Rolete i valjane zavjese: prednosti i nedostaci, savjeti o odabiru

Anonim

Oni koji traže minimalizam, ali ne i ravnodušni za udobnost, pokušavaju kupiti rolete i valjane zavjese. Takve zavjese su elegantne, funkcionalne, udobne i vrlo lijepe. Savršeno se međusobno kopirali s funkcijama klasičnog portera, dok pomažu u stvaranju jedinstvenog dizajna u sobi, zasićenu sobu s ugodnom tonalitetom. Koje prednosti imaju takve modele? Koja je prednost valjanih zavjesa ispred klasičnih roleta?

Rolete i valjane zavjese: prednosti i nedostaci, savjeti o odabiru

Glavna vrsta

Blinds - zavjese čije se platno sastoji od paralelnih ploča koje služe za zaštitu prostorije od sunca, protoka zraka, prašine, oborine. Trake (lamele) mogu biti izrađene od raznih materijala: drvo, plastika, metala, tkanina. Najpraktičniji i jeftiniji je aluminij. Međutim, ekološki prihvatljiviji i lijepiji materijal je drvo.

Po načinu postavljanja lamela, označeni su horizontalni i vertikalni sjenila. Vertikalno se najčešće koristi u nerezidencijalnim prostorijama. Oni su idealni za prozore koji prelaze standardne veličine, kao i u sobama s niskim stropom. Najčešće su njihove lamele izrađene od poliestera: Jacquard (tkani materijal) i stakloplastike (netkane). Horizontalne rolete su uobičajene u raznim sobama. Odlikuju se velikim izborom materijala i načinima instalacije na prozore.

Različite horizontalne rolete - valjane zavjese. Oni su jedna tkanina, koja je rana na posebnom valjku, fiksirana iznad prozora, pretvara se u valjak. Da biste pričvrstili zavjese na potrebnoj visini, donji rub je opremljen s rukavima. U zatvorenom obliku, valjana zavjesa je gotovo nevidljiva.

Sljedeće vrste valjanih zavjesa su najpopularnije:

  • Otvoreni tip, koji je iznimno jednostavan dizajn osovine, bježeći na zid, tkaninu i daska kolijevke;
  • Zatvoreni tip, koji ima kutiju koja pokriva radnu osovinu i bočne daske, jasno pričvršćivanje platna unutar otvora prozora.

Članak o temi: zimski staklenik na mjestu

Rolete i valjane zavjese: prednosti i nedostaci, savjeti o odabiru

Prednosti

Opće prednosti oba modela:

  • UNIVERSAL: Različiti materijali i boje vam omogućuju da ih instalirate u bilo kojoj sobi;
  • Postoje mnoge mogućnosti za uporabu: od dizajna prozora stambene sobe do rasporeda lože, potkrovlje, zimski vrt;
  • Valjane zavjese i sjenila se kombiniraju s drugim zavjesama;
  • Za razliku od konvencionalnih zavjesa ne ometaju pristup zraku.

Stills imaju važnu prednost u odnosu na valjane zavjese. Zbog upravljačke ploče omogućuju vam da podesite rasvjetu. Uključivanje lamela po vlastitom nahođenju, možete postići razne dekorativne učinke: tamu, sumrak, sjene i lagane igre, blistave sunčeve zrake.

Valjane zavjese imaju vlastite prednosti. Lako se rukuje, pa čak i dijete može upravljati njima. Osim toga, u proizvodnji tih modela, materijal je impregniran s posebnim pripravkom. Zahvaljujući tome, valjane zavjese otporne su na prašinu, razne mrlje, vatru, vlagu. Da bi se dugo očuvala svojstva materijala, dovoljno je brinuti za zavjese za korištenje kemijskog čišćenja.

Rolete i valjane zavjese: prednosti i nedostaci, savjeti o odabiru

Često valjane zavjese otežavaju otvaranje prozora

nedostaci

Klasične rolete mogu se primijetiti nešto značajne minuse. Zahtijevaju posebnu skrb. Prema riječima stručnjaka, iznos njihovih stirika za cijelo razdoblje uporabe ne smije prelaziti dva. Nemoguće je koristiti stroj za pranje rublja, tople vode, prašaka pranja. Čak i nakon pažljivog pranja s korištenjem osjetljivih alata iz materijala, bljeska se zaštitna impregnacija, zbog toga što roleti brzo gube oblik i početi lako prikupljati prašinu i prljavštinu.

S nekim modelima, rolete su nezgodne za otvaranje prozora: svaki put kada se morate vratiti u rob. Ako ima manje od 3 cm od vrha otvora preklop prije stropa, neće biti moguće instalirati rolete, jer u ovom slučaju prozor se neće otvoriti. U klasičnoj metodi pričvršćivanja, takve zavjese će uzeti većinu prozora, što je neprihvatljivo u prema malim sobama.

