Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Anonim

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Raspored još betonskog estriha zahtijeva takve moderne sustave prostora, kao što su topli podovi. Na prvi pogled, punjenje i poravnanje betona nema poteškoća.

Međutim, na bližem pregledu, ovaj rad ima mnogo nijansi, samo strogo promatranje koje možete dobiti visokokvalitetni crni estrih koji može poslužiti ne jednom desetljeću. Tehnologija ispuna cementa na podu u privatnoj kući također ima vlastite značajke.

Svrha betovnog kravata

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Cement crni estrih izvodi u strukturi podova niz različitih funkcija.

Ovisno o vrsti podnih premaza, glavna je uloga pričvršćena na to ili drugo svojstvo betona.

Razmislite što je uloga može igrati grubi betonski sloj u rasporedu katova u privatnoj kući.

Izravnavanje površine

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Estrih će uštedjeti od problema s borbama i depresijama

Glavna svrha cementnog estriha je stvaranje glatke i trajne površine baze.

Polaganje bilo koje moderne podne obloge nije moguće na neravnovoj površini, pokrivena kukvicama i depresijama.

Glatki donji sloj u jednom slučaju omogućuje spremanje skupih pripravaka ljepila za završnu obradu, omogućujući vam da njihov sloj tanji.

U drugim slučajevima, bez glatke temelje, nemoguće je dobiti idealno glatku površinu dekorativnog poda.

Stvaranje čvrste temelje

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Crni podovi, zbog posebne karakteristike konkretnih rješenja, igraju ulogu tla koja čini ozbiljnost namještaja i kućanskih aparata. Od koliko je snažno napunjena betona u potpunosti ovisna o snazi ​​podova u kući.

Elementi završne obrade položene na čvrstu monolitnu bazu neće se međusobno mijenjati u odnosu na deformiranje i ispucati.

Prilikom instaliranja u njegovu kuću, takve progresivne sustave grijanja, kao što su voda ili kabel i kabelski podovi, također je nemoguće bez betonskog punjenja.

U tom slučaju, on obavlja dvije funkcije odjednom - zaštitni i prijenos topline.

Zaštitne funkcije

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Beton će zaštititi tople podove od deformacije i mehaničke izloženosti

Grijaći elementi sustava podnih grijanja vrlo su osjetljivi na fizičku izloženost. Pod vanjskim opterećenjem, plastične cijevi za koje su tokovi rashladnog sredstva mogu se deformirati i uplašiti.

Kao rezultat grijane vode ili antifriza, bit će teško ili općenito zaustavljeno. To se može dogoditi ako je podovi pokriveno na vrhu grijaćih elemenata.

Grijanje električni kabeli s istim, otvorenim, metodom polaganja mogu se slučajno prekinuti ili će se oštetiti njihova izolacijska traka.

Kako bi se izbjegli takve nevolje, grijaći elementi toplih podova ne samo da se uklapaju na betonsku estrihu, već se i izliveni s estrihinom. U takvoj ljusci, više se ne boje vanjskih utjecaja.

Prijenos topline

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Takva baza je dobro provedena toplina

Lijevanje grijaćih elemenata konkretnom otopinom omogućuje vam da značajno poboljšate učinkovitost toplih katova.

Činjenica je da je koeficijent betona prijenosa topline mnogo veći od drugih materijala.

Zahvaljujući tome, toplinska energija prolazi kroz estrih s minimalnim gubicima, a manji troškovi energije moraju se zagrijati prostor na ugodnu temperaturu.

Pripremni rad

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Na betonskim podovima treba zatvoriti pukotine, uklonite smeće

Članak o temi: Dizajn trosobnog apartmana za obitelj s dvoje djece

Prije nego što napravite vezu od poda vlastitim rukama u privatnoj kući, treba napraviti broj pripremnih radova.

Njihov karakter će u potpunosti ovisiti o dizajnu kuće i o tome koji se temelj nosača planira ulijevati.

