Austrijska zavjesa: Šivamo vlastite ruke

Anonim

Austrijska zavjesa savršeno će se uklopiti u unutrašnjost, napravljenu u klasičnom, mediteranskom ili kalifornijskom stilu, neuroko ili čak opcijama na temu zemlje ili Provance. Gotovo četiri stotine godina stara povijest tih zavjesa praktički nije utjecalo na glavni dizajn. Oni su izuzetno uspješna kombinacija rimskih i francuskih zavjesa, kombinirajući praktičnost i udobnost s pompom i svečanosti oblika.

Danas se austrijske zavjese razlikuju demokratskim izborom tkanina. Za razliku od svojih povijesnih prethodnika, koji se šivao isključivo iz vrlo gustih i skupih materijala - satena, baršuna, brokade, vune - moderne opcije mogu biti izrađene od raznih tkiva. Jednostavan mehanizam za podizanje koji je postao mnogo lakši za rad zbog modernih dizajna, odigrao je značajnu ulogu u rastu popularnosti austrijskih zavjesa.

Austrijska zavjesa: Šivamo vlastite ruke

Značajke austrijskih zavjesa

U nedovoljnom obliku austrijske zavjese su glatke, obojene platno. Pričvršćena je na željezničke strehe, koje prolaze upravljačke žice, spuštajući se na platno od vrha do dna duž horizontalnih linija i prekriženih prstenova. Mehanizam za kontrolu lanca učvršćuje tkaninu na različitim visinama. S takvim sustavom kabela, tkanina se diže u cijelosti ili djelomično, formirajući bujne nabore. Stoga se austrijske zavjese često nazivaju Fester.

Poslovna kartica austrijskih zavjesa - prikladni kabeli ukrašeni bujnim četkima i digezijama.

Tkanine za zavjese mogu biti različitih duljina. Ako želite postići veći dekorativni učinak, zavjese bi trebale biti praktički prije podu, tako da se može prikupiti u preklopu, bez otvaranja prozornja. Za manje svečane prostore, zavjesa se može učiniti nešto kraće. U ovom slučaju, samo dio prozora je zatvoren u napretku zavjese. Ovisno o tome je li platno potpuno podignut ili samo malo, tkanina oblikuje prekrasne nabore na dnu otvora prozora ili u nadstrešnicima.

Članak o temi: zavjese i til na petlji u unutrašnjosti

Šio je austrijske zavjese s vlastitim rukama - zadatak je sasvim sjedio čak i za one koji su tek nedavno ovladali šivaći stroj.

Austrijska zavjesa: Šivamo vlastite ruke

Kako odabrati tkaninu?

Šivati ​​austrijski poklopac može biti gotovo iz bilo kojeg materijala. Evo nekoliko savjeta za odabir tkanine.

  • Organza, veo, šifon i til čine laganje nagiba i bestežište. Ove tkanine su dobro zarobljene, ostavite puno svjetla. Ako je potrebno, zavjese iz takvih prozirnih materijala mogu se dopuniti gustom klasičnim portirom.
  • Vrlo lijepa, platno iz transfuzijskih sintetičkih tkanina izgledaju. Umjetna svila, uski Atlas, Brocade - takva austrijska zavjesa izgleda spektakularan i svečani.
  • Satin, lana, čvrsto Sitz, pa čak i kvadnjeci također mogu poslužiti kao dobar materijal za austrijske zavjese. Oni će biti prikladni u prostorijama uređenim u stilu zemlje, Provence ili skandinavskom - gdje su prisutni prirodni materijali.
  • Ako postoji potreba za korištenje teških tkiva, zatim odaberite jedno-fotonske tkanine, dovoljno mekane da pruže prekrasnu glatku draperiju u FESTO. Najčešće, baršuna ili vuna koristi za te svrhe.

Vijeće

Odabir materijala, uzimajući u obzir njegovu plastičnost. Da bi se bujni, zračni nabori uzimaju dobro zarobljene tkanine kao veo. Ako želite staviti prozor s krutim, dobro držanje obrasca od Festonianca, onda zaustavite svoj izbor na gustim pitanjima - Satin, Brocade, Satin.

