Razlika kotla iz bojlera

Anonim

Razlika kotla iz bojlera

Moderna osoba se navikla na udobnost. Već je to bio duhoviti izraz "udobnost u dvorištu", a ljudi se žele udobno okružiti, organizirati okolni prostor na takav način da se osjećaju što ugodniji u kući ili stanu. Jedan od glavnih uvjeta udobnosti je stalna prisutnost topline vode. Osim centralizirane hrane za životinje, opterećeno mnoštvom nedostataka, vruća voda može se dobiti iz kotla ili vodenog grijača.

Razlika kotla iz bojlera

Vodeni grijač mora biti instaliran na prostrano lako dostupno mjesto.

Što je kotler?

To je kontejner ispunjen vodom zagrijanom pomoću izvora topline.

Drugim riječima, to je grijač za skladištenje, to jest, akumulirana voda se zagrijava i ne radi.

Danas postojeće kotlove danas

Glavne vrste prema metodi grijanja vode:

Razlika kotla iz bojlera

Dijagram ugradnje grijača protočnog vode.

  • električna;
  • Plin: s otvorenom komorom za izgaranje (koristeći prirodnu vuču); s zatvorenom kojom izgaranja (koristeći prisilnu vuču);
  • neizravno grijanje (one koje koriste energiju kotla);
  • Kombinirani plin i električna energija.

Metodom opskrbe vodom:

  • pritisak;
  • Ne-perm (može se koristiti u odsutnosti vodoopskrbe).

Postupak ugradnje:

  • vanjski;
  • Suspendiran (podijeljen na okomito i horizontalno).

U obliku spremnika:

  • Krug (u obliku cilindra);
  • oval (u obliku ovalnog pravokutnika);
  • Druge oblike.

Razlika kotla iz bojlera

Shema kotla indirektnog grijanja.

Električni kotao sastoji se od metalnog spremnika, tan (toplinski električni grijač), magnezijevog anode i termostata. Magnezij anodi se koristi za zaštitu od korozije unutar spremnika. Površina spremnika vani prekrivena je slojem materijala za izolaciju topline. Ovisno o modelu mogu biti prisutni dodatni elementi.

Princip rada: deset, smješteno unutar spremnika, zagrijava vodu. Dovod hladne vode se provodi u nastavku, povlačenje tople vode je vrh. Pritisak u vodoopskrbnom sustavu gura grijanu vodu, a to ulazi u točku uporabe. Termostat kontrolira temperaturu vode (samo je korisnik određuje ovaj parametar promjenom ako je potrebno), grijanje vode na određenu vrijednost i održavanje temperature uključivanjem i isključivanjem ten.

Članak na temu: označava perilicu rublja

Prednosti električnog bojlera su: niži troškovi, jednostavnost instalacije, nema potrebe dimnjaka, mogućnost instalacije na bilo koje prikladno mjesto, čak i ispod stropa (suspendirani horizontalni kotlovi su dizajnirani za to).

Električni kotao povezuje se s energetskom mrežom, tako da je prikladno koristiti ga u kući, u apartmanu, u kućici, u malim poduzećima u kućanstvu.

Plinski kotao. Načelo djelovanja je isto kao i električni, samo grijanje vode se provodi iz plinskog plamenika.

Razlika kotla iz bojlera

Dijagram električnog kotla.

Da biste ga instalirali, morate napraviti dodatni izlaz u dimnjak, a to komplicira instalaciju i utječe na mjesto uređaja. Kotao s zatvorenom komorom za izgaranje (pomoću prisilnog žudnja) može se ugraditi u vanjskom zidu s izlazom proizvoda izgaranja kroz posebnu rupu u njemu.

Prednosti: s većim troškovima kupnje i instaliranja troškova kotla plina jeftiniji tijekom rada, budući da je cijena plina znatno niža od električne energije. Još jedna prednost je veća snaga relativno električnom. To vam omogućuje brzo zagrijavanje vode na željenu temperaturu, tako da možete kupiti kotla malo manje sposobnosti za iste potrebe. Nedostaci: Nemoguće je proizvoljno plasman, potrebna je dodatna dokumentacija za ugradnju, a glavni plin nije svugdje.

Boyler od indirektnog grijanja. Može biti dodatak jednom-kontaktnom kotlu. Kontejner u obliku cilindra može se ugraditi okomito ili vodoravno ovisno o modelu. Unutar se kapaciteta postavi cijev za izmjenjivač topline, koji ima složeni oblik (češće shvaćanja). Prema ovoj cijevi, rashladno sredstvo cirkulira, koji zagrijava vodu.