U stambenoj zgradi pojedine zgrade može biti:

  1. Površine tla. Ova je mogućnost moguće ako dizajn kuće ne osigura prisutnost podruma ili podruma. U tom slučaju, kao baza za betonsko napunjeno, površina tla je izravno.
  2. Betonski podovi. Najčešći tip baze za estrih. U privatnoj kući, betoni su montirani s ploča ili se izli natovo monolitna metoda s nosačem za zidove beton temelja. U isto vrijeme, zidovi kuće mogu biti izrađeni od najrazličitijih materijala - cigle, drva, aeriranog betona, itd.
  3. Drvene podove. Unatoč kontroverznim mišljenjima, uređaj betonskog estriha preko drvenih podova je sasvim moguć. Za to je potrebno samo pripremiti drvene strukture u potpunosti poštivati ​​građevinske propise.

Samo promatrajući sve preporuke SNIPS-a o ispunjavanju cementnih estriha, možete dobiti visokokvalitetnu površinu pogodnu za daljnju uporabu.

Razmotrite postupak za provođenje pripremnog rada u svakom specifičnom u navedenim slučajevima.

Priprema baze tla

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Zemljište je oslobođeno od smeća i travnjaka do pješčanih jastuka

Prije svega, bit će potrebno osloboditi cijelo područje budućeg poda od bilo kojeg organskog. U isto vrijeme, ispod riječi "organiziranje" znači ne samo grmlje i trave, već i sloj površinskog crnog tla.

Treba pažljivo ukloniti do izgleda temeljnih mineralnih pasmina - pijeska, gline, soginke itd.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Činjenica je da se organske tvari sudjeluju u tijeku vremena, smanjujući u veličini, dakle, zaljev rješenje na organskom sloju tla, riskiramo desetak godina kako bi dobili prazninu pod podovima. Na što može dovesti do toga, bilo je jasno svakome: pucanje monolitne baze, au najgorem slučaju njezino je opušteno i sediment u formiranju praznine.

Nakon uklanjanja sloja, izravnavanje platforme proizvodi. U te svrhe moguće je koristiti temeljnu bazu pomicanjem tla s višim dijelovima za niže.

Smiješne površine nakon završetka rada moraju biti pažljivo naprstani. Da bi se postigao bolji učinak, moguće je proliti veći dio baze s puno vode do potpunog prestanka tla.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Sloj jastuka pijeska-šljunka mora biti 5 - 15 cm

Ako ne postoji dobru vjeru da se približava zbijanju rasutog tla, može se postaviti pod pritiskom betonskog rješenja.

Kao rezultat toga, umjesto savršeno glatke površine natnog poda, riskirate dobivanje značajne pristranosti na jednoj strani.

Nakon što je površina tla poravnana s prihvatljivom stanju, proizvode jastuk pješčanog šljunka s debljinom od 5-15 cm s debljinom od 5-15 cm. Potrebno je poboljšati kuku otopine s tlom, kao i kao u obliku neobičnog amortizera tijekom sezonskog pečenja tla. To je osobito istinito za bojan i zasićena tala.

Priprema betonskih podova

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Najmanje problematična verzija izlijevanja za privatnu kuću, ako preuzmemo u izračun da su svi standardi izgradnje već promatrani prilikom instaliranja ploča.

U tom slučaju, morat ćete samo pregledati sve zglobove ploča i, ako je potrebno, zatvoriti pukotine s pločama ili silikonskim brtvilom.

Ako su konkretni podovi postavljeni ispod horizontalne pristranosti, poravnajte slične nedostatke, samo moraju biti estrih.

Članak na temu: Punjenje gel baterija

Priprema drvenih podova na estrih

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Provjerite drvenu strukturu za čvrstoću, mora izdržati težinu betonske kravate

Većinu vremena će biti rad na pripremi drvenih podova do ispune cementnog estriha. Drvena baza je najčešća u individualnoj stambenoj zgradi.