Što se tiče boja, austrijske zavjese se obično izvode iz monofonske mreže. Moguće je besmislica tiskanog crteža, treba se ravnomjerno ponavljati tijekom rezanja. Ponekad koristite tkaninu s monotonim ponavljanjem, ali u ovom slučaju potrebno je jasno predstavljati kako će web izgledati kao zatvoreni oblik. Često se veliki crtež koristi samo na vrhu zavjesa tako da ne ide u nabor.

Austrijska zavjesa: Šivamo vlastite ruke

Što trebaš?

Dakle, tkanina je odabrana. Što će drugo trebati šivati ​​austrijske zavjese, osim za web? Popis potrebnih materijala je sljedeći:

  • mašina za šivanje;
  • škare, igle i niti;
  • zavjesa pletenica;
  • traka za montažu s prstenom;
  • najlonske žice;
  • Stezaljke.

Članak o temi: Paneli za dekoracije zidova kuhinje, kupaonice, hodnika, stambene sobe

Kornič se može kupiti u trgovini ili učiniti sami. Za vijenac će vam trebati:

  • Drveni bar u širini zavjesa;
  • Vijci s prstenovima (minimalno 5 komada).

Takav bar je ušiven u gornji rub zavjesa i pričvršćuje se kroz otvor prozora vijcima.

Ponekad se sluznica koristi za austrijsku zavjesu. Materijal za oblaganje je ušiven na ofsidu zavjesa, može biti pola ili dvije trećine duljine platna.

Austrijska zavjesa: Šivamo vlastite ruke

Tehnologije krojenje

Analizirat ćemo kako šivati ​​najlakša verzija austrijskih zavjesa. Ovdje je podupiranje šivanja korak po korak.

  1. Dobro podijelite materijal.
  2. Skupljati tkaninu. Lateralne mahune ostavljaju 2-3 cm, na donjem rubu - oko 6 cm. Širina zavjesa trebala bi biti 2-2,5 puta veća od širine otvora prozora. Duljina streha do donje točke je oko jedan i pol puta više - ovisno o namjeravanom dizajnu.
  3. Obradu bočnih rubova s ​​dvostrukim savijanjem od 1-1,5 cm širine.
  4. Stavite širinu dijelova. To je 25-35 cm.
  5. S kredom ili grafitnoj olovkom ponašajte vertikalne linije na oznaku.
  6. Linije uzimaju montažnu pletenicu, povlačeći 3 cm od gornjeg ruba. Ako nema posebne trake, onda možete šivati ​​običnu pletenicu, a na plastičnim prstenovima malog promjera u koraku od 12 cm. Prvi prstenovi su postavljeni s alinezom od donjeg ruba zavjesa od 3 cm.
  7. Procjenjuje se paralelizmom svih linija i hraniti pletenicu na pisaćem stroju.
  8. Obrada donje zavjese dvostruko savijanje. Zauzeti približno 1,5x1,5 cm
  9. Traka zavjese je ušivena. Vrh platna je dvaput s iznutra, uzimamo ga s vrpcom. Materijal se izglađuje privlačenjem pozornosti na činjenicu da je vrpca točno ležala i ne naborala platno. Nakon toga, ušiva se za pisaći stroj.

Zavjesa na željezničkom vijenci je pričvršćena. Kabeli su nacrtani u prstenovima na pletenici i na vijenac. Možete kupiti dekorativne elemente u obliku četki, stezaljke za kabele. Kako bi se olakšalo sklop zavjese, postoji poseban mehanizam za podizanje koji je pričvršćen na vrh kabela i prikazuje se na strani platna. U ovom slučaju, zavjesa će se povećati u jednom pokretu.

Članak o temi: Instalacija brava vrata vlastitim rukama: Upute korak-po-korak (video)

Za ljepotu do dna, zavjese su ušivene, dekorativne pletenice ili resa. Ako je zavjesa izrađena od lagane tkanine, onda možete zašivati ​​platnene male težine.

Austrijska zavjesa: Šivamo vlastite ruke

Austrijske zavjese kombiniraju ljepotu i praktičnost. Završena od lakih tkanina, oni daju interijer svečano raspoloženje i ostavljaju puno svjetla u zatvorenom prostoru. SEW se mogu koristiti Austrijske zavjese. Vrhunac autorovog proizvoda će dati razne dodatke - bujne četke za žice, originalne žurbe ili pletenice na dnu platna.

Čitaj više