Postoje modeli bez cijevi izmjenjivača topline. Takav kotler se sastoji od dvije posude umetnute jedan u drugi. U unutarnjoj posudi se zagrijava voda, a vanjsko cirkulira rashladno sredstvo.

Princip rada: Hladna voda ulazi u kapacitivnost kotla kroz ulaz, u zavojku izmjenjivača topline ili između dvostrukih zidova kućišta cirkulira tekućinu nosača topline zagrijava kotlom za grijanje. To zagrijava dolaznu vodu u kotlu i podupire ga na konstantnoj temperaturi. Svaki indirektni kotao za grijanje nema cijevi unosa i izlaza koji ga povezuje s kotlom za grijanje, a vruća voda ulazi potrošač kroz izlaznu cijev.

Članak o temi: Dizajn, novi proizvodi i odabir kratkih zavjesa za spavaću sobu

Prednosti:

  • visoke performanse;
  • Tekućina rashladnog sredstva je posebno pripremljena, zbog čega se smanjuje njegov negativan utjecaj na izmjenjivač topline;
  • Možete koristiti različite izvore toplinske energije, kao i prebacivanje ako je potrebno od jednog do drugog (postoje kotlovi s ugrađenim deset).

Nedostaci:

  • Visoki trošak opreme i instalacije (potreban je specijalistički poziv);
  • Pri zagrijavanju velike količine vode, manje topline dolazi za grijanje;
  • Instalacija se mora proizvesti u posebnoj sobi (kotlovnica).

Grijači vode koji teče - zvučnici

Uređaj i načelo rada ovih uređaja nešto se razlikuje od akumulacije. U grijačima tipa protoka, voda se ne zagrijava u spremniku, ali prolazi kroz grijaći element. Plinski plamenik, tang ili neobrađena spiral može se izvesti kao grijaći element. Jasno je da se voda zagrijava u sekundama, a njegov volumen nije ograničen na kapacitet spremnika. Čim se dizalica otvara na mjestu unosa vode, bojler je automatski uključen i za grijanje vode počinje.

Takvi grijači vode mogu biti otvoreni (ne-pacijent) ili zatvoreni tip (tlak). Izvedba može raditi samo s jednim izlazom miksera i pritisak - za više točaka protoka vode.

Ne-besplatni grijači vode trebali bi biti opremljeni posebnim mješalicama, ali njihova je instalacija vrlo jednostavna, a isto jednostavno demontaže je moguće. Dostojanstvo - niska cijena. Stoga ih je bolje koristiti kao sezonski uređaj za grijanje vode ili ugrađenih soba, na primjer, u zemlji.

Razlika između akumulativnog bojlera od protoka

Kada radite, tekući bojler ima nekoliko prednosti, naime:

  1. Reparativno mala veličina i težina.
  2. Nema ograničenja volumena grijane vode.
  3. Uštede energije (potrošnja samo za grijanje, a ne održavanje temperature).

Ali postoji i niz neugodnosti:

  1. Kada otvorite dizalicu tople vode, morate ispustiti hladnoću, onaj koji je bio u stupcu prije početka grijanja. Podešavanje temperature se ne događa odmah, a iz dizalice može pljuskati vrućom vodom. I tako svaki otvor dizalice. To jest, prilikom uštede energije je reljefna voda.
  2. Temperatura vode se mijenja kada se mijenja potrošnja, kao i pri mijenjanju tlaka u vodovodu. U praksi, on je pun situacija kada, uzimajući uobičajeni tuš, nailazimo na kontrast. Ali u slučaju punjenja kupke bit će nezapaženo.
  3. Vlast. Za električni stupac trebamo moderan, pouzdan ožičenje s posebnim osiguračima, a moćniji modeli trebaju trofaznu mrežu.

Članak o toj temi: Voda toplog postolja s vlastitim rukama: Grijanje domaće ploče, električni

U praksi, izbor kumulativnog bojlera daje veću udobnost. I ljubitelji jednostavnosti preferiraju stupce. Iz raznolikosti vrsta vrsta i modela uređaja za grijanje vode koje predstavljaju sfera i modeli, možete odabrati samo najprikladnije za dom i obitelj za vaše potrebe i uvjete.

Čitaj više