Ventilacija kanalizacije: Svrha i uređaj

Anonim

Ventilacija kanalizacije: Svrha i uređaj
Zadatak kanalizacijskog sustava je uklanjanje otpadnih voda iz sanitarnih i kućanskih uređaja i njihove isporuke na mjesto čišćenja. Otpadna voda ulazi u sustav, u svom sastavu i konzistenciji nehomogeno: to može biti otpad od hrane, stoke proizvode, kemijski aktivne tvari itd.

Takva "raznolikost" dovodi do činjenice da kemijske reakcije, biološki procesi raspadanja i drugi neugodni procesi, praćeni oslobađanjem plinova koji imaju neugodan miris javljaju u cjevovodima. Kako bi zaštitili stambeni prostor, određene mjere se uzimaju iz tih mirisa na njega: sifoni su instalirani i opremljena je kanalizacija.

Sifones za kanalizaciju

Ventilacija kanalizacije: Svrha i uređaj

Sifoni su u obliku slova U-u obliku koji se moraju montirati ispred svih vodovodnih uređaja: kupaonica, umivaonik, pranje, wc itd. Oblik sifona osigurava akumulaciju određene količine vode koja se preklapaju svu poprečni presjek. Voda ostaje u donjem dijelu, čak i nakon završetka da se hrane, ne dopuštajući plinovima iz sustava prema van. Uz normalan rad sustava, takva je zaštita vrlo učinkovita, ali postoje slučajevi u kojima se sifoni ne nose sa svojim zadatkom. Na primjer, ako vodovod ne koristi dugo vremena, voda u sifon će jednostavno ispariti, otvarajući put izvan neugodnih mirisa. Da bi se to izbjeglo, ispusne rupe vodovodne uređaje moraju biti zatvorene čepom, posebno u slučajevima kada se u njihovom radu planira duga pauza.

Drugi razlog za nestanak vode iz cijevi je netočan dizajn i ugradnja kanalizacije. Prilikom spajanja dvaju susjednih uređaja (na primjer, kupke i umivaonika), odvoda će pasti u ukupni odvod, preklapajući cijeli poprečni presjek i formiranje pluta vode. Takav čep, kreće niz cijevi, stvorit će vakuum na sebi, što uzrokuje sisanje ostataka vode iz sifona. U ovom slučaju, neugodan miris će prodrijeti u prostoriju sve dok se sifonska cijev ponovno napuni.

Članak o toj temi: Odaberite za unutarnje urezana vrata drva

Projektiranje kanalizacije. Promjer cijevi

Ventilacija kanalizacije: Svrha i uređaj

Za stabilan rad kanalizacijskog sustava važno je odabrati pravilno promjer cijevi. Trebalo bi biti dovoljno velik, tako da kada prolazite efluent, nisu preklapali svu poprečni presjek cijevi, stvarajući vodene priključke. Kada se izračunavaju sustavi za projektiranje, izračunavaju se stručnjaci za određivanje potrebnih promjera, uzimajući u obzir broj uređaja spojenih na cijevi, njihov tip, količinu efluenta, itd. Ali postoji jednostavniji način koji vam omogućuje približavanje željenog poprečnog presjeka cijevi. Dakle, promjer cijevi, koji se koriste kao oblozi na bide i umivaonik, trebaju biti 32-40 mm, eyeliner u kupaonicu i pranje - 50 mm, eyeliner na nekoliko uređaja, ustajališta ili raspadanje cijevi - 70-75 MM, reduciranje cijevi cijevi i WC školjke - 100-110 mm.

Spajanje vodovoda

Ventilacija kanalizacije: Svrha i uređaj

Pri spajanju cijevi morate slijediti nekomplicirane pravila. Svi uređaji moraju biti spojeni na nadevanje, a potonji mora imati najviše kratke duljine i nagib prema usponu. Duljina cijevi mora biti odabrana minimalna. Što je duže cijev, to je veća vjerojatnost pojave vodenih čepova u njemu. Dodatne veze nisu dopuštene između postolja i WC-a, koji je zbog velike količine otpadnih voda koje prolazi kroz polaganje s WC-a, koji može ispuniti sve poprečne presjeke, stvarajući čep.

Zašto treba otvoriti ventilaciju? Ventilacijski uređaj

Ventilacija kanalizacije: Svrha i uređaj

Ali čak i kada se pridržavaju svih zahtjeva za dizajn i ugradnju kanalizacije, neće moći normalno funkcionirati bez ventilacije. Zadatak ventilacije je održavanje normalnog tlaka u sustavu spajanjem njegovih elemenata s atmosferom.

Za ventilaciju ustaja, korištene su cijevi (jedan na svakom usponu), koji su pričvršćeni na njihovom kraju i opremljene su deflektorima. Proflektori štite ventilacijske cijevi od smeća i taloženja u njima. Ventilacijske cijevi održavaju normalni tlak u sustavu i kontroliraju njegove razlike kada se prođe otpadne vode. Čak i uz veliki broj otpadnih voda i njihovo preklapanje cijelog dijela, vakuum neće biti stvoren na vrhu raste.

Članak o temi: brtveni zglobovi gipsane ploče - preporuke profesionalaca

Promjer ventilacijskih cijevi mora odgovarati promjeru usta ili biti malo velik, sama cijev se izlučuje na krovu na visinu od 50-100 cm, što vam omogućuje da slobodno izlazimo plinove iz sustava u bilo kojem trenutku godine, bez straha od onečišćenja ili zaspati s snijegom. Cijev je poželjno montirati od prozora tako da u prostorijama nema neugodnih mirisa.

U idealnom slučaju, svaki razvodnik treba imati vlastitu ventilacijsku cijev s deflektorom, ali u nekim slučajevima, u izgradnji privatnih kuća moguće je kombinirati nekoliko ustana s jednom ventilacijskom cijevi s velikim promjerom. Tu je i kanalizacijska shema, u kojoj je ventilacija samo na udaljenom usponu, dok su ostali opremljeni ventilima za prozračivanje. Nemoguće je opremiti sve ustati s ventilima za aeraciju, budući da rade samo u jednom smjeru, prolazeći zrak vani, a ne mogu ukloniti plinove iz sustava.

Kao što je gore navedeno, kada se koristi duge cijevi, rad kanalizacijskog sustava češće daje neuspjeh, pa čak i ventilacija ovdje je nemoćna. Kada instalirate opskrbu, duljina je više od 3 m, morate organizirati njihovu odvojenu ventilaciju ili koristiti cijevi većeg promjera. Na primjer, cijev s promjerom od 40 mm obično se koristi za posudu za umivaonik, ako njezina dužina prelazi 3 m, morate instalirati cijev s promjerom od 50 mm. S duljinom cijevi, više od 5 m i promjera 70-75 mm potonji se povećava na 100-110 mm. Promjer korištenih cijevi također se treba povećati ako je razlika u visini 1-3 m između njihovih ciljeva. U slučaju ugradnje toalete obloge, u kojoj je visina razlika između njegovih ciljeva je više od 1 m, to jest potrebno organizirati dodatnu ventilaciju.

Cijevi dodatnih ventilacijskih cijevi mogu ići na krov, kao i ventilacijske cijevi ustaja, ali ta mogućnost nije uvijek. Kao opcija, možete razmotriti izlaz ventilacijskih cijevi do uspona ili ugradnje ventila za aeraciju. Ventili su postavljeni u prostorijama na kraju cijevi. Ako dođe do otpusta, izvlače zraku, kontroliraju pad tlaka u sustavu.

Članak na temu: Značajke ventila različitih modifikacija

Sustavi sustava ventilacije ventila

Čitaj više