Osvijetljeni ormarić s vlastitim rukama: montažne značajke

Anonim

Veliki kabinet uvijek zahtijeva dodatno pozadinsko osvjetljenje. Inače, pronađite prave stvari na dubokim policama je vrlo teško. Možete napraviti takvu rasvjetu ormara kupe vlastitim rukama. Ovaj rad neće vam zahtijevati ozbiljne financijske troškove. Cijeli sustav je postavljen doslovno u jednoj večeri. I kako bi ne samo učinkoviti, već i lijepo pozadinsko osvjetljenje, ne trebate posebna znanja i vještine.

Osvijetljeni ormarić s vlastitim rukama: montažne značajke

Fluorescentne svjetiljke uvijek ostaju hladne, čak i ako vlasnici zaborave isključiti rasvjetu.

Pripremna faza montaže

Prije toga, halogene svjetiljke se često koriste za osvjetljavanje ormarića. Ali njihov glavni nedostatak bio je to kada su radili, bili su jako grijani. Stoga je bilo moguće ne samo spaliti takvu lampu, već i oštetiti odjeću pohranjenu u ormaru. Osim toga, koristeći ih je nesiguran, jer je moderan namještaj izrađen od zapaljivih materijala.

Stoga, sada koristite fluorescentne svjetiljke ili LED pozadinsko osvjetljenje. Takve svjetiljke ostaju hladne, čak i ako vlasnici zaborave isključiti rasvjetu.

Pozadinsko osvjetljenje možete postaviti samo unutar kabineta odjeljka.

Ali namještaj se može osvijetliti i izvan oblikovanjem lampe, na primjer, do gornje strehe.

Osvijetljeni ormarić s vlastitim rukama: montažne značajke

Slika 1. Shema osvjetljenja.

Tada će ova tema interijera postati pravi ukras sobe.

Prije pokretanja instalacije pozadinskog osvjetljenja morate kompajlirati detaljnu shemu veze.

Ako niste sigurni u svoje znanje, onda u ovoj fazi je mudriji privući stručnjaka. Primjer takve sheme prikazan je na slici 1.

U modernim trgovinama možete kupiti gotove komplete dizajnirane za osvjetljavanje namještaja.

Obično set uključuje od 3 do 5 svjetiljki. No, ponekad se skup standardnog ne može pristupiti nekim parametrima određenom kabinetu. Onda morate sastaviti sustav sami.

Članak o toj temi: Punjenje poda u garaži

Potrebni materijali i alati

Ako odlučite koristiti halogene svjetiljke za osvjetljavanje, onda morate kupiti transformator. Prilikom odabira, morate razmotriti sljedeće parametre:

  1. Nominalna snaga. Uz to, možete izračunati ukupnu snagu svjetiljki koje se mogu spojiti na ovaj instrument. Dakle, možete odrediti broj i osobne karakteristike svjetiljki. Ali zapamtite da je moć samog transformatora 5% prelazi količinu snage cijelog plug-in.
  2. Izlazni napon. Trebala bi biti jednaka radnom naponu svjetiljki koje želite koristiti za garderobu.
  3. Vrsta transformatora (namotavanje ili elektroničko). Prilikom instaliranja rasvjete za namještaj, poželjno je koristiti 2 opcije.

Osvijetljeni ormarić s vlastitim rukama: montažne značajke

Luminiscentno svjetlo.

Osim transformatora, trebat će vam sljedeće komponente pozadinskog osvjetljenja:

  • električni čep;
  • žica (dvostavni presjek 0,75);
  • Prekidač za kućanstvo;
  • Povezivanja terminala.

Planiranje rasvjete za kabinet, ne zaboravite da ne smijete koristiti žicu dulje od 3 m. Inače će se snaga izgubiti. Odabir mjesta za transformator, ne zaboravite da on, za razliku od svjetiljki, zagrijava se kada radi. Stoga se mora pričvrstiti najmanje 15-20 cm od izvora topline. Prilikom izračunavanja potrebno je uzeti u obzir središnje baterije grijanja, koje se često nalaze u blizini zidova ormarića. Ne stavljajte transformator i u suviše uske šupljine.

Za montažu pozadinskog osvjetljenja trebat će vam sljedeće alate:

  • odvijač testera;
  • skup odvijača (mudrije je pripremiti alate s ravnim i križarskim raznim kalibrama);
  • bušilica;
  • Posebna mlaznica (krunica).

