Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Anonim

Pod čudnim za naše uho, riječ "pergola" skriva razne lukove za razne kovrčave biljke. U početku su izgrađeni u južnim zemljama kao podrška za grožđe. A riječ sama ima talijanske korijene (pergola - nadstrešnica, produžetak), gdje je vinova loza podržavala hlađenje. Jednostavnost dizajna pridonosi njihovom samostalnom izradi i ovom članku će govoriti o tome što je to, i kako će pergola napraviti s vlastitim rukama ukrasiti vaše dvorište, vikendicu ili vrt.

Što je tamo

U dugotrajnim pergolama nisu bili samo na vinogradima. Takve strukture, samo veliki opseg, napravljene su u dvorištima kako bi se zaštitili od sunca. Pod njima su proveli najteži podne vrijeme. Bio je to prilično baldahin, od kojih je jedan dio oslanjao na zid. Dizajn je ostao isti, materijali su se promijenili: sada pergola ne može biti samo drvena, već i metala, betona, pa čak i plastika.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Glupovi Pergola u blizini kuće od grožđa - Gusta sjena čak i na podne

Osim toga, to je korisna konstrukcija - podrška za vinove loze i stvaranje sjene je također lijepa. To je ocijenjeno arhitektima. Postupno se pergole preselile u čvorove u vrtovima. Samo tamo imali su rafiniraniji oblik, korišteni su skupi materijali do mramornih stupova, zrake su provedeni pričvršćeni oblici. Ne samo i ne toliko grožđa koliko ukrasni postrojenja, ruže, bazena i lianas.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Ovo je također Pergola, ali pogled i dizajn savršenih drugih, iako načelo izgradnje istog

Učinite ga i u obliku galerije zatvaranja od sunca sve do jedne zgrade u drugu. Ove arkade podržavaju višegodišnje lian, kovrčave vrste ruža. Gdje ne preživljavaju zbog oštre klime, moguće je koristiti godišnje veziva, one nisu manje dekorativne, cvatnje se može izabrati tako da cvjetanje nastavlja cijelu topla sezonu.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Cijela galerija iz lukova može zatvoriti put od jedne zgrade do drugog ili na mjesto odmora.

U modernom smislu, to je prilično baldahin ili otvoreni ljetni sjenić, koji se, umjesto krova, mreža greda za koje su biljke rane.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Beton Pergole zahtijevaju pažljivo izračunavanje

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

I to je - također. Već je već više kampanja za ljetni sjever za ugodno vrijeme

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Ne-standardni dizajn. Ipak, ovo je također vrsta pergole

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Dakle, uz pomoć Pergole možete napraviti ulaz u kuću - to je balday, koji i bez biljaka izgleda dobro, a kad rastu čak i ugodnije

Modificirana pergola je luk na kojem se nalaze cvijeće ili grožđe. Ako kažemo, "luk", najčešće mislimo na metalni proizvod i zaokruženim vrhom.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Arch za grožđe je također Pergola, samo s modificiranim oblikom vrha

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Luk ispod prianjanja je ista pergola. Ali masa ruža je manja od vinove loze i još uvijek stvara drvene strukture.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Držite se iznad vaza s postrojenjima ampelasta - a luk postaje još elegantan

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Snažni stupci omotani Liana - rezervirani vrt

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Cvjetni cvjetni kozji na luk-pergole

O osnovima i pravilima dizajna krajolika čitaju ovdje.

Glavni čvorovi

Unatoč činjenici da je dizajn jednostavan, potrebno je ispravno procijeniti opterećenje koje biljke mogu stvoriti. Za našu zemlju nije potrebno baciti iz utega i pritisak snijega. Pogotovo nakon što će biljke letjeti dizajnom. Stoga su svi priključci, pričvršćivači, pouzdani, bolje je biti suzdržan i stavite kutak nego da rastavljajte latna iz biljaka i urušenog luka. U tom smislu, stupci za podršku i zračni snopovi moraju biti izdržljivi i pouzdani.

