Usporedne karakteristike zatvaranja ventila

Anonim

Opće karakteristike različitih vrsta zatvaranja ventila

Zatvor ventil se koristi u uređaju plinovoda i kanalizacijskih sustava. Može se vidjeti na cjevovodima opće namjene, industrijskom tipu, industrijskim cjevovodima s posebnim uvjetima rada, vodovodne cjevovode i mnogim drugima. Namijenjeni su preklapanju bilo koje vodene ili plinske struje.

Usporedne karakteristike zatvaranja ventila

Popravite mikser vlastitim rukama.

U tu svrhu poslužuju se ventil, dizalica, ventil, ventil i drugi mehanizmi zaključavanja. Kućanski vodovod ne uspijeva bez takvih mehanizama, ali malo tko razumije što je dizalica ventila različita. Bez toga, to je jednostavno nemoguće povezati kućanske aparate, eliminirati curenje, preklapanje plina ili mijenja mješalicu. Vodovodni vodovod okružuje nas u potpunosti i blizu i zatvorenim priključcima - sastavni dio njega.

Zapravo, ima značajne razlike u konstruktivnoj i operativnoj, iako svako konstruktivno rješenje ove vrste priključaka uvijek radi na dva položaja: zatvorena i otvoreno.

Ali, na temelju njihovih funkcionalnih karakteristika i aplikacija odabire se jedan ili neki drugi tip uređaja. Za ispravan izbor, trebali biste znati što se načelo njihovog rada može razlikovati i što funkcionira svaki od njih obavlja.

Načela radne dizalice, ventila i ventila

Uređaj dizalice.

Konstruktivna rješenja zatvaranja ventila su dizalice, ventili i ventili. Što se međusobno razlikuju?

Ventili su najčešći i najtraženiji uređaji za zaključavanje. Njihov dizajn podrazumijeva mjesto zaključavanja elementa u zatvorenom položaju. Protok radnog medija preklapa se zbog činjenice da se element za zaključavanje pomiče okomito na svoju os. Ventili se mogu primijeniti isključivo kao ojačanje. Oni su paralelni, klin i okupljanje.

Članak o toj temi: okrenut prema dnu porculanskih i klinker pločica: Značajke i tehnologije za završnu obradu

Ventil ili ventil mogu preklapati protok radnog medija zbog činjenice da se uređaj pomiče paralelno s osi njegovog pokreta. To, za razliku od ventila, može se primjenjivati ​​ne samo kao uređaj za preklapanje, već i kao reguliranje zbog činjenice da će vaš dizajn omogućiti da se ne preklapate protok medija, već djelomično.

Usporedne karakteristike zatvaranja ventila

Dizajn miksera s dvije lista.

Znatan nedostatak može se pripisati nemogućnosti ventila da reagira na promjenjivu brzinu i tlak u sustavu. Stoga je sfera njegove uporabe cjevovodi s relativno konstantnim strujom i pritiskom radnog medija. Osim reguliranja i isključivanja uređaja, postoji prekoračenje, miješanje, kao i distribucijski dizajn tih mehanizama.

Crane je još jedan tip isključenja. Može se primijeniti i preklapaju i reguliraju uređaj. To funkcionira tako: element za zatvaranje, rotirajući oko njegove osi, kreće se prema okomitom kretanju protoka medija. Element za isključivanje ima oblik diska. Zbog rotacije oko vlastite osi, nalazi se tekućina na okomitom smjeru.

Moderni vodovod nudi razne dizajne isključivanja, koji imaju vlastite značajke. Naravno, to podrazumijeva prisutnost prepoznatljivih prednosti i nedostataka koji se manifestiraju u različitim uvjetima. Stoga, kako bi ispravno odabrali ventile za zaključavanje, potrebno je uzeti u obzir značajke dizajna cjevovoda, kao i uvjete korištenja i zahtjeve za određeni uređaj. Za to morate razumjeti što je drugačije, na primjer, dizalica od ventila, jer razlika između njih nije tako očita.