U biti, drvene podove nisu namijenjene poplava betonski sloj nad njima. To je povezano s vrlo ograničenim vagonima stabla, a s mnogo manjim servisnim vijekom trajanja drva u usporedbi s betonom, ali ponekad postoje slučajevi kada morate napraviti iznimke i opremiti cementni estrih preko drvenih podova.

Prije svega, morat ćete obaviti potpunu reviziju drvenih struktura za otkrivanje trulež ili gljivice. Sve strukture pogođene gljivicama moraju se ukloniti, a površina preostalih drvenih elemenata obrađuje antiseptičke pripravke. Pročitajte više o estrihu na drvenom katu, pogledajte ovaj videozapis:

Bit će lijepo tretirati drvo s rješenjem od nasilnika kukaca.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Nakon revizije, drvena struktura treba biti ojačana što je više moguće. Ako postoje sumnje u svoje prateće sposobnosti, potrebno je ojačati bazu s dodatnim nosačem.

Činjenica je da je betonski estrih s debljinom od 5 cm ima masu do 200 kg po m2., Što će stvoriti impresivan pritisak na cijeli dizajn preklapanja.

LAGS ispod šesnaraca mora biti položen u koraku od ne više od 0,5 m. Sama ploča treba biti debljina od najmanje 5 cm, i poželjno je da ih napravite od najtrajnijih stabala, kao što je Arich.

Uređaj za hidroizolaciju

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Valjana hidroizolacija nameće brkove

Dalje, preko baze, treba rasporediti hidroizolacija. Potrebno je spriječiti propuštanje najmanjih čestica vlage iz podruma kroz pore u betonu.

Akumuliranje pod podom, vlaga izaziva razvoj plijesni i trulež.

Za stvaranje vode-repelentnog sloja može se koristiti dvije glavne vrste materijala - premaz i calene (valjane) hidroizolacija.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Bitumensku izolaciju dobro štiti drvo od vlage

Prva vrsta su tekući pripravci koji se primjenjuju pomoću četkica ili valjaka. Stvoreni su na temelju bitumena ili polimera, a načelo njihovog rada je ispuniti sve najmanji pukotine, koji pokriva pristup vlage u prostoriju.

Ulazni izolacija se proizvodi u obliku valjaka, koji su valjani duž površine baze i pričvršćeni su na njega pomoću ljepljivog mastiksa.

Svaki list valjane hidroizolacije je se međusobno podešeno s najmanje 5 - 10 cm, a spoj je temeljito označen ljepljivom otopinom. Ako je potrebno, mogu se prikazati 2-3 sloja hidroizolacije.

Pojačanje

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Estrih s ojačanjem bit će mnogo jači

Sljedeća faza rada je stvoriti armaturni okvir. Jačanje vam omogućuje da značajno povećate snagu betona, spriječite njezino pucanje tijekom rada.

Kod kuće, Armokarkas se mogu izraditi vlastitim rukama. Da biste to učinili, trebat će vam čelik ili armatura od stakloplastike promjerom od 6 - 10 mm, pletenje žice ili stezaljke za pričvršćivanje i bugarski. Izrežite armaturu na segmentima željene duljine, koji pričvršćuju žicu poprečno. Kao rezultat toga, dobivamo rešetku veličinom stanica oko 5 cm.

Pod okvirom treba staviti na bilo koju oblogu tako da mreža nije ležala na površini baze, a podignuta je iznad nje najmanje 10 - 20 mm.

Priprema smjese za grubo

Zatim nastavite izravno na izlijevanje podova nacrta. Sastav za njih može se pripremiti vlastitim rukama ili kupiti gotovu smjesu u građevinskoj trgovini.

Članak o temi: Proljetni obrt za dom s djecom

Različito rješenje

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Dodavanje plastifikatora učinit će mješavinu mekšom

Ova opcija, unatoč svojoj arhaičnoj, još uvijek je vrlo popularna zbog svoje gospodarstva.