Članak o temi: Cross-vez Macovi: Shema za besplatne, Poppy Field Sets, Scarlet Riothis, preuzimanje crvene kamilice na crno

Ako planirate izgraditi iz drva, potporni stupovi za pergolu srednjih veličina koriste se najmanje 200 * 200 mm. Grede - od odbora od najmanje 40 mm debljine. Budite sigurni da se zaustavlja i tijela: oni će dati ukočenost. Ako će se potporni stupovi graditi iz opeke ili kamena, stavljaju se oko cijevi ili kvadrata - vaš izbor, ali to bi trebao biti.

Dimenzije

Malo o veličinama pergola. Moraju biti proporcionalni web-lokaciji. Ako je mala, udaljenost između regala može biti jedna i pol metara. Ne vrijedi manje: uzimajući u obzir lišće i samo jedna osoba će proći u takvom prolazu. Za više opsežnih dijelova, širina je potrebna velika - preuska će se činiti Kice.

Standardna visina vrta Pergola - 2,2-2,4 metara. Tada je cijela struktura skladna, a lišće i cvijeće neće staviti pritisak.

Kako povezati pojedinosti na vrhu

Prilikom izgradnje luka, morate posvetiti posebnu pozornost na čvorovi veza. Kako ih učiniti gledati na fotografiji.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Jednostavan način za spajanje regala s osnovnim gredama

Za one koji nisu prejaki u stolarskom poslovanju, teško je smanjiti iskopavanje za ugradnju greda. Postoji jednostavan i pouzdan način da ne učinite bez ovog rada: spojite police i glavne grede uz pomoć dekorativnih protukora. Ovo nije samo ukras, nego i način da se veza pojačava pouzdanija.

Na stupu potpore (rack), snop je složen na vrhu i noktiju noktiju ili dugi vijci. Ipak, s bočnim naporima mogu se ispasti. Da bi se uklonilo, nakon što su pomoćne grede položene i fiksne, dekorativni protuubor je prikovan. Učvršćuje se u jednom cijelom broju tri elementa. Još veća ukočenost strukture daje strut, seotporan, koji se često naziva zaprašivanjem.

U najjednostavnijem slučaju pergole - četiri police povezane osnovnim i pomoćnim gredama.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Najjednostavniji dizajn pergola

Registracija ruba greda

Malo različita izgled može biti posljedica različitog dizajna krajeva pomoćnih i glavnih greda. Snimljeno je nekoliko načina na fotografiji. Dakle, da se svi događaju isti, napraviti predložak iz malog komada. Zatim ga nanesite na radni komad, utopiti sitno brušenu olovku što je moguće bliže predlošku. Na ovom konturu.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Kako možete napraviti rubove greda

Dizajn zamjene

Bar za stupce treba biti veliki poprečni presjek, a to nije tučeno. Nijedna manja veličina ne bi trebala biti glavne grede, što povećava troškove strukture. Ali možete uštedjeti ako postoje dvije debele ploče na obje strane na gore navedene police. Ono što izgleda odozgo, pogledajte sljedeću sliku.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Možete koristiti dvije ploče za smanjenje održavanja

Možete ih spojiti s vijcima za nokte i mogu se pričvrstiti. Dakle, čak i pouzdaniji: pričvršćeni spojevi mogu se po potrebi pričvrstiti. Kako izgleda takva zgrada na fotografiji.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Pergola s dvostrukim pločama umjesto glavnih greda

Kako izgraditi drvenu sjenicu čitati ovdje.

Upute za montažu korak po korak

Prije svega, potrebno je odlučiti kako montirati stupove podrške. Ako nema pitanja od ariš - nema pitanja, možete samo zakopati u zemlju. S drugim drvom, sve je komplicirano: izravni kontakt s tlom je iznimno neželjeno. Naravno, možete obraditi kraj antibakterijske impregnacije Sezhez ili Senezhezh Ultra u zemlji postova ili Senezh Ultra, stavite nekoliko sati u rad.

Članak o temi: Oriental Style Gazebo - građevinske značajke

Druga mogućnost je napraviti betonsku hrpu s stiletto stilettom (ili nekoliko klinova, ovisno o veličini i težini strukture). Na kosu s razmakom 5-8 mm ismijavati stalak.

