a čak i manje ljudi zna kako koristiti mikrometar ispravno.

Međutim, mikrometar je vrlo važan mjerni instrument koji se koristi svugdje kada postoji potreba za proizvodnjom vrlo točnih mjerenja. U ovom slučaju, čeljust više nije prikladna jer ne daje takvu točnost.

Primjena mikrometar pronalazi u proizvodnji točnih dijelova. Jedan mikrometar je sto puta manje od desetine milimetra, što vam omogućuje da govorite o vrlo visokoj razini točnosti.

U tom slučaju, pogreška mikrometara je samo oko dva mikrometara. Možda ćete također morati pomoći mikrometru, u svakom slučaju, znati kako koristiti mikrometar, biti koristan, pa saznati detalje moizinstrumenty.ru/izmemeritelnye/kak-polzovatsya-mikrometrom.html.

Sorte mikrometara su dosta: od složenih elektroničkih uređaja na velikim industrijama, mehaničkim kućanskim modelima koji mogu biti korisni na farmi.

Koristite mikrometar

Za početak, vrijedi razmotriti mikrometarski uređaj. Mehanički mikrometar ima dvije skale:

  • Na rotirajućem bubnju je skala s podjelom od 0,01 mm.
  • Na stabljiku uređaja još jedne ljestvice s podjelom od 1 mm. Podijeljena je na dva dijela s oznakom.

Za mjerenje jednog ili drugog alata, mora se zatvoriti u mikrometru. Prvo, koristeći bubanj s podjelima, morate implementirati mikrometar na približno potrebnu širinu.

Sada se stavka mora početi. To već ne radimo s pomoći bubnja, već uz pomoć takozvanog ratcheta, što omogućuje jasno da mikrometar ima stavku.

Ratchet se postupno miješa mikrometar. Kada se vrti, čut ćete karakteristične klikove koji signaliziraju da više nije potrebno za uvrtanje. Naš predmet je sigurno stegnut, sada možete odrediti širinu dijela.

Kako koristiti mikrometar?

Da biste to učinili, gledamo na skale koje su dostupne na mikrometru. Skala s podjelom u milimetar pokazuje koliko je u mjerenju cijelog milimetara.

Članak o toj temi: Membrana za plinsku stupcu

Na stabljiku mikrometra vidimo dvije skale. Vrh ima podjele u pola milimetra. Nakon što smo identificirali broj punih milimetara, pogledajte gornju skalu.

To pokazuje da li postoje nepotpuni milimetri u širini izmjerenog objekta. Ako vanjske vage nisu vidljive, zaključujemo da u širini nema nepotpunih milimetara, ako postoji - na pokazatelj cijelog milimetara dodamo još 0,5.

Sada najtočniji pokazatelji. Skala na bubnju ima podjelu na stotinke milimetra. Ona je ona koja mi dopušta da napravim mjerenje što bliže stvarnim pokazateljima.

Svjedočenje ljestvice koje se nalazi na bubnju dodaje se i već postojeće znamenke. Kao rezultat toga, dobivamo točna mjerenja dijela.

Jednom davno pokušavajući mjeriti nešto s mikrometrom, u budućnosti možete se lako nositi s ovim zadatkom bez savjeta.

Značajke rada s mikrometrom

Jedan od praktičnih trenutaka rada s mikrometrom je činjenica da su pokazatelji mjerenja određenog detalja koje možete uštedjeti. U budućnosti mogu poslužiti kao usporedba dvaju identičnih detalja.

To se događa da su dvije identične vježbe apsolutno identične, a ponekad se razlikuju u nekoliko stotina milimetara. Tada je mikrometar neznatno vezan za mjerenje drugog dijela.

Dakle, možete definirati pogreške proizvođača da su u nekim radovima potrebni.

  • Još jedna činjenica: često su izbačeni mehanički mikrometri, dajući netočne pokazatelje za naknadna mjerenja.

Da biste eliminirali pogrešku, trebate kalibraciju prije svakog korištenja uređaja, koji će omogućiti minimiziranje rizika od okupljanja u mjerenjima.

Kako provjeriti radi li mikrometar ispravno? Da biste to učinili, prije nego što mjerenje potpuno zategnite vijak. Ako se nula oznaka na skali bubnja podudara s horizontalnom oznakom na stabljiku uređaja, tada mikrometar radi kao što je potrebno.

Članak o temi: Izvorni prstenovi za salvete

Ali ako se oznake ne podudaraju, mikrometar mora biti uvrnut na takav način da se tragovi još uvijek podudaraju. U tome nema ništa komplicirano, poseban ključ dolazi s uređajem.

Možete kupiti mikrometar u bilo kojoj građevinskoj trgovini. Njegova vrijednost, ovisno o karakteristikama i dodatnim funkcijama, može biti različita. Obični domaćinski mehanički uređaj košta oko jedan i pol tisuće rubalja.

Čitaj više