Ventilacijski kanali: metalni, plastični, fleksibilni

Anonim

Ventilacijski kanali: metalni, plastični, fleksibilni
Ventilacijski kanali su glavna komponenta elementa bilo kojeg ventilacijskog sustava. Oni su oni koji oblikuju kanale kojima zrak ulazi u ventilirane prostore i uklanja se od njih. Učinkovitost sustava izravno ovisi o vrsti zračnih kanala, tako da je važno odabrati njihov materijal, poprečni presjek i druge parametre.

Sve glavne karakteristike zračnih kanala odabrane su u procesu projektiranja ventilacijskog sustava i ovise o području ventilirane sobe, njegovo mjesto u zgradi, odredište itd. Procijenjeni parametri, kao što su duljina kanala ili presjek, rezultat je izračuna provedenih tijekom dizajna, ali se materijal obično odabire, na temelju omjera cijene i kvalitete. Metalni, plastični i fleksibilni zračni kanali prikazani su na modernom tržištu. Razmotrite svaki od njih detaljnije.

Ventilacija od metalnih zraka

Ventilacijski kanali: metalni, plastični, fleksibilni

Metalni kanali se trenutno koriste rijetko iz više razloga: oni su relativno teški, što komplicira njihovu instalaciju, sklon koroziji, bučnoj pri radu, imaju ograničen život.

Plastični ventilacijski zraci

Ventilacijski kanali: metalni, plastični, fleksibilni

Plastični kanali mogu se danas nazvati najčešćim. Za razliku od svojih metalnih "kolega", oni imaju takve prednosti kao otpor na utjecaj vlage i drugih agresivnih i kemijski aktivnih tvari. Osim toga, oni su lagani, izdržljivi, zapečaćeni, otporni na ultraljubičasto zračenje, izdrže temperature u rasponu od 0 - +85 ° C, ne izlučuju štetne tvari tijekom rada. Mala težina omogućuje brzo izvođenje instalacije sustava, a tijekom rada, kanali se lako očistiti od čađe i prašine. Još jedna prednost plastičnih struktura je njihova imovina koja apsorbira buku, koju ne možete reći o metalnim zračnim kanalima.

Plastični kanali dostupni su u širokom rasponu: okrugli i pravokutni poprečni presjek, s različitim područjima. Osim samih kanala, možete im kupiti i opreme. Pravokutni dio kanala ventilacije se obično primjenjuje kada je sustav ventilacije velikih prostorija raspoređen: trgovački i zabavni centri, supermarketi, industrijska poduzeća itd. Kružni poprečni presjek zračnih kanala primijenjen je u stambenim područjima, uredima, malim trgovinama.

Članak o temi: vrtna skulpture vlastitim rukama. Što i kako mogu napraviti skulpturu za davanje?

Fleksibilni zračni kanali

Ventilacijski kanali: metalni, plastični, fleksibilni

Fleksibilni zračni kanali se obično koriste u stambenim i kućnim ventilacijskim sustavima, kao i pri spajanju klima uređaja. Njihov je dizajn fleksibilan kako bi im omogućio da im daju bilo koji željeni obrazac bez dodatnih spojnih elemenata. Dakle, jedan kanal je dovoljan da formira kanal bilo kojeg, čak i vrlo složenih, oblika. Proizvedeni su poliester i aluminijske folije; Da biste povećali snagu, njihov je dizajn pojačan čeličnom žicom s naizmjenama. Kao i plastični kanali, fleksibilni također savršeno apsorbiraju buku, što im omogućuje da se koriste u stambenim prostorijama i sobama u kojima ljudi stalno rade (uredi itd.). Fleksibilni zračni kanali se izračunavaju za tlak od 800-5000 Pa, maksimalni protok zraka je 30 m / s, temperaturni raspon -30 - +100 ° C. Tijekom rada, kao iu slučaju požara ili s različitim učincima visokih temperatura, takve strukture nisu odvojene toksičnim tvarima.

Ventilacijski zračni kanali, kao i sve ostale komunikacije, obično se nalaze u zidnim kanalima ili preko montiranih stropova tako da nisu vidljivi sa strane. Važno je pružiti im pristup za periodično održavanje i čišćenje.

Čitaj više