Drugi način - ako je stranica betonirana ili pokrivena na njega. Zatim uzmite metalne vage. Najčešće su u obliku obrnutog slova "P", pričvrstite ga na površinu stranice. Pričvrstite vijke stupca kroz ove ploče. Ova vrsta pričvršćivanja pogodna je za vrt, gdje će pogreška biti zatvorena biljkama. Ako konstrukcija ide na otvoreni prostor, drugi skeneri koriste.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Metode za pričvršćivanje stupova (regali)

Nakon odabira metode instalacije, sve drvo, koje će se koristiti u građevinarstvu, prekriveno je zaštitnim sastavom - antibakterijskim i insektima. Pripravci trebaju biti dizajnirani za korištenje na otvorenom (ne za internu uporabu, već samo za vanjski). Nakon obrade možete početi izgradnju:

  1. Obilježavanje web-lokacije. Uz pomoć klinova, kabela, ruleta i razine izgradnje postavljalo je igralište potrebne veličine. U svojim kutovima postoji mjesto ispod polova, odabrani način na koji su instalirani.

    Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

    Stavite instalaciju označavanja i stupa

  2. Dvije glavne grede prikovane su na izloženu jednadžbu. Da bismo smanjili cijenu izgradnje, umjesto toga koristimo dvije ploče, koje su manje pričvršćene ispod vrhova - za 5-6 cm ispod. Grede moraju biti fiksirane strogo horizontalno. Kao što je već govorio, moguće je koristiti nokte, vijke ili vijke za samostažući. Ako ste spojeni na vijke, uzmite bijelo, a ne crne: oni su mnogo jači i izdržati teška opterećenja.

    Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

    Svježe glavne grede. Učinimo ih kompozitnim - iz dvije ploče s debljinom od 50 mm

  3. Sada montirane pomoćne grede. Ako postoji prilika, napravite feedove pod glavnim: tako da ih lakše pričvrstite. Inače morate koristiti uglove koji će biti pričvršćen na donji snop u jednom dijelu, a drugi će zadržati poprečno.

    Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

    Ugradnja pomoćnih greda

    Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

    Balok oblik

  4. Zapravo, ugradnja Ukusina je ostala. Oni će dati strukturu veću stabilnost.
  5. Da bi se sjena u početku bila gusta, preko onoga može izblijediti čak i tanje trake - 5-7 cm debljine. Dakle, da su dobro držani, dubina od 2-3 cm je napravljena ispod svake pomoćne grede.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Ugradnja prijelaza

Sve, drvena pergola prikuplja se vlastitim rukama. Prikaz slijeda sklopa također može biti u sljedećem videozapisu.

Značajke dodane kućnom pergolu

Pergolas, uz kuću, otvorene su ljetne terase. Jedan dio grede oslanja se na držače instalirane na zidu na zidu, drugi - na gredama koje leže na stupovima podrške. Metode pričvršćivanja na zid su nekoliko. Prvi vidite na fotografiji u nastavku: traka za podršku je prikovan na zid, utičnice za slijetanje su izrezane na nm. Osim toga, čvrstoća spajanja osigurava kutove koji su fiksirani s obje strane.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Bakes s jedne strane odmora na stupovima, drugi - na zidu zgrade

Druga metoda - posebne zaustavljanja montiraju se na zid: čelične ploče odgovarajućeg oblika.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Montažne grede na zid

Glavni koraci gradnje su slični, ali imaju neke nijanse:

  1. Postavite mjesta za ugradnju postova i instalirajte ih. Poljaci su instalirani na nekoj udaljenosti od kuće jednake širini (dubini) pergole terase. Drugi dio oznake nastaje na zidu kuće - tamo su instalirani drugi krajevi pomoćnih greda. Tu je i fiksna ili referentna drva ili ploča.
  2. Na prikazanim stupovima za priključivanje dva ploča ili referentne trake na vrhu.
  3. Stavili su pomoćne grede koje su pričvršćene na potporu na zidu s jedne strane.

Sve. Što bi trebalo raditi u vama kao rezultat je predstavljen na slici ispod.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Skitchy slika priložene pergole odozgo

Pogledajte slijed akcija tijekom konstrukcije pergole uz zid može biti na sljedećim videozapisu

Istim tipom, ali krovovi grade verandu. Kako - Pročitajte ovdje.