Promjer rezača mora se podudarati s unutarnjim promjerom svjetiljki. U suprotnom, morat ćete ručno proširiti rupe.

Ugradnja rasvjete namještaja

Osvijetljeni ormarić s vlastitim rukama: montažne značajke

Tablica karakteristika fluorescentnih svjetiljki.

Prvo morate pripremiti gnijezda za svjetiljke. Da biste to učinili, to je mudriji ukloniti ploču na koju će se pričvrstiti svjetiljke. Prije oblikovanja rupa svakako morate postaviti njihovu lokaciju. Štoviše, obje s jednom i drugom strani štita namještaja.

Članak o temi: vizir-krov iznad trijema polikarbonata s vlastitim rukama

Gnijezdo se izbušeno na dubini od 7-10 mm. Zatim se ploča mora okretati i završiti formiranje otvora na drugoj strani. Ako se to ne učini i odmah prolazi, onda je vjerojatno da će oštetiti detalje odjeljka kabineta. Pogotovo u slučaju da je vaš namještaj izrađen od iverice.

Svjetiljke su instalirane u gnijezda namijenjenim za njih i međusobno se povezuju. U isto vrijeme, to je mudrije koristiti paralelni spoj. Tada je jedan svjetiljki nemuknut neće uspjeti svu rasvjetu. Potonji je povezan s transformatorom.

Svi elementi osvjetljenja povezani su s terminalima ili terminalnim blokovima. Moderni jastučići su aluminijska ploča s kontaktima. Takve značajke omogućuju povezivanje žica s aluminijskim i bakrenim venama.

Ovaj pozadinsko osvjetljenje vlade kontrolira prekidač. Može se nalaziti izvan kupe ili unutar njega. Ponekad se lanci koji se daju namještaj koriste kao prekidač.

Instalacija LED rasvjete

Osvijetljeni ormarić s vlastitim rukama: montažne značajke

Instalacijski rad LED rasvjete.

Da biste osvijetlili ormarić kupe uz pomoć LED trake koju trebate kupiti:

  • napajanje (može se zamijeniti transformatorom otvorenog tipa);
  • traka s LED-om (ako kupite RGB vrpcu, onda ćete imati priliku prilagoditi boju rasvjete na svoj način);
  • Kontroler (sada možete pronaći jeftine modele koji su uključeni u upravljačku jedinicu);
  • povezivanje terminala ili jastučića;
  • električna žica;
  • vilica

Kupnjom kontrolera vrpce obratite pozornost na modele s infracrvenim senzorima. Mogu se kontrolirati ne samo uz pomoć posebne jedinice, već i iz redovne konzole namijenjene televiziji. Ako preferirate diode jedne boje, kontrolna ploča ormara neće trebati.

U prvoj fazi instalacijskog rada morate dosljedno povezati sve elemente u jedan lanac. Za to je žica za napajanje spojena na napajanje. Sljedeće je povezan kontrolorom.

Članak o temi: Što učiniti ako tuš teče

U pravilu, žice namijenjene za spajanje ovog elementa vrlo su tanke i kratke. To komplicira rad s njima. Stoga je mudriji prvo očistiti od izolacijskog premaza, oslobađajući krajeve na oko 1 cm. Za zadebljanje kontakata se primjenjuje. Zahvaljujući takvoj jednostavnoj manipulaciji, kontakt postaje mnogo pouzdaniji.

Traka na kontroler je vrlo jednostavan za povezivanje zbog činjenice da proizvođači označavaju odgovarajuće spojeve u različitim bojama. To jest, samo trebate spojiti žice iste boje. Možete ih povezati pomoću terminala ili obnovljivih kontakata. Ako koristite lemljenje, ne zaboravite izolirati mjesto veze. Ako odlučite koristiti terminale, dodajte lemljenje. U suprotnom, kontakt ne može biti dovoljno pouzdan.

Prije pozadinskog osvjetljenja namještaja konačno je postavljen, provjerite LED traku spojenjem na mrežu. Ako ste koristili RGB diode, onda ih testirajte da rade u različitim svjetlima. Ako je rezultat u potpunosti zadovoljan s vama, tada se vrpca može držati unutar ormarića odjeljka. Obično je fiksiran na stropu odjeljka i na stražnjim zidovima. Ali dio vrpce može se donijeti na prednju ploču. Tada će vaš namještaj biti izvorni uređenje interijera.

Čitaj više