Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

Anonim

Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

Ako usporedimo grijanje vode sa standardnim grijačima i konvektorima, topli kat ima niz nespornih prednost - intenzivan pod - to je pouzdan i verificirani sustav grijanja. Bila je poznata u drevnom Rimu, pa čak i na Krimu, takav pod je bio popularan u XV stoljeću kao topli kat u kupaonicama Krimski kanat. Ali ta je udobnost za mnoga stoljeća zaboravljena. I samo danas, takvo grijanje je ponovno postalo popularno.

Gdje je topli kat vode u potražnji, učinite to sami

Prvo, mi ćemo to shvatiti, koji je vodeni kat - mogu biti različiti tipovi - električni vodeni kat, obični (bojler i cijevi). Gdje se u našim danima koriste topli katovi vode i za što?

Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

Topla voda se montira na stabilnu i izdržljivu bazu, koja može biti betonska ploča ili tlo

Takvi katovi su posebno u potražnji pri grijanju:

  • Privatne kuće;
  • Palače;
  • Bazeni;
  • Sauna;
  • Za grijanje podova u apartmanima na prvom katu;
  • Trgovine;
  • Hoteli;
  • Sportski sadržaji;
  • Kolovoz;
  • Rampe;
  • Čak se i koristi u sustavu sintetiju tijekom izgradnje piste na zračnim lukama.

Ovi 2 sustava mogu se spojiti na autonomni sustavi toplinske grijanja i centralizirani sustav grijanja. Električna opcija ima rashladnu tekuću vodu, prolazi kroz cijevi ispod poda, zagrijava se po cijevi, pomoću grijaćeg elementa koji je pričvršćen na cijev u obliku električnog kabela.

Dobar sustav, ali je kompliciran u pogonu i na njegovoj ugradnji, teško je dobiti dopuštenje, pogotovo ako se radi o apartmanima na prvom katu.

Najčešće, i tijekom izgradnje kuće ili stana i tijekom popravka ili rekonstrukcije stana, koristite jednostavniji i razumljiviji drugi sustav. Obični ili klasični sustav, što to predstavlja? Ovo je brtva cijevi koje prolaze ispod poda gdje se vruća voda koristi kao rashladno sredstvo. Voda, prolazi kroz cijevi, ohladi se, tako visi u prostoriji. Voda se vraća kotlu (plin ili električni), zagrijava i ulazi u cijevi ispod poda.

Članak na temu: Povezivanje PE Explorer do mjesta

Instalacija različitih vrsta torbe vode

Klasični sustav je univerzalan. Instalacija se može izraditi vlastitim rukama, i za vrijeme izgradnje sobe i tijekom popravka. Klasični sustav je posebno dobar pri rekonstrukciji starih kuća i sustava grijanja. Još uvijek postoji modularna ili tip. Sustav je montiran na drvene zaostaje, a toplinska izolacija je postavljena između LAG-ova.

Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

Topli kat može biti postavljen s cijevima, koji teče rashladno sredstvo (obično vode) ili stvorene na temelju električnih kabela.

Cijevi bi trebale biti:

  • Iz metalne plastike;
  • Polietilen;
  • Bakar.

Ove cijevi su dobre i prikladne za polaganje činjenicom da ne podliježu koroziji i stoga se unutarnji promjer cijevi tijekom rada ne mijenja. Postoje 2 vrste toplinske izolacije - prevlačenje za beton i prevlačenje polistiren.

Betonski premaz, to je kada su cijevi napunjene betonom ili cementnim estrihinom - najlakše i najpopularnije metode.

Premaz polistirena je prevlaka je polistirenska ploča s udubljenjima gdje se postavljaju metalne ploče i plastične cijevi za grijanje. Ove ploče imaju debljinu od 12 do 30 mm.

Shema pravilnog polaganja tople vode

Postoji jedno pravilo, za sve sheme polaganja cijevi - instalacija cijevi mora se pokrenuti od zidova i premjestiti u središte prostorije, a zatim voditi cijev na izlaz prostorije. Polaganje cijevi za grijanje je vrlo važno za uštedu topline.

Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

Prednost zmije je jednostavnost polaganja. Cijev se stavlja dosljedno kreće cik-cak iz jednog zida do suprotnog

Sheme styling:

  • Zmija;
  • Puž;
  • Kombinirana instalacija.

Potrebno je razmotriti sve 3 sheme toplinske instalacije. Zmija - Cijevi idu oko perimetra sobe u blizini zidova, a zatim iz jednog od zidova (to je najvjerojatnije zid unutarnji, topliji) vraća val.

Ova shema posebno radi dobro u malim područjima.

Puž - Cijevi ponovite perimetar sobe i svaki krug sežava, približavajući se sredinu. Posebno će se ova shema prijaviti za sobe s 2 vanjske stijenke (kutni sobna soba) ili soba koja se nalazi na sjevernoj ili istočnoj strani. Kombinirana shema kombinira prvu i drugu shemu. Ali u svakom slučaju, potrebno je napraviti detaljan crtež rasporeda cijevi u sobi.

Članak na temu: Dvorac Kale: Glavni pregled tvrtke

Sustav i faze montaže tople vode

Tehnologija pod betonskom kravatom je najjednostavnija. Prva stvar koju trebate učiniti je očistiti pod od starih podova, cementirati sve pukotine i rupe.

Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

Svaki posao počinje s pripremom plana i pripreme na radnom mjestu.

Sustav instalacije toplinske vode:

  • Čišćenje i poravnavanje grubo;
  • Hidroizolacija;
  • Uređaj rubne izolacije oko perimetra prostorije;
  • Toplinska izolacija;
  • Pojačanje;
  • Ugradnja cijevi za grijanje;
  • Pričvršćivanje cijevi za grijanje na kotao;
  • Test;
  • Punjenje poda betonom ili cementnim estrihinom;
  • Prekid - 1 mjesec;
  • Uređaj za zvučnu izolaciju;
  • Dekorativni seksualni premaz.

Također je potrebno provjeriti razinu poda ako je razlika do 1 cm, ne možete obratiti pozornost na njega, ali ako je razlika veća od 2 cm, onda je potrebno poravnati pod s cementnim estrihama i dati najmanje 2 tjedna površine da se osuši. Zatim je potrebno napraviti hidroizolaciju poda u slučaju propuštanja vruće vode iz cijevi.

Da biste to učinili, potrebno je staviti polietilenski film duž cijele površine poda i copp sa škotskom.

Na perimeru prostorije napravite rubnu izolaciju pomoću vrpce za prigušivač na visinu namijenjenog poda. Toplinska izolacija je sljedeći korak djelovanja. Izolacija se mora popločavati po cijeloj prostoriji, minimalna debljina izolacije je oko 2-5 cm. Sljedeće, pojačanje treba provesti preko cijele površine prostorije. Da biste to učinili, potrebna vam je kupljena rešetka za pojačanje sa stanicama 16-21 cm. Upravo je na ovoj mreži, a cijevi grijanja bit će vezane, jer su savršeno savijene. Ožičenje cijevi je pričvršćeno pomoću posebnih plastičnih nizova ili isječaka (TRC).

Alati za montažu toplom katu s vlastitim rukama

Prvo razmotrite tehnologiju ugradnje cijevi, ako ne postoji drugo grijanje. Kako napraviti podove grijanjem, a koje materijale trebaju pri radu?

Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

Za polaganje tople vode, ne trebate toliko alata.

Alati potrebni za ugradnju:

  • Sposobnost za cementne žbuke;
  • Nekoliko metalnih stropa;
  • Odvijač;
  • Nož;
  • Posebne plastične trake - kamion;
  • Posebne plastične isječke za pričvršćivanje cijevi;
  • Posebna traka za hidroizolaciju filma;
  • Razina (velika).

Montiramo topli podvoz pod betonom u slučaju da je to jedan izvor topline u sobi. Prilikom polaganja metalnih cijevi grijanja na rešetku za pojačanje, potrebno ih je položiti u koracima od 15-20 cm.

Ako je topli kat u sobi samo dodatni izvor topline, tada se korak polaganja nagib povećava na 30 cm.

Pričvrstite cijevi na mrežu s isječcima, dok je nosač trebao biti u koraku do 1 m, ili kada se okreće. Možete montirati metalnu plastičnu cijev na mrežu pomoću posebnih letvica za fiksiranje (kamion) ili posebne plastične žice. No, u stvari, možete naučiti o pričvršćivanju cijevi za grijanje na metalnu mrežu od stručnjaka ili prodavača u specijaliziranim prodavaonicama.

Članak o temi: Što je manji sastav i gdje je moguće koristiti

Topli kat u kontekstu u crtežu

Topli kat u kontekstu potreban je detaljno poznanstvo s uređajem i dizajnom. U tim crtežima, stropna ploča, hidroizolacija, rubni izolacija oko perimetra, toplinske izolacije, ojačane metalne mreže, metalne plastične cijevi za grijanje, cementni estrih, zvučnu izolaciju, dekorativni seksualni premaz.

Vodeni topli kat: instalacija s vlastitim rukama, shemom polaganja i sustava, ugradnja grijanja iz elektrocotel

U skladu s smanjenim crtežom, ukupna debljina poda iz ploče preklapaju se na površinu "završna" je 120 mm

Ako polaganje cijevi odlazi na pojačanje, tada se cijevi ojačaju izravno na podnožju poda. Ovdje je potrebno zapamtiti da je duljina jedne konture oko 70-80 m. Približan izračun - za 10 m2 površine traje 67 m grijanje cijevi.

Nakon postavljanja cijevi, pričvršćene su kolektorima kotlu. Zatim se zagrijava iz elektrocotel i provjerite cijeli sustav nekoliko sati. Ako su testovi uspješno prošli, morate isključiti i napustiti sustav tako da se ohladi. Zatim možete početi ispunjavati pod betonom ili cementnim mortom, a tek nakon 1 mjeseca estrih se smatra spreman. Nemoguće ga je osušiti - beton će doći u zapuštenost. Nakon toga, možete staviti sloj zvučnika i dodatno ispuniti ukrasne podove - poseban laminat, keramičke pločice, porculanskog kamena.

Što je voda grijani pod (video)

Vodo termalni kat je izvrsna alternativa centraliziranom grijanju, jer stanovnici koji imaju grijane podove ne moraju čekati grijanje u visokoj zgradi. Da biste to učinili, samo trebate uključiti kotao i otvoriti ventil - au stanu je već toplo.

Čitaj više