Izgradnja metalne pergole

Značajka upotrebe metala kao građevinskog materijala je da je pouzdanija, zahtijeva manje skrbi. Odmah je metal tlo, a zatim oboji. Uz visokokvalitetnu prevlaku dobre boje, to je dovoljno nekoliko godina.

S stablom gnjavažom više. U našoj klimi morate svake godine ažurirati premaz. Budući da su lakovi bolji ne koristiti: oni ispucaju, bijelci, polaraju dio. Da biste ažurirali premaz, morate sve sve napisati, a zatim ponovno pokriti. Stoga, čak i većina lakova za otvoreni vrt ili viška zgrada bolje ne koristiti. Za preradu drva, smještena na ulici tijekom cijele godine nalaze se ulja u kojima se dodaje Koler. Oni ne daju sjaj, ali savršeno štite površinu od klimatskih utjecaja. Najgora stvar koja se može dogoditi - malo će ispasti. Za ponovno obradu, površina se mora očistiti od prljavštine i osušiti. Možete slikati. Sušenje "na niskoj" obično par sati. Zgodan, lijep, pouzdan.

Razlika između metala u načinu montaže. To je ili zavarivanje, ili sklop na vijcima. Svaki odabire put. Zbog činjenice da je otpornost na koroziju obojenog metala prilično visoka, može se jednostavno betonirati. Stoga su poteškoće s instalacijom stupaca manje. Teže je raditi s njom zbog mase. Ali svugdje postoje nedostaci.

I raznolikost metalnog pergola je možda više od drvenog: moguće je kvotu, napraviti savijene oblike. Metal se kombinira s kamenom, opekom, drvo. Šator je ispružen na metalnom okviru, tkanine se postavljaju, šprice zavjese. Za primjere pogledajte Foto galeriju (otkriva se u punoj dizalici ako vam je potrebna).

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Pod ovim tepihom nije vidljivo i pergola. Izgrađena je kao sjenica: okvir cijevi je zavaren, sve ostalo je biljke. Istog načela možete napraviti gazebo pod grožđem

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Kako spojiti metal i drvo

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Rolls prostirki osiguranih na metalnom pergolom. Podesite stupanj otvorenosti po vlastitom nahođenju

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Drugi luk za ruže - vrt Pergola, koju najčešće vidimo

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Ovo je Pergola koju smo nazvali "luk za cvijeće ili grožđe

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Drugi primjer korištenja tende. Glavni grožđica na kontrastu

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Još jedan čađe drva i metala, ali dizajn je drugačiji, drugi osjećaj. Takva pergola može se rasporediti na otvorenom balkonu

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Elementi za kovanje su uvijek relevantni. Tijekom vremena biljke okrene ovu pergolu na vrlo ugodno mjesto

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Kombinacija metala i polikarbonata. Oba materijala omogućuju vam da napravite zakrivljene oblike. Čak i mala nelinearnost pretvara banalni nadstrešnicu u zanimljiv dodatak.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Jednostavna pergola na ulazu - tenda se protezalo na metalnom okviru

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Čiste geometrijske linije, snažne stupce, jednostavne i elegantne

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Stalci i glavne metalne grede, pomoćne grede stabla

Kako napraviti metal sjenice čitati ovdje.

Nacrti

Važno je napomenuti da su sve prikazane opcije mogu biti izrađene od drva ili metala, a stupce možete staviti iz kamena, betona ili mramora. Ideja je važna, a izvedba može biti drugačija.

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Jednostavan pravokutnik sa snažnim gredama

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

U kineskom stilu

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Crtanje pergole s dimenzijama

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Zanimljivi ukrašeni stupovi - Velika opcija za ugradnju u blizini kuće

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Možete napraviti ulaz u vrt ili krunicu

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Umjesto drvenih stupaca koristili su čelik, obrubljeno drvo

Kako napraviti pergolu vlastitim rukama

Članak o toj temi: Kako bjesniti psa gribble i suza

Čitaj više