Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Anonim

Francuske zavjese - estetsko uređenje interijera, svečani prostori zahvaljujući zračnim drapirama.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Francuske zavjese

Povijest zavjesa Marquiz

Ime ovog tekstilnog proizvoda povezano je s ljudima s mjestom podrijetla: s drevnim, iznenađujućim tradicijama Francuske. Povijest francuskih zavjesa poklopila se s razvojem baroknog stila i penjajući se na prijestolje kralja sunca - Louis XIV, koji je dao početak pokuma i svečanog prizora. Tijekom njegove vladavine, čak i svakodnevne male stvari, uključujući odjeću i jela, arhitektonske nijanse i unutarnje dekoracije, bili su luksuzni.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Masivni prozori, luksuzno uređeni prostrani prostori, skupi namještaj - ovi čimbenici utjecali su na stvaranje nove vrste zavjesa, pod nazivom Francuski.

Prije, u bujnim isječcima, ne samo prozori su ukrašeni tkaninom. Sjena zavjesa ovisila je o boji tkanine, koju su zidovi bili u izobilju. Drapeti i Festos je uvukao atmosferu luksuza, a francuska zavjesa s Labrekenom postala je uobičajeni atribut bogate francuske kuće.

"Kuraci" francuskih tekstila razmatraju austrijske zavjese, koje su primile drugo ime - Fester. Ali ako je u prvom slučaju usredotočen na luksuz, onda u drugom - u praktičnosti i praktičnosti.

Zavjese u austrijskom stilu koriste se u kuhinjama, verandama ili ljetnim kafićima. A ako postoji pitanje o dizajnu otvaranja prozora u klasično uređenim stambenim ili javnim prostorijama - francuske sjenila ili zavjese su prikladne.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Oni se nazivaju rolete, provodeći paralele s kontrolnom metodom - lanac. Ako postoji potreba za prikupljanjem tkanine i dati pristup suncu, webu uz pomoć posebnog dizajna premješta se na vrh prozora. Oni nisu upoznati s potrošačima kliznih zavjesa, ali proizvodi koji zadržavaju luksuzne nabore čak iu sastavljenom obliku.

Krojavanje francuskih zavjesa uključuje viseće proizvode na profil vijenac, dizajniran za podizanje struktura ili na klasične strehe. Mehanizam se ručno kontrolira ili koristi konzolu, ako je konzola opremljena montiranim električnim pogonom.

Članak o temi: Kako napraviti sušilicu za povrće i voće vlastitim rukama

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Koju je boju bolje pokupiti?

Kološka u boji tekstilnog proizvoda ovisi o okolnom dekoru. Istovremeno odbijaju iz sljedećih unutarnjih elemenata:

  • namještaj;
  • pozadina;
  • Pribor.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Unutrašnjost

U tamnim sobama poželjno je koristiti svijetli francuski til, a u prostranom, dopušteno je koristiti različite, uključujući i tamne i teške. Tako da je u sunčanoj vrućini lakše biti lakše, ne preporučuje se da koristite svijetle solarne boje tkanine za prozor s pogledom na južnu stranu.

Savjet: Preporučljivo je koristiti monofoniju tkaninu ili platno s jedva vidljivim ukrasom, budući da je očito označen uzorak u velikom broju nabora izgubljen i vapi.

Vrsta tkanine

Izgled nabora ovisi o tome koja se vrsta tkanine koristi za šivanje francuskih zavjesa neovisno ili u studiju.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Gdje početi šivati?

Tekstilna industrija nudi mnoge mogućnosti za gotove francuske zavjese. Prosječna cijena francuskih zavjesa kreće se od 2 do 5 tisuća rubalja.

Sada se često prakticira šivanjem francuskih zavjesa s vlastitim rukama. Fascinantno je, povoljno i osim toga, omogućuje vam da uzmete u obzir osobne preferencije. Ako nije skupo kupiti skupu tkaninu, svjetlo til ili umjetna svila pogodna je za šivanje francuskih zavjesa.

Teže i lakše Francuske tkanine za zavjese - Draperija je veličanstvenija, a kada se koristi meka i teška palda, Falda je zaokruženija i čini se "opuštenim".

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Izračun tkanine

Prvo, ispunjavate obvezni obračun tkanine na francuski grafikon. Da biste to učinili, uzmite koeficijent montaže jednako 1,5 širine i koeficijenta 2 u visinu (kako bi se pravilno šivao francuske zavjese 2 metra visoko, potrebno je uzeti 4 m tkiva).

Važno stanje - u procesu šivanja, posebna pletenica koristi se za francuske zavjese, jamčeći da se skupština tijekom rada proizvoda ne podjelu. Također je važno uzeti u obzir traku visine od 5 cm na dnu savijanja tkiva i 2 cm na obradi na vrhu.

