Kako odabrati pravu kuglicu

Anonim

Pouzdan cjevovod je jedan od najvažnijih pokazatelja visoko izgrađene kuće ili popravljene.

Kako odabrati pravu kuglicu

Shema kugličnog ventila.

Svaki nedostaci u mehanizmima zaključavanja i spojevi cjevovoda mogu dovesti do poplave koja će podrazumijevati ozbiljne materijalne posljedice.

Vrlo je važno posvetiti posebnu pozornost na ono što kuglasti ventil odabrati preklapati vodu u cijevima. Ova vrsta mehanizma vrata naširoko se koristi čak iu industrijskim poduzećima. Njegov uređaj omogućuje preklapanje struje čak i plina i ulja. Kako bi se vaš stan pouzdan, trebali biste znati kako odabrati dizalicu, uzimajući u obzir sve značajke cjevovoda. Važno je svima svima: što je materijal napravljen zatvarač, a iz kojih se zgrada, koja će se preklapati - hladna voda, vrući ili plin.

Konstruktivne značajke dizalice s loptom

Kako odabrati pravu kuglicu

Dijagram veze kuglastih ventila i električnog pogona.

Unatoč činjenici da su kuglasti ventili izmislili prije stotinu godina, tek je nedavno koristio svugdje. Njegova početna struktura nije bila dovoljno učinkovita, blokirao je tok labavo. Ali zahvaljujući radu dizajnera, kao i pojavu novih materijala, ova je dizalica postala najpopularnija prilikom polaganja cjevovoda. Prije svega, u novim verzijama počeo je koristiti poboljšane brtve, kao što su gume, fluoroplast i drugi. Oni daju potrebnu brtvljenje, ali u isto vrijeme imaju visoku otpornost na habanje.

Ball ventil je zatvarač u obliku kuglice od čelika. Ima rupu jednaku promjeru cijevi. Rotacija zatvarača je 90º preklapa protok vode. Kada je okidač otvoren, ne stvara nikakve prepreke za slobodan protok, što povećava njegovu izdržljivost, jer ne postoji opterećenje na mehanizmu za zaključavanje. Ova prednost je bio razlog zajedničke uporabe kugličnih ventila na vodećim linijama cjevovoda. Osim toga, zamjena takvog mehanizma se radi lako i brzo.

Članak o temi: dekorativna ograda s vlastitim rukama

Vrste kugličnih dizalica

Razlikuju se tri glavne vrste:

  • Puni oko (njegov propusnost je 90-100% protoka vode);
  • nepotpuna (s propusnom pojasom 40-50% protoka);
  • Standard (propusnost je 70-80%).

Ovisno o materijalu proizvodnje, izolirane su dvije glavne vrste: mjedena i plastika.

Kako odabrati pravu kuglicu

Shema kugličnog ventila.

Brass je najtraženiji, jer je u stanju izdržati temperaturne razlike i ne hrđa. Ovaj tip je pogodan za preklapanje tople vode i sustava grijanja. Ne dovodeći u pitanje nepropusnost, bradavica se može otvoriti - zatvorena do 60 puta.

Plastika - manje izdržljiva. Unatoč činjenici da je izrađena od plastike visoke čvrstoće, jake temperaturne razlike utječu na to destruktivno. Ovaj tip je pogodan za preklapanje hladne vode i plina.

Postoji još jedna vrsta dizalice s loptom, koja vrijedi posvetiti posebnu pozornost. Izrađena je od cinka. Takva preklapanja su vrlo opasna, da ih koriste u stambenoj zgradi kategorički je zabranjeno. To je zbog činjenice da se klorirani sustav za pročišćavanje vode koristi u našim domovima. Cink reagira s klorom, kao rezultat kojim se formira otopina cinkovog klorida, što je vrlo opasno za ljudsko zdravlje. Takva se voda također naziva "mrtvi", jer služi kao uzrok onkoloških bolesti, ubijajući stanice zdravih organizma.

Kako odabrati kuglicu

Da ne bi napravili pogrešku pri kupnji kugle, neka jednostavna pravila treba pamtiti. Prvo, ne samo tijelo, ali lopta u sebi treba biti izrađena od mjedi. Provjerite je li vrlo jednostavno. Ako magnet privlači kućište, onda lopta unutar željeza. Prema tome, takva dizalica ne može dugo služiti. Ne vrijedi ga kupiti.

Drugo, treba ga provjeriti iz kojeg materijala je napravljen kućište dizalice. Da biste saznali, napravite malu ogrebotinu na niklovanoj premaz. Ako je ogrebotina žuta, onda je dizalica izrađena od mjedi, ako je srebro iz cinka. Kao što je gore navedeno, cink dizalica za instalaciju ne slijedi u kući.

Članak o temi: Zanimljivi načini kako napraviti vrata

I, treće, razmislite o tome koji kupujete kuglicu. Ako za sustave grijanja ili tople vode, bolje je uzeti mjed. Ako može biti plastika za hladnu vodu ili plin.

Znajući ova jednostavna pravila, možete profesionalno odabrati kuglicu za svoj popravak.

Čitaj više