Da biste napravili rješenje za popunjavanje estriha, trebat će vam sljedeće komponente:

  1. Portland Cement brand nije niži od M-400.
  2. Veliki pijesak ili mali šljunak.
  3. Voda.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Ako se želi, aditivni plastifikatori koji čine beton i fluantni i tečno u otopinu se mogu dodati u otopinu.

To će uvelike pojednostaviti poravnanje i omogućit će vam da obavite rad s manje snage i vremena.

Prilikom primjene estriha u privatnoj kući na vrhu drvenih podova kao punila, preporuča se koristiti perlit ili clamzite, što će smanjiti gustoću i masu otopine.

Da biste dobili najkvalitetnije beton, trebali biste slijediti proporcije koje preporučuju građevinskim standardima.

Tablica prikazuje proporcije komponenti za pripravu određenih vrsta cementnih otopina.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Spreman mješavine

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

U suhim mješavinama, komponente se biraju u točnom doziranju

Danas u građevinskim supermarketima postoji veliki raspon suhih mješavina namijenjenih za izlijevanje podova.

Suhe mješavine, zbog točno odabrane doze komponenti, odlikuju se visokom kvalitetom dobivene otopine.

Još jedan plus je jednostavan za korištenje. Da biste pripremili rješenje spremne za uporabu, dovoljno je otopiti smjesu s vodom u proporcijama navedenim na pakiranju. Jedini nedostatak gotovih mješavina je njihov visoki trošak.

Dakle, nacrt podova, ispunjen korištenjem suhih smjesa, koštat će vas 2-3 puta skuplji od vlastitih pripravaka natočeni betonu.

Sipanje.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Svjetionici se mogu izraditi od metalnog profila

Nakon svih pripremnih radova uzimaju se za popunjavanje otopine. Prije svega, pokazuju horizontalne znamenitosti - "Beacons". Moguće ih je napraviti iz glatke drvene tračnice, trake ili metalnog profila.

Imamo paralelne retke preko cijelog područja budućeg ispunjavanja. Udaljenost između njih ne smije prelaziti 1 m za točnije poravnanje betonskog sloja.

Na mjestu gdje imate podzemlje, instalirajte granični obrazac u veličinu budućeg otvora.

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Usklađivanje svjetionika u horizontu izrađuje se pomoću laserske, hidrauličke ili konstrukcije. Pokrenite instalaciju slijedi s najviše točke baze.

Kao rezultat toga, ispali smo pravokutne odjeljke formirane paralelnim položenim svjetionicima. Počinjemo ih ispunjavati pripremljenim cementnim mortom, poravnavajući ga uz pomoć velikog pravila. Ulivanje radi veće udobnosti rada treba započeti iz udaljenog ugla u odnosu na vrata.

Ako debljina nivelirajućeg sloja prelazi 50 mm, onda se preporučuje da je ulije u dva prijema. Prvo, prvi sloj se izlije, a nakon što je dovoljno da se osuši, drugi sloj. Time ćete izbjeći opasnost od pucanja preko debelog sloja punjenja prilikom sušenja.

Također, estrih sušenja nije natopljeno, treba ga zatvoriti polietilenskim filmom, koji sprječava previše intenzivne isparavanja vode. Pročitajte više o ispunu estriha za svjetiljke, pogledajte ovaj videozapis:

Kako napraviti pod vlastitim rukama u privatnoj kući

Uz vruće vrijeme, s istom svrhom, moramo zalijevati površinu betona s vodom svakih 2 dana. Rok za sušenje betona ovisi o njegovoj debljini, početnoj konzistenciji i razini vlažnosti u prostoriji.

Obično je ovaj proces od 3 dana prije tjedna. Kompletna tvrdoća betona dobiva samo 4 tjedna nakon punjenja, stoga se preporučuje daljnji rad na rasporedu podova ne ranije nego za mjesec dana.

Čitaj više