Članak o toj temi: Kako gutati linoleum vlastitim rukama: rezanje prašci, metode polaganja (video)

Festos se izračunava prema shemama koje se mogu naći na specijaliziranim mjestima. Također je objavio uzorak francuske zavjese, koji se detaljno razmatra kako bi bolje razumjeli načelo rada.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Šivanje

Ponekad šivati ​​francuske zavjese s vlastitim rukama, platno moraju biti povezani. Kako bi se prikrili rezultirajući šav na njemu, ušiva se s dekorativnom pletenicom u tonu tkanine.

Važno: udaljenost između linija montaže je 50 cm! Također se mora uzeti u obzir u pripremi materijala za šivanje.

Priprema alata i materijala

Za rad, oni su inhibirani sljedećim stvarima:

  • tkanina;
  • niti u tonu;
  • pletenica, uz pomoć, čiji tada zategnite tkaninu;
  • Planck u širini otvora ili završenog vijenca.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Faze šivanja:

  1. Šivati ​​francuske zavjese s vlastitim rukama, položiti tkaninu i glatka glačalo.
  2. Zatim postoje linije, koje se kasnije nalaze kao montažna pletenica. Iskusni majstori to rade, povlačeći niti duž duljine tkanine svakih pola metra. Ali ako ne postoji takva praksa - proces donosi neugodnosti, osobito, nije svaka tkanina prikladna za takve manipulacije. Tada tkanina na tim mjestima glatko glačalo.
  3. Platno odbijaju dolje lice i pin vertikalnu pletenicu s pin.
  4. Drapeting pletenica namijenjena estriha strane tkanina je blizu kutova. Dno pletenice su glačanje, a zatim glupo.

    Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

  5. Nakon toga, na vrhu platnice izrađene su od dame (koliko je linija estriha toliko twisters). Oni ih izračunavaju ovako: Uzmite širinu tkiva, podijelite na 2,5 koeficijenta. Dobiveni broj je podijeljen s 8. Dobiven je zbroj nadolazećih i bočnih nabora.
  6. Pletavina je ušivena odozdo, ostavljajući pričvršćeno tkivo u središtu između 2 strane pletenice.
  7. Položene zavjese su položene i za pričvršćivanje nabora na dnu svakog linije vodiča, mala težina je fiksirana.
  8. Prvi rub zavjesa maskiran je vrpcom, a kabeli su čestice što je više moguće da bi bili ujednačeni nabori, koji su ukrašeni trakama ili pletenicama.

Članak o toj temi: Kako izolirati slavinu cijevi u privatnoj kući

Kao što se može vidjeti za šivanje francuskih zavjesa, potrebne su najjednostavnije vještine šivanja i preduvjeta.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Traka za montažu

Briga za zavjese

Da bi prozor dekor zadovoljio vlasnicima i gostima kod kuće, važno je redovito brinuti za zavjese. Francuske zavjese smatraju se složenim sastavom, tako da su oni pogodni za njih s pažnjom pažljivo.

Kod kuće, proizvod se može redovito usisavati pomoću posebne nježne mlaznice, a ne koji se protežu u platnu.

Ako je proizvod ušiven iz umjetnog svjetla (organza, veils), zavjesa je izbrisana u automatskom pisaćem stroju na modu spin-off. Možete oprati zavjese rukama, a zatim se osušiti, bez razborišta.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Ako su markize ušiveno iz gustih skupih tkiva, preporučuje se čišćenje proizvoda u profesionalnom kemijskom čišćenju. To bi trebalo glačati francuske zavjese samo u slučaju ekstremne nužnosti, pažljivo koristeći previše vruće željezo i bez razbijanja draperije.

Nijanse interijera

Francuski šik je dobrodošao u dnevnim sobama, spavaćim sobama ili ormarićima. Marine za kuhinju odabrane su na temelju funkcionalne svrhe prostora. Oni su ušiveni iz sintetičkog tkiva koji ne daju skupljanje i ne boji se zagađenja.

Dizajneri se preporučuju u zatvorenom prostoru u kojima je otvor prozora ukrašen francuskom zavjesom, stavite prekrivač ili stolnjak s festonima - daje luksuzni šarm, što je okolna atmosfera skladna.

Pogledajte video dizajn

Kako bi se naglasio francuski duh, plakati ili paneli s tematskim slikama nalaze se na zidove sobe: Eiffelov toranj, udoban ulični kafići, vinogradi.

Osim korištenja u kućnim interijerima, Marquis se koristi na javnim mjestima kao što su muzeji, kazališta, izložbeni hodnici.

Francuske zavjese to čine sami: kako šivati

Soba ukrašena zavjesama u francuskom stilu nikada neće izgledati dosadno i monotono, jer draperija i nabori daju osjećaj vječnog praznika. Ne zaboravite gledati videozapis, kako šivati ​​francuske zavjese vlastitim rukama. Postoji pravi majstorski razred.

Čitaj više