Usporedne karakteristike dizalice i ventila

Usporedne karakteristike zatvaranja ventila

Dizalica s ventilom

Glavna razlika između dizalice i ventila je podešavanje glave radnog medija. Ventil može proizvesti takvu prilagodbu, ali dizalica nije. Štoviše, s obzirom na pravila za rad dizalica, tlak je kategorički zabranjen njihovom pomoći. Funkcije dizalice su samo dva: otvorena i očistiti struju medija. Ali ventil može lako podesiti tlak tekućine ili plina.

Članak o toj temi: Koje su električne sheme

Takva razlika je posljedica dizajna. Element za isključivanje u ovom uređaju kreće se u smjeru struje i na kraju sjedi na sedlu. U dizalicama se okreće oko svoje osi. Osim toga, tu su kuglični ventili. U njihovim dizajnu, element za isključivanje obavlja loptu okrećući okomitu na protok, zbog čega se promjer cijevi mijenja. Ali ventil je opremljen tla-buxy. Ovo konstruktivno rješenje podrazumijeva da pomicanjem šipke uzemljenja, proizvode podizanje ili spuštanje ventila, koji je pričvršćen na zalihe. Dakle, otvaranje ili zatvaranje rupe se događa, koji je u sedlu.

Vizualno razlikovati ventil iz dizalice. Ako šok priključci imaju jednostavnu ručku, a kraj ove ručke je pričvršćen na šipku, onda je to dizalica. Ako je na mjestu ručke na zaliha janjetina - to je ventil.

Usporedba ventila i ventil

Usporedne karakteristike zatvaranja ventila

Uređaj miksera ventila.

Koja je razlika između ventila iz ventila? Razlika između njih leži u dizajnu ove dvije vrste isključivanja. Ventil ima složeniji dizajn. U njemu se protok preklapaju zbog prigušivača ili konusa, koje okomito padne dok se zaustavi zaustavljanje, to jest, do potpuno preklapanja tekućine ili plinskog pokreta. Ventil je pomalo jednostavniji. Protok se preklapa ventil, koji se pritisne na sedlo paralelno. Dakle, protok se dvaput savija ispod 90 °. Povećava otpornost.

Ako je ventil dizajniran i učinjen ispravno, prolazne rupe ne bi trebale biti sužene, ako ih usporedite s unosom i izlazom. Ali ventili se ne mogu pohvaliti. U mnogim cjevovodima stavljaju diskove na sve kotače, koji u njihovom promjeru odgovaraju promjeru cjevovoda.

Iako postoje i druge opcije za ovaj uređaj, suženiji od promjera cjevovoda. Instalirani su s određenim ciljem. Takvi ventili zbog manjeg promjera imaju manji okretni moment. To smanjuje trošenje pečata u cijevi.

Članak o temi: Kako pohraniti suhe jabuke kod kuće

Ako cjevovod ima veliki promjer, preko 300 mm, ili ako cjevovod radi pod većim tlakom, tada se u takvim cjevovodima racionalniji za podešavanje ventila, jer rade učinkovitije.

Ventil, koji ima jednostavniji dizajn, ima na kraju i niske cijene. Osim toga, lakše se okretati pod visokim tlakom. Ali ovaj visoki tlak stvara zaostalo opterećenje na dizajnu, kao u dizajnu ventila nalazi se zavoji, a visoki tlak se nastoji pritisnuti ventil iz sedla. Nema savijanja u dizajnu ventila, takav otpor strujanja je smanjen. Pritisak postoji samo iz kretanja protoka i pomaže poklopcu da se čvrsto postavi na sedlo. Što osigurava veću pouzdanost ventila u usporedbi s ventilom.

Ventili ne mogu djelovati kao regulatorni elementi i mogu se potpuno preklapati protok ili potpuno ga otvoriti. Ali ventili mogu igrati ulogu uređaja za podešavanje.

Čitaj više