Članak o temi: Kako mogu očistiti vodu iz vapna?

Neki modeli imaju slijepe, postoji još jedan značajan problem. S otvorenim prozorima (osobito tijekom nacrti) paneli čine jak metalno zvonjenje. Ovaj nedostatak može se eliminirati ako promijenite način instaliranja donjih zatvarača, ali za ovu uslugu će se morati platiti dodatno. Ako ste oštetili jednu ili više lamela - bit će teško zamijeniti ih. Samo tvrtka za koju ste naručili proizvod će rastaviti dizajn koji je jedan od cjelina, za određenu naknadu.

Glavni nedostatak valjanih zavjesa je nemogućnost podešavanja smjera svjetlosti, što vam omogućuje da napravite klasične rolete. Neke zavjese tijekom vremena počinju raditi loše, oznaka mehanizam, ali to najčešće ima jeftine modele beskrupuloznih proizvođača. Ukupno minus za sve vrste sjenila je inhibilnost njihove uporabe u sobama uređenim u luksuznom, svečanom stilu.

Rolete i valjane zavjese: prednosti i nedostaci, savjeti o odabiru

Savjeti za odabir

Kada kupujete zavjesu, morate se kretati za 3 glavne zadatke koje trebaju odlučiti: pouzdano štite od jarko sunca i znatiželjnih očiju, ukrasite unutrašnjost, skladno uklapajući u nju, ne opterećuju se i skrbi. Da biste odabrali savršen model, trebali biste razmotriti nekoliko osnovnih parametara.

  1. Vrstu materijala. Iz vrste tkanine ovisi, hoće li zavjesa zaštititi prozor. Lamela horizontalnih sjenila obično se čine potpuno neprozirnim materijalom: drvo, plastika, aluminij. Tkanine različite gustoće mogu se koristiti za sjenila s vertikalnim panelima i klasičnim valjanim zavjesama. Potpuno svjetlosne mrlje pogodne su za spavaću sobu ili sobu, u kojoj je često potrebno potamniti prozore u svijetlim vremenu dana (na primjer, kada koristite video projektor). Vrlo tanka, samo raspršene sunčane zrake tkanine bit će savršene u dnevnoj sobi, u kuhinji, u uredu. Odabirom Zebra valjane zavjese, u kojima se kombiniraju drugačija transparentnost materijala, možete sami kontrolirati svjetlosni tok.
  2. Spektar boja. Valjane zavjese, rolete - važan dio unutrašnjosti sobe, pa kad odaberu, potrebno je uzeti u obzir ton namještaja, tapete, situaciju općenito. Zavjese se mogu kombinirati s nijansom s uobičajenom sobom u boji ili s odvojenim predmetima, kao što je pokrov kreveta, tepih, kauč. Ako se želite usredotočiti na prozor, odaberite valjane zavjese svijetle boje s crtežima ili ispis fotografija.
  3. Metoda pričvršćivanja. Za sjenila i šipke postoji nekoliko vrsta pričvršćivanja: unutar otvora prozora, na vrhu, blizu stakla. Za dizajn prozora u malim sobama bolje je odabrati valjane zavjese koje se instaliraju izravno na okvir. Dakle, prozornik neće biti zatvoren, koji se može koristiti umjesto police. Osim toga, to će vizualno proširiti sobu. Uz klasičnu metodu privitka, kada su sjenila zatvorene otvor prozora i u potpunosti probijice, možete učinkovitije potamniti sobu.
  4. Vrsta kontrole. Rolete, kao i valjane zavjese kontroliraju se jednostavnim mehanizmom (lancem), koji vam omogućuje da promijenite položaj panela i cijelog platna. Neki modeli su opremljeni električnim pogonom, koji je prikladan za primjenu na velikim prozorima u stambenim ili industrijskim prostorijama.

Članak o temi: Brown zavjese: pravila o kombinaciji i uloga u unutrašnjosti

Kupnjom rolesa ili valjanih zavjesa, ocijenite dizajn sobe. Odaberite modele pogodne za postavljanje na nijanse i vrstu materijala. Ako vam je teško, dajte prednost klasičnom tkivu rolete neutralnih tonova. Ne zaboravite unaprijed razmišljati o metodi privitka.

Rolete i valjane zavjese izvrsno rješenje za projektiranje otvorenih otvora u bilo kojoj sobi. U isto vrijeme, jeftini aluminijski roleti mogu se koristiti u uredskom prostoru. Za raspored dječjih, dnevnih soba, kuhinje bolje je kupiti valjane zavjese. Oni su prikladniji za upravljanje, bijesan u skrbi i prikladni su za bilo koji interijer zbog različitih boja.

Čitaj više