Pro i minusi željezne kupelji

Anonim

Pro i minusi željezne kupelji

Što se podrazumijeva pod tim konceptom?

Kada je riječ o željeznim kupkama, mi obično mislimo na vodovodne proizvode od metala. Najpopularnije metalne legure koje se koriste za proizvodnju kupke su lijevano željezo i čelik. Oba su legura željeza i ugljika. Istina, kemijska formula za ove spojeve je različit i, kao rezultat toga, oni uopće nisu jednaka jedni drugima u svojim svojstvima. Sastav ovih legura sadrži dodatne komponente, koje u velikoj mjeri određuju karakteristike izvedbe sanitarnih uređaja.

Pro i minusi željezne kupelji

Kupke od čelika i lijevanog željeza obično se suprotstavljaju modernim proizvodima od akrila i kvarila. Danas ćemo govoriti o posebnostima željezne kupke, proučavati njihovo dostojanstvo i nedostatke, te se također upoznaju s preporukama stručnjaka u vezi s izborom i ugradnjom takve vodovodne opreme.

Pogleda

Dakle, u uobičajenom smislu željezne kupke postoje dvije sorte:

  1. Željezo;
  2. Lijevano željezo.

Prvi, pak, podijeljeni su u kupke od strukturnog čelika i kupelji od nehrđajućeg čelika. Kupke od nehrđajućeg čelika nisu osobito popularne s kupcima i nalaze se vrlo rijetke na prodaju, tako da ćemo ih detaljno zadržati na njima. U ovom članku, pod izrazom, "čelična kupka" shvatit će se kao i obično za sav vodovod od strukturnog čelika.

Pro i minusi željezne kupelji

Pro i minusi željezne kupelji

Pro i minusi željezne kupelji

Željezo

Pros:

  • Mala težina - kupka čelika teži samo nekoliko kilograma, to je mnogo lakše za slične proizvode proizvedene od drugih materijala;
  • Niska cijena - čelične kupke smatraju se najjeftinijem od svih prikazanih na tržištu, opcije;
  • Visoka toplinska provodljivost - takva kupka se gotovo odmah zagrijava, tako da možete odmah pokrenuti postupak vode, bez čekanja dok metal ne dosegne udobnu temperaturu;
  • Plastičnost materijala je zbog ovog svojstva čelika, kupke iz ovog metala mogu biti gotovo svaki oblik i veličina;
  • Jednostavan za njegu i higijenu - čelik se smatra jednim od najsigurnijih materijala, tako da oprema za bolnice i ugostiteljske ustanove radije proizvode upravo iz nje; Čelični proizvod dobro tolerira čišćenje, pa čak i sanitarni tretman snažnim antisepticima.

Članak o toj temi: Kako napraviti temelj malih remena s vlastitim rukama. Izgradnja i izračun temelja malog ugradnja za kuću

Pro i minusi željezne kupelji

Minusi:

  • Nedovoljna debljina zida - idealno, debljina zida čelične kupelji mora biti najmanje 0,4 cm, ali vrlo često proizvođači imaju tendenciju da uštede na materijalu, što rezultira proizvodima, lako izloženim deformacijama;
  • Malo vrijeme hlađenja - dobra toplinska vodljivost nije samo dostojna, već i jedan od glavnih nedostataka kupki od čelika, jer se sama kupka i voda u njemu ohladi;
  • Nedostatak izolacije buke - čelik dobro provodi zvuk, tako da se buka tekuće vode povećava nekoliko puta, što može uzrokovati stalnu tjeskobu vašem kućanstvima i susjedima.

Pro i minusi željezne kupelji

Pro i minusi željezne kupelji

Lijevano željezo

Pros:

  • Trajnost - lijevano željezo je jedan od prvih materijala koji su se počeli koristiti za proizvodnju vodovoda; Proizvodi od lijevanog željeza imaju nevjerojatno dugi vijek trajanja, dosežu desetljećima;
  • Izvrsna toplinska izolacija - kupelj od lijevanog željeza se ne zagrijava kao čelika, ali ga čuva mnogo dulje, ne dopuštaju da se voda ohladi;
  • Otpornost na habanje - Kupke od lijevanog željeza su vrlo izdržljivi, tako da nisu zastrašujući mehanički učinak (s izuzetkom emajliranog premaza - može patiti); Osim toga, takve se kupke dobro podnose temperaturne razlike i kontakt s agresivnim sredstvima za čišćenje;
  • Zvučna izolacija - lijevano željezo gotovo potpuno apsorbira zvuk vode oko na dnu kupke, tako da ne morate brinuti o pružanju dodatnih otkazivanja buke.

Pro i minusi željezne kupelji

Minusi:

  • Velike dimenzije - problem nije ni u veličini (gotovo se ne razlikuju od standarda), te u vrlo velikoj težini kadu od lijevanog željeza; Ovaj faktor uvelike komplicira isporuku i ugradnju vodovoda od lijevanog željeza;
  • Viša cijena kategorija - Unatoč činjenici da kade za lijevane željezne kupke pripadaju ispuštanju proračuna, koštaju više od kupališta;
  • Ograničeni odabir - Značajke materijala i metode proizvodnje ne dopuštaju da proizvode proizvode za svinjsko željezo koje imaju veliki izbor oblika i veličina, obično postoji samo nekoliko standardnih modela kupelji lijevanog željeza.

Članak o temi: Specifikacije i GOST na PVC vratima

Pro i minusi željezne kupelji

Pro i minusi željezne kupelji

Izolacija buke

Informacije u ovom odjeljku ne odnose se na sve vrste željezne kupelji, već samo onih vrsta koje su izrađene od čelika. Kao što smo rekli, loša zvučna izolacija je jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju vlasnici čelične kupelji.

Razmotrite najpopularnije i pristupačnije načine rješavanja ovog problema:

  • Polietilenski pjena - To je mekani, porozni materijal koji se prodaje u valjcima. Koristi se za buku, toplinu i zvučnu izolaciju, kao i za zaštitu krhkih predmeta od mehaničkih oštećenja. Dno i zidove kupke trebali bi biti u potpunosti blizu nekoliko komada PVC-a, pričvršćujući ih na obične građevinske ljepilo.
  • Tehnički promet - To je ekološki prihvatljiv, a time i apsolutno siguran završni materijal. Ne dodjeljuje štetne, otrovne tvari čak i uz jako grijanje, pa je savršeno za uporabu u kući u kojoj se nalaze mala djeca.
  • Pjena za montažu - Ovo je praktički univerzalni građevinski agent koji dolazi u pomoć u različitim situacijama. Prije nanošenja pjene na dnu i zidove kupke, trebate spriječiti i sušiti površinu. Rad je bolji u rukavicama, budući da su alati slabo očišćeni rukama.
  • Automobilska zvučna izolacija - To je način, koji je sigurno izmislio ljubitelji automobila. To je prikladno jer ne podrazumijeva punu premaz površine kupke sa zvučnim izoliranjem materijala - samo zalijepljen na dno dva ili tri komada platna. O metodi instalacije Detalji pročitajte u uputama za uporabu koja je pričvršćena na materijal.

Pro i minusi željezne kupelji

Možete pogledati proces toplinske izolacije čelične kupelji u sljedećem videozapisu.

Montaža

Da biste instalirali željenu kupelj, obično se koriste tradicionalne metode - cigle, baza okvira i noge za podršku ili metalni kutak. Sve ove metode su vrlo pouzdane, jer su već provjerene više od desetak godina. Postoji nekoliko općih pravila za montažu željezne kupke koje treba slijediti, bez obzira na odabranu metodu instalacije:

  • Siphon bi trebao biti pričvršćen na ispusnu rupu prije kupanja na mjestu - inače ne možete doći do njega.
  • Prije početka rada morate pripremiti mjesto: očistiti ga od prljavštine i ostataka građevinskog materijala, za oplođivanje površine s pripravkom koja sprječava pojavu gljivica i kalupa. Rad je bolji samo na suhoj i relativno čistoj površini.
  • Pripremite kupku za ugradnju, ne zaboravite pred- "pokušati" do mjesta instalacije. Proizvod treba uskladiti u horizontalnoj ravnini (razina konstrukcije je korisna za vas) i staviti oznaku na zid, prema kojem će se instalacija izvršiti.

Članak o toj temi: Kabinet s kupaonicom - praktično i stilski rješenje

Pro i minusi željezne kupelji

Pro i minusi željezne kupelji

Savjeti za odabir

  • Prije nego što odete u trgovinu za kupnju, naučite sve postojeće vrste željeznih kupelji. Možda umjesto tradicionalnog pravokutnog fonta želite steći nešto neobično, na primjer, polukružnu ili asimetričnu kupku.
  • Pogledajte moderne modele željezne kupke. Neki od njih imaju vrlo zanimljivu funkcionalnost, na primjer, ugrađene hidromasažne ploče ili poseban premaz s učinkom samočišćenja.
  • Sve željezne kupke (s izuzetkom onih proizvedenih od nehrđajućeg čelika) imaju emajlirane premaz. Boja cakline može biti bilo koja, pa se ne zaustavljaju na snježno-bijeloj premaz. Ako stil dizajna vaše kupaonice omogućuje korištenje vodovoda u boji, obratite pozornost na modele bež, plave, zelene i druge boje.